Από την έντυπη έκδοση
Προσδοκίες ότι η Επιτροπή της Βασιλείας θα οδηγηθεί τελικά σε ένα πιο χαλαρό πλαίσιο για την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα, από εκείνο το οποίο αρχικά προωθούσε, εκφράζονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την εκλογή Τραμπ.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, αλλά προεκλογικά είχε επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της κατάργησης του αυστηρού πλαισίου Dodd Frank, που είχε υιοθετηθεί στις ΗΠΑ στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η Επιτροπή της Βασιλείας επιδιώκει να οριστικοποιήσει τη μεταρρύθμιση των διεθνών τραπεζικών κανόνων έως τα τέλη του έτους, αλλά οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, με την όλη διαδικασία να μετατίθεται για το 2017.
Οι έως τώρα προτάσεις της έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από την Ευρώπη, με την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υπογραμμίζουν ότι οι νέοι κανόνες θα «τιμωρούν» υπερβολικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό μοντέλο, ευνοώντας έτσι τις αμερικανικές τράπεζες, που έχουν ήδη σπεύσει σε σημαντικές αλλαγές εξαιτίας της πράξης Dodd Frank.
Χαλάρωση του προτεινόμενου πλαισίου ζητεί και η Ιαπωνία, με την Επιτροπή της Βασιλείας να βρίσκει μέχρι στιγμής στήριγμα μόνο από τις ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε, ωστόσο, πολύ σύντομα να αλλάξει, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιμείνει στις προεκλογικές του θέσεις.
Ήδη οι ευρωπαϊκές και ιαπωνικές αντιδράσεις έχουν καταστήσει δύσκολες τις συζητήσεις στους κόλπους της Επιτροπής Βασιλείας για την οριστικοποίηση του πλαισίου.
Αρκετοί επισημαίνουν ότι οι νέοι κανόνες δεν πρέπει να αυξήσουν αισθητά τις συνολικές κεφαλαιακές υποχρεώσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία το χρηματοπιστωτικό σύστημα -ειδικά στη γηραιά ήπειρο- έχει να αντιμετωπίσει τα μηδενικά ή ακόμη και αρνητικά επιτόκια, την επίμονα ασθενική ανάπτυξη και τον υψηλό όγκο κόκκινων δανείων.
«Θεωρώ ότι πριν ακόμη εκλεγεί ο Τραμπ, οι προτάσεις της Επιτροπής της Βασιλείας επρόκειτο να χαλαρώσουν σημαντικά. Τώρα με τη νίκη του Ρεπουμπλικάνου εκτιμώ ότι όλο το πράγμα θα καταλήξει να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια συμβολική άσκηση» σχολίασε ο γενικός διευθυντής της Scope Ratings για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, Σαμ Θίοντορ, προσθέτοντας ότι οι μνήμες της κρίσης σβήνουν και «υπάρχουν όλα τα συστατικά» για μια εναντίωση στην υπερβολική ρύθμιση ή ακόμη και απορρύθμιση.
Αυτό φαίνεται να φοβάται και ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) Τόμας Χένινγκ, o οποίος και προειδοποίησε την Επιτροπή της Βασιλείας να μην υπαναχωρήσει.
«Αναπτύσσεται μια δυναμική υπονόμευσης των μέτρων.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφύγουν να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό» τόνισε προ ημερών. Σημειώνεται ότι ο Τραμπ θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πρόσωπα τόσο στον FDIC όσο και στη Federal Reserve, που συμμετέχουν στην Επιτροπή της Βασιλείας.