Πόκερ σε θολό τοπίο

Διακοπή με κουαρτέτο: Η κυβέρνηση δείχνει ανυποχώρητη σε φορολογικό και ασφαλιστικό - Νέες προθεσμίες για συμφωνία
Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 07:25
UPD:08:24
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου 
[email protected]

Την πρόθεσή της να δείξει ανυποχώρητη από τις κόκκινες γραμμές της, τουλάχιστον σε φορολογικό και ασφαλιστικό, δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση λίγες ώρες μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.

Σε κοινή συνέντευξη Tύπου, οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας ανακοίνωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τόσο τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι και στα δύο υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες με τους θεσμούς. Τα δύο νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή με την κανονική διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι η ψήφιση προγραμματίζεται για το τέλος του μήνα. Μέχρι τότε η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει κλείσει και η διαδικασία της 1ης αξιολόγησης.

Χθες, ο κ. Τσακαλώτος έβαλε μια καινούργια ημερομηνία στην ατζέντα: αυτή της 25ης και 26ης Απριλίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup στις 22 Απριλίου στο Αμστερνταμ, είναι πιθανό να υπάρξει 2ο έκτακτο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή στις 25 ή στις 26 Απριλίου.

«Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση, είναι σωστό ότι πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, είναι σωστό ότι έχουμε στόχους τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε, συγχρόνως όμως διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα να αποφασίζουμε το πώς θα φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε ερώτηση της «Ν» αν η επίσπευση της κατάθεσης των νομοσχεδίων πριν από την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης έχει συμφωνηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών ή αν υπάρχει το ενδεχόμενο να θεωρηθεί μονομερής ενέργεια, ο κ. Τσακαλώτος δεν απάντησε σαφώς, αν και υποστήριξε ότι η απόφαση ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε ότι περιμένει να υπάρξει κατανόηση από την πλευρά των ηγετών με τους οποίους θα υπάρξουν επαφές στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ από μεθαύριο.

ΕΡΤ

Η κατανόηση που περιμένει ο κ. Τσακαλώτος συνίσταται στο ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αντιληφθούν και το ότι η ελληνική κυβέρνηση, δημοκρατικά εκλεγμένη, έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το μνημόνιο, τις οποίες και θα σεβαστεί, όπως επίσης και το ότι κρίσιμα νομοσχέδια, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό, δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω νομοσχέδιο στη Βουλή το οποίο θα προβλέπει αφορολόγητο μικρότερο των 9.100 ευρώ» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ορίζοντας το ύψος του αφορολόγητου ως μια από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για επίσπευση της κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων δεν συνιστά ρήξη με τους θεσμούς και ειδικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ πιέζει την ελληνική πλευρά για περισσότερα μέτρα, καθώς δεν αποδέχεται τους εισπρακτικούς στόχους των παρεμβάσεων που προγραμματίζονται τόσο στην άμεση όσο και στην έμμεση φορολογία. «Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν πιέζει μόνο εμάς αλλά και το Eurogroup προκειμένου να υπάρξει διευθέτηση του χρέους» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική της φάση και καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν θέλει να ρίξει το τελευταίο της χαρτί στο τραπέζι.

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Κατρούγκαλος θέλησαν μέσω της συνέντευξης Τύπου να στείλουν μηνύματα και στο εσωτερικό εν όψει της συζήτησης για τα δύο νομοσχέδια στη Βουλή. Και οι δύο θέλησαν, επικαλούμενοι παραδείγματα, να δείξουν ότι και τα δύο νομοσχέδια δεν θα επηρεάσουν την πλειονότητα των φορολογουμένων, αλλά και των συνταξιούχων.

Βρυξέλλες: Πρωτόγνωρη διαδικασία

Αργά χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες δήλωναν άγνοια για την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα το ασφαλιστικό και το φορολογικό, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν είναι αυτή η διαδικασία που ακολουθείται πάγια. Αυτό, όμως, που επισήμαιναν ήταν ότι η διαδικασία που ακολουθούν οι θεσμοί και τα κράτη - μέλη, τα οποία βρίσκονταν ή βρίσκονται σε πρόγραμμα, προβλέπει πρώτα επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και μετά ψήφιση από το εθνικό κοινοβούλιο των μέτρων και τελική πολιτική έγκριση από το Εurogroup. Μάλιστα, η ψήφιση και η πολιτική έγκριση εξελίσσονται παράλληλα. Και αφού γίνουν όλα τα παραπάνω, τότε εκταμιεύεται η δόση που αναλογεί στην αξιολόγηση.

Σόιμπλε: Θα καταλήξουμε σε φιλικό διακανονισμό

Στις συζητήσεις στην Ουάσιγκτον παρέπεμψε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζοντας όμως, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι δεν διακρίνει ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε φιλικό διακανονισμό. Δεν θα βρεθούμε και πάλι φέτος αντιμέτωποι με μια ελληνική κρίση» διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε.

H στρατηγική του Μαξίμου σε εξωτερικό και εσωτερικό

Του Δη. Ηλ. Χατζηδημητρίου
[email protected]

Κινήσεις σε δύο μέτωπα -εκτός και εντός της χώρας- δρομολόγησε χθες η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να επιταχύνει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίες διακόπηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες χθες και θα επαναληφθούν τη Δευτέρα, μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Αν και το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγει να δραματοποιήσει την κατάσταση, αντιθέτως διαβεβαιώνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική προσέγγιση στις συνομιλίες με το κουαρτέτο, καταφεύγει σε έναν επικοινωνιακό χειρισμό, διατηρώντας «ζεστή» την προοπτική μιας πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθώς επιδιώκει να διασκεδάσει τις ανησυχίες και τον προβληματισμό στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, αλλά και να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το αναπόφευκτο των μέτρων που θα νομοθετηθούν μόλις κλείσει το σίριαλ των συνομιλιών.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί είναι απόρροια σύσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους υπουργούς που έχουν αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης χθες το μεσημέρι και στο πλαίσιο του «καταμερισμού» που αποφασίστηκε, ο μεν πρόεδρος της κυβέρνησης θα συζητήσει τις εξελίξεις με κορυφαίους παράγοντες στο εξωτερικό, οι δε υπουργοί θα καταθέσουν νομοσχέδια στη Βουλή για τα επίμαχα της επικείμενης συμφωνίας, διαβεβαιώνοντας ότι η πρωτοβουλία τους δεν συνιστά «μονομερή ενέργεια».

Αργά το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε -αφού πρώτα είχε ζητηθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση πολιτικών αρχηγών- ότι ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει «συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ» σήμερα στις 7 μ.μ. στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.

EURONEWS

Αύριο ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένο «γεύμα εργασίας» με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο, απ’ όπου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο «δείπνο εργασίας» με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Αξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Εχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι συνομιλητές του πρωθυπουργού είναι δύο επιφανείς παράγοντες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, οι οποίοι θα έβλεπαν «πολύ θετικά» -και κατ’ άλλους εργάζονται γι’ αυτό- μια ουσιαστικότερη και πλέον ενεργό συμμετοχή του κ. Τσίπρα στους κόλπους της.

Παράλληλα, είναι άξιο παρατήρησης ότι το Ιδρυμα Αξελ Σπρίνγκερ είναι ο εκδότης δύο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδων στη Γερμανία, της Bild και της Die Welt, παραδοσιακών συμμάχων της γερμανικής Δεξιάς και της καγκελαρίου Μέρκελ.

Αργά το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου διαμήνυσε ότι η εξαγγελθείσα νομοθετική πρωτοβουλία δεν συνιστά μονομερή ενέργεια.

Μοσκοβισί: Ψυχραιμία

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

«Ολες οι πλευρές πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό, χωρίς να περιμένει τη γνώμη των δανειστών.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου πώς σχολιάζει την απειλή της κυβέρνησης Τσίπρα να νομοθετήσει χωρίς να περιμένει τη γνώμη των δανειστών, ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι πρέπει όλες οι πλευρές να διατηρούν την ψυχραιμία τους και πως η Κομισιόν θέλει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο. «Πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη γραμμή, να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και ο στόχος αυτός είναι εφικτός μέσα στον Απρίλιο με καλή θέληση και δουλειά» τονίζει, προσθέτοντας: Πρέπει να αποφύγουμε την αναπαραγωγή του περσινού δραματικού σεναρίου και να ξαναμιλάμε για Grexit και είμαι σίγουρος ότι θα το αποφύγουμε. Σε άλλη ερώτηση σχετικά για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της φορολογίας εισοδήματος, στο ασφαλιστικό και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά, όπως αναφέρει, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία.

Δύο «γραμμές» στην ΕΚΤ

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος, διευκρινίζοντας πως η ΕΚΤ συμφωνεί με τις προτάσεις της Κομισιόν ως προς τα μέτρα για να επιτύχει η Ελλάδα τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι (στην ΕΚΤ) συμφωνούν πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα