Οι κεντρικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά, με τις πολιτικές μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων να μην καταφέρνουν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη, όπως υποστηρίζει ο Μίχαελ Χάιζε, chief economist στην Allianz Group.
Οι κινήσεις των μεγαλυτέρων κεντρικών τραπεζών σε Ιαπωνία και Ευρωζώνη για μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα κάτω του μηδενός έχουν προσφέρει στήριγμα στις διεθνείς αγορές: οι επενδυτές πληρώνουν πλέον ορισμένες κυβερνήσεις για το προνόμιο της ασφαλούς τοποθέτησης των κεφαλαίων τους, ενώ αρκετές εμπορικές τράπεζες επιλέγουν την τοποθέτηση της ρευστότητάς τους σε κρύπτες αντί να την «παρκάρουν» στις κεντρικές τράπεζες.
Όμως παρά τα μη-συμβατικά μέτρα νομισματικής στήριξης, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει υποτονική. «Βασικά, η νομισματική πολιτική βρίσκεται εκτός πορείας όσον αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας», σημειώνει ο κ. Χάιζε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNBC. «Το παράδειγμα της Ιαπωνίας είναι αντιπροσωπευτικό», τονίζει ο κ. Χάιζε.
Στα τέλη Ιανουαρίου, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε τις διεθνείς αγορές υιοθετώντας την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, για πρώτη φορά στα χρονικά –σε μια κίνηση που θα έπρεπε να αποδυναμώσει το ιαπωνικό νόμισμα. Αντ’ αυτού προκάλεσε αντίθετα αποτελέσματα, με το γιέν να ενισχύεται έναντι των βασικών του ανταγωνιστών.
«Ο αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής είναι, στην πραγματικότητα, αντιφατικός και αυτό καταδεικνύει την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι αρχές ανά τον κόσμο. Δεν μπορούν να είναι σίγουροι πώς θα επηρεάσουν τα εργαλεία τους την οικονομία», επεξηγεί ο οικονομολόγος της Allianz.