Από την έντυπη έκδοση
Των Θάνου Τσίρου και Νίκου Μπέλλου
Διάταξη τύπου «για να το σώσεις θα πρέπει να πληρώσεις» θα προωθήσει -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρεθεί η συμβιβαστική λύση με τους δανειστές και να κλείσει το θέμα με τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας.
Η διάταξη θα κινείται στη λογική του νόμου που είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας.
Ουδείς -πλην ελάχιστων περιπτώσεων δανειοληπτών, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση- θα διατηρεί ασυλία από τον πλειστηριασμό, παρά μόνο αν κάθε μήνα καταβάλλει ένα ποσό στην τράπεζα στην οποία οφείλει το στεγαστικό δάνειο σε ένδειξη «καλής θέλησης».
Το ποσό θα κυμαίνεται ανάλογα με το εισόδημα, ενώ όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο υψηλότερο θα είναι και το ποσοστό που θα πρέπει να καταλήγει στην τράπεζα.
Μετά το χθεσινό Eurogroup η κυβέρνηση έχει λίγες ημέρες στη διάθεσή της για να «περάσει», όχι μόνο τη διάταξη για τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και τα περισσότερα από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.
Οσον αφορά το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας, σημεία σύγκλισης με τους δανειστές εντοπίζονται για τα ακίνητα με αντικειμενική αξία της τάξεως των 160.000-180.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά το εισόδημα, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν αργά χθες το βράδυ στη «Ν» ότι αισιοδοξούν για διατήρηση του «πήχη» πάνω από τις 20.000 ευρώ, έτσι ώστε τελικώς να προστατευτούν -υπό την προϋπόθεση της μηνιαίας καταβολής του ελάχιστου ποσού- τουλάχιστον το 50%-55% των «κόκκινων» δανειοληπτών.
Στο άλλο καυτό μέτωπο, αυτό των 100 δόσεων, επιχειρείται συμβιβασμός ανάμεσα στη σκληρή απαίτηση των θεσμών -όποιος δεν πληρώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του ουσιαστικά να αποβάλλεται την επόμενη… ημέρα- και στο ισχύον καθεστώς (σ.σ.: σήμερα προβλέπεται αποβολή από τη ρύθμιση εφόσον περάσουν 30 ημέρες από την παραλαβή της ειδοποίησης, η οποία μπορεί να φτάσει και με e-mail.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο οφειλέτης αν δεν πληρώσει τα τρέχοντα έχει περίπου δύο μήνες στη διάθεσή του για να πληρώσει). Ο συμβιβασμός συνίσταται στη σταδιακή μείωση του χρονικού περιθωρίου.
Δηλαδή το χρονικό διάστημα, που σήμερα είναι κοντά στους δύο μήνες, να συμπιέζεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.
Τέλος, όσον αφορά τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι έχουν πλέον στα χέρια τους τη θετική εισήγηση των νομικών υπηρεσιών του κράτους ώστε το ισοδύναμο να βρεθεί από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.
Το χθεσινό Eurogroup
Μετά τα όσα ελέχθησαν στο Eurogroup, η κυβέρνηση τρέχει να κλείσει τα προαπαιτούμενα της 1ης λίστας μέσα στην εβδομάδα -σχετική συζήτηση αναμένεται και στο Υπουργικό Συμβούλιο, που ήταν προγραμματισμένο για τις 10:30 σήμερα το πρωί-, ώστε η δόση των δύο δισεκατομμυρίων να καταβληθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το ζητούμενο πλέον είναι τα 10 δισ. ευρώ να εισπραχθούν το αργότερο μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Νοεμβρίου, ενώ -για να γίνει αυτό- δεν αποκλείεται να έρθει νέο νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα στη Βουλή μέσα στον Νοέμβριο.
Η πολύ «καυτή πατάτα» του ασφαλιστικού (ενδεχομένως και του φορολογικού) είναι πιθανό να μετατεθεί για το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συνεδρίασαν χθες στις Βρυξέλλες έδωσαν διορία στους εκπροσώπους των θεσμών και στην κυβέρνηση να καταλήξουν σε συμφωνία το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ώστε να εκταμιευθούν η υποδόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ειδικότερα, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι εκπληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, συμπεριλαμβανομένων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που είναι το «αγκάθι», αλλά και των «κόκκινων» δανείων, καθώς επίσης και τη νομοθεσία για τη διακυβέρνηση του τραπεζικού τομέα, που είναι ένα θέμα του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων, το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Μέσα στη νομοθεσία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διακυβέρνηση του τραπεζικού τομέα οι εταίροι έχουν εντάξει και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπου θα καθοριστούν η διάρθρωση και η λειτουργία του.
Την ένταξη του ταμείου σ’ αυτό το πακέτο συμφωνίας μέχρι την επόμενη εβδομάδα ζήτησε επίμονα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται από τους εταίρους σε πολιτικό επίπεδο ευθεία σύνδεση μεταξύ των προαπαιτούμενων του πρώτου πακέτου, της διακυβέρνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα (διοικήσεις τραπεζών κ.λπ.) και του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
Μάλιστα, όπως τονίστηκε και από τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, η επίτευξη συμφωνίας στα παραπάνω θέματα είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Παρά τη δυστοκία που παρατηρείται στην ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων, η χθεσινή συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα.
«Οι εκπρόσωποι των θεσμών μάς ενημέρωσαν ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, θέλω να τονίσω ότι η συνεργασία είναι εξαιρετική, αυτό το λένε όλοι και είναι πολύ καλό νέο» τόνισε ο κ. Ντέισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι «και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει γίνει σημαντική δουλειά, ενώ οι ανάγκες των τραπεζών είναι μικρότερες σε κεφάλαια απ’ ό,τι υπολογίζαμε αρχικά».
Θετικά μηνύματα από Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ
Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την επίσκεψή του στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα και τις «εποικοδομητικές» -όπως τις χαρακτήρισε- συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης.
«Η συνεργασία είναι πολύ καλή, μπορώ να πω εφάμιλλη πλέον με τις συνεργασίες που είχαμε με κυβερνήσεις άλλων χωρών που εφάρμοσαν μνημόνια» συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι θεσμοί εργάζονται μέρα και νύχτα για να κλείσουν τα ανοικτά θέματα.
Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί από την κυβέρνηση πολλά και δύσκολα μέτρα, ενώ και στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί το 90% των μέτρων, την ώρα που βρισκόμαστε σε φάση εξεύρεσης λύσης και για το υπόλοιπο 10%.
«Πρέπει τώρα να κάνουμε μια προσπάθεια να πετύχουμε συμφωνία τις επόμενες ημέρες» είπε, ενώ για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είπε ότι «θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπημένη λύση που θα προστατεύει τα ευάλωτα νοικοκυριά και δεν θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους έχοντες».
Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα αυτό, γιατί -όπως είπε- κανένας δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της κοινωνίας, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Για σημαντική πρόοδο μίλησε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ για τα 3 δισ. ευρώ (2+1) των προαπαιτούμενων και τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, είπε ότι τα ταμείο θα τα εκταμιεύσει όταν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις.
Ο επικεφαλής του ΕΜΣ χαρακτήρισε πολύ θετική εξέλιξη και για το ταμείο, αλλά και για το χρέος της Ελλάδας το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν τελικά λιγότερα χρήματα απ’ όσα είχαν αρχικά υπολογιστεί.
Δέσμευση για συμφωνία
Ο Γερούν Ντέισελμπλουμ επισήμανε χθες ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε από την πλευρά του για επίτευξη συμφωνίας για τους πλειστηριασμούς μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ, ζητήθηκε από την Ομάδα Εργασίας του Εurogroup να συνεδριάσει στην αρχή της επόμενης εβδομάδας ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση και να δοθεί το «πράσινο φως» τόσο για την υποδόση των 2 δισ. όσο και για τα 10 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Αισιοδοξία στο Μαξίμου
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση για την κατάληξη της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup.
Και τούτο διότι -όπως υποστήριζαν κυβερνητικές πηγές- «επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος».
Κατά τις ίδιες πηγές, «επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης, καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, μέσα στις επόμενες ημέρες».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι εκκρεμότητες που απομένουν «θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας».
Παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωναν επιπροσθέτως, ότι «διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες ημέρες ισχυρίζονταν πως η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαπραγμάτευση».