Market Beat: Η άνοδος μπορεί να έρθει από την αλλαγή του διεθνούς κλίματος

Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016 09:22
UPD:09:24
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Μια παύση στην παγκόσμια κατηφόρα  στα ομόλογα και στην απότομη άνοδο του δολαρίου μετά από την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με τα ρεκόρ για τις μετοχές της Wall Street στη διάρκεια της νύχτας βοήθησαν σήμερα Τετάρτη 16/11 τις ασιατικές μετοχές που εμφανίζουν εικόνα σταθεροποίησης μετά από το χαμηλό τεσσάρων μηνών που χτύπησαν μια μέρα νωρίτερα. 

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,6%, σήμερα, αναπηδά από ένα χαμηλό τεσσάρων μηνών που άγγιξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η δύναμη του δολαρίου έχει εκτοξεύσει τους φόβους των επενδυτών γιατί θα μπορούσε να μετατοπίσει πόρους από τις αναδυόμενες αγορές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατάφεραν να ανεβούν 0,3% την Τρίτη, αφού βούλιαξαν 7% κατά τις προηγούμενες τέσσερεις συνεδρίες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε στο 2,207% από το υψηλό 11-μηνών της Δευτέρας στο 2,302%, αν και αυτό ήταν μια απότομα προς τα πάνω κίνηση από τα επίπεδα του 1,86% περίπου πριν από τις εκλογές. Στις ΗΠΑ τα futures επί των επιτοκίων προεξοφλούν ένα 85% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων, σε σύγκριση με 75% πριν από τις εκλογές.

Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε στα  1.232,3 δολάρια ανά ουγγιά, όχι μακριά από ένα χαμηλό 5 1/2 μηνών στα 1.211,8 τη Δευτέρα. Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σε επίπεδα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα για περίπου δύο εβδομάδες, αφού πήδηξε σχεδόν 6% την Τρίτη από τα στοιχήματα ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή όταν θα συναντηθούν αργότερα αυτό το μήνα. Τα futures του αργού ΗΠΑ ανήλθαν στα 45,67 δολάρια το βαρέλι, αφού έπιασαν τα 46,09 το βράδυ της Τρίτης, το υψηλότερο σημείο τους από τις 2 του Νοέμβρη.

Προσπαθώντας να δικαιολογήσουμε την ομοιότητα της δυναμικής των συναλλαγών της Δευτέρας και της Τρίτης, που διαφοροποιεί την ατμόσφαιρα στην Αθήνα από τις αγορές στην Κεντρική Ευρώπη, πέσαμε πάνω στην κίνηση των κεφαλαίων μετά την αντίδραση των επενδυτών στο αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ. Το δολάριο ενισχύθηκε πολύ γιατί εκτινάχθηκε η ζήτηση για αυτό. Άρα υπάρχει τάση για επιστροφή των κεφαλαίων του δολαρίου στο σπίτι τους. Γιατί σε λίγο τα αμερικάνικα ομόλογα θα προσφέρουν αποδόσεις, που θα είναι καλύτερες από τα κέρδη που θα αποκομίσουν αν παραμείνουν τοποθετημένα στις αξίες αντιπάλων του δολαρίου νομισμάτων. Γιατί θα τα εξατμίσει η μετατροπή τους σε δολάρια. Παράλληλα θεωρούνται ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο. 

Οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών θα υποφέρουν και μάλλον οι προσφάτως μόνιμα εμφανιζόμενες πιέσεις μετά τις 15:00, που εντείνονται ακόμα περισσότερο μετά τις 16:00 και κορυφώνονται στις δημοπρασίες, προκύπτουν από τέτοια αίτια. Δηλαδή δεν σχετίζονται τόσο με την εσωτερική πολιτική κατάσταση και τις μέρες και τα έργα της κυβέρνησης. Ούτε από τη σχέση με τους εταίρους και πιστωτές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ  

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν τόσο το ράλι στην τιμή του πετρελαίου, όσο και τα αισιόδοξα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,29% στις 18.923 μονάδες, κλείνοντας ανοδικά για έβδομη διαδοχική ημέρα και σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό. Παράλληλα, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,75% στις 2.180 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq εμφάνισε κέρδη κατά 1,10% στις 5.275 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της American Airlines κινήθηκε ανοδικά κατά 3,04% και της United Continental Holdings κατά 4,89% χάρη στην αγορά μετοχών από τον επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Home Depot διολίσθησε κατά 3,18% παρά τα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου.

Το ράλι στους αμερικανικούς δείκτες αποδίδεται στις αυξημένες προσδοκίες για τον αντίκτυπο της εκλογής Τραμπ στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Άλλωστε, οι μεγάλοι κερδισμένοι από την ευφορία των αγορών είναι κυρίως, οι κλάδοι των τραπεζών και της βιομηχανίας, οι οποίοι αμφότεροι έχουν καταγράψει «άλμα» 10% από τις 8 Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI εκτινάχθηκαν κατά 5,82% στα 45,84 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent ενισχύθηκαν κατά 5,92% στα 47,06 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε οριακή άνοδο κατά 0,14% στα 1.223,40 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα διολίσθησε κατά 0,18% στα 1,2463 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,11% στα 1,0722 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε πτωτικά κατά 0,75% στα 109,22 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Οκτώβριο το κόστος εισαγωγής αγαθών στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 0,5%. Η άνοδος αποδίδεται στο υψηλό κόστος εισαγωγής πετρελαίου, καθώς εξαιρουμένου αυτού, οι τιμές εμφάνισαν οριακές απώλειες. Αύξηση της τάξης του 0,8% εμφάνισαν κατά τον ίδιο μήνα, και οι λιανικές πωλήσεις, έναντι ανόδου 1% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση των πωλήσεων κατά 0,6%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών, κατεγράφη αύξηση κατά 0,8%.

ΕΥΡΩΠΗ

Θετικά πρόσημα εμφάνισαν στη συνεδρίαση της Τρίτης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν μέσω τόσο της ανάκαμψης στην τιμή του πετρελαίου, αλλά και της συνεχιζόμενης αποτίμησης των επιπτώσεων της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 339,16 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,59% στις 6.792 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,39% στις 10.735 μονάδες.
Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,62% στις 4.536 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,33% στις 8.687 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε οριακά κατά 0,02% στις 16.682 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Nokia διολίσθησε κατά 3,84% εξαιτίας των προβλέψεων μείωσης των εσόδων για το επόμενο έτος. «Βουτιά» της τάξης του 5% σημείωσε και η μετοχή της Antofagasta, στον απόηχο της κάλυψης από την HSBC με αξιολόγηση «Reduce».

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι οικονομικές επιλογές του νέου προέδρου των ΗΠΑ θα επηρεάσουν τις νομισματικές αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. Στην αγορά άλλωστε, έχει καλλιεργηθεί η προσδοκία περί δημοσιονομικής τόνωσης και μείωσης των φορολογικών συντελεστών - εξελίξεις, οι οποίες αναμένεται να έχουν αντίκτυπο και στην πορεία ομαλοποίησης της επιτοκιακής πολιτικής της Federal Reserve.
Στο μεταξύ, διαφωνίες στο εσωτερικό της βρετανικής κυβέρνησης για τη στρατηγική του Brexit αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο, το οποίο φέρνουν στο φως της δημοσιότητας BBC και The Times. «Η Βρετανία δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για το Brexit» αναφέρεται στο έγγραφο και προστίθεται πως «οι διαφωνίες καθιστούν δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας για τη στρατηγική εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.».

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων επιβράδυνση εμφάνισε στο γ’ τρίμηνο του 2016 ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, καθώς το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι αύξησης 0,4% το β’ τρίμηνο του 2015. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 0,3%. Στην Ευρωζώνη, στο 1,6% διαμορφώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2016, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της, ενώ αύξηση σημειώθηκε και σε επίπεδο τριμήνου, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε άνοδο κατά 0,3%.

Στη Βρετανία, επιβράδυνση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός, καθώς οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 0,9% έναντι 1% τον Σεπτέμβριο. Η μείωση οφείλεται στις αδύναμες επιδόσεις των κλάδων ρουχισμού και ενέργειας.

Στα εταιρικά αποτελέσματα, διεύρυνση εμφάνισαν στο εξάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου, οι ζημιές της Vodafone Group, οι οποίες ανήλθαν σε 5 δισ. ευρώ, έναντι 2,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τα έσοδα συρρικνώθηκαν κατά 3,9% στα 27,1 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 1,7% σε 7,9 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αύξηση της τάξης του 26% κατέγραψαν στο γ΄ τρίμηνο του 2016, τα καθαρά κέρδη της Merck KGaA, καθώς διαμορφώθηκαν σε 457 εκατ. ευρώ έναντι 364 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Τέλος, πτώση της τάξης του 22% εμφάνισαν στο 12μηνο Οκτωβρίου 2015 - Σεπτεμβρίου 2016 τα καθαρά κέρδη της EasyJet PLC, καθώς υποχώρησαν σε 427 εκατ. στερλίνες. Τα έσοδα παράλληλα, συρρικνώθηκαν κατά 0,4% σε 4,7 δισ. στερλίνες

ΧΑ 

Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί με αυξημένο το συναλλακτικό ενδιαφέρον, προσπάθησαν επί τριάμισι ώρες, και κρατήσουν την αγορά σε άνοδο προσδίδοντας στο μέσο όρο δυναμική νευρικής πλάγιας κίνησης σε θετικό αρχικά και σε αρνητικό μετά τις 14:00 πεδίο. Από το άνοιγμα ως τις 13:59 η κίνηση των τιμών έγινε σε θετικό πεδίο με την τάση να μεταλλάσσει κατεύθυνση και το αποτέλεσμα ήταν να εμφανιστεί το μέγιστο στις 10:40 στις 581,76 από 586,02 μονάδες και άλλες τέσσερις φορές προσεγγίστηκε ενδοσυνεδριακά. Μετά κύματα ρευστοποιήσεων θέσεων σε αρκετά blue chip όρισαν τάση με αναζήτηση του χαμηλού μέρας μετά τις 14:00 και στις 14:15 φάνηκε πως το ελάχιστο θα ήταν οι 578,72 μονάδες. Μετά σημείωσε rebound που τον έφερε στις 581,67. Η αδυναμία να περάσει τις 582 μονάδες σε συνδυασμό με την σταθερή διάθεση των διαχειριστών κεφαλαίων του δολαρίου να εφαρμόσουν πιέσεις και στις δημοπρασίες για την τιμή στο κλείσιμο εμφανίστηκε νέο ελάχιστο μέρας που ήταν οι 578,00 από 579,33 χθες και η τιμή κλεισίματος ήταν οριακά πάνω από αυτό. Οι ομοιότητες με την περασμένη συνεδρία ήταν έντονες. 

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  άνοιξαν με μεγάλο ανοδικό χάσμα, και με έντονη νευρικότητα κινήθηκαν πλάγια σε θετικό πεδίο ως τις 11:55 ενώ ενδιάμεσα ο τραπεζικός δείκτης άνοιξε με μεταβολή ψηλότερα από +1,2% από το κλείσιμο της προηγούμενης. Αμέσως μετά ξεκίνησε την πλάγια κίνηση και αργότερα την πτώση του ώστε να περάσει σε αρνητικό πεδίο για τα καλά στις 13:15. Μετά είχε καθοδική κίνηση επί μια ώρα και μετά τις 15:00 επέστρεψε σε μεταβολή που ενάλλασσε το πρόσημό της καταλήγοντας σε πτώση -0,88% ψηλότερα από το -1,51% που εμφάνισε στο κατώτερο μέρας. Οι επενδυτές του δολαρίου εμφανίστηκαν μετά  τις 15:00 με αποτέλεσμα την εμφάνιση έντονων πιέσεων που εντάθηκαν μάλιστα, στις δημοπρασίες . Τα κύματα εντολών πώλησης που για άλλη μια μέρα δεν φάνηκε ότι εκτονώθηκαν, οδήγησαν στην αναζήτηση του ελάχιστου μέρας για τον ΓΔ και τον 25άρη ως και τις δημοπρασίες για το κλείσιμο. 

Με πτωτικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά δεν φάνηκε έτοιμη να αμυνθεί για να μην περάσει κάτω από τα επίπεδα των 580 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε προς το χειρότερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (7 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 12) με τρία αμετάβλητα την ΑΛΦΑ, ΓΡΙΒ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 12 από 13 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 5 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 23 από 22 τη Δευτέρα ήταν πτωτικές. Στα 36,364 από 28,274 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 12,95 από 11,37 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 35,62% από 40,16% του συνολικού τζίρου.  

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μικτή εικόνα στην τάση των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των απωλειών σε Ιταλία και Βέλγιο κάτι που πέτυχαν οι θεσμικοί πριν ανοίξουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,22%, ο CAC είχε μεταβολή +0,39%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,71%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα είδε τους δείκτες τους να ανοίγουν επίπεδα, και εμφάνισαν μεγάλες σχετικά απώλειες και ο Dow Jones έχανε -0,22% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,26%.   

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,29% και έφθασε στις 578,17 από 579,88 από 582,59 από 587,02 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1526,58 από 1534,19 από 1536,40 από 1553,81 με μεταβολή -0,50%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή κατά 1,5 μονάδες χαμηλότερα στον ΓΔ και κατά 5 μονάδες στον 25άρη, κλείνοντάς τους οριακά πάνω από το ελάχιστο της σφιχτής ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε στις δημοπρασίες.  

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Χημικών +4,28% από -2,60%, Πρώτων Υλών +3,67% από +1,77%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,76% από -2,83%, Πετρελαίου Αερίου +0,90% από -0,18%, ο FTSEM +0,48% από -0,59%, Εμπορίου +0,45% από -3,05% και Τεχνολογίας +0,15% από +0,55%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης -4,71% από 0,00%, Βιομηχανικών Προϊόντων -2,64% από -2,19%, Ταξίδια Αναψυχή -2,02% από -0,08%, Κοινής Ωφέλειας -1,84% από -0,15%, Τραπεζών -0,88% από -0,75%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,73% από -0,15%, Κατασκευές Υλικά -0,68% από +1,66%, Τροφίμων Ποτών  -0,62% από +1,51%, ο 25άρης -0,50% από -0,14%, Ακίνητης Περιουσίας -0,34% από -1,42%, ο ΓΔ -0,29% από -0,47%, και Τηλεπικοινωνιών -0,12% από +0,25%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%. 

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,364 από 28,274 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,266 από 1,877 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,405 από 25,378 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,640 από 0,270 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 41,087 από 41,297 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 41,684 από 47,748 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 36 από 44 των καθοδικών σε 50 από 41 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 17 από 16. 

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Η πορεία του δείκτη των παραγώγων τις τελευταίες συνεδριάσεις έχει το ίδιο περίπου σχήμα. Ανοδική έναρξη εγγραφή μέγιστου στο πρώτο μέρος και πτωτικό κλείσιμο. Η άνοδος στο πρώτο μέρος δίνει ευκαιρία να δικαιωθούν αρχικά οι αισιόδοξες προβλέψεις και αργότερα οι traders προσαρμόζονται στην πορεία του 25άρη λεπτά προς λεπτό.  

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, ο 25άρης εμφάνισε μικτή κίνηση, με διαφορετικό χρόνο παραμονής σε θετικό και αρνητικό πεδίο. Άνοιξε με ανοδικό χάσμα και κέρδη +0,23% και έγραψε μέγιστο στις 11:08 τις 1541,65 με μεταβολή +0,49%. Στις 14:13 σημείωσε το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο μέρας στις 1526,97 μονάδες αλλά νέες πιέσεις όρισαν το ελάχιστο μέρας στις δημοπρασίες στις 1525,63. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 21,557 από 9,637 εκατ. ευρώ.  

Για τη σειρά Νοεμβρίου διακινήθηκαν 2911 ΣΜΕ. Επίσης άλλαξαν χέρια 2249 ΣΜΕ για τη σειρά Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας στις 1547,00 μονάδες και κατώτερο στις 1526,50. Ο όγκος για την σειρά Ιανουαρίου έπεσε στα 7 από 20 ΣΜΕ. Ο δείκτης έκλεισε στις 1526,58 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Νοεμβρίου ορίστηκε στις 1532,50 και της επόμενης επίσης, με 3613 ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά που την Παρασκευή εκπνέει όταν για τη σειρά Δεκεμβρίου είναι 5248 και 27 ΣΜΕ για την πρώτη σειρά του 2017. Ορίστηκε προπορεία έξη μονάδων στα ΣΜΕ τρέχουσας και επόμενης σειράς που υποδηλώνει μάλλον προσδοκίες για επανάληψη και την Τέταρτη της δυναμικής του διήμερου.

Ούτε η παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ δεν κατάφερε να ανατρέψει την τάση φυγής κεφαλαίων προς τις αγορές της Νέας Υόρκης. Φυσικά η στήλη δεν είναι μέσα στο μυαλό των ξένων θεσμικών. Πάντως ο Οίκος MSCI μετά την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών MSCI δεν τάραξε τα νερά. Αφού  δεν υπήρξαν αλλαγές στον MSCI Standard Greece που περιλαμβάνει τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΦΦΓΚΡΠ, ΜΠΕΛΑ και ΤΙΤΚ. Έφυγαν όμως από τον MSCI Small Cap Greece οι ΑΤΤ και ΙΝΛΟΤ και οι μεταβολές στο δείκτη θα ισχύσουν μετά το πέρας της συνεδρίασης της 30ης Νοεμβρίου. Τίποτε από αυτά δεν ερμηνεύει την έντονη μεταβλητότητα της χθεσινής πορείας των ΓΔ  και 25άρη. Η άνοδος του τζίρου δεν άλλαξε τη φύση των μαχών στο ταμπλό που χαμογελά στην αρχή και κλαίει στο τέλος.  

Μια παύση στην παγκόσμια κατηφόρα  στα ομόλογα και στην απότομη άνοδο του δολαρίου μετά από την εκλογική νίκη του Donald Trump, μαζί με τα ρεκόρ για τις μετοχές της Wall Street στη διάρκεια της νύχτας βοήθησαν να εμφανίζουν σήμερα Τετάρτη 16/11 οι ασιατικές μετοχές εικόνα σταθερή μετά από το χαμηλό τεσσάρων μηνών που χτύπησαν μια μέρα νωρίτερα.

 Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών 

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Τον απόηχο της εκλογής Τράμπ, ως Προέδρου των ΗΠΑ, βιώνουν οι Διεθνείς Αγορές, διαδικασία που θα συνεχίσει, καθώς οι εκτιμήσεις για την ατζέντα των δράσεων του νέου Προέδρου θα είναι υπό διαμόρφωση μέχρις ότου αναλάβει καθήκοντα.
Έτσι, στην παρούσα φάση, διατυπώνονται πολλές γνώμες για το βαθμό τήρησης όσων αναφέρθηκαν προεκλογικά στους διάφορους τομείς (Παγκοσμιοποίηση, Εμπορική Πολιτική, Κλιματική Αλλαγή, Μετανάστευση κοκ). Διαφαίνεται ωστόσο ότι η "νέα Αμερική" θα εισάγει περισσότερο προστατευτισμό στις οικονομικές δράσεις της, περισσότερο εθνικισμό στην πολιτική της συμπεριφορά και θα είναι λιγότερο δεκτική στην είσοδο μεταναστών, ένα τρίπτυχο που αναμένεται να αποτελέσει δυνητική απειλή για την Παγκοσμιοποίηση και την Παγκόσμια συνεννόηση.

"Our election, your problem", έγραψε χαρακτηριστικά ο Economist παραφράζοντας τη ρήση του Τζων Κόναλυ, Υπουργού Οικονομικών του Νίξον το 1971 που είχε πει στους Ευρωπαίους "the dollar is our currency but your problem" !
Επί του παρόντος, οι Αγορές βιώνουν περισσότερη μεταβλητότητα. Θεωρούν ότι θα υπάρξει πακέτο δημοσιονομικών δράσεων (trumflation) που συμβάλει στην Ανάπτυξη. Μετατοπίζουν έτσι κεφάλαια από τα ομόλογα, που καταγράφουν αυξημένες αποδόσεις, προς μετοχές και σε κλάδους που θεωρούν ότι θα ωφεληθούν (παραδοσιακή βιομηχανία κυρίως).

Οι τιμές του Πετρελαίου υποχωρούν επηρεαζόμενες, ενδεχομένως, από τη στάση των Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών. Ο Χρυσός υποχωρεί και δεν δικαιώνει όσους συνέδεαν την εκλογή Τραμπ με την ανάγκη αναζήτησης "ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου". Και το Δολάριο ανατιμάται, αν και οι πολιτικές Τραμπ θα ενισχύσουν μάλλον τον πληθωρισμό και το χρέος στις ΗΠΑ. 

Μετά τους δημοσκόπους και τους πολιτικούς αναλυτές, είναι η σειρά των οικονομικών αναλυτών να διαψευσθούν σε πολλές από τις προβλέψεις τους για τις Αγορές, που κινούνται με ασύμμετρο τρόπο, στην παρούσα φάση, με το βολονταρισμό κάποιων Ισχυρών Φορέων και τις Κεντρικές Τράπεζες ανάμεσά τους, να καθοδηγούν τις κεφαλαιακές ροές.

Με αυτά τα δεδομένα, το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα όφειλε να είναι καθημερινά, περισσότερο συντονισμένο με τις Διεθνείς Αγορές και να έχει κινηθεί πλαγιοανοδικά, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση των θετικών στοιχείων για το ΑΕΠ 3ου τριμήνου, αλλά και των προσδοκιών από τα αποτελέσματα του ταξιδιού του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα στο μέτωπο του χρέους και ενδεχομένως και σε άλλα πεδία.
Όμως, η κίνηση συνεχίζει να είναι ασύμμετρη, καθώς οι συναλλαγές παραμένουν χαμηλές ωθώντας προς την εσωστρέφεια που ενισχύεται από το παρατεταμένο θρίλερ των νέων διοικήσεων των δύο μεγαλύτερων συστημικών Τραπεζών, της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας, αν και στην Αγορά ομολόγων συντελούνται θετικές εξελίξεις με τις αποδόσεις των πολυετών τίτλων να υποχωρούν.

Από την άλλη πλευρά, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Δανειστές, διαμορφώνει προσδοκίες για 'λευκό καπνό' στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, καθώς η ολοκλήρωση της 2η αξιολόγησης συνιστά μονόδρομο, υπό το φως του κύματος αντισυστημικού λαϊκισμού που απειλεί και την Ευρώπη, με το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία να είναι το πρώτο μεγάλο τεστ.

Σήμερα 

Μια παύση στην παγκόσμια κατηφόρα  στα ομόλογα και στην απότομη άνοδο του δολαρίου μετά από την εκλογική νίκη του Donald Trump, μαζί με τα ρεκόρ για τις μετοχές της Wall Street στη διάρκεια της νύχτας βοήθησαν να εμφανίζουν σήμερα Τετάρτη 16/11 οι ασιατικές μετοχές εικόνα σταθερή μετά από το χαμηλό τεσσάρων μηνών που χτύπησαν μια μέρα νωρίτερα.

Οι αγορές έχουν αποφασίσει να κάνουν ένα διάλειμμα αυτή τη στιγμή. Αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να θέλουν να κάνουν περισσότερα από όσα έγιναν ως τώρα. Είπε ο Yoshinori Shigemi, αναλυτής της JPMorgan Asset Management στο Τόκιο. 
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,6%, σήμερα, αναπηδά από ένα χαμηλό τεσσάρων μηνών που άγγιξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η δύναμη του δολαρίου έχει εκτοξεύσει τους φόβους των επενδυτών γιατί θα μπορούσε να μετατοπίσει πόρους από τις αναδυόμενες αγορές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατάφεραν να ανεβούν 0,3% την Τρίτη, αφού βούλιαξαν 7% κατά τις προηγούμενες τέσσερεις συνεδρίες.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,1% σε υψηλά εννέα μηνών σήμερα, χάρη στην υποχώρηση του δολαρίου από το υψηλό 5 1/2 μηνών έναντι του γεν.

Το δολάριο διαπραγματεύεται στα 109,03 γιεν στα τέλη των συναλλαγών το πρωί στην Ασία, αφού γλίστρησε ελαφρώς από το υψηλό των 109,34 γιεν που χτύπησε την Τρίτη.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αυξήθηκε 0,29% σε ρεκόρ βίου, ενώ ο S & P 500 κέρδισε 0,75%.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησε στο 2,207% από το υψηλό 11-μηνών της Δευτέρας στο 2,302%, αν και αυτό ήταν μια απότομα προς τα πάνω κίνηση από τα επίπεδα του 1,86% περίπου πριν από τις εκλογές.

Στις ΗΠΑ τα futures επί των επιτοκίων προεξοφλούν ένα 85% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων, σε σύγκριση με 75% πριν από τις εκλογές.

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα  1,0724 δολάρια, ακριβώς πάνω από το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν ένα χρόνο τη Δευτέρα των 1,0709 δολαρίων. Το κινεζικό γουάν αποδυναμώθηκε επίσης στο ασθενέστερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2008.

Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε στα  1.232,3 δολάρια ανά ουγγιά, όχι μακριά από ένα χαμηλό 5 1/2 μηνών στα 1.211,8 τη Δευτέρα. Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου κινήθηκαν σε επίπεδα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα για περίπου δύο εβδομάδες, αφού πήδηξε σχεδόν 6% την Τρίτη από τα στοιχήματα ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συμφωνήσουν να μειώσουν την παραγωγή όταν θα συναντηθούν αργότερα αυτό το μήνα.
Τα futures του αργού ΗΠΑ ανήλθαν στα 45,67 δολάρια το βαρέλι, αφού έπιασαν τα 46,09 το βράδυ της Τρίτης, το υψηλότερο σημείο τους από τις 2 του Νοέμβρη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ο στόχος ολοκλήρωσης σε τεχνικό επίπεδο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος πριν από το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου παραμένει, ωστόσο όλα θα κριθούν από τη στάση του ΔΝΤ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Πολύ ψηλά στην ατζέντα για τους Ευρωπαίους είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό αναφέρουν στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές, αναφερόμενες στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης που ξεκίνησε στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο.

Πιεσμένο αλλά ρεαλιστικό χαρακτήρισε το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, που θα διεξαχθούν «τις επόμενες 9 μέρες», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, στην Αθήνα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις δεν μπήκαν σήμερα στην ουσία των θεμάτων και επανέλαβε ότι στόχος για την κυβέρνηση αποτελεί το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έως το EuroWorking Group της 28ης Νοεμβρίου.

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας -το λεγόμενο «Υπερταμείο»- βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, το απόγευμα της Δευτέρας. Σύμφωνα με κύκλους  του  ΥΠΟΙΚ,  συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα θέματα της διαμόρφωσης του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας της εταιρείας, καθώς και της διαδικασίας σύστασης και στελέχωσης του δ.σ. της εταιρείας.

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τα εργασιακά παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, στη συνάντησή της με τους εκπροσώπους των θεσμών το βράδυ της Τρίτης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας υποστήριξε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκε ισχυρή αντίθεση του υπουργείου Εργασίας σε οποιαδήποτε αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Επτά τομείς παρέμβασης, τις προτεραιότητες για τον κάθε τομέα, τις απαιτούμενες ενέργειες υλοποίησης, καθώς και μέτρα και δράσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου σχεδιασμού και υλοποίησης έργων και δράσεων ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) στο Δημόσιο περιλαμβάνει η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 (ΕΨΣ) που εκπόνησε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ) του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Σε 0,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εισροές καταθέσεων στην Τράπεζα Πειραιώς το τρίτο τρίμηνο του 2016, με τις καταθέσεις να σημειώνουν αύξηση κατά 2%. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα την Τρίτη, τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων σε επαναλαμβανόμενη βάση έφτασαν τα 290 εκατ. ευρώ, για το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ εξαιρώντας τα κέρδη χρηματοοικονομικών πράξεων, διαμορφώθηκαν στα 280 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 6% σε ετήσια και 10% σε τριμηνιαία βάση, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας.

Aίτημα εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) υποβάλλει σήμερα η Τράπεζα Κύπρου, προαναγγέλλοντας την οριστική αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η εισαγωγή στο LSE αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα των μετοχών της τράπεζας και να αυξήσει τη διεθνή προβολή του κυπριακού ομίλου, με αποτέλεσμα την περαιτέρω ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των αγορών. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Ομίλου χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως κίνηση - ορόσημο στην ταχεία πορεία της τράπεζας προς την ανάκτηση της ισχυρής της θέσης.

Έκτακτη γενική συνέλευση, για τις 8 Δεκεμβρίου, συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της Entersoft, προκειμένου να εγκριθεί η παροχή εγγυήσεων έως 250.000 ευρώ στη θυγατρική της εταιρείας, Retail-Link Α.Ε.

Η χρηματοδότηση, η ρευστότητα και οι επενδύσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των τραπεζών.

Η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έχει μεγάλο κόστος, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γερμανία, δήλωσε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς. Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Στίγκλιτς επεσήμανε ότι όσο καθυστερεί η ρύθμιση του χρέους, «τόσο το χειρότερο για όλους».

Την είσοδό της στην αγορά της Βουλγαρίας, με τα προϊόντα της σειράς «Εν Ελλάδι», ανακοίνωσε η Creta Farms ΑΒΕΕ. Από τις αρχές τους έτους, τα προϊόντα θα βρίσκονται τόσο στα ράφια των super markets (οργανωμένο λιανεμπόριο) όσο και στα κανάλια αυθόρμητης αγοράς, μέσω στρατηγικής συμφωνίας με τοπικό συνεργάτη. Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, με γνώμονα την ενδελεχή έρευνα και τη μελέτη της αγοράς της κάθε χώρας, και στην περίπτωση της Βουλγαρίας έλαβε εξαιρετικά αποτελέσματα ευρείας αποδοχής. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στο 1,6% διαμορφώθηκε το γ’ τρίμηνο του 2016, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Αύξηση σημειώθηκε και σε επίπεδο τριμήνου, καθώς το ΑΕΠ των χωρών της Ευρωζώνης κατέγραψε άνοδο κατά 0,3% έναντι του β’ τριμήνου του 2016 - όταν επίσης είχε σημειωθεί ρυθμός ανάπτυξης 0,3%.

Προσδοκίες ότι η Επιτροπή της Βασιλείας θα οδηγηθεί τελικά σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα, από εκείνο το οποίο αρχικά προωθούσε, εκφράζονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την εκλογή Τραμπ. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, αλλά προεκλογικά είχε επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της κατάργησης του αυστηρού πλαισίου Dodd Frank, που είχε υιοθετηθεί στις ΗΠΑ στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Από το χαμηλό 11 μηνών ανακάμπτει το ευρώ, το οποίο ενισχύεται ήπια έναντι του δολαρίου, επιχειρώντας να ανακτήσει μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών. Αυτή την ώρα (12.36), το κοινό νόμισμα σημειώνει κέρδη κατά 0,56% στα 1,0798 δολάρια, με χαμηλό ημέρας τα 1,0736 δολάρια και υψηλό ημέρας τα 1,0817 δολάρια. Σημειώνεται ότι χθες, το ευρώ διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς βρέθηκε ακόμη και στα 1,0709 δολάρια.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αναμένεται να έχει σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμεντ Μπαρκίντο στο Καράκας, προκειμένου να συζητήσουν τη λήψη μέτρων για την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, όπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua. «Θα συναντηθώ με τον Μοχάμεντ Μπαρκίντο, προκειμένου να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των μελών και μη-μελών του ΟΠΕΚ στα τέλη του μήνα, με στόχο τη σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου» δήλωσε ο Μαδούρο σε ραδιοφωνική εκπομπή.

Σημαντική αύξηση εμφάνισε τον Οκτώβριο το κόστος εισαγωγής αγαθών στις ΗΠΑ, καθώς ο δείκτης τιμών ενισχύθηκε κατά 0,5%. Η άνοδος αποδίδεται στο υψηλό κόστος εισαγωγής πετρελαίου, καθώς εξαιρουμένου αυτού, οι τιμές εμφάνισαν οριακές απώλειες. Την ίδια ώρα, οι τιμές εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Αύξηση της τάξης του 0,8% εμφάνισαν τον Οκτώβριο οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, έναντι ανόδου 1% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ενίσχυση των πωλήσεων κατά 0,6%. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών, κατεγράφη αύξηση κατά 0,8%. Αξίζει να σημειωθεί πως το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν την καλύτερη επίδοση από τις αρχές του 2014. Σε ετήσιο επίπεδο, οι πωλήσεις του Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 4,3%.

Την έκθεση της ΕΥ (Ernst & Young), στην οποία προτείνεται η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου Γιούνκερ, χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επίσης έχει προκρίνει την επέκταση του σχετικού προγράμματος. Η έκθεση, σύμφωνα με την Κομισιόν, επιβεβαιώνει ότι ο μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) μπορεί να κινητοποιήσει πρόσθετες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία

Στις 30 Ιουνίου του 2019 δήλωσε πως θα αποχωρήσει από τη διοίκηση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE), ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο οποίος κατέθεσε σήμερα ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου. «Θα παραμείνω στη θέση μου έναν χρόνο παραπάνω, προκειμένου να βοηθήσω στην ομαλή μετάβαση προς τη μετα-Brexit εποχή» δήλωσε ο Καναδός τραπεζίτης, ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της ΒοΕ από το 2013.

«Δεν σκοπεύω να παρατείνω περισσότερο τη θητεία μου» έσπευσε να συμπληρώσει. Σημειώνεται ότι η θητεία του διοικητή της ΒοΕ είναι πενταετής, με επιλογή επέκτασης ακόμη τριών ετών.

Επιδείνωση εμφάνισε τον Οκτώβριο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία, καθώς ο δείκτης ZEW διολίσθησε στις 58,8 μονάδες έναντι 59,5 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν και τις σημερινές ανακοινώσεις για την αδύναμη πορεία του γερμανικού ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2016. Παρ' όλα αυτά, ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών εκτινάχθηκε στις 13,8 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Οι αναλυτές ανέμεναν ήπια άνοδο στις 8,1 μονάδες.

Επιβράδυνση εμφάνισε τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία, καθώς οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 0,9% έναντι 1% τον Σεπτέμβριο. Η μείωση οφείλεται στις αδύναμες επιδόσεις των κλάδων ρουχισμού και ενέργειας. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού στο 1,1%. Την ίδια ώρα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,1% καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα