Καμπανάκι Βρυξελλών για κόκκινα δάνεια

Πολύ ψηλά στην ατζέντα για τους Ευρωπαίους το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού - «Γρίφος» η στάση του ΔΝΤ
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 17:54
UPD:17:57
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στις Βρυξέλλες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουν και στην πράξη τη στάση του ΔΝΤ στην αξιολόγηση.

Από την έντυπη έκδοση

Του Νίκου Μπέλλου

Ο στόχος ολοκλήρωσης σε τεχνικό επίπεδο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος πριν από το Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου παραμένει, ωστόσο όλα θα κριθούν από τη στάση του ΔΝΤ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Πολύ ψηλά στην ατζέντα για τους Ευρωπαίους είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Αυτό αναφέρουν στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές, αναφερόμενες στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης που ξεκίνησε στην Αθήνα σε τεχνικό επίπεδο.

Στις Βρυξέλλες υπάρχει μια σχετική ανησυχία για την καθυστέρηση που διαπιστώνεται σε σχέση με τον τραπεζικό τομέα. Όπως τονίζουν, θα πρέπει το συντομότερο να κλείσει το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, γιατί εκτιμάται ότι θα συντελέσει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων. Τα άλλα ανοικτά ζητήματα της β' αξιολόγησης είναι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο οποίο εμπλέκεται και ο καθορισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, ο προϋπολογισμός 2017 και φυσικά οι ιδιωτικοποιήσεις και η λειτουργία του υπερταμείου.

Στις Βρυξέλλες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστώσουν και στην πράξη τη στάση του ΔΝΤ στην αξιολόγηση, κυρίως μετά τις τελευταίες διευκρινίσεις που έδωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα. Όπως τονίζουν, ναι μεν το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο ελαστικό στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και φαίνεται ότι στην παρούσα φάση αρκείται με μια δέσμευση σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ωστόσο θέλουν να δουν ποια θα είναι η στάση του και στα άλλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, στις Βρυξέλλες θεωρούν καθοριστικής σημασίας να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μέχρι τις 28/11, που θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup για να προετοιμάσει τη συζήτηση στην καθοριστική συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου. Όπως τονίζουν, εάν η πρόοδος είναι επαρκής, τότε θα μπορούσε να καταβληθεί ακόμη μια προσπάθεια ώστε στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των δύο συνεδριάσεων να επιδιωχθεί μια περαιτέρω προσέγγιση των θέσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα