Market Beat: Το διεθνές κλίμα βελτιώθηκε, η αγορά θα ακολουθήσει την τάση στην Ευρώπη

Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016 09:55
UPD:09:58
REUTERS/MICHALIS KARAGIANNIS

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η χθεσινή μεγάλη πτώση αποδόθηκε στην υπόθεση Deutsche Bank από αρκετούς εγχώριους αναλυτές, ενώ η στήλη θεωρεί πως ήταν η αγωνία για το τι θα φέρει στην Wall Street το πρώτο debate για τις προεδρικές εκλογές. Αυτή έφερε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές παγκόσμια και στην ευρωζώνη περισσότερο, γιατί υπήρξε το θέμα της Γερμανικής Τράπεζας που θα πληρώσει τεράστιο πρόστιμο στις ΗΠΑ πολύ μεγαλύτερο από εκείνο που ζητά η ευρωζώνη από την Apple.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στο ΧΑ τη μέρα που η Deutsche Bank έπεφτε κατά -7,5% ο Τραπεζικός δείκτης έχασε -6,09%. Αναιρώντας σε μια μέρα τα δυο τρίτα από την άνοδο της προηγούμενης βδομάδας. Αρνητικό θεώρησαν πολλοί το φαινόμενο της πτώσης του τζίρου αλλά για τη στήλη σε τέτοια βουτιά η υποχώρησή του πιθανά να είναι θετικό σημάδι. Όπως συνήθως επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, ιδίως για τον Τραπεζικό κλάδο, αλλά και γενικότερα, αν χειροτερεύσει το διεθνές κλίμα, αφού επικεντρώνονται στην αρνητική εικόνα που έδωσαν οι περισσότερες μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ του 25αρη.

Βέβαια υπάρχει και η πρόσφατη αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων, που προκάλεσε τη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων, ώστε να ενθυλακώσουν όποια κέρδη σχηματίστηκαν τελευταία. Προτού ένας πανικός παγκόσμια κλίμακας, αν έβγαινε νικητής του debate ο Ντόλαλντ Τραμπ, τους στερούσε αυτή την ευκαιρία. Ο Stephen Scott, της Longboard Asset Management ανέφερε πρόσφατα ότι το χρέος σε παγκόσμια κλίμακα αυξάνεται με καταιγιστικό ρυθμό. «Υπάρχουν σήμερα περισσότερα από 230.000 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους παγκόσμια, τρεις φορές το ποσό του παγκόσμιου χρέους όταν ξέσπασε η πιστωτική κρίση. Η παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών έχει τροφοδοτήσει την έκρηξη χρέους, μέσα από την πρωτοφανή ποσοτική χαλάρωση, τις πολιτικές μηδενικών επιτοκίων και την υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων. Μόνο στις ΗΠΑ, υπάρχουν περισσότερα από 63 τρισεκατομμύρια δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Αντίθετα, συνολικά σε κυκλοφορία, υπάρχουν μόνο 3.800 δισεκατομμύρια δολάρια, και κάθε ένα από αυτά έχει δανείσει και δανείστηκε περισσότερο από 16 φορές. Το ποσό της μόχλευσης συνεχίζει να ανεβαίνει».

Οι αγορές είχαν πειστεί ότι τίποτε «κακό» δεν θα συμβεί αν δεν διαταραχθεί αυτή η πανάκριβη ισορροπία. Αλλά τρομάζουν, μήπως ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας οι πολιτικές εξελίξεις. Λίγες ώρες λοιπόν πριν από το πρώτο debate αυτά τέντωσαν τα νεύρα των διαχειριστών κεφαλαίου, όταν πληροφορήθηκαν ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υπογραμμίζουν την σπουδαιότητα της αναμέτρησης που θα γίνει στις ΗΠΑ, ενώ θα επηρεάσει τις αγορές παγκόσμια. Μέσα σε αυτή την παραζάλη έκατσε και η περίπτωση της Deutsche Bank, που τίναξε τις τράπεζες στον αέρα.

Οι εντυπώσεις από το debate όπου θεωρήθηκε ότι ευνόησε την Χίλαρι Κλίντον, λειτούργησαν θετικά στις αγορές που ήταν ανοικτές την ίδια ώρα. Οι ειδικοί στην οικονομία που εξαρτάται άμεσα από την πολιτική, τονίζουν, πως ο καλύτερος δείκτης για το ποιος θα γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τις εκλογές της 8/11 είναι η σχέση του Μεξικάνικου πέσο με το δολάριο. «Οι αγορές άρχισαν να αποδίδουν την νίκη, στην τηλεοπτική αναμέτρηση, στην Χίλαρι μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, με το μεξικάνικο πέσο να ενισχύεται ραγδαία στην  πιο υψηλή συναλλακτικά ασιατική σύνοδό του για χρόνια». Δήλωσε ο Sean Callow, ένας αναλυτής της  Westpac στο Σίδνεϊ. Τα Emini futures του S&P 500 καλύψανε  επίσης όλες τις απώλειές τους και διαπραγματεύονται στο +0,5% ψηλότερα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας    

ΗΠΑ 

Σημαντικές απώλειες, οι οποίες προσέγγισαν το 1%, εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση, οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο την άτυπη συνάντηση των χωρών – μελών του ΟΠΕΚ, όσο και την κρίσιμη τηλεμαχία μεταξύ των υποψήφιων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,91% στις 18.094 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 0,86% στις 2.146 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 0,91% στις 5.257 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Pfizer Inc. κινήθηκε σταθεροποιητικά (-0,05%) στον απόηχο της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου να μην προχωρήσει στο σχέδιο «σπασίματος» της εταιρείας σε δύο ξεχωριστές μονάδες. Σταθεροποιητικά (+0,09%) έκλεισε και η μετοχή της Twitter, μετά τα δημοσιεύματα περί πιθανής πρότασης εξαγοράς από την Walt Disney.

«Οι επενδυτές αναμένουν να δουν τι θα γίνει στο προεδρικό ντιμπέιτ» σχολίασε ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η προεκλογική εκστρατεία των Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ θα αρχίσει εφεξής να «μονοπωλεί» το επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Θεωρώ ότι κανένας από τους δύο δεν αξίζει την προεδρία, αλλά από οικονομικής άποψης, η Χίλαρι Κλίντον είναι λιγότερη κακή επιλογή» πρόσθεσε ο Αμερικανός αναλυτής. Σημειώνεται ότι το αποψινό debate είναι προγραμματισμένο για τις 21.00 (ώρα ΗΠΑ). «Οι αγορές αποτιμούν το σενάριο νίκης της Χίλαρι» εκτίμησε από την πλευρά του, ο Ράντι Γουόρεν, αναλυτής της Warren Financial Service.

Την ίδια ώρα, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να έχουν ανεπίσημη συνάντηση αυτή την εβδομάδα, στο περιθώριο των εργασιών του ενεργειακού συνεδρίου στην Αλγερία. Επί τάπητος θα τεθεί το ενδεχόμενο «παγώματος» της παγκόσμιας παραγωγής. Οι αναλυτές ωστόσο, κρατούν μικρό καλάθι, δεδομένων των αψιμαχιών μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας. Παρ’ όλα αυτά, στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα ανοδικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 3,26% στα 45,93 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,51% στα 47,04 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, εμφάνισε οριακές απώλειες κατά 0,09% στα 1.340,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα παρέμεινε αμετάβλητη στα 1,2973 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,29% στα 1,1254 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό γεν κινήθηκε ανοδικά κατά 0,74% στα 100,23 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της Chemtura Corp, έναντι 2,4 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει η Lanxess AG. Το ακριβές αντίτιμο ανέρχεται στα 33,50 δολάρια ανά μετοχή της Chemtura - ποσό αυξημένο κατά 18,9% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή. Η γερμανική Lanxess σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το deal μέσω της υπάρχουσας ρευστότητας και την έκδοση νέου χρέους. Η συμφωνία των δύο εταιρειών αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2017.

ΕΥΡΩΠΗ

Διευρυμένες απώλειες της τάξης του 1,5% εμφάνισαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τις ανησυχίες για την Deutsche Bank να συνιστούν «βαρίδι» για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,32% στις 6.818 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 2,19% στις 10.393 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 1,80% στις 4.407 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,27% στις 8.711 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,58% στις 16.192 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 1,55% στις 340,00 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Deutsche Bank κατακρημνίστηκε στο -7,54% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1992, καθώς το Βερολίνο αρνείται να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια στη διαμάχη με τις αμερικανικές αρχές, οι οποίες έχουν προτείνει την επιβολή προστίμου 14 δισ. δολαρίων.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το δημοσίευμα του περιοδικού Fοcus για την απροθυμία της Άγκελα Μέρκελ να δρομολογήσει τη χορήγηση ενός πακέτου διάσωσης της Deutsche Bank. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, διαψεύδοντας παράλληλα, τα σενάρια περί επικείμενης συνάντησης της Καγκελαρίου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Τζον Κράιν.

Την ίδια ώρα, οι χώρες - μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να έχουν ανεπίσημη συνάντηση αυτή την εβδομάδα, στο περιθώριο των εργασιών του ενεργειακού συνεδρίου στην Αλγερία. Επί τάπητος θα τεθεί το ενδεχόμενο «παγώματος» της παγκόσμιας παραγωγής.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 109,5 μονάδες , έναντι 106,3 μονάδων τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 106,4 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ενισχύθηκε παράλληλα, στις 114,7 μονάδες, έναντι 112,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σημείωσε άνοδο στις 104,5 μονάδες έναντι 100,1 μονάδων τον Αύγουστο.

Τέλος, την εξαγορά της Chemtura Corp, έναντι 2,4 δισ. ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει η Lanxess AG. Το ακριβές αντίτιμο ανέρχεται στα 33,50 δολάρια ανά μετοχή της Chemtura - ποσό αυξημένο κατά 18,9% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής την Παρασκευή. Η γερμανική Lanxess σκοπεύει να χρηματοδοτήσει το deal μέσω της υπάρχουσας ρευστότητας και την έκδοση νέου χρέους. Η συμφωνία των δύο εταιρειών αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2017.

ΧΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί με αρκετά χαμηλότερο συναλλακτικό ενδιαφέρον από τις προηγούμενες, αποφάσισαν, να μην υπάρξουν μάχες μεταξύ «ταύρων» και «αρκούδων». Με τους «απαισιόδοξους» να αναπτύσσουν έντονο ενδιαφέρον για ξεφόρτωμα μετοχών στους περισσότερους κλάδους εκτός των τραπεζών, φάνηκε ότι υπήρξε πανικός. Επικράτησε κάθοδος, παράλληλα  με την πτώση που εμφάνιζαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Η πορεία που εμφάνισαν οι τράπεζες του 25άρη σήμερα καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τις διακυμάνσεις των βασικών δεικτών. Αφού αυτές  τέθηκαν από τους θεσμικούς στο τιμόνι της πορείας των βασικών δεικτών από το πρώτο λεπτό.

Σήμερα οι βασικοί δείκτες απέκτησαν την πορεία του δείκτη των τραπεζών ήτοι νευρική με έντονα πτωτική  κατεύθυνση από το άνοιγμα ως τις 12:40 και κατόπιν τους κίνησαν με μηδενική κλίση αλλά μετά τις 15:45  με πρόσημο μεταβολής αρνητικό μόνιμα  εμφάνισαν λίγο πριν τις 16:00 την μεγαλύτερη πτώση. Ο ΓΔ και ο 25άρης αναζητούσαν το ελάχιστο σχεδόν ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Το μέγιστο εμφανίστηκε στο άνοιγμα με καθοδικό χάσμα και πέρασαν σε πτωτική κίνηση σταθερής κλίσης. Στις 15:56 ως τις 15:59 εμφάνισε το ελάχιστο μέρας στις 561,37 από 570,32 μονάδες.

Με ανοδικό φινάλε και με τη συνεισφορά των δημοπρασιών σήμερα, η αγορά φάνηκε να διατηρείται πάνω από τις δοκιμασμένες στηρίξεις των 561 μονάδων. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ επιδεινώθηκε δραματικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 11) με ένα αμετάβλητο τη ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας είχαν πτώση οι 29 από 18 την προηγούμενη σύνοδο, και 4 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 7 από 19 την Παρασκευή, ήταν ανοδικές. Στα 31,803 από 48,310 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 16,20 από 25,23 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος άλλαξε ελαφρώς από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου αφού οι τράπεζες αποτελούν σήμερα το 50,93% από 52,22% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, σήμερα εμφάνισαν αρχικά νευρική εικόνα αλλά γρήγορα στη συνέχεια εμφανίστηκαν σημαντικές απώλειες, μια μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για τη δυναμική των αγορών της Νέας Υόρκης. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή -1,94%, ο CAC είχε μεταβολή -1,81%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,22%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ήταν πτωτικές και εμφάνισαν απώλειες της τάξης του -0,49% για τον S&P500 και -0,60% για τον DOW JONES.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,82% και έφθασε στις 563,59 από 574,05 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1496,66 από 1534,31 με μεταβολή -2,45%. Οι δημοπρασίες επέφεραν τελική αλλαγή στον ΓΔ κατά 0,9 μονάδες ψηλότερα και στον 25άρη 3,8, αφήνοντάς τους παρά ταύτα πιο κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Χημικών +2,53% από -1,25%, Τεχνολογίας +0,61% από -1,79%, ο FTSEM +0,47% από +0,66%, και Κατασκευές Υλικά +0,17% από +1,15%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τραπεζών -6,09% από +0,69%, Ακίνητης Περιουσίας -2,70% από -0,17%, Πρώτων Υλών -2,55% από +1,03%, ο 25άρης -2,45% από +0,24%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -2,15% από +1,11%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,07% από -0,62%, ο ΓΔ -1,82% από +0,33%, Κοινής Ωφέλειας -1,70% από +1,72%, Τηλεπικοινωνιών -1,52% από +0,38%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,51% από -0,56%, Τροφίμων Ποτών -0,74% από -0,64%, Εμπορίου -0,63% από +2,21%, Ταξίδια Αναψυχή -0,58% από -1,71%, και Πετρελαίου Αερίου -0,32% από +0,83%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00% και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,803 από 48,310 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,573 από 6,557  εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 29,059 από 38,776 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,629 από 2,136 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 40,159 από 40,905 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 54,075 από 64,935 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 από 48 των καθοδικών σε 58 από 44 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 11 από 11.

Τεχνική ανάλυση

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη καθοδική πορεία από την έναρξη ως τις δημοπρασίες σχεδόν. Το ελάχιστο μέρας ήταν οι 1489,48 (-2,92%) μονάδες και σημειώθηκε στις 15:56 ενώ το μέγιστο μέρας ήρθε στο άνοιγμα με πτωτικό χάσμα (-0,58%) και ήταν οι 1525,42. Το  κλείσιμο  έγινε στις 1496,66 μονάδες με μεταβολή -2,45%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 6,513 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Οκτωβρίου διακινήθηκαν 1024 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1525,25 μονάδες και κατώτερο στις 1490,00. Επίσης άλλαξαν χέρια 85 ΣΜΕ για τη σειρά Νοεμβρίου. Ο δείκτης έκλεισε στις 1496,66 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Οκτωβρίου ορίστηκε στις 1492,25 και της επόμενης στις 1491,25, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Οκτωβρίου στα 5617 ΣΜΕ ενώ για τη σειρά Νοεμβρίου ανήλθαν σε 194. Οι επενδυτικές επιφυλάξεις από την Παρασκευή, διατήρησαν την προ-πορεία 4,5 μονάδων του 25άρη έναντι του ΣΜΕ.

Η στατιστική ανάλυση που αφορά στον Γενικό Δείκτη, υπογραμμίζει πως το κλείσιμο έγινε κάτω από την πρώτη σημαντική στήριξη των 567 μονάδων αλλά σεβάστηκε την επόμενη στις 561 μονάδες. Άρα δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί η στήριξη στις 550 - 545 μονάδες. Στην περίπτωση που γυρίσει η αγορά σε άνοδο η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 575 μονάδες και αμέσως επόμενη στην ζώνη 582 - 590.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση στο σύνολο των προαπαιτούμενων, αν δεν θέλει να βρεθεί σε ταμειακό αδιέξοδο, μιας και έχει άμεση ανάγκη την δόση των 2,8 δισ. ποσό που μπορεί να βοηθήσει έστω και λίγο την Οικονομία.

Το πολιτικό παίγνιο το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σύντομα σε ανασχηματισμό, κάτι που μπορεί να ηρεμήσει κάπως την κατάσταση. Ο φόβος για το Χρηματιστήριο, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, είναι να μην εγκλωβιστεί σε ένα σχετικά εύρος τιμών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που είχαμε δει τελευταία φορά το 1992 - 1994. Η συσσώρευση με χαμηλούς όγκους μπορεί να κάνει ζημιά τόσο στην Οικονομία, όσο και στην εύρυθμη λειτουργία της Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Δύσκολο να προβλέψει κάποιος πόσο ακόμα θα αντέξουν αρκετές εταιρείες του κλάδου, μιας και θα χρειαστούν ΑΜΚ, ή συγχωνεύσεις αν θέλουν να συνεχίζουν.

Ο Τραπεζικός κλάδος περιμένει εναγωνίως το τι θα γίνει με την ιστορία των "κόκκινων" δανείων που μπορεί να δώσει εν μέρει λύση στα προβλήματά του. Η χώρα υστερεί σημαντικά σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενώ θα έπρεπε "να τρέχει" διευκολύνοντάς τις με κάθε τρόπο.

Όσο η Χρηματιστηριακή Αγορά δεν έχει τάση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Οικονομία αργεί να ανακάμψει. Αν όντως η πραγματική Οικονομία, το β εξάμηνο γυρίσει σε ανάπτυξη, τότε το Χρηματιστήριο θα το πιστώσει πολύ πιο νωρίς.

Ο Πέτρος Στεριώτης της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ

Με πτωτικό χάσμα το άνοιγμα των Ευρωπαϊκών δεικτών στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας, τη στιγμή που μία από τις μεγαλύτερες Τράπεζες της Ευρωζώνης, η Deutsche Bank, καταγράφει νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς ενισχύονται οι φόβοι σχετικά με το μοχλευμένο της χαρτοφυλάκιο και την πιθανή ανάγκη για ΑΜΚ, ή και bail-in, στον απόηχο μάλιστα του πρόστιμου ύψους $14 δισ. που της επιβλήθηκε από τις Αμερικάνικες Αρχές.

Μένει να φανεί αν η δέσμευση των Κεντρικών Τραπεζών στην προσφορά "φθηνού χρήματος", που τα τελευταία χρόνια διευκόλυνε τις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις σε μετοχές, εμπορεύματα και ομόλογα, θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν αντίβαρο στα αδύναμα μάκρο από τις μεγάλες Οικονομίες.

Τη στιγμή που ο δείκτης - οδηγός του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ο Nasdaq, παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά του, οι κυριότεροι Ευρωπαϊκοί δείκτες (πλην ίσως του Βρετανικού FTSE-100) εμφανίζουν έντονα σημάδια "κόπωσης".

Οι επενδυτές χρειάζεται να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στις "αποκλίσεις" μεταξύ των δεικτών, καθώς μία δυνατή ανοδική τάση θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από όλους τους μεγάλους δείκτες με νέα υψηλά.

Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, στόχος του Γενικού Δείκτη, για τη νέα εβδομάδα, θα είναι να διατηρηθεί υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στις 570 μονάδες. Οι 548 και οι 585 μονάδες αποτελούν, αντίστοιχα, τη μεσοπρόθεσμη στήριξη και αντίσταση. Εδώ και 2 μήνες η Ελληνική Αγορά βρίσκεται σε πλάγια συσσώρευση τιμών, στα πλαίσια της απορρόφησης του πτωτικού momentum που δημιούργησε ο Ιούνιος, συνεχίζοντας να εμφανίζει σημάδια υστέρησης, έναντι των περισσότερων από τις υπόλοιπες Ευρωαγορές.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά και το μεξικάνικο πέσο εκτινάχθηκε σήμερα Τρίτη 27/9, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να θεωρούν πως στο πρώτο debate για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ επικράτησε η υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατά του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump.

Οι αγορές έχουν την τάση να θεωρούν την κ. Κλίντον ως υποψήφιος που δεν απειλεί το status quo, ενώ λίγοι είναι σίγουροι για το τι μπορεί να σημαίνει μια Προεδρία Trump για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, το εμπόριο και την εγχώρια οικονομία.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ένα πολύ αμφίρροπο αγώνα για τους δύο υποψηφίους με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις των Reuters / Ipsos να δείχνουν την Κλίντον μπροστά κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, με το 41% των πιθανών ψηφοφόρων.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αναπήδησε και είναι πάνω 0,2%, ενώ η αγορά στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,53% και το χρηματιστήριο στη Σαγκάη με τον SSEC κατέγραψε οριακά κέρδη αρχικά αλλά εμφάνισε μικρές απώλειες αργότερα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν κάτω -0,4% αργά το πρωί, αλλά αργότερα εμφάνισε μικρά κέρδη +0,30%  ενώ το δολάριο ΗΠΑ έφτασε να αγοράζει 100,74 γιεν από ένα χαμηλό της τάξης των 100,08. Τα Emini futures του S&P 500 καλύψανε  επίσης όλες τις απώλειές τους και διαπραγματεύονται στο +0,5% ψηλότερα.

«Οι αγορές άρχισαν να αποδίδουν την νίκη στην τηλεοπτική αναμέτρηση στην Χίλαρι μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, με το μεξικάνικο πέσο να ενισχύεται ραγδαία στην  πιο υψηλή συναλλακτικά ασιατική σύνοδό του για χρόνια». Δήλωσε ο Sean Callow, ένας αναλυτής της  Westpac στο Σίδνεϊ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Έχοντας σχηματίσει μια πρώτη σαφή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού τον καθοριστικό μήνα Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο θα στείλει την προσεχή Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2017. Θα αποτυπωθεί και επίσημα η πρόβλεψη για ανάπτυξη -αναμένεται ότι θα ενσωματωθεί η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%-, αλλά και ο δεσμευτικός από το μνημόνιο στόχος για αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 0,5% φέτος-το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με υπέρβαση- στο 1,75% ή από τα περίπου 900 εκατ. ευρώ στα περίπου 3,2 δισ. ευρώ.

Η Ν.Δ. μπορεί αν θέλει να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ-0,54% και την ΕΥΑΘ αλλά «όσο είμαι εγώ υπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ιδιωτικοποιηθούν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο που αφορά τα προαπαιτούμενα για την δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι ο νόμος για το υπερταμείο δεν αποκλείει την ιδιωτικοποίηση και επιβεβαίωσε ότι μεταξύ υπουργείων και ΔΕΚΟ «χάνεται η πολιτική σχέση με την κακή έννοια».

Η Ελλάδα υφίσταται πιο σκληρή λιτότητα, λόγω της «λαϊκίστικης» στάσης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Μιλώντας τη Δευτέρα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στη Ρίγα της Λετονίας για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι «ο λαϊκισμός δεν λύνει, αλλά δημιουργεί προβλήματα» και πρόσθεσε πως «αυτό θα μπορούσαμε να το δούμε στο κλασικό παράδειγμα της Ελλάδας».

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην οποία προκρίνεται η περαιτέρω μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου ενώ επαναλαμβάνεται και η γνωστή θέση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για το θέμα αυτό φιλοξενεί εκτενές ρεπορτάζ η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, σχολιάζοντας ότι «το ΔΝΤ ασκεί πιέσεις στον Σόιμπλε» και έρχεται με αυτό τον τρόπο σε αντιπαράθεση με τη γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα του χρέους, καθώς «έναν χρόνο πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους».

Μείωση εσόδων και κατάρρευση κερδοφορίας παρουσιάζουν τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2016 του ΟΛΠ. Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΟΛΠ, ΟΛΠ-1,56% που για πρώτη φορά φέρει τις υπογραφές τριών Κινέζων αξιωματούχων του Οργανισμού, τα κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν σημαντικά λόγω ανάληψης υποχρεώσεων που δεν θα επαναληφθούν, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν ως αποτέλεσμα των απεργιακών κινητοποιήσεων και της μετακίνησης φορτίου από την MSC σε άλλο λιμάνι στην Τουρκία.

Την άνοιξη του 2017 αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για το πρόγραμμα στήριξης του κλάδου franchise, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η προετοιμασία του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «N», μπήκε στην τελική ευθεία. Τα δίκτυα franchise, έπειτα από αρκετά χρόνια αποκλεισμού από τις κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης, παίρνουν οριστικά πράσινο φως για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελείου του Συνδέσμου Franchise Ελλάδος (ΣFE) με την ειδική γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ ΕΤΠΑ και ΤΑ Ευγενία Φωτονιάτα, η οποία κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας για την κατάρτιση πλαισίου όπου θα ορίζονται όροι και προϋποθέσεις για τους υποψηφίους, τεχνικές λεπτομέρειες και στοιχεία που θα προσδιορίζουν τις ιδιαιτερότητες της αγοράς του franchise στην Ελλάδα.

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και του Διαχειριστή του Ρουμανικού Συστήματος Μεταφοράς TRANSGAZ υπέγραψαν στο Βουκουρέστι ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Σωτήριος Νίκας και από πλευράς TRANSGAZ ο πρόεδρος Ιόν Στεριάν και ο γενικός διευθυντής Πέτρου Βαντούβα.

Συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος για την Αποτροπή και Διαχείριση των Κυβερνοεπιθέσεων στον τραπεζικό χώρο. Στόχος της συνεδρίασης αποτέλεσε η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και η λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ενίσχυση της Επιτροπής και την επέκταση των δράσεών της.

Τις πρωτοβουλίες προστασίας του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ν.998/1979 που θεσμοθέτησε την αποκατάσταση θιγμένων δασικών εκτάσεων από την εξόρυξη μέχρι τώρα παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας, στο πλαίσιο του απολογισμού των συγκεκριμένων έργων. Σύμφωνα με τον κ.Κεφάλα, οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου έχουν αποκαταστήσει πλήρως 62.000 στρέμματα. Από το 2007 έως σήμερα, έχουν φυτευτεί 3.000.000 περίπου δενδρύλλια και θάμνοι. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ξοδεύτηκαν για αποκαταστάσεις τοπίου, συντήρηση και μέριμνα αποκατεστημένων χώρων περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.

Με τέσσερις εταιρείες - εκθέτες θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «ΙΤΒ Αsia 2016», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου, στη Σιγκαπούρη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Asit Greece, Hetco Tours - Greece, TourGreece και Viasuntours, οι οποίες, μεταξύ 780 εκθετών, θα προβάλουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας στη διεθνή αγορά της Ασίας. Η ITB Asia αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ασιάτες αγοραστές, αλλά και για τους 9.600 ενδιαφερόμενους επισκέπτες. 

Στα 5,54 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016. Πιο αναλυτικά, το μικτό κέρδος ανήλθε σε 9,198 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη σε 10,325 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 8,961 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, διαμορφώθηκε στα 21,167 εκατ. ευρώ, έναντι 26,609 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 20,45%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Deutsche Bank, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Άγκελα Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στα σενάρια περί κρατικής βοήθειας προς την τράπεζα. «Στην παρούσα φάση, η κυβέρνηση δεν ασχολείται με καμία εικασία» έσπευσε να διευκρινίσει, διαψεύδοντας παράλληλα, τα σενάρια περί επικείμενης συνάντησης της Καγκελαρίου με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Τζον Κράιν.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών Ifo. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 109,5 μονάδες , έναντι 106,3 μονάδων τον Αύγουστο. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο στις 106,4 μονάδες.

Η οικονομική μεγέθυνση στις χώρες της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί το 2017, αλλά με ρυθμούς μικρότερους σε σχέση με τις προσδοκίες του περασμένου Ιουνίου, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, μιλώντας τη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Ντράγκι επεσήμανε ότι η μείωση των προσδοκιών οφείλεται στην αναμενόμενη μείωση της εξωτερικής ζήτησης.

Σε 1,049 τρισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στο πλαίσιο υλοποίησης της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν σε 1,049 τρισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 23η Σεπτεμβρίου, έναντι 1,034 τρισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα (16/9/2016). Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 193,874 δισ. ευρώ, στην αγορά ABS (Asset-backed securities), ύψους 20,265 δισ. ευρώ και στην αγορά εταιρικών ομολόγων, ύψους 27,868 δισ. ευρώ.

Σημαντική αύξηση της τάξης του 1,4% -τη μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2013- παρουσίασε ο αριθμός των ανέργων τον Αύγουστο στη Γαλλία. Πλέον, οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων στη Γαλλία ανέρχονται σε 3.560.000, έναντι 3.510.000 τον προηγούμενο μήνα.

Η υπουργός Εργασίας Μίριαμ ελ Κομρί, πάντως, δεν συνέδεσε την αύξηση της ανεργίας με τη γενική διαμόρφωση της οικονομικής συγκυρίας, εκτιμώντας ότι οφείλεται ιδίως στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένοι τομείς, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στο β’ εξάμηνο του 2016 «βλέπει» για τις οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Eurobank, στη μηνιαία ανάλυσή της για τις περιφερειακές αγορές. Ενδεικτικό των θετικών επιδόσεων αποτελεί το γεγονός ότι οι τρέχοντες ρυθμοί ανάπτυξης είναι οι υψηλότεροι στη μετά-Lehman Brothers εποχή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα