Ιράν: Στα σκαριά τα νέα πετρελαϊκά συμβόλαια

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016 19:36
UPD:19:52
REUTERS/RAHEB HOMAVANDI

Επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ενεργειακό του τομέα φιλοδοξεί να προσελκύσει το Ιράν. Τα πρώτα πετρελαϊκά συμβόλαια έχουν ήδη αποσταλεί από το υπουργείο Πετρελαίου στην κυβέρνηση προς έγκριση, με τις αρχές να εκτιμούν ότι το πρώτο με ξένη εταιρεία θα υπογραφεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Seda Weekly ο υπουργός Πετρελαίου, Μπιντζάν Ναμντάν Ζανγκανέ, εξήγησε ότι τα νέα πρότυπα συμβολαίων ετοιμάζονταν εδώ και δύο χρόνια, πολύ πριν δηλαδή έρθει η άρση των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας. Υπήρχαν ωστόσο κάποιες διατάξεις, που έπρεπε να εξεταστούν ενδελεχώς από την κρατική νομική υπηρεσία, όπως εκείνη, που ξεκαθαρίζει ότι τα τοπικά κοιτάσματα  ανήκουν στο κράτος, ανεξάρτητα από την εταιρεία εκμετάλλευσης.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου από κοιτάσματα στα δυτικά της χώρας, κατά 600.000 έως 700.000 βαρέλι ημερησίως σε ορίζοντα πενταετίας.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, ορίστηκε νέος γενικός διευθυντής της κρατικής πετρελαιοβιομηχανίας, National Iranian Oil, ο Άλι Κάρντορ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα