Αγωνία για την αξιολόγηση μετά τα μηνύματα του ΔΝΤ

Κορυφώνονται οι επαφές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης - Κορυφώνονται οι επαφές ανάμεσα
Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 11:40
UPD:11:40
REUTERS/YURI GRIPAS

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης μέσα στον Φεβρουάριο. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές -ελληνική κυβέρνηση, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- έχουν πλέον ανοικτές γραμμές επικοινωνίας, με πρώτο στόχο να έχουν προκύψει σημεία σύγκλισης μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη. Ωστόσο, πηγές των Βρυξελλών τόνιζαν χθες με νόημα πως περιμένουν τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς.

Χθες, ημέρα πραγματοποίησης της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ με κεντρικό θέμα συζήτησης τις εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, το Μέγαρο Μαξίμου ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί πρωτοβουλίας Ντέισελμπλουμ.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, ο επικεφαλής του Eurogroup θα οργάνωνε συνάντηση -είτε εκ του σύνεγγυς στις Βρυξέλλες είτε μέσω τηλεδιάσκεψης- όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινετικής λύσης. Η επίσημη αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήρθε μέσω διαρροών: «Πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα αυτό τον καιρό παίρνουν πρωτοβουλίες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επίτευξη συμφωνίας στη β’ αξιολόγηση. Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν θα καρποφορήσουν».

Πίσω από την ασαφή τοποθέτηση του Μεγάρου Μαξίμου κρύβεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η ανησυχία σχετικά με το αν η πληροφορία για την πρωτοβουλία Ντέισελμπλουμ διέρρευσε προκειμένου να «καεί» πριν καν υλοποιηθεί.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς έχει γίνει κοινός τόπος μεταξύ των εμπλεκομένων ότι θα ήταν πολύ καλύτερο για όλες τις πλευρές να διαφανεί προοπτική λύσης πριν ανοίξει ο ευρωπαϊκός εκλογικός κύκλος. Κομβικό σημείο θα αποτελέσει η συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη, καθώς εκεί θα φανεί αν υπάρχει προοπτική σημαντικής προόδου μέχρι το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και αν θα επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες δηλώσεις που έκανε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι «η αβεβαιότητα για την πορεία της αξιολόγησης θα τελειώσει».

Καθοριστική, πάντως, θα είναι και η στάση που θα τηρήσει -μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Χθες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις προεξόφλησε ότι «δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για πιθανή χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα». Παρ’ όλα αυτά, όλοι οι εμπλεκόμενοι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι του Ταμείου στις κρίσιμες επαφές των επόμενων ημερών μετά και τα όσα ειπώθηκαν στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έφτασαν επιστολές τόσο από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.

Πηγές από το περιβάλλον του τελευταίου επιβεβαίωσαν την ύπαρξη της επιστολής, χαρακτήρισαν την αποστολή της «συνήθη διαδικασία», ωστόσο αρνήθηκαν να δώσουν την παραμικρή λεπτομέρεια σχετικά με το περιεχόμενό της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα