Το ΔΝΤ «χαριστική βολή» στη διαπραγμάτευση

Το μήνυμα της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου στην Ουάσιγκτον
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 14:05
UPD:14:10
REUTERS/YURI GRIPAS

Στις Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία που διακίνησαν κυβερνητικές πηγές περί επικείμενης πρωτοβουλίας Ντέισελμπλουμ με στόχο μια άλλου τύπου συμβιβαστική φόρμουλα και διαμηνύουν ότι περιμένουν τις πρωτοβουλίες της Αθήνας.

Ανάλυση

Του Βασίλη Κωστούλα
[email protected]

Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επιβεβαίωσε μεν τη διαφωνία του με τους στόχους της Ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά περιέγραψε και τη φόρμουλα απεμπλοκής, μεταφέροντας την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση, με βάση τις προϋπάρχουσες δεσμεύσεις της.

Πριν απ' όλα, το ΔΝΤ θεωρεί μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος και ζητεί τον άμεσο προσδιορισμό περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης, ακόμη και αν δεν εφαρμοστούν τώρα, προκειμένου να διασφαλίσει τις αντίστοιχες εγγυήσεις για τα δάνεια των μελών του προς την Ελλάδα. Όσο θα καθυστερεί η Ευρωζώνη να προσδιορίσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τόσο θα καθυστερεί το ΔΝΤ να επαναφέρει τη χρηματοδοτική ροή του προς την Ελλάδα· αν και παραμένει ενεργό στο πρόγραμμα, δεν έχει προβεί σε εκταμίευση δόσης από το 2014.

Έπειτα, με βάση τη δική του μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης στην Ελλάδα, το Ταμείο προσεγγίζει ως μη ρεαλιστικό τον στόχο της Ευρωζώνης για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ζητώντας να κατεβεί ο πήχης στο 1,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, αποδέχεται το 3,5% του ΑΕΠ -το οποίο η ελληνική κυβέρνηση αρχικά υπέγραψε και εκ των υστέρων επιχειρεί να το μετριάσει- αν η Ελλάδα νομοθετήσει επιπλέον μέτρα, έστω προληπτικά, που θα καθιστούν ρεαλιστική την επίτευξη του στόχου. Η θέση αυτή επιτρέπει τον συμβιβασμό του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Με βάση αυτήν τη φόρμουλα, κοινής αποδοχής από το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, οι εκπρόσωποι όλων των θεσμών στέλνουν χαρακτηριστικά το μήνυμα ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης. Για να κλείσει την αξιολόγηση, η οποία σημειωτέον έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πέρυσι το φθινόπωρο, θα πρέπει να νομοθετήσει νέα μέτρα.

Το ΔΝΤ περιγράφει ως εξής τις παρεμβάσεις που θέτει ως προϋπόθεση:

  • Μείωση του αφορολόγητου, για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση των φορολογικών συντελεστών.
  • Μείωση της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις, η οποία ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε.
  • Πρόβλεψη ενισχυμένης δυνατότητας ομαδικών απολύσεων, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας.

Η συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν επεφύλασσε εκπλήξεις. Το μόνο δεδομένο που αλλάζει είναι ο χρόνος που εξαντλείται, εν όψει του άτυπου τελεσίγραφου των θεσμών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Στις Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία που διακίνησαν κυβερνητικές πηγές περί επικείμενης πρωτοβουλίας Ντέισελμπλουμ με στόχο μια άλλου τύπου συμβιβαστική φόρμουλα και διαμηνύουν ότι περιμένουν τις πρωτοβουλίες της Αθήνας.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον ευθέως αντιμέτωπη με το βάρος του πολιτικού κόστους που θα επιφέρει η λήψη νέων μέτρων, εν μέσω εισηγήσεων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, οι οποίες ωστόσο δεν φαίνεται να επικρατούν στο εσωτερικό της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα