Market beat: Eβδομάδα αναζήτησης στηρίξεων με αυξημένη νευρικότητα

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 09:29
UPD:09:29
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Υπάρχουν συγκεκριμένα γεγονότα, εντός των προσεχών συνόδων, μαζί με την εκπνοή των σειρών Ιουνίου στα παράγωγα, εκτός όσων αναμένει η παγκόσμια αγορά τα οποία σχετίζονται κύρια με την στάση της Fed και μακροοικονομικά στοιχεία που την επηρεάζουν. Στις 17/6 είναι η τελευταία ημέρα αναγκαστικών κινήσεων στη μετοχή του ΟΠΑΠ, λόγω της εξόδου της από τον δείκτη EuroStoxx 600. Από τις 20 Ιουνίου έρχονται και οι αλλαγές στον 25άρη με πολλαπλασιασμό της τρέχουσας τιμής του επί δέκα, ενώ οι δείκτες των Τραπεζών Χ.Α. και ο δείκτης των Τραπεζών Χ.Α. – Χ.Α.Κ. επί είκοσι. Στις 24 Ιουνίου τέλος αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας απ΄ τον Οίκο Moody’s.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ακόμα και οι επαγγελματίες που δεν τοποθετούνται στις μετοχές με βάση την εικόνα που εμφανίζουν αυτές από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης, όταν στην αγορά δίνουν τάση οι κινήσεις που γίνονται από παράγοντες που την υπολογίζουν πολύ, όλοι ακολουθούν αναγκαστικά. Στις συνόδους της περασμένης Τρίτης και της Τετάρτης, αποδείχθηκε ότι ήταν δυνατό να διαπεραστεί ανοδικά, η αντίσταση στις 650 μονάδες, αφού ο ΓΔ έκλεισε και τις δύο πάνω από εκεί. Αλλά δεν άντεξε στο φίλτρο των τριών ημερών και ξεκίνησε από την Πέμπτη μια πτώση που την Παρασκευή πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις.

Οι εγχώριοι αναλυτές, κατά τη στήλη, από το ξεκίνημα του μήνα ήταν χωρισμένοι σε δυο ομάδες. Οι αισιόδοξοι περίμεναν συνέχεια στην άνοδο ως τα επίπεδα των 680 ή και των 700 μονάδων. Οι απαισιόδοξοι έβλεπαν ότι η άνοδος από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου είχε τέτοιο μέγεθος που στις τιμές είχαν ενσωματωθεί όλα τα θετικά από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου. Χωρίς καύσιμα για τη συνέχεια, αυτοί προέβλεπαν μια διόρθωση που θα μπορούσε να φέρει τον ΓΔ ως τις 620 μονάδες. Ο ΓΔ την Πέμπτη, βρέθηκε στις 645,69 μονάδες από τις 652,38 που έκλεισε την Τετάρτη. Η εκτίμησή μας ήταν ότι στην πτώση συνέβαλλε η ανησυχία των θεσμικών ανά τον κόσμο για τις προθέσεις της Fed και τις προθέσεις των Βρετανών σχετικά με την ΕΕ και το δημοψήφισμα για αυτό στις 23/6. Προσπαθήσαμε μάλιστα να δείξουμε πόσο αυξημένη ήταν η συμμετοχή των θεσμικών του εξωτερικού στις συναλλαγές του ΧΑ, βάσει των δεδομένων για τον Μάιο από την ΕΧΑΕ, και ειδοποιήσαμε για το βάρος που έχει διεθνώς η πιθανότητα του Brexit.

Αξίζει να αναφέρουμε πως στη βδομάδα που ο 25άρης, τα ΣΜΕ του οποίου αποτελούν τα ακριβότερα futures της αγοράς, έχασε -5,87%, οι όγκοι αυξήθηκαν 161,83% αλλά οι ανοικτές θέσεις μειώθηκαν ασυνήθιστα πολύ. Υπάρχει στην εβδομάδα προ της εκπνοής μια διακριτική μετακύληση θέσεων. Αλλά, αυτό που συνέβη την Παρασκευή στα ΣΜΕ του 25άρη, δεν αφορά σε αυτή τη διαδικασία. Οι ανοικτές θέσεις στην επόμενη σειρά από 925 την Παρασκευή 3/6 στις 10/6 είχαν αυξηθεί κατά 1.905 ανερχόμενες στις 2.830. Όταν στην τρέχουσα σειρά, από 24.988 μειώθηκαν κατά 9.862 και περιορίστηκαν στις 15.126. Τόσο γρήγορη αναίρεση της έκθεσης των traders υπογραμμίζει τις κινήσεις, την Πέμπτη και την Παρασκευή κύρια, για την κάλυψη των long στοιχημάτων που είχαν σχηματιστεί από την εκπνοή των σειρών Μαΐου ως την Τρίτη 7/6.

Όταν μια αγορά με εντατικοποίηση των συναλλαγών σπάει σε μια μέρα τρεις στηρίξεις, από καιρό υπολογισμένες και σχηματισμένες στο πρόσφατο παρελθόν, η καθοδική της ορμή είναι στη φάση της ανάπτυξης και θα εκτονωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με παράλληλη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας  

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

Η συσσώρευση ανησυχιών έφερε ράλι ομολόγων και χρυσού

Η δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου δεν είχε ανακοινώσεις για σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία και όσα ανακοινώθηκαν δεν προκάλεσαν μεγάλες αναταράξεις. Οι επενδυτές εξακολουθούν να θεωρούν την πτώση της τιμής του πετρελαίου σημάδι εξασθένισης της παγκόσμιας ανάπτυξης και όταν αυτή σκαρφαλώνει, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου μεγαλώνει.

Όσο και αν προσπάθησαν οι αρμόδιοι της Fed στο τέλος Μαΐου, να πείσουν ότι μια αύξηση στα βασικά της επιτόκια είναι δυνατή τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, τα στοιχεία της απασχόλησης των ΗΠΑ για τον Μάιο εξάτμισαν αυτές τις προσδοκίες. Η Janet Yellen, πρόεδρος της Fed, με την εμφάνισή της στην αρχή της περασμένης εβδομάδας έδωσε ώθηση στις μετοχές των ΗΠΑ. Αλλά αυτό, δεν αποδείχθηκε ικανό να απλώσει την αισιοδοξία στην επενδυτική βιομηχανία διεθνώς, η οποία έχει καλυφθεί από τα σύννεφα των ανησυχιών για το ενδεχόμενο του Brexit, από την βραδύτητα των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρώπη και από την εικόνα της ανάπτυξης στην Κίνα.

Μια απρόσμενη ανατροπή

Την Πέμπτη και την Παρασκευή σε παγκόσμια κλίμακα σημειώθηκε ράλι στις αγορές ομολόγων και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αναφοράς της Γερμανίας και της Βρετανίας έπεσαν σε επίπεδα ρεκόρ χαμηλών. Τα κεφάλαια ξεκίνησαν μια γρήγορη πτήση από τις αγορές μετοχών στις αγορές ομολόγων. Ειδικά της ομάδας που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο σε εποχές αστάθειας και αβεβαιότητας, όπου εκτός αυτών που αναφέραμε συγκαταλέγονται επίσης τα ιαπωνικά ομόλογα και τα ομόλογα ΗΠΑ των οποίων οι αποδόσεις επίσης μειώθηκαν σημαντικά. Εισροές κεφαλαίων ανάλογων αιτίων  παρατηρήθηκαν και στην αγορά του χρυσού, που είχε ξεκινήσει την άνοδό του νωρίτερα.  

Ωστόσο την περασμένη βδομάδα στηνWall Street ο S&P500 πέρασε οριακά πάνω από τις 2120 μονάδες φθάνοντας μια ανάσα πριν από το ιστορικό υψηλό του (2130,82) σημειώνοντας την ψηλότερη τιμή σε βάθος περίπου 11 μηνών. Πολλοί θεώρησαν πως πλησίασε η εποχή για εγγραφή νέου ρεκόρ βίου για τον βαρύτερο δείκτη μετοχών του κόσμου. Όταν όμως ξεκίνησε μια πτώση στην τιμή του πετρελαίου και εμφανίστηκαν δημοσκοπήσεις που έδιναν στο Brexit μεγαλύτερες πιθανότητες, το κλίμα άλλαξε στην Ευρώπη αρχικά, τόσο πολύ, που επηρεάστηκαν και τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης.

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2096,07 μονάδες είχε επίδοση -0,15% και στο 2016 διατηρεί θετική επίδοση +2,55%. Ο Dow ανέβηκε +0,33% στις 17.865,34 μονάδες και αποδίδει +2,53% στο έτος. Ο S&P400 υποχώρησε -0,12% με επίδοση φέτος +7,19%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -0,02%, αποδίδει στο έτος +2,47%. Ο δε Nasdaq, με πτώση -0,97%, διατήρησε για το 2016 απώλειες -2,25%. Ο χρυσός ενισχύθηκε κατά +2,39% από +2,57% την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου, με κλείσιμο στα 1276,30 δολάρια η ουγκιά. Το πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ υποχώρησε οριακά στη βδομάδα, κλείνοντας στα 48,88 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες -0,04% και επίδοση στο έτος +31,86%.

Ο Nikkei, υποχώρησε -0,25% και στο έτος χάνει -12,78%. Ο γερμανικός δείκτης DAX έχασε -2,66%, με απόδοση -8,46% το 2016 και ο CAC  ομοίως -2,45% με ετήσια μεταβολή -7,12%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βούτηξε -3,53%. Στο έτος χάνει -11,04%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έχασε -2,14% και στο 2016 υποχωρεί -20,07%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εμφάνισε απώλειες -2,37%, και στο έτος ενισχύεται +14,01%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού έχασε -1,63%, με επίδοση στο 2016 +5,12%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,60%, και επίδοση για το 2016 +2,87%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -0,77%, και στο 2016 αποδίδει +1,82%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +0,46% και στο 2016 χάνει -3,98%. Μικρή πτώση -0,39% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με ετήσια επίδοση -17,29%. 

 Με τον S&P 500 κάτω των 2100 αυτή την εβδομάδα, μετά το 2120 νωρίτερα, οι εραστές της τεχνικής ανάλυσης βλέπουν την κίνηση ως μια αποτυχημένη προσπάθεια υπέρβασης σκληρής οροφής, που αναγκάζει το δείκτη για περαιτέρω πτωτική πορεία.

Την Παρασκευή, ο δείκτης έκλεισε 35 μονάδες χαμηλότερα από το ρεκόρ. Αλλά ακόμη και αν ο δείκτης σημειώσει νέο υψηλό στην τρέχουσα εβδομάδα, λίγοι θα το εκλάβουν ως ένδειξη ότι οι μετοχές ετοιμάζονται να κινηθούν αποφασιστικά  ψηλότερα.

Η υπόθεση Brexit

Το δημοψήφισμα της Βρετανίας για το αν θα μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τα νεύρα των επενδυτών, όσο πλησιάζει η ψηφοφορία της 23ης Ιουνίου. Η υπόθεση Brexit, μαζί με την ανανέωση της ανάπτυξης ανησυχιών για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, περιορίζουν την επενδυτική αισιοδοξία. Πολλοί αναλυτές συμβουλεύουν τους επενδυτές να έχουν μειωμένη έκθεση στις αγορές μετοχών αυτή την εποχή. Η HSBC ωστόσο ειδοποιεί για μια μέτριας κλίσης ανοδική πορεία στο άμεσο μέλλον, μετά από την τρέχουσα εβδομάδα και φυσικά μετά την αναταραχή από το βρετανικό δημοψήφισμα.

Αλλά οι επενδυτές μάλλον σκέφθηκαν: «Γιατί να ανησυχήσουμε αργότερα, όταν μπορούμε να το κάνουμε τώρα»; Αυτό συνοψίζει την δυναμική της αγοράς, που πέρασε σε διόρθωση υπό την επίδραση δυο απειλητικών γεγονότων: Το Brexit, που θα φανεί σε 12 ημέρες, και τη συνάντηση Fed που έρχεται σε λίγες μέρες.

Μια νέα έρευνα σχετικά με την ψηφοφορία για το Brexit από τον Jim Reid της Deutsche Bank, περιλάμβανε 1.000 επενδυτές σε ευρωπαϊκό συνέδριο της DB. Ένα επιβλητικό ποσοστό 83% των ψηφισάντων θα στηρίξουν την παραμονή στην ΕΕ, ενώ το 17% είπε ότι το αποτέλεσμα θα είναι μια έξοδος. «Θα πρέπει να δεχθούμε ότι το «Brexit» πιθανόν να μην έχει ενσωματωθεί στις τιμές των αγορών, ανεξάρτητα από το ποιο θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα. Κρίνοντας δε από τις πρόσφατες κινήσεις, η αγωνία θα μπορούσε να «δολοφονεί» την αγορά σιγά-σιγά. Λέει ο Reid, που ζήτησε επίσης από τους συμμετέχοντες τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του πετρελαίου ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα αποτελέσματα ήταν: Κάτω από 20 δολάρια – Κανείς. Από 20 έως 30 δολάρια το 1,4%. Από 30 έως 40 δολάρια το 10,7%. Από 40 έως 50 δολάρια, 36,9%, το μεγαλύτερο ποσοστό. Από 50 έως 60 δολάρια το 35%, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό. Από 60 δολάρια και πάνω το υπόλοιπο 15,9%.

Αντίθετοι δρόμοι χρυσού πετρελαίου

Στο εγγύς μέλλον, το πετρέλαιο φαίνεται σαν επισφαλής επένδυση και είναι ίσως ο χρυσός που θα συνεχίσει την λάμψη του. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν 3% την Παρασκευή, μετά από στοιχεία που αποδεικνύουν ότι για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά αυξάνονται οι ποσότητες  από τις εξέδρες γεώτρησης πετρελαίου των ΗΠΑ. Επίσης  τα futures του αργού επιβάρυνε το ισχυρότερο δολάριο. O δείκτης DXY για το δολάριο εκτινάχθηκε στο υψηλό σε βάθος σχεδόν δύο μηνών, με άνοδο 0,7%, αφού ο εκνευρισμός στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές έστειλε τα κεφάλαια των επενδυτών προς τα πολύ ασφαλή νομίσματα. Το Brent εγκαταστάθηκε στα 50,54 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 2,7%, με τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του σε ένα μήνα.

Σχεδόν ο καθένας έχει κάτι χρυσό, κάπου. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ιδιοκτήτες χρυσού και αποθησαυριστές, οι οποίοι ορκίζονται πίστη στο μέταλλο με σχεδόν θρησκευτική πεποίθηση. Οι λεγόμενοι «gold bugs», είναι πεπεισμένοι ότι το λαμπερό μέταλλο είναι ένα πολύ καλύτερο από τα νομίσματα για αποθήκευση πλούτου.

Πιστεύουν ότι μόνο ένα νομισματικό σύστημα που βασίζεται στο πρότυπο του χρυσού μπορεί να επιβάλλει ένα αποτελεσματικό όριο για τον πληθωρισμό. Τα νομισματικά πρότυπα διαχείρισης από τις κεντρικές τράπεζες δεσμεύονται να είναι πληθωριστικά. Ο καλύτερος τρόπος για προστασία από αυτήν την αναπόφευκτη κατάσταση είναι να κατέχουν χρυσό, που είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιστάθμιση έναντι του πληθωρισμού, έναντι μιας υποτίμησης του νομίσματος, απέναντι στις «απερίσκεπτες» κεντρικές τράπεζες με την απερίσκεπτη νομισματική πολιτική τους, αλλά και έναντι κάθε πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας.

Το μέταλλο λάμπει ιδιαίτερα έντονα πρόσφατα. Μετά την πτώση κατά 45% από το ρεκόρ στις 6 Σεπτεμβρίου του  2011, των 1.895 δολαρίων ανά ουγγιά, βρέθηκε στα 1.049 στις 17 Δεκεμβρίου 2015, και από τότε αυξήθηκε πάνω από 21,5%. Είχε ένα μεγάλο άλμα μετά από τα πολύ ασθενέστερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της έκθεσης για την απασχόληση το Μάιο, που μείωσε σημαντικά την πιθανότητα μιας αύξησης των επιτοκίων της Fed σύντομα.

Ο χρυσός μπορεί να αποτελεί αντιστάθμιση έναντι κάθε τύπου ανεπιθύμητων ενεργειών. Ωστόσο, πρώτα απ 'όλα, είναι ένα εμπόρευμα. Όπως και τα άλλα εμπορεύματα, και σε αντίθεση με μετοχές και ομόλογα, δεν αποφέρει μερίσματα ή τόκους. Γι 'αυτό είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί σαν αξία. Όπως σε όλα τα εμπορεύματα, η τιμή του καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, η ζήτηση από τους πραγματικούς χρήστες του μετάλλου (παράδειγμα, για κοσμήματα) είναι σχετικά μικρή σε σχέση με τη ζήτηση από τους «gold bugs»  και τους κερδοσκόπους.

ΧΑ

Εβδομάδα «μιας μέρας», ανέτρεψε τάση και προσδοκίες

Στην εβδομάδα της επίσημης αναγνώρισης της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης για το τρίτο μνημόνιο, είχαμε την εγγραφή του μέγιστου για τον ΓΔ σε κλείσιμο την Τρίτη 7/6 για το τρέχον έτος. Αμέσως δε μετά, ξεκίνησε η καθοδική δυναμική με δυο μικρών απωλειών συνεδρίες, που τις διαδέχθηκε η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του ΓΔ -4,18% από το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ήταν η τελευταία συνεδρίαση πριν την εβδομάδα εκπνοής των σειρών κάθε τύπου στα παράγωγα. Εκεί, στην αγορά παραγώγων, αποτυπώθηκαν έντονα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πλήθους που συνιστά το σύνολο των συναλλασσόμενων στο ΧΑ.

Οι μετοχές του 25άρη, με τις Τράπεζες οδηγούς, έσπαγαν πτωτικά τη μια στήριξη μετά την άλλη και συνεπώς, ανάλογη εικόνα εμφάνιζε η πορεία του 25άρη. Στα παράγωγα δεν υπάρχει τοποθέτηση χωρίς να ληφθούν υπόψη τα επίπεδα στήριξης των δεικτοβαρών μετοχών και του δείκτη. Για αυτό στην τελευταία σύνοδο, όταν οι τιμές πέρασαν πτωτικά από αρκετές στηρίξεις, καθώς αποδείχθηκαν πολύ λιγότερο σκληρές από όσο φαινόταν ως την ώρα της δοκιμασίας τους, οι όγκοι στα ΣΜΕ επί μετοχών για την τρέχουσα σειρά εκτοξεύθηκαν. Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 11.218 από 4.004 συμβόλαια την Πέμπτη για τη σειρά Ιουνίου (2,8 φορές περισσότερος) και 593 από 527 (σχεδόν ίδιος) για τη σειρά Σεπτεμβρίου, της ΕΤΕ με 50989 από 4275 συμβόλαια (11,9 φορές περισσότερος) για την τρέχουσα σειρά και 8105 από 1128 (7,2 φορές περισσότερος) για τη σειρά Σεπτεμβρίου, της ΕΥΡΩΒ με 15976 από 3652 (7,2 φορές περισσότερος) και 1671 από 123 (13,6 φορές περισσότερος) για τη σειρά Σεπτεμβρίου, της ΠΕΙΡ με 48460 από 9280 συμβόλαια (5,2 φορές περισσότερος) και 11995 από 3768 (3,2 φορές περισσότερος) για την επόμενη σειρά.

Τη Δευτέρα η αγορά  παρέλαβε τον ΓΔ από τις 648,63 μονάδες και τον οδήγησε στις 639,11, από όπου πήρε φόρα και την Τρίτη έκλεισε στις 653,60, το καλύτερο κλείσιμο στο 2016. Την Πέμπτη έκλεισε στις 645,69 οριακά κάτω από το κλείσιμο της πρώτης βδομάδας του Ιουνίου, με μέσο τζίρο στις τέσσερις συνόδους 55,55 εκατ. ευρώ. Ανάλογη πορεία είχε και ο 25άρης που στις 3/6 έκλεισε στις 179,04 και την Πέμπτη έκλεισε στις 178,00. Η Παρασκευή ήταν η μέρα που θα καθόριζε το πρόσημο της μεταβολής στην εβδομάδα και στο μήνα και ήταν επίσης μια μέρα που διεθνώς η ανησυχία των επενδυτών είχε πάρει διαστάσεις. Στις επόμενες μέρες οι αγοραίοι περιμένουν πολλά εκ των οποίων αρκετά εντελώς απρόβλεπτα με βάση τα τρέχοντα δεδομένα. Η σχολή, «πωλούμε τώρα καλού κακού και περιμένουμε» ως την ώρα που το Brexit θα έχει κριθεί, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία επίσης και οι Κεντρικές Τράπεζες θα ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους, είχε το πάνω χέρι στις αγορές από την Πέμπτη και κυριάρχησε την Παρασκευή.

Στο ΧΑ με τους ξένους θεσμικούς κυρίαρχους, που ως σύγχρονοι επαγγελματίες επηρεάζονται από τη μεγάλη εικόνα και δεν κολλάνε σε συναισθηματισμούς ή «αγάπες» για μετοχές – εταιρίες, η στατιστική η οροφή των 650 μονάδων οι στηρίξεις στις 635 στις 630 στις 620 και στις 608 μετράνε όπως αποδείχθηκε. Η αγορά παρέλαβε τον μέσο όρο από τις 645,69 μονάδες και τον οδήγησε ως τις 615 για να τον κλείσει στις 618,67. Όταν τον 25άρη, από τις 178 μονάδες, τον έστειλε σε μια μέρα στις 168. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 96,415 εκατ. ευρώ και το 66,67% αφορούσε τα Τραπεζικά blue chip. Κανένας κλάδος δεν εμφάνισε κέρδη και ο ΓΔ είχε το χαμηλότερο κλείσιμο των 24 τελευταίων συνόδων με το αμέσως χαμηλότερο, βλέπε περιοχή στήριξης, αυτό στις 9/5, στις 610 μονάδες. Η βουτιά αυτή προκάλεσε εβδομαδιαίες απώλειες -4,62% στον ΓΔ και τον οδήγησε πάλι σε απώλειες από την αρχή του χρόνου. 

Απώλειες από -8% ως -16,2% εμφάνισαν ΠΕΙΡ -16,12%, ΕΥΡΩΒ -13,62%, ΕΤΕ -13,49%, ΑΛΦΑ -10,37%, ΔΕΗ -8,66% και ΕΧΑΕ -8,19%. Η ΜΠΕΛΑ με -6,97% είναι και αυτή με πτώση μεγαλύτερη του 25άρη (-5,87%) ενώ ισοδύναμες απώλειες πάνω από -5% και ως 5,97% είχαν οι ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ και ΜΕΤΚ. Κέρδη εμφάνισαν οι ΕΕΕ +4,27% και ΦΦΓΚΡΠ +4,22% ενώ στις αμυντικές έναντι των γενικευμένων πιέσεων κατατάσσονται τα blue chip με απώλειες ως -2,5% και με αλφαβητική σειρά είναι ΒΙΟ -1,32%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,48%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,97%, ΕΥΔΑΠ -1,52%, ΜΟΗ -1,80% και ΜΥΤΙΛ -2,33%.

Τεχνική ανάλυση

Ο ΓΔ

Την Παρασκευή οι θεσμικοί ξεκίνησαν τις πιέσεις με το καλημέρα και αρχικά φάνηκε ότι υπολογίζανε τη στήριξη στις 642 μονάδες αλλά τα κύματα των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές γρήγορα τον οδήγησαν στις 630 μονάδες και αυτό το επίπεδο στήριξης δεν άντεξε πάνω από μια ώρα. Νέα χαμηλά εμφανίστηκαν στις 12:55 και ήταν στις 622 μονάδες που άντεξαν ως στήριξη πάνω από μιάμιση ώρα αλλά τα οριστικά χαμηλά μέρας ορίστηκαν στις 15:55 και ήταν στις 615,44 μονάδες.

Όταν μια αγορά με εντατικοποίηση των συναλλαγών σπάει σε μια μέρα τρεις στηρίξεις, από καιρό υπολογισμένες και σχηματισμένες στο πρόσφατο παρελθόν, η καθοδική της ορμή είναι στη φάση της ανάπτυξης και θα εκτονωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, με παράλληλη μείωση της συναλλακτικής δραστηριότητας. 

Η εκτίμησή μας είναι ότι στήριξη, αρκετά ανθεκτική, θα βρεθεί στη ζώνη μεταξύ των 595 και 605 μονάδων. Αν η κορυφή – οροφή που σχηματίστηκε για τον Απρίλιο, μετατραπεί σε στήριξη τώρα. Αναφερόμαστε στις συνόδους της 22/4 όταν με άνοδο +1,20% έφθασε ως τις 607 μονάδες με χαμηλό τις 595,57 και την επόμενη 25/4 αφού έπιασε τις 610 μονάδες γύρισε πτωτικά και έκλεισε στις 597,56. Η εβδομάδα θα έχει πολλές αναταράξεις αφού ο μήνας είναι από πολλές πλευρές φορέας αβεβαιότητας σε παγκόσμια κλίμακα ενώ δεν είναι λίγα όσα αναμένονται και αφορούν αποκλειστικά το ΧΑ και τις εξελίξεις στο εσωτερικό.

Ο 25άρης

Ο 25άρης την Παρασκευή ξεκίνησε με κάθοδο που αρχικά φάνηκε ότι υπολογίζει την στήριξη στα επίπεδα των 177 μονάδων, λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου ημίωρου. Μόλις φάνηκε ότι δεν θα άλλαζε η τάση τα κύματα των πιέσεων τον έφεραν στις 11:18 στα επίπεδα των 173 μονάδων, που λειτούργησαν ως στήριξη ως τις 12:20. Κατόπιν ενισχυμένες πιέσεις τον έφεραν στις 170,5 στις 13:00. Στήριξη που δεν παραβιάστηκε ως τις 14:40, όταν με άλλα δύο κύματα εντολών πώλησης ο δείκτης έπιασε τις 168 μονάδες από όπου αντέδρασε, φθάνοντας ως τις 169,62, για να κλείσει στις 168,53. Διέσπασε πτωτικά σε μια μέρα ο δείκτης των blue chip με σχεδόν διπλάσιο τζίρο τρεις στηρίξεις, γιατί τα αίτια των ρευστοποιήσεων ήταν αποτέλεσμα στης συμβολής πολλών αρνητικών για τις μετοχές παραγόντων.

Η επιδείνωση της στατιστικής εικόνας του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης εδράζεται στο ότι πέρασε κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών σε μια μέρα, μετά από 15 συνόδους, που πετούσε σταθερά σχετικά ψηλότερα. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η προσέγγιση επιπέδων σε ζώνη τιμών μεταξύ 159 και 163 μονάδων όπως δείχνει η στατιστική προϊστορία. Από τις συνόδους της κορύφωσης στις 30/3 (κλείσιμο 160,36 μέγιστο μέρας 163,11) και της επόμενης 31/3 (κλείσιμο 159,92 μέγιστο μέρας 161,22). Επίσης από τη σύνοδο στις 28/4 όταν στην πτώση της τέταρτης βδομάδας του Απριλίου, τα επίπεδα αντίστασης από τις συνόδους του Μαρτίου  λειτούργησαν σαν στήριξη. Με τον 25άρη σε πτώση -0,41% και κλείσιμο στις 161,48 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 159,09. Κατά την εκτίμησή μας, αν δεν περάσει σήμερα ο δείκτης πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών, οι θεσμικοί θα δοκιμάσουν να τον οδηγήσουν στη στήριξη της ζώνης των 159 με 161 μονάδων.  Ενώ πλήρης εκτόνωση της καθοδικής δυναμικής που αναπτύχθηκε με την συνεισφορά των διεθνών εξελίξεων, που θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν ανησυχίες, θα γίνει με την επιστροφή του 25άρη ως τις 148 μονάδες. Το προτελευταίο σκαλοπάτι για τον δείκτη πριν από το κατώτερο βίου του στις 107,52 μονάδες που σημειώθηκε στις 11/2.    

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η πλάγια κίνηση τόσων ημερών πέριξ των 650 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη φαίνεται διαγραμματικά να "σφυρίζει λήξη" διασπώντας καθοδικά τις 635 μονάδες και θέτοντάς τον σε άμεση μετωπική σύγκρουση με τη ζώνη στήριξης των 620 με 610 μονάδων.

Πτωτική κίνηση, που είχαμε αναφέρει στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση, καθώς είχαμε τονίσει ότι “η συνεχόμενη αδυναμία αρπαγής με αξιώσεις των 650 μονάδων θα δημιουργούσε την πραγματοποίηση μιας 'swing' καθοδικής κίνησης διάσπασης του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού του περασμένου Απριλίου βάζοντας ως αρχικό στόχο τις 620 μονάδες”.

Τώρα πιθανή καθοδική συνέχεια και την ερχόμενη εβδομάδα των "triple witching" με επιβεβαιωμένη ρήξη της στήριξης των 610 μονάδων, θα ενισχύσει το σενάριο προσέγγισης του επόμενου πολύ ισχυρού επιπέδου στήριξης των 590 με 580 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν όντως απειληθεί, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την μετέπειτα πορεία του Γενικού Δείκτη.

Άκρως αρνητική για τη βραχυχρόνια διαγραμματική εικόνα του Δείκτη θα μπορούσε να ήταν η απομάκρυνση με αυξημένο τζίρο συναλλαγών από την περιοχή της πολυήμερης συσσώρευσης καθώς θα μπορούσε άνετα στη πορεία να χαρακτηριστεί ως η 'σκεπή' της παρούσας μεγάλης ανοδικής κίνησης από τις 420 μονάδες, προκαλώντας έτσι 'ρίγη ανησυχίας' σε όσους επενδυτές αποφάσισαν να 'παίξουν' το υπόλοιπο της ανοδικής κίνησης από τις 650 προς τις 720 μονάδες.

Σήμερα

Με μεγάλες απώλειες ξεκίνησε η εβδομάδα στις ασιατικές αγορές υπό την καθοδήγηση του ΝΙΚΚΕΙ που υποχωρεί κατά -3% περίπου, καθώς η φυγή κεφαλαίων προς ασφαλή λιμάνια συνεχίζεται. Φαινόμενο  που ενισχύει το γιεν και προκαλεί πιέσεις στις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου αφού δυσκολεύονται οι εξαγωγές. 

Οι επενδυτές αναζήτησαν καταφύγιο σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία μετά από την ανάπτυξη ανησυχιών σχετικά με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε -1,82% στις συναλλαγές μετά το μεσημέρι, και δεν υπάρχει αγορά μετοχών με θετικό πρόσημο. Ο Δείκτης της Κίνας CSI 300 γλίστρησε -0,9% και ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,78%. Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -2,54%, μετά από απώλεια της τάξης του -1,6% την περασμένη εβδομάδα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε στην αρχή -2% και στη συνέχεια οι απώλειές του έφθασαν πάνω από το -3% υποχωρώντας σε χαμηλό πέντε εβδομάδων. Η νευρικότητα στις αγορές θα συνεχιστεί αφού αναμένονται οι αποφάσεις των Fed και Bank of Japan εντός της εβδομάδας. Ακόμα και αν η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα χαλάρωσης είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα ενισχυθούν οι μετοχές και θα αδυνατίσει το γιεν.

Οι τιμές του πετρελαίου παράλληλα υποχωρούν και έχουν περάσει κάτω από τα 50 δολάρια οι αγορές εμπορευμάτων το Brent που διαπραγματεύθηκε στα 49,89 δολάρια το βαρέλι με απώλειες από το κλείσιμο της Παρασκευής -1,29%.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τα τελικά κείμενα της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης  αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική».  Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οριστικοποιήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο αναθεωρημένος πίνακας με τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο αλλά και αναλυτικά μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2017. Οριστικοποιήθηκε επίσης  το «συμπληρωματικό μνημόνιο» που επικαιροποιεί τη  συμφωνία του καλοκαιριού του 2015. Από τη λίστα με τα προαπαιτούμενα που όφειλε να εκτελέσει η ελληνική πλευρά για να αποδεσμευτεί η δόση των 7,5 δις. ευρώ, έχουν απομείνει ορισμένες ουρές, όπως προκύπτει από τα έγγραφα.

Δεκάδες τηλεφωνήματα από επενδυτικούς φορείς του εξωτερικού που ζητούν να ενημερωθούν για το έργο στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού έχει δεχθεί τις ημέρες αυτές η Lamda Development,ΛΑΜΔΑ-3,54% όπως επισημαίνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου. «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχει αλλάξει το κλίμα από τη στιγμή της ανακοίνωσης ότι προχωράμε. Έχω δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα από ξένους επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν και να συμμετέχουν στα επιμέρους έργα στο Ελληνικό.

Ρεκόρ τουριστών αναμένεται στην Ελλάδα φέτος, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Die Presse με τίτλο «Ελλάδα-η χώρα διακοπών της ηπείρου» και υπότιτλο «Όμορφες παραλίες, καθαρές θάλασσες: Η χώρα των νησιών αναμένει ένα νέο ρεκόρ το καλοκαίρι». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει ρεκόρ επισκεπτών στη φετινή θερινή σεζόν, καθώς η κατάσταση ασφάλειας σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία παραμένει ασταθής, όπως επίσης σε τμήματα της Τουρκίας, ιδιαίτερα μάλιστα που η Μόσχα, έπειτα από τις πολιτικές ρήξεις με την Άγκυρα, έχει διαγράψει τις τουρκικές ακτές από τους καταλόγους.

Τη στενή σχέση της κατανάλωσης καυσίμων με την τιμή αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία αποτυπώνουν την εξέλιξη της κατανάλωσης ανά τύπο καυσίμου κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου. Οι αναλυτικοί πίνακες αποτυπώνουν την αρνητική επίπτωση από την αύξηση των φόρων -ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης ο πολλαπλασιασμός του ειδικού φόρου έφερε μείωση της κατανάλωσης πάνω από 50%-, αλλά και τη «στροφή» της κατανάλωσης από τη βενζίνη στο πετρέλαιο κίνησης λόγω κόστους.

Σε βραδυφλεγή βόμβα για τις εργασιακές σχέσεις εξελίσσεται η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία κρίνεται ως ασύμβατος με το κοινοτικό δίκαιο ο παρεμβατικός ρόλος του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, ο οποίος έχει εκ του νόμου τη δυνατότητα να απορρίπτει προτάσεις επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις πέραν των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία.

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Alpha Bank ΑΛΦΑ-7,69%για την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, δεν επίκειται ανάκαμψη στο βραχύ χρονικό ορίζοντα. Ως αντιστάθμισμα, οι αναλυτές της τράπεζας προτείνουν την ταχεία αποπληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά εισοδηματικά αποτελέσματα και για τα νοικοκυριά.

Στην άντληση 300 εκατ. ευρώ, μέσω της έκδοσης πενταετούς ομολογιακού δανείου, προχώρησε η Titan Global Finance PLC, θυγατρική εταιρείας της Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν. Το επιτόκιο της δημοπρασίας ανήλθε στο 3,5% και το ζητούμενο ποσό (250 εκατ. ευρώ) υπερκαλύφθηκε κατά 50 εκατ. ευρώ.

Είσοδο σε μία ή δύο νέες χώρες φέρεται να σχεδιάζει για το 2016 ο όμιλος Κορρές, η στρατηγική του οποίου εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητας σε Αμερική, Αγγλία,Γερμανία και Βόρεια Ευρώπη, μέσω λελογισμένων επενδύσεων, κυρίως σε υποδομές, ψηφιακές τεχνολογίες και ανθρώπινο δυναμικό. Οι συγκεκριμένες χώρες αποτελούν τη ναυαρχίδα της εξαγωγικής δυναμικής των προϊόντων Κοrres και διατηρούν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης (24% στο α’ τρίμηνο του 2016). 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Λίγες ημέρες απομένουν πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία και συνεχίζει να επικρατεί σύγχυση για το ποιο από τα δύο «στρατόπεδα» θα υπερισχύσει στην ψηφοφορία που θα κρίνει το μέλλον της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μία  ημέρα μετά την απότομη βουτιά της στερλίνας στον απόηχο της δημοσκόπησης που έδινε προβάδισμα δέκα μονάδων στο «στρατόπεδο» των Βρετανών που τάσσονται υπέρ του Brexit, νέα δημοσκόπηση που δόθηκε το Σάββατο στη δημοσιότητα ανατρέπει εκ νέου τα δεδομένα, δείχνοντας μικρό προβάδισμα σε όσους υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρώπη.

Η Κίνα θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος της, που αποτελεί μία μεγάλη πηγή προβληματισμού σχετικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, δήλωσε σήμερα ο Ντέιβιντ Λίπτον, πρώτος αναπληρωτής διοικητικός διευθυντής του ΔΝΤ.

«Τα σημερινά χρέη των επιχειρήσεων μπορεί να γίνουν μελλοντικά συστημικά προβλήματα χρέους.

Σε βασικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελίσσεται η μακροχρόνια ανεργία, με τον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων να έχει διπλασιασθεί από τότε που ξέσπασε η κρίση, όπως διαπιστώνει έρευνα του γερμανικού Iδρύματος Bertelsmann στις 28 χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2015 επί συνόλου 22 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν τα 11 εκατομμύρια, δηλαδή οι μισοί, είναι επισήμως μακροχρόνια άνεργοι και έχουν μάλιστα διπλασιαστεί από το 2008 οπότε ξέσπασε η κρίση.

Επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στονενεργειακό του τομέα φιλοδοξεί να προσελκύσει το Ιράν. Τα πρώτα πετρελαϊκά συμβόλαια έχουν ήδη αποσταλεί από το υπουργείο Πετρελαίου στην κυβέρνηση προς έγκριση, με τις αρχές να εκτιμούν ότι το πρώτο με ξένη εταιρεία θα υπογραφεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Κόκκινο έδειξαν τα ταμπλό στα χρηματιστήρια του Αραβικού Κόλπου και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής, καθώς οι επενδυτές φροντίζουν να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της Federal Reserve, αλλά και της αβεβαιότητας σχετικά με την παραμονή ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο Ντουμπάι ο Γενικός Δείκτης DFM υποχώρησε 1%, με τον κλάδο κατασκευών και ακινήτων να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις, σε μία συνεδρίαση κατά την οποία ο όγκος των συναλλαγών ήταν περίπου 40% χαμηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο του τελευταίου μήνα. Ο επιμέρους δείκτης των κατασκευών σημείωσε πτώση σχεδόν 2%.

Ως ένα από τα ρίσκα που απειλούν τις αγορές χαρακτηρίζει η Nomura την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, προβλέποντας έντονες «αναταράξεις» στην περίπτωση που ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων καταφέρει να επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές. «’Ο,τι και να γίνει, νομίζω ότι μια νίκη Τραμπ δεν αποτελεί θετική εξέλιξη, όσον αφορά την αντίδραση των αγορών», τόνισε ο Κρεγκ Τσαν, επικεφαλής στρατηγικής ξένου συναλλάγματος στη Nomura.

Οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά, με τις πολιτικές μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων να μην καταφέρνουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, όπως υποστηρίζει ο Μίχαελ Χάιζε, chief economist στην Allianz Group. Οι κινήσεις των μεγαλυτέρων κεντρικών τραπεζών σε Ιαπωνία και Ευρωζώνη για μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα κάτω του μηδενός έχουν προσφέρει στήριγμα στις διεθνείς αγορές: οι επενδυτές πληρώνουν πλέον ορισμένες κυβερνήσεις για το προνόμιο της ασφαλούς τοποθέτησης των κεφαλαίων τους, ενώ αρκετές εμπορικές τράπεζες επιλέγουν την τοποθέτηση της ρευστότητάς τους σε κρύπτες αντί να την «παρκάρουν» στις κεντρικές τράπεζες.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις καταστροφικές συνέπειες ενός Brexit στην παγκόσμια οικονομία έκρουσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ Λιου. «Είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Ευρώπης, της Βρετανίας και της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και για τη γεωπολιτική σταθερότητα, εάν η Βρετανία αποφασίσει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο κ. Λιού σε συνέντευξή του, που θα μεταδοθεί την Κυριακή από το δίκτυο CNN.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα