Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Από τις ειδήσεις μαθαίνουμε ότι: Δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της διαρροής στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αύριο τα σπουδαία… Κατόπιν αιτήματος των επικεφαλής των θεσμών, σήμερα δεν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα αρχίσει την Τετάρτη.
«Η κόπωση γύρω από το ελληνικό ζήτημα έχει οδηγήσει την ελληνική πολιτεία και τους εταίρους μας να αντιμετωπίζουν τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας διεκπεραιωτικά». Τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.
«Η δημοσιοποίηση το Σαββατοκύριακο μιας απομαγνητοφώνησης συζητήσεων που φέρονται να έκαναν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να αναγκαστούν οι πιστωτές της Ελλάδας να αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του χρέους της οδήγησε σε πολλές αντεγκλήσεις και φαινομενική αγανάκτηση. Όμως από οικονομική άποψη, η ανάγκη για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας είναι άμεση». Υποστηρίζει σε άρθρο του για το Bloomberg ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, της Allianz SE.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των αποκαλύψεων των WikiLeaks. Η συνάντηση των δύο γυναικών θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και αναμένεται να εστιάσει στις πρόσφατες αποκαλύψεις σχετικά με τους διαλόγους Τόμσεν - Βελκουλέσκου.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, όπως και επίσης, οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Με τα ίδια ζητήματα αναμένεται να ασχοληθούν σήμερα και οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Πολ Τόμσεν, οι οποίοι θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση.
Με αυτά ως δεδομένα σχετικά με τις παραμέτρους που καθορίζουν το επενδυτικό φρόνημα, είναι δύσκολο σήμερα που οι αγορές μετοχών στοιχειώνονται πάλι από την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα, να κινηθούν οι μετοχές ανοδικά. Και όμως είναι πραγματικά κρίσιμο το ποια κατεύθυνση θα πάρει η αγορά από την άποψη της τεχνικής ανάλυσης. Αλλά η κατάσταση, αντί να ξεμπερδεύει, γίνεται όλο και πιο σύνθετη για τους διαχειριστές κεφαλαίων που επενδύουν στο ΧΑ. Η δε πρώτη αντίδραση από τις «αποκαλύψεις» του Σαββατοκύριακου και τις κινήσεις των εμπλεκόμενων μερών, μετά τη διαρροή, ήταν να εμφανίσει αντίστοιχη διαρροή η διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Οι αγοραστές ήταν λίγοι και διστακτικοί, αλλά την ίδια περίπου διστακτικότητα εμφάνισαν και όσοι πέρασαν στην ομάδα των πωλητών.
Μουδιασμένα και με τακτική «βλέποντας και κάνοντας» έδωσαν μια σφαλιάρα στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς και περίμεναν τις εξελίξεις στο εσωτερικό πεδίο, γιατί το διεθνές περιβάλλον ήταν ανοδικό. Χωρίς ειδήσεις στην πραγματικότητα και το Brexit να αποτελεί τον εμφανέστερο παράγοντα κινδύνου οι επενδυτές διαπίστωσαν πως τα επιτόκια των διετών ελληνικών ομολόγων πέρασαν πάλι πάνω από το 10%. Άρα ήταν κάπως σαν φυσική συνέπεια να κλείσουν οι τραπεζικές μετοχές με απώλειες πάνω από -5%, αλλά οι υπόλοιποι κλάδοι που περιλάμβαναν blue chip με υψηλό συντελεστή βαρύτητας στους ΓΔ και 25άρη, εμφάνισαν απώλειες κάτω του -1%, με εξαίρεση το -1,80% για τα προσωπικά Οικιακά Είδη.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ήπια πτωτικά τερμάτισαν στην συνεδρίαση της Δευτέρας οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αποδοκιμάζουν τη διολίσθηση του πετρελαίου στα επίπεδα των 35 δολαρίων ανά βαρέλι. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,31% στις 17.737,00 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,46% στις 4.891,80 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,32% στις 2.066,13 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε κατά 1% ενώ αντίθετα, οι μετοχές των Facebook, Amazon,Cisco και Alphabet υποχώρησαν έως και 3,50%. Από την πλευρά τους, η Nike σημείωσε πτώση κατά 2,7% ενώ αντίθετα, η Pfizer εμφάνισε κέρδη της τάξης του 2%.
Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε έντονα πτωτικά, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 2,72% στα 35,79 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,33% στα 37,77 δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 26% υποχώρησαν τα κέρδη της ρωσικής Lukoil, δεχόμενη μεγάλο πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Η κερδοφορία της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στη Ρωσία, υποχώρησε στα 291,14 δισ. ρούβλια (4,3 δισ. δολάρια) έναντι 395,53 δισ. ρουβλιών το 2014.
Αντίθετα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 4% στα 5,75 τρισ. ρούβλια, ενώ τα αποτελέσματα EBTIDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 768,92 τρισ. ρουβλιών. Παράλληλα, την εξαγορά της Virgin America Inc. σχεδιάζει η Alaska Air Group
, υλοποιώντας ένα deal, η αξία του οποίου θα αγγίξει τα 4 δισ. δολάρια. Η προτεινόμενη εξαγορά έχει ήδη εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών.
Πλέον, απομένει η τελική έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, η οποία αναμένεται εντός του 2016. Μόλις ολοκληρωθεί το deal, η Alaska Air θα καταστεί η πέμπτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ.
ΕΥΡΩΠΗ
Σε θετικό έδαφος τερμάτισαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, αγνοώντας τόσο τις πιέσεις στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, όσο και τις έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,28% στις 6.163 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη κατά 0,21% στις 9.815 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,49% στις 4.343 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο κατά 0,32% στις 334,22 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Bouygues κατακρημνίστηκε κατά 9,5% και της Orange κατά 3% μετά την «κατάρρευση» των συζητήσεων για τη συγχώνευση των δύο γαλλικών εταιρειών. Από την πλευρά τους, οι Rio Tinto και Anglo American ενισχύθηκαν κατά 1,6%.
Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου κινείται σε αρνητικό έδαφος, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 0,41% στα 36,64 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,96% στα 38,30 δολάρια.
Από την πλευρά της, έτοιμη να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, εάν κριθεί αναγκαίο, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δια στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου της, Πίτερ Πρετ.
«Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, έχει αυξήσει τον κίνδυνο να γίνουν επίμονες οι αστοχίες του πληθωρισμού, γεγονός ιδιαίτερα επιζήμιο για την οικονομία» τόνισε ο Πρετ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ρώμη. «Για αυτό το λόγο αντιδράσαμε τόσο δυναμικά για να διασφαλίσουμε τον στόχο μας - και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον, εάν χρειαστεί» πρόσθεσε στη συνέχεια.
Παράλληλα, πτώση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο του 2016 οι τιμές παραγωγού στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,7% έναντι πτώσης 1,1% τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., οι τιμές διολίσθησαν κατά 0,6%.
Σε ετήσιο επίπεδο, η «βουτιά» διαμορφώθηκε στο 4,2% τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για την Ε.Ε. Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Εσθονία (5,2%) και την Ολλανδία (2,8%), ενώ η υψηλότερη ετήσια πτώση σημειώθηκε στην Ολλανδία (10,5%) και την Ελλάδα (9,9%).
Την ίδια ώρα, έρευνα για δύο εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα ξεκίνησαν οι αυστριακές φορολογικές αρχές, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg , οι οποίες φέρεται να εμπλέκονται στο παγκόσμιο κύκλωμα των off shore εταιρειών. Οι αυστριακές αρχές μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.
Έρευνα δεσμεύεται να ξεκινήσει και το υπουργείο Οικονομικών της Ολλανδίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει ότι «θα εξετάσει όλα τα διαθέσιμα δεδομένα». Από την πλευρά της, η Νορβηγία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την τράπεζα DNB, η οποία μέσω off shore εταιρειών στις Σεϋχέλλες, βοηθούσε πελάτες της να φοροδιαφεύγουν. Στο στόχαστρο των αρχών βρίσκεται και η Nordea Bank, στη Σουηδία.
Τέλος, οριακή μείωση εμφάνισε τον Δεκέμβριο του 2015 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 24% έναντι 24,4% τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1,150 εκατ. άτομα από 1,169 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, η συνολική ανεργία στις χώρες της Ευρωζώνης υποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2016 στο 10,3% από 10,4% τον Ιανουάριο και 11,2% τον Φεβρουάριο του 2015. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2011.
Στις 28 χώρες της Ε.Ε., η ανεργία παρέμεινε στο 8,9%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι ανήλθαν σε 16,634 εκατ. στις χώρες της Ευρωζώνης και σε 21,651 εκατ. στις χώρες της Ε.Ε. Μεταξύ των κρατών - μελών, το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Γερμανία (4,3%) και την Τσεχία (4,5%) και το υψηλότερο στην Ελλάδα (24%) και την Ισπανία (20,4%).
ΧΑ
Οι θεσμικοί του ΧΑ, κινήθηκαν με ρυθμούς συναλλαγών που ήταν κατώτεροι της περασμένης συνόδου, και έδωσαν στους βασικούς δείκτες της αγοράς πορεία πλαγιοκαθοδική από την αρχή ως το πέρας της διαπραγμάτευσης. Οι πιέσεις και τα ποσοστά της καθόδου στο δεύτερο μέρος μεγάλωσαν μετά τις 16:30 και τα χαμηλά μέρας που σημειώθηκαν στις 11:07 σημειώθηκαν άλλη μια φορά στις 16:55 μια μέρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν σταθερά ανοδικά από το ξεκίνημα.
Αρχικά οι δείκτες άνοιξαν με πτωτικό χάσμα και κινήθηκαν κατακόρυφα πτωτικά νευρικά με αποτέλεσμα οι τιμές ανοίγματος των βασικών δεικτών να αποτελούν για δεύτερη μέρα στη σειρά τα μέγιστα μέρας. Αφού ο ΓΔ είχε κλείσιμο την Παρασκευή στις 571,56 μονάδες και άνοιξε σήμερα στις 569,93 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 157,39 και άνοιξε στις 156,96. Αμέσως μετά οι τιμές κινήθηκαν πτωτικά και η τιμή ανοίγματος έγινε και μέγιστο μέρας. Η καθοδική κίνηση έφερε την εγγραφή του ελάχιστου των βασικών δεικτών. Σε μια έξαρση των πιέσεων το ελάχιστο μέρας για τον ΓΔ ήταν οι 559,60 μονάδες και ο 25άρης βρέθηκε στις 153,59 στις 11:07. Αμέσως μετά με την ίδια νευρικότητα στην ανοδική αντίδραση όρισαν στις 12:47 το ενδοσυνεδριακό μέγιστο μέρας στις 565,6 μονάδες και στις 155,93 αντίστοιχα για ΓΔ και 25άρη.
Μετά τις 11:30 και ως τις 16:45 οι δείκτες κινήθηκαν σε στενό εύρος τιμών που για τον ΓΔ ήταν από τις 560,8 ως τις 565,8 μονάδες και για τον 25άρη από τις 154,00 ως τις 156,00. Τότε για τον 25άρη οι μεταβολές ήταν από -2,2% ως -0,9% και για τον ΓΔ από -1,9% ως -1%.
Μετά τις 16:40 οι δείκτες πέρασαν σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν σε μεγαλύτερες απώλειες αλλά αντέδρασαν στο παρα πέντε και με την βοήθεια μιας ώθησης με τις δημοπρασίες, το κλείσιμο έγινε πάλι σε επίπεδα που αντιστοιχούν στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης.
Οι δημοπρασίες δεν ανέτρεψαν το πτωτικό αποτέλεσμα αλλά το αλλοίωσαν προς τα άνω κατά μια μονάδα για τον ΓΔ και κατά 0,7 για το δείκτη των blue chip. Κλειδί για την εικόνα των δεικτών για άλλη μια μέρα ήταν οι τράπεζες και στον αντίποδα όπως συνήθως στις μέρες που οι τράπεζες πιέζονται η EEEΕΥΔΑΠ ΑΡΑΙΓ ΜΕΤΚ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΤΙΤΚ και ΦΦΓΚΡΠ.
Διεθνώς επικρατούσε μια ανοδική ατμόσφαιρα από την διατήρηση στο αδυνάτισμα του δολαρίου και την εξάλειψη των πιέσεων στο πετρέλαιο αλλά τα χρηματιστήρια της Ευρώπης επηρεάστηκαν από τις πιέσεις στις εταιρίες της Wall Street μετά από χαμογελαστό ξεκίνημα.
Η στατιστική εικόνα δεν άλλαξε δραματικά όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (15 από 15) έναντι των ανοδικών (9 από 9) με ένα (ΓΕΚΤΕΡΝΑ) αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας οι 13 είχαν άνοδο και 4 ήταν αμετάβλητες. Στα 40,948 από 42,184 4 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 25,6 από 18,75 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά blue chip.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +0,53%, ο CAC είχε μεταβολή +0,59%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,40%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν στο ξεκίνημα ανοδική τάση που στη συνέχεια ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι μεταβολές των Dow Jones In. Av. και S&P500 να είναι αντίστοιχα -0,13% και -0,21%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,19% και έφθασε στις 564,75 από 571,56 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 154,91 από 157,39 με μεταβολή -1,58%. Οι δημοπρασίες επέφεραν μικρή αλλαγή των τιμών στον ΓΔ και στον 25άρη προς τα άνω και έτσι έκλεισαν ελαφρώς κάτω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Εμπορίου +2,06% από -1,54%, Τροφίμων Ποτών +1,66% από -3,73%, Ταξίδια Αναψυχή +0,79% από +1,12%, Χημικών +0,71% από +1,43%, και Τηλεπικοινωνιών +0,39% από -2,77%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι κλάδοι των εταιριών Τραπεζών -5,36% από -1,16%, Ασφαλειών -3,97% από +1,34%, Τεχνολογίας -3,39% από -1,45%, Υγείας -2,33% από +2,38%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,80% από -1,58%, ο FTSEM -1,72% από +0,04%, ο 25άρης -1,58% από -1,58%, ο ΓΔ -1,19% από -0,96%, Κοινής Ωφέλειας -0,97% από -1,75%, Πρώτων Υλών -0,96% από +1,06%, Πετρελαίου Αερίου -0,89% από +0,78%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -0,85% από +0,37%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,62% από +1,13%, Κατασκευές Υλικά -0,29% από -1,84%, και Ακίνητης Περιουσίας -0,25% από +0,70%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης, 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,948 από 42,184 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 0,531 από 2,623 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 39,350 από 38,310 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,808 από 0,755 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 42,233 από 42,628 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 73,964 από 41,792 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 35 από 55 των καθοδικών σε 64 από 46 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 16 από 17.
Τεχνική ανάλυση
Τεχνικά έχει μεγάλη σημασία για την κατάσταση που βρέθηκε η αγορά η κατοχύρωση των τρεχόντων επιπέδων, γιατί τότε θα διατηρηθεί η περιπετειώδης αλλά ανοδική δυναμική του ΧΑ μετά τα μέσα Φλεβάρη. Διαφορετικά δεν αποκλείεται μια ισχυρή καθοδική κίνηση, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις που να διώξουν τον όρο Grexit στις αναφορές των διεθνών σχολιαστών γύρω από τη χώρα.
Οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη τη Δευτέρα, μέρα που τα χρηματιστήρια του ευρώ κινήθηκαν ανοδικά, πορεία καθοδική χωρίς εναλλαγές πρόσημου μεταβολής. Το άνοιγμα έγινε με πτωτικό χάσμα και ήταν το μέγιστο μέρας στις 156,96 μονάδες (με μεταβολή -0,27%). Το ελάχιστο μέρας στις 153,59 μονάδες σημειώθηκε στις 11:07 (με μεταβολή -2,41%). Η τιμή κλεισίματος ορίστηκε λίγο κάτω από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 6,323 εκατ. ευρώ.
Διακινήθηκαν 1086 ΣΜΕ της σειράς Απριλίου με ανώτερο μέρας τις 156,00 μονάδες και κατώτερο τις 153,25. Άλλαξαν χέρια 195 από 77 συμβόλαια για τη σειρά Μαΐου. Με τον 25άρη στο -1,58% και κλείσιμο στις 154,91 μονάδες η τιμή εκκαθάρισης για τη σειρά Απριλίου ορίστηκε στις 155,00 μονάδες με 10.648 ανοικτές θέσεις, για την επόμενη σειρά ήταν οι 154,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια 1463. Πάλι διατήρησαν την οριακή προπορεία του ΣΜΕ έναντι του FTSE25.
Οι παρατηρήσεις μας αναφορικά με την πορεία του 25άρη σχετίζονται με πιθανά επίπεδα στήριξης που τα εντοπίζουμε στη ζώνη μεταξύ των 148 και 149,99 μονάδων με ακόμα σκληρότερο τοπικό πυθμένα κοντά στις 145 ως 146 μονάδες. Αυτά προκύπτουν από τις συναλλαγές στις δύο πτωτικές συνόδους στην περίοδο της μεγάλης ανόδου που ξεκίνησε στις 25/2 και κατέληξε στην κορυφή της 15/3. Αυτές ήταν στις 4/3 με κλείσιμο του 25άρη στις 149,99 μονάδες με υψηλό τις 152,9 και ελάχιστο στις 146,29 και στις 9/3 με κλείσιμο στις 149,93 και ελάχιστο τις 148,26 μονάδες. Και στις δύο αυτές συνόδους η συνέχεια περιλάμβανε δυο ανοδικά κλεισίματα υπογραμμίζοντας την ιδιότητα να προκαλείται αντίδραση μετά την προσέγγιση των κατώτερων επιπέδων τους από τον 25άρη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Όλα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση θα βάλει σημαντικούς φόρους για να μπορέσει να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί από την ύφεση του τελευταίου διαστήματος, μειώνοντας σε μικρότερο βαθμό τις Κρατικές δαπάνες. Παρόλα αυτά ξέρει πως σε περίπτωση που περάσει την Αξιολόγηση, θα πάρει σημαντική ρευστότητα κλείνοντας σημαντικά τις "τρύπες" ενώ θα καταφέρει να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για έξοδο στις Αγορές.
Από την άλλη ξέρει πως δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου, μιας και οι εισπράξεις από φόρους είναι τέλος Μαϊου, στην καλύτερη περίπτωση.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για μη συμμετοχή του IMF, δεν είναι και ότι πιο απλό, ενώ από την άλλη μην ξεχνάμε πως το IMF είναι σύμμαχός μας για την απομείωση χρέους.
Η Αγορά βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι, μιας και τα επίπεδα, ή θα κατοχυρωθούν και θα αλλάξουν την τάση, ή θα δούμε και πάλι μία σημαντική πτωτική κίνηση. Από την στιγμή που περιμένουμε την Αξιολόγηση, λογικά η Αγορά θα τηρήσει στάση αναμονής και δεν θα βγάλει κάποια σοβαρή διόρθωση μέχρι τότε. Είναι η δεύτερη φορά που δίδεται η ευκαιρία στην Οικονομία να αναπτυχθεί, μιας και την τελευταία φορά προτιμήσαμε τις εκλογές, πληρώνοντας το τίμημα, χάνοντας τις Τράπεζες και αυξάνοντας το κενό που δημιουργήθηκε λόγω της ύφεσης.
Το κακό είναι πως για να πετύχεις κάτι πρέπει να το πιστεύεις και δυστυχώς ακόμα βλέπουμε πως τόσο η Κυβέρνηση, άλλα και ένα μεγάλο κομμάτι της Αντιπολίτευσης, ακόμα πιστεύει πως κάτι άλλο μπορεί να συμβεί, ή συμβαίνει (!) Αυτό είναι και το κλειδί για την επιτυχία, όχι τόσο βραχυπρόθεσμα με την Αξιολόγηση, αλλά για το μέλλον της Χώρας.
Εν κατακλείδι μπορεί το "sentiment" να είναι πολύ άσχημο, παρόλα αυτά η Αξιολόγηση μπορεί να κάνει την διαφορά. Δεν λέμε ότι την επόμενη μέρα η Οικονομία θα απογειωθεί, αλλά μπορεί να είναι η αρχή για να ισορροπήσει ο Τραπεζικός κλάδος, το "QE" να ενεργοποιηθεί δίνοντας την δυνατότητα στη Χώρα να μπορέσει να βγει στις Αγορές και να μην εξαρτάται από τους Δανειστές στις λήξεις των ομολόγων της.
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το δεδομένο που θέλουν σταθερά οι Δανειστές αλλά και η λογική για να μπορέσει να γίνει βιώσιμη η κατάσταση.
"Να θυμόμαστε πως το πώς διαχειρίζεται κάποιος ένα μνημόνιο έχει την σημασία του, μιας και την τελική απόφαση για το πώς θα βγουν τα νούμερα την παίρνουν οι Ελληνικές Κυβερνήσεις και όχι οι Ξένοι. Το λέμε αυτό μιας και από το 2009 μέχρι και σήμερα, η κάθε Κυβέρνηση προσπάθησε να διασώσει τους ψηφοφόρους πελάτες της και όχι να κάνει αυτά που θα έκαναν την διαφορά στην Οικονομία.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές και άλλα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου υποχώρησαν σήμερα Τρίτη, καθώς πιέζονται από την κατηφόρα στις τιμές του αργού πετρελαίου και τα ανάμικτα μηνύματα από την Federal Reserve για τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής σχετικά με τις προοπτικές για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να μειώνονται μετά την πτώση περισσότερο από 2% στη διάρκεια της νύχτας, καθώς οι επενδυτές αμφέβαλαν σχετικά με το ότι οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο θα παγώσουν την παραγωγή τους για την αντιμετώπιση ενός παγκόσμιου κατακλυσμού προσφοράς.
Το Brent έχασε 0,6% φθάνοντας στα 37,48 δολάρια το βαρέλι, αφού έχασε 2,5% τη Δευτέρα. Η τιμή του αργού των ΗΠΑ έχασε σχεδόν 3% εν μία νυκτί, και σήμερα ήταν κάτω κατά περίπου 0,8% στα 35,40 δολάρια το βαρέλι.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 1,3%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 2,1% σε χαμηλά έξι εβδομάδων, καθώς η αντίληψη ότι το γεν είναι ασφαλές καταφύγιο το ισχυροποίησε και πίεσε τις μετοχές του.
Οι εταιρίες Βασικών προϊόντων και οι βιομηχανικές μετοχές βοήθησαν στην κίνηση προς τα κάτω που εμφάνισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ χθες βράδυ, και οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε υποτονική στο πρώτο τρίμηνο.
Οι νέες παραγγελίες για βιομηχανικά προϊόντα μειώθηκαν το Φεβρουάριο, όπως συνέβη σε 14 από τους τελευταίους 19 μήνες, ενώ οι δαπάνες των επιχειρήσεων για τα κεφαλαιουχικά αγαθά ήταν πολύ ασθενέστερη από ό, τι αρχικά πίστευαν.
Αυτό έδωσε στους επενδυτές λόγο να πιστεύουν ότι η Federal Reserve των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα. Σε αυτό ώθησε η θέση του Eric Rosengren που είναι πρόεδρος της Boston Fed Reserve. Ενώ ο Neel Kashkari πρόεδρος της της Minneapolis Fed δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι «άνετα» με την τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ, και αναμένει «μέτρια» οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.
Αντίθετα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας με τον Διοικητή της Haruhiko Kuroda την Τρίτη τόνισε την ετοιμότητά της να επεκτείνει τη νομισματική πολιτική περαιτέρω, λέγοντας ότι οι κινήσεις της αγοράς θα είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθεί για να αποφασίσει πότε και πώς θα επεκταθεί το επόμενο πρόγραμμα αναζωπύρωσης της οικονομίας. Αλλά τα σχόλιά του, αποδείχθηκαν λίγα για να ανακόψουν την άνοδο του γιεν.
Το δολάριο έπεσε περίπου 0,5% αγοράζοντας 110,84 γιεν. Μια ολίσθηση κάτω από τα 110,67 οδηγήσουν το νόμισμα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2014. Το ευρώ έχασε περίπου 0,4% αγοράζοντας 126,33 γιεν.
Έναντι του δολαρίου, το ευρώ ανέβηκε 0,1% στα 1,1397 δολάρια.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της διαρροής στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι «έγινε μια εισαγωγική συζήτηση, βάλαμε το χρονοδιάγραμμα της πρώτης εβδομάδας, έως την άλλη Δευτέρα». Παράλληλα, τέθηκε και ο οδικός χάρτης έως το Eurogroup της 22 Απριλίου.
Αύριο τα σπουδαία… Κατόπιν αιτήματος των επικεφαλής των θεσμών, σήμερα δεν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα αρχίσει την Τετάρτη. Χθες, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιήθηκε μια από τις συντομότερες σε διάρκεια συναντήσεις των δύο πλευρών. Οι επαφές κράτησαν κάτι περισσότερο από μια ώρα και ενώ στο λόμπι του ξενοδοχείου της Αθήνας οργίαζαν οι φήμες σχετικά με το αν θα υπάρξει συμμετοχή ή όχι στις επαφές της ομάδας του ΔΝΤ. Με τη λήξη των επαφών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η συζήτηση περιστράφηκε μόνο γύρω από τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών, χωρίς να γίνει η παραμικρή αναφορά στη διαρροή του Wikileaks.
«Η κόπωση γύρω από το ελληνικό ζήτημα έχει οδηγήσει την ελληνική πολιτεία και τους εταίρους μας να αντιμετωπίζουν τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας διεκπεραιωτικά. Το ζητούμενο, φυσικά, δεν είναι εμείς να κάνουμε ότι μεταρρυθμιζόμαστε και οι έξω να κάνουν ότι μας αξιολογούν, αλλά να συζητήσουμε, επιτέλους, για τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την ελληνική οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, σε μια συζήτηση που είχε η «Ν» μαζί του για τα φλέγοντα ζητήματα της οικονομίας.
«Μακροπρόθεσμο όφελος για την Ελλάδα» θα φέρει η συμφωνία παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, βελτιώνοντας σημαντικά, τόσο τις υποδομές των αεροδρομίων, όσο και την εξυπηρέτηση των επιβατών, όπως υποστήριξαν οι επικεφαλής της κοινοπραξίας Fraport – Slentel. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με δημοσιογράφους, οι επικεφαλής της κοινοπραξίας Fraport - Slentel, παρουσιάζοντας το επιχειρησιακό πλάνο για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, για τα οποία το τίμημα θα ανέλθει σε 1,234 δισ. ευρώ για το σύνολο των 40 ετών, τόνισαν πως πρόκειται για μια επένδυση που θα φέρει όφελος στην ελληνική οικονομία, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και νέες θέσεις εργασίας.
Ηδημοσιοποίηση το Σαββατοκύριακο μιας απομαγνητοφώνησης συζητήσεων που φέρονται να έκαναν στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να αναγκαστούν οι πιστωτές της Ελλάδας να αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του χρέους της οδήγησε σε πολλές αντεγκλήσεις και φαινομενική αγανάκτηση. Όμως από οικονομική άποψη, η ανάγκη για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας είναι άμεση, υποστηρίζει σε άρθρο του για το Bloomberg ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σχολιογράφος του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων κι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE.
Η Κομισιόν θέλει μία δίκαιη αξιολόγηση, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «εργαζόμαστε με καλή πίστη και αφοσίωση» για την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Κομισιόν θα παραμείνει «πιστή» στους όρους της συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Αύξηση 17,1% κατέγραψε τον μήνα Μάρτιο η επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αερολιμένα Αθηνών και σύμφωνα με τα στοιχεία του αεροδρομίου, η κίνηση έφτασε τους 1,29 εκατ. επιβάτες, με τους οι επιβάτες εσωτερικού όσο και εξωτερικού να παρουσιάζουν δυναμική άνοδο κατά 26% και 11,9% αντίστοιχα. Ανοδικά κινήθηκαν οι Έλληνες επιβάτες, που ενισχύθηκαν κατά 16% και οι ξένοι ταξιδιώτες κατά 18%.
Άμεση μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που κατευθύνεται στη βιομηχανική χρήση στα ελάχιστα προβλεπόμενα από την Οδηγία επίπεδα (0,54 ευρώ/μεγαβατώρα), καθώς και την πιθανή κατάργηση του φόρου επί του ΦΑ που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή, ζητεί ο ΣΕΒ με επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, εκφράζοντας τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο αύξησης του φόρου.
Κάτω από το 5% υποχώρησε το ποσοστό της Wellington Management Group LLP στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-3,97% Α.Ε. Πλέον, ο αριθμός των μετοχών του ανέρχεται σε 8.749.834 - ήτοι 4,94% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Μέχρι πρότινος, το ποσοστό της Wellington διαμορφωνόταν στο 5,10%.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Πτώση εμφάνισαν τον Φεβρουάριο του 2016 οι τιμές παραγωγού στις χώρες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 0,7% έναντι πτώσης 1,1% τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., οι τιμές διολίσθησαν κατά 0,6%. Σε ετήσιο επίπεδο, η «βουτιά» διαμορφώθηκε στο 4,2% τόσο για την Ευρωζώνη, όσο και για την Ε.Ε.
Η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στην Εσθονία (5,2%) και την Ολλανδία (2,8%), ενώ η υψηλότερη ετήσια πτώση σημειώθηκε στην Ολλανδία (10,5%) και την Ελλάδα (9,9%).
Έτοιμη να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική, εάν κριθεί αναγκαίο, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), δια στόματος του επικεφαλής οικονομολόγου της, Πίτερ Πρετ. «Η παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, έχει αυξήσει τον κίνδυνο να γίνουν επίμονες οι αστοχίες του πληθωρισμού, γεγονός ιδιαίτερα επιζήμιο για την οικονομία» τόνισε ο Πρετ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Ρώμη.
Κατά 26% υποχώρησαν το 2015 τα κέρδη της ρωσικής Lukoil, δεχόμενη μεγάλο πλήγμα από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Η κερδοφορία της δεύτερης μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας στη Ρωσία, υποχώρησε στα 291,14 δισ. ρούβλια (4,3 δισ. δολάρια) έναντι 395,53 δισ. ρουβλιών το 2014. Αντίθετα, τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 4% στα 5,75 τρισ. ρούβλια, ενώ τα αποτελέσματα EBTIDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη 768,92 τρισ. ρούβλια.
Έρευνα για δύο εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα ξεκίνησαν οι αυστριακές φορολογικές αρχές, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες Raiffeisen Bank International και Hypo Landesbank Vorarlberg , οι οποίες φέρεται να εμπλέκονται στο παγκόσμιο κύκλωμα των off shore εταιρειών. Οι αυστριακές αρχές μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.
Έρευνα, με επίκεντρο τη Nordea Bank, ξεκίνησαν οι αρμόδιες αρχές της Σουηδίας, μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των «Panama Papers». Οι σουηδικές αρχές έχουν ήδη απευθυνθεί στο Λουξεμβούργο, το οποίο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, λειτουργούσε ως ενδιάμεσος σταθμός για τη δημιουργία λογαριασμών σε off-shore εταιρείες. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά αυτές τις αποκαλύψεις» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της εποπτικής τραπεζικής αρχής, ο οποίος έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας του σουηδικού τραπεζικού συστήματος.
Τη διαβεβαίωση ότι ουδέποτε έχει χορηγήσει επισφαλή δάνεια έδωσε η κυπριακή τράπεζα RCB, στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers. «Η RCB Bank, ως αρχή, δεν παρείχε και δεν παρέχει επισφαλή δάνεια» διευκρίνισε και διαβεβαίωσε ότι πάντα ενεργεί με διαφανή τρόπο, διαθέτοντας κάθε πληροφορία στις αρμόδιες κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές.