Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις της Alpha Bank για την ιδιωτική κατανάλωση, καθώς σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, δεν επίκειται ανάκαμψη στο βραχύ χρονικό ορίζοντα.
Ως αντιστάθμισμα, οι αναλυτές της τράπεζας προτείνουν την ταχεία αποπληρωμή των συσσωρευμένων υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά εισοδηματικά αποτελέσματα και για τα νοικοκυριά.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε, σύμφωνα με την Alpha Bank, η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, με την οποία «…η δεύτερη δόση με βάση το Πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, θα δοθεί στην Ελλάδα σε υποδόσεις, ξεκινώντας με την πρώτη εκταμίευση τον Ιούνιο (7,5 δισ.) προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρετήσεως του χρέους και να επιτρέψει την εξόφληση αρχικού μέρους των ληξιπροθέσμων οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου, ως μέσο στήριξης της πραγματικής οικονομίας».
Την ίδια ώρα, η ανάλυση της τράπεζας επισημαίνει ότι η αναμενόμενη αντίστροφη σχέση πληθωρισμού - ανεργίας υπήρξε βασικό χαρακτηριστικό στην πρώτη φάση της κρίσεως, ενώ τα τελευταία χρόνια το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε κατά τέσσερις σχεδόν ποσοστιαίες μονάδες από το υψηλότερο επίπεδο το 2013 αλλά με διαρκώς επιβραδυνόμενο ρυθμό ιδιαίτερα από τα μέσα του 2015 και μετά.
Ο πληθωρισμός, ωστόσο, διατηρείται σε αρνητικό έδαφος, επηρεαζόμενος σε μεγάλο βαθμό από το χαμηλό επίπεδο των τιμών ενέργειας και την ασθενή εγχώρια ζήτηση. Η αδυναμία αυτή, σύμφωνα με την Alpha Bank, αντανακλάται στη συγκριτική εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρωζώνη.
Παρά τις αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, οι τιμές στην Ελλάδα μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την Ευρωζώνη αν και η διαφορά αυτή έχει συμπιεστεί. Συγκεκριμένα, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι σχεδόν μηδενικός (-0,1%), επηρεασμένος επίσης από την πτώση των τιμών ενέργειας, σε ετήσια βάση, καθώς ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0,8% από 0,7% τον Απρίλιο του 2016.
Το 2016, ο αποπληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή υπεχώρησε στο -0,9% τον Μάιο (εναρμονισμένος δείκτης: -0,2%), έναντι -1,3% τον Απρίλιο και -2,1% τον Μάιο του 2015. Παρατηρείται συνεπώς, εξασθένιση της αποπληθωριστικής διαδικασίας, η οποία οφείλεται, ωστόσο, αποκλειστικά στην επίπτωση των αυξημένων φορολογικών συντελεστών. Αφαιρώντας αυτήν την επίπτωση, ο πληθωρισμός με σταθερούς φορολογικούς συντελεστές διαμορφώθηκε σε ακόμη πιο αρνητικά επίπεδα, δηλαδή στο -2,2% το πρώτο τρίμηνο του 2016, έναντι -1,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Σημειώνεται ότι οι τιμές της ενέργειας εξακολουθούν να επιδρούν αρνητικά στον πληθωρισμό, αφαιρώντας 1,25 εκατοστιαίες μονάδες από το επίπεδο του πληθωρισμού του Μαΐου 2016. Έτσι, ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και των τιμών των μη επεξεργασμένων τροφίμων είναι θετικός και διαμορφώνεται στο 0,3% τον Μάιο, έναντι 0,2% τον Απρίλιο του 2016.