Market beat: Η άνοδος έχει μεγάλες πιθανότητες σήμερα ενώ η συνέχισή της λιγότερες

Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2015 10:24
UPD:10:25
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το διεθνές κλίμα βελτιώθηκε προσωρινά και σήμερα, ακόμα και για σκοπιμότητες που επιβάλλουν οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, η άνοδος έχει μεγάλες πιθανότητες. Οι επιφυλάξεις της στήλης αφορούν στην δυνατότητα συνέχισης αυτής της αναμενόμενης αντίδρασης.  Με τους θεσμικούς να μην ξεκολλάνε από την πτωτική δυναμική των τραπεζικών μετοχών, για ευνόητους λόγους, οι ελπίδες για ένα φρένο στην σχεδόν αδιάλειπτη κάθοδο μετά  τις εκλογές, εξαρτώνται από τις κινήσεις σκοπιμότητας στο τέλος του κουτσουρεμένου γ τριμήνου. Οι θεσμικοί του ΧΑ κάνουν φιλότιμες προσπάθειες. Αλλά το διεθνές κλίμα και οι εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας δεν βοηθούν στο να κρατηθούν τα προσχήματα από την πλευρά της στατιστικής, που επηρεάζει σημαντικά τους διαχειριστές κεφαλαίων. Η στήλη εδώ και αρκετές μέρες αναφέρθηκε σε μια ζώνη στήριξης που θα δοκιμαζόταν στην περίπτωση που θα συνεχιζόντουσαν οι πιέσεις στις τράπεζες.

Οι δείκτες γρήγορα βρέθηκαν στο κάτω όριο μιας ζώνης που σχημάτισαν οι συναλλαγές μετά την αργία της αγοράς λόγω των capital control. Χθες πέρασαν κάτω από αυτό το όριο και αναγκάστηκαν οι θεσμικοί, χρησιμοποιώντας τις δημοπρασίες, να τους φέρουν στο κλείσιμο ακριβώς πάνω σε αυτό. Αλλά η εκτίμησή μας είναι ότι οι εξελίξεις και οι περιστάσεις αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν στην επανεξέταση των χαμηλών του δεύτερου εξαμήνου. Οι τράπεζες θα κάνουν αυτή τη δουλειά για άλλη μια φορά. Οι πάντες αποδέχονται ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους αποτελεί το κλειδί για να περάσει το χρηματιστήριο της Αθήνας σε ένα καλύτερο ποιοτικά επίπεδο. Το ποια θα είναι αυτή όμως, δεν εξαρτάται από τις διοικήσεις των τραπεζών αποκλειστικά, ούτε καν από τη διάθεση των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών. Παράλληλα, καθήκοντα συμβούλου για τα NPLs ("κόκκινα" δάνεια) αναλαμβάνει η BlackRock (για τρίτη φορά από το 2012). Το αποτέλεσμα οδηγεί σε διαδικασία περαιτέρω απαξίωσης των συμμετοχών των σημερινών μετόχων.

Της αγοράς ωστόσο δεν της αρκούν τα σχόλια των τραπεζικών κύκλων. Γεννά ιδέες, τις ρίχνει σαν φήμες στο μύλο της και επιμετρά τις αντιδράσεις. Ήρθε λοιπόν η ώρα να πέσει στο τραπέζι η ιδέα του reverse split, σαν αντίδοτο στην κατρακύλα διαρκείας των τραπεζικών μετοχών. Μάλλον ζητείται αντίδοτο στην διατήρηση εσφαλμένων αξιωμάτων, που χρησιμοποιούν οι ιδιώτες επενδυτές για να δικαιολογήσουν τα επενδυτικά τους παθήματα που δεν γίνονται μαθήματα. Το άγνωστο κανονικά τρομάζει τους επενδυτές. Όχι τους τζογαδόρους ή και εκείνους που επειδή κατάλαβαν το μηχανισμό παραγωγής μιας αξίας, όπως τα warrants, νομίζουν πως ξέρουν και πως θα κινηθεί αυτή στη διάρκεια του χρόνου. Μόνο και μόνο επειδή αφορά στις τράπεζες, που τον 20ο αιώνα και ως το 2007 ήταν τίτλοι με μικρό beta. Αλλά οι επαγγελματίες θυμούνται πως στις τράπεζες οφείλεται η πρώτη παγκόσμια ύφεση στον 21 αιώνα.  Στην Ελλάδα αποτέλεσαν μοχλό του έξαλλου δανεισμού των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης και είναι το βασικό θύμα της χρεοκοπίας του ελληνικού κράτους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και αρκετών εναλλαγών πρόσημου, εξαιτίας των διφορούμενων στοιχείων που ανακοινώθηκαν για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 16.049,13 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,59% στις 4.517,32 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,12% στις 1.884,09 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Micron Technology σημείωσε κέρδη 2,3%, μετά την ανακοίνωση ότι η Wells Fargo αναβάθμισε τη σύστασή της σε buy (αγορά). Επίσης, στο +2,4% βρέθηκε η Yahoo, μετά την απόφαση να προχωρήσει στο spinoff του εναπομείναντος μεριδίου της στην Alibaba Group Holding, παρά τις προειδοποιήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές για την επιβολή φόρου ή προστίμου στη συναλλαγή των 22 δισ. δολ.

Στον αντίποδα, η Apple σημείωσε απώλειες 3%, καθώς έχουν αρχίσει να διατυπώνονται ανησυχίες για την προστασία προσωπικών δεδομένων των πελατών της, υποχρεώνοντας την να προχωρήσει σε κινήσεις διαβεβαίωσης προκειμένου να μην υπάρξει κάμψη των πωλήσεων της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 0,6% σημείωσαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, βάσει του δείκτη Case Shiller. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 5%. Επίσης, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξήθηκε στα 67,2 δισ. δολάρια τον Αύγουστο, από 59,2 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,2% εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου.

Από την άλλη, σημαντική βελτίωση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς ενισχύθηκε στις 103 μονάδες έναντι 101,1 μονάδων τον Αύγουστο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στις 96 μονάδες, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

ΕΥΡΩΠΗ

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν και την Τρίτη οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια αντίδρασης που επιχείρησαν ενδοσυνεδριακά, υπό το βάρος της αβεβαιότητας που προκαλούν οι επιχειρηματικές εξελίξεις και η πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,84% στις 5.909 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,35% στις 9.450 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,30% στις 4.344 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,7% στις 339,23 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμη και στο -1,8%. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης οδεύει να καταγράψει απώλειες 11% σε επίπεδο τρίτου τριμήνου του έτους.

Στο ταμπλό, η Volkswagen υποχώρησε κατά 3,4%, καθώς έγινε γνωστό ότι και οι σουηδικές αρχές ξεκινούν έρευνες για πιθανή παραβίαση των κανόνων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η μετοχή της Volkswagen έχει χάσει πάνω από 41% της αξίας της από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν και η ηγεσία της παραδέχτηκε ότι παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία.

Επίσης, στο -13% βρέθηκε και η Wolseley, καθώς η διοίκησή της παραδέχτηκε ότι η αγορά στη Βόρεια Αμερική είναι γεμάτη προκλήσεις για περαιτέρω επέκταση της εταιρείας, ενώ αντίστοιχα και η βρετανική αγορά είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική με μικρά περιθώρια κέρδους. Στον αντίποδα, η RWE σημείωσε κέρδη 5,8%, μετά το δημοσίευμα της Westdeutsche Allgemeine που ανέφερε ότι η γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ σύστησε στην κυβέρνηση της Ρηνανίας - Βεστφαλίας να υποστηρίξει την εταιρεία, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 3,1% σημείωσε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, έναντι μείωσης 1,7% που είχε καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει ο δείκτης κατά 3%.

Επίσης, άνοδο παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης ESI ενισχύθηκε στην Ευρωζώνη κατά 1,5 μονάδες φτάνοντας τις 105,6 μονάδες και στην Ε.Ε. κατά 0,6 μονάδες φτάνοντας τις 107,6 μονάδες.

ΧΑ

Δεν κατάφερε να αποφύγει ούτε χθες το αρνητικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη μετεκλογική πτωτική του τροχιά, αλλά κατάφερε να διαφυλάξει τα επίπεδα των 650 μονάδων, με τη βοήθεια ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών που περιόρισαν τις πιέσεις του τραπεζικού κλάδου. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,67% στις 650,33 μονάδες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,71% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε χωρίς μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. 

Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 654,38 μονάδες και η χαμηλότερη στις 641,35. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 38,67% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 22,95 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,54 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αγορά προσπάθησε αρκετές φορές αλλάξει το κλίμα και να σπάσει το πτωτικό σπιράλ, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως αναφέρουν όμως οι αναλυτές, το αρνητικό κλίμα δύσκολα θα αλλάξει, εάν δεν ολοκληρωθούν οι ασκήσεις αποτίμησης ενεργητικού (AQR) και προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις ελληνικές τράπεζες. Μόνο έτσι η αγορά θα γνωρίζει το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου, βάζοντας ένα τέλος στα διάφορα σενάρια που «κυκλοφορούν» και αποπροσανατολίζουν τους επενδυτές.

Αλλά ακόμη και αν ξεκαθαρίσει το εν λόγω μέτωπο, η συνέχεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι στιγμής η αγορά δεν γνωρίζει τις συνέπειες των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων καθώς και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η οικονομία να εισέλθει σε ένα νέο κύκλο ύφεσης, η οποία κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει, ποιο θα είναι το βάθος της και ποια θα είναι η επίπτωσή της στον σκληρά δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό κλάδο.

Πάντως χθες παρατηρήθηκαν κάποιες κινήσεις διαφύλαξης των επιπέδων των 650 μονάδων, με τον γενικό δείκτη να λαμβάνει κάποια στηρίγματα από την Πειραιώς και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25. Άλλωστε, αύριο λήγει το τρίτο τρίμηνο του έτους, το οποίο χρηματιστηριακά διήρκησε... δύο μήνες, με τον μέχρι τώρα απολογισμό να είναι αρνητικός κατά 18% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Σαφώς αυτός ο μίνι απολογισμός είναι καλύτερος των εκτιμήσεων, αν αναλογιστεί κανείς όλα αυτά που έχουν συμβεί στην ελληνική οικονομία αυτό το διάστημα.

Την Τρίτη υπήρξε μία διακριθείσα μετοχή, αυτή της Πειραιώς, που με το +6,33% στο 0,0840 ευρώ βρέθηκε στην πρώτη θέση απόδοσης στον FTSE 25. H μετοχή της Πειραιώς αντέδρασε μάλιστα από το -5,06%, ενώ ο τζίρος της ανήλθε στα 1,21 εκατ. ευρώ. Πτώση σημείωσε για ακόμη μία ημέρα η Alpha Bank, κλείνοντας στο -1,77%, ενώ υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά μέχρι και το -9,73%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 4,19% στα 0,4340 ευρώ με συναλλαγές αξίας 2,07 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιες στιγμές πέρασε οριακά σε θετικό έδαφος. 

Από την άλλη, πιστή στη καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών η Eurobank ολοκλήρωσε με πτώση 8% στα 0,0230 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το -12% στα 0,0220 ευρώ.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (+3,63%), της Jumbo (+2,40%), της Τιτάν (+2,33%), του ΟΛΠ (+1,96%), του ΟΤΕ  (+1,67%), της ΜΕΤΚΑ (+1,38%) και της Ελλάκτωρ (+1,36%).

Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4%), της Folli Follie (-3,52%), της Viohalco (-3,00%), της ΕΧΑΕ  (-2,79%), της ΔΕΗ  (-2,75%), της Motor Oil (-2,15%), της Coca Cola HBC (-1,89%) και της Grivalia Properties (-1,85%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χημικών  (-3,58%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+1,97%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 34 κινήθηκαν ανοδικά, 48 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη έχει αναπτύξει μια εκτίμηση για τις στηρίξεις του 25άρη και είχε αναφερθεί σε μια ζώνη τιμών που την θεώρησε ζώνη στήριξης, με κάτω όριο το μικρότερο ελάχιστο μέρας από την συστοιχία των συνεδριάσεων από τις 8/9 ως τις 15/9 που διαμόρφωσαν  τα δεδομένα στα οποία στηρίχθηκε η στήλη για να ορίσει τα επίπεδα στήριξης. Αυτό ήταν λίγο πάνω από τις 191  μονάδες και από τη Δευτέρα ο 25άρης έχει βρεθεί χαμηλότερα.

Αν και σήμερα δεν υπάρξει ακόμα και για την βελτίωση της στατιστικής εικόνας της αγοράς, στο τέλος του τρίμηνου, ανοδική αντίδραση που θα περάσει τον 25άρη πάνω από τις 193 μονάδες, οι 192 θα μεταμορφωθούν σε οροφή> Τότε και ο δείκτης των παραγώγων θα αναζητήσει στήριξη σε μια άλλη ζώνη που είναι  η τελευταία πριν από τα ελάχιστά του στο τρέχον έτος. Θεωρούμε πολύ πιθανό να δοκιμαστεί ξανά ο πυθμένας της αγοράς για φέτος.

Η ζώνη που πιθανά να αποτελέσει τη στήριξη αυτή την εποχή, έχει προκύψει από τις συναλλαγές που έλαβαν χώρα από τις 26 Αυγούστου ως 3 Σεπτεμβρίου. Τότε είχαμε για τον 25άρη

1) στις 26/8 κλείσιμο στις 182,74 μέγιστο 184,18 ελάχιστο 177,85.

2) στις 27/8 κλείσιμο στις 184,51 μέγιστο 186,26 ελάχιστο 182,64.

3) στις 28/8 κλείσιμο στις 186,67 μέγιστο 186,67 ελάχιστο 183,21.

4) στις 31/8 κλείσιμο στις 182,72 μέγιστο 186,54 ελάχιστο 182,42.

5) στις 1/9 κλείσιμο στις 181,06 μέγιστο 184,00 ελάχιστο 179,17.

6) στις 2/9 κλείσιμο στις 183,01 μέγιστο 183,60 ελάχιστο 180,77.

7) στις 3/9 κλείσιμο στις 189,50 μέγιστο 190,00 ελάχιστο 183,65.

Για τη στήλη τα επίπεδα γύρω από τις 183 μονάδες αποτελούν μια νέα πιθανή ζώνη στήριξης αν οι θεσμικοί δεν «θυμηθούν» σήμερα, ότι στα επίπεδα του χθεσινού κατώτερου ημέρας χθες, δηλαδή κοντά στις 186 μονάδες, ήταν και τα ελάχιστα στην πρώτη μετά την αργία συνεδρία. Αφού στις 3/8 ο πυθμένας ήταν οι 186,63 μονάδες και στις 4/8 εμφανίστηκε ανοδική αντίδραση ενώ το ελάχιστο χθες ήταν 186 μονάδες

Σήμερα

Οι Ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν ανοδικό ράλι σήμερα Τετάρτη, μετά την ολίσθηση σε 3-ετή χαμηλά, αλλά οι ανησυχίες έμειναν επί της κατρακύλας στις τιμές των βασικών προϊόντων και από την πιθανή ψύξη στην οικονομία της Κίνας.

Οι Ευρωπαϊκές αγορές θα ακολουθήσουν την Ασία ανοίγοντας σε υψηλότερα επίπεδα και οι traders αναμένουν, οι FTSE 100, DAX της Γερμανίας και ο CAC 40 της Γαλλίας να ανοίξουν στο +1,2% υψηλότερα. Ανοδικό υποδηλώνεται από τα futures το άνοιγμα στη Wall Street αργότερα στη μέρα.

Ο  δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε +1,6% μετά από γλίστρα στα χαμηλόερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2012 την Τρίτη.

Ο δείκτης ήταν σε καλό δρόμο για ένα 2,9% πτώση το Σεπτέμβριο, επεκτείνοντας τις απώλειες για το τρίμηνο σε 17,7%, τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση του σε τέσσερα χρόνια.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αγνοώντας μια απροσδόκητη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας εκτινάχθηκε  για να κλείσει + 2,7%, περιορίζοντας τις απώλειες για το τρίμηνο σε -14,1%, τη βαθύτερη βουτιά του από το 2010.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων των κυριότερων ανέβηκε +0,2%. Το δολάριο αγόραζε 119,96 γιεν, αφού απομακρύνθηκε από το χαμηλό των 119.24. Το ευρώ γλίστρησε 0,1%  αγοράζοντας 1,1231 δολάρια.

Οι επενδυτές, στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά δήλωσαν ότι τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ την Παρασκευή θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση, ή να αποδυναμώσουν, την πιθανότητα η Federal Reserve να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ πριν από το τέλος του έτους, θέτοντας έτσι τον τόνο για το δολάριο.

Η αγορά θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσει την πρόεδρο της Fed Janet Yellen, η οποία πρόκειται να δώσει συνέντευξη αργότερα την Τετάρτη.

Τα βασικά προϊόντα και οι χρηματοπιστωτικές αγορές παγκόσμια αντιμετωπίζουν μια σημαντική δοκιμασία των νεύρων, την Πέμπτη. Όταν θα ανακοινωθεί στενά ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για την κινεζική βιομηχανική παραγωγή  που είναι πιθανό να παρουσιάσει συρρίκνωση τον Σεπτέμβριο για δεύτερο μήνα στη σειρά.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Όταν έξι από τις επτά συνεδριάσεις στο Χ.Α. των τελευταίων ημερών είναι πτωτικές και οι συναλλαγές είναι χαμηλότερες και από 20 εκατ. ευρώ ημερησίως, τότε ακόμη και λέξεις όπως 'χρηματιστηριακή απαξίωση και συναλλακτική αφυδάτωση' είναι λίγες για να αποτυπώσουν το συντελούμενο 'αργό θάνατο' της Ελληνικής Αγοράς.

Καταλύτης για τη διαμόρφωση αυτού του σκηνικού είναι η νέα αποπένδυση Τραπεζικών κυρίως μετοχών, από τους επενδυτές εξωτερικού σε τιμές ολίγων λεπτών πλέον, καθώς οι εξελίξεις περί την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών είναι δυσοίωνες.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της απόρριψης των υποβληθέντων από τις Ελληνικές διοικήσεις business plans προς τον SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός μηχανισμός), γεγονός που διαμορφώνει προϋποθέσεις αυξημένων κεφαλαιακών αναγκών και δυσχεραίνει τη συμμετοχή Ιδιωτών.

Παράλληλα, καθήκοντα συμβούλου για τα NPLs ("κόκκινα" δάνεια) αναλαμβάνει η BlackRock (για τρίτη φορά από το 2012). Το αποτέλεσμα οδηγεί σε διαδικασία περαιτέρω απαξίωσης των συμμετοχών των σημερινών μετόχων. Ταυτόχρονα, το "sell-off" δεν αφήνει αλώβητες και τις άλλες Δεικτοβαρείς μετοχές, αφού η διατήρηση της Τραπεζοκεντρικής δομής της Αγοράς μας αλλά και η συντήρηση του Ελληνικού "country risk", συμβάλλουν στην τροφοδότηση της γενικότερης αποεπένδυσης.

Από την άλλη πλευρά, ενώ ξεκίνησε η συμμόρφωση μας με τα προβλεπόμενα από το 3ο μνημόνιο σε σχέση με τις φορολογικές επιβαρύνσεις (π.χ. ΦΠΑ νησιών), συντηρείται η αδράνεια ως προς την προώθηση μεταρρυθμίσεων, που είναι το μόνο πεδίο που μπορεί να μεταδώσει θετικά μηνύματα προς τους επενδυτές εξωτερικού.

Συντηρείται έτσι, μεταξύ άλλων, η μη προώθηση ενεργειών στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ παράλληλα ο αρμόδιος Υπουργός αναγγέλλει την Κυβερνητική διαφωνία για την πώληση του ΑΔΜΗΕ και της "μικρής" ΔΕΗ προτείνοντας εναλλακτικό σχεδιασμό.

Ακόμη, η "ελλιπής" προετοιμασία του Έλληνα Πρωθυπουργού στη συζήτηση με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο Clinton, της περασμένης Δευτέρας, οδήγησε στην αδυναμία πειστικής υποστήριξης της σκοπιμότητας διενέργειας ξένων επενδύσεων στη Χώρα μας από Αμερικανούς επενδυτές. Επιπλέον, αρνητικές συνεχίζουν να είναι οι εξελίξεις σε Ευρωπαϊκές Αγορές που κινούνται πλαγιοκαθοδικά καθώς το σκάνδαλο της "VW φαίνεται να αφορά και άλλες Αυτοκινητοβιομηχανίες, προκαλώντας ισχυρή ρωγμή στην γενικότερη αξιοπιστία οποιουδήποτε "Made in Germany" προϊόντος.

Στις ΗΠΑ από την άλλη πλευρά, η κ. Γέλεν επιβεβαιώνει ότι η έναρξη ανοδικής κίνησης των Αμερικανικών επιτοκίων θα γίνει φέτος, προσπαθώντας να πείσει τις Αγορές για την εμπιστοσύνη της στις θετικές προοπτικές της Αμερικανικής Οικονομίας. Σε αντίθεση, η Ελληνική Οικονομία θα βιώσει αρνητικές επιδόσεις στο ΑΕΠ της τουλάχιστον για τα επόμενα 3-4 τρίμηνα, όπως συνομολογούν οι περισσότεροι αναλυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συντηρώντας χαμηλά και το πήχη των χρηματιστηριακών προσδοκιών επί του παρόντος, σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ανακούφιση για τις ασιατικές αγορές

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν ένα ράλι ανακούφισης, παρά τη νευρικότητα και την χωρίς κατεύθυνση συνεδρία στις ΗΠΑ.  Τα στοιχεία για τις ΗΠΑ συνεχίζουν να έρχονται προκαλώντας μικτές αντιδράσεις. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board του Σεπτεμβρίου ήρθε σε πολύ ψηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες, αλλά ο Δείκτης Τιμών Κατοικίας S & P / Case-Shiller υποχώρησε για τρίτο μήνα τον Ιούλιο.

Η Ινδία θα είναι και πάλι ένα βασικό σημείο εστίασης για επενδυτές των αναδυόμενων αγορών μετά την απόφαση από την Κεντρική Τράπεζα  RBI για μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων και από αλλαγές στους κανονισμούς για να επιτρέψει περισσότερες ξένες επενδύσεις σε χρέος INR.

Η σχέση EURUSD διατηρήθηκε πάνω από το 1,12 αλλά οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων bund υποχώρησαν μετά από την μέτρηση προκαταρκτικά στις τιμές καταναλωτή στη Γερμανία που εμφανίστηκε ακόμη πιο αδύναμη από ό, τι προβλέπεται.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Έτοιμο να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην κατεύθυνση της προώθησης μεταρρυθμίσεων εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές, στην προώθηση της ατζέντας μεταρρυθμίσεων της χώρας.

Σε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς του Πειραιά ετέθη το σχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιάς. Κατόπιν της συνάντησης με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργου Γαβρίλη, ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι πραγματοποιήθηκε μία ενημέρωση για τα βασικά σημεία του σχεδίου παραχώρησης που έχει εκπονηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, και που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης.

Την αξιολόγηση «Caa2» του ΟΤΕ επιβεβαίωσε ο αμερικανικός οίκος Moody’s, διατηρώντας το outlook (προοπτικές) σε σταθερό. Η επιβεβαίωση της αξιολόγησης του ΟΤΕ αντανακλά την διατήρηση της ελληνικής αξιολόγησης σε «Caa3», στις 26 Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνει ο Moody’s, το 75% των εσόδων του Οργανισμού προέρχεται από την Ελλάδα, γεγονός που αυξάνει την εξάρτησή του από την ελληνική οικονομία. 

Σε φάση εξέτασης σχεδίου Β βρίσκονται οι Vodafone, Wind όσον αφορά τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών τους με τηλεοπτικό περιεχόμενο (χωρίς να έχουν εγκαταλείψει εντελώς το σχέδιο Α), καθώς η εξαγορά της Forthnet ΦΟΡΘ στην παρούσα συγκυρία δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι εξελίξεις στην εισηγμένη τηλεπικοινωνιακή εταιρεία δύνανται να κινηθούν μόνον από τις πιστώτριες τράπεζες.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα θετικό επενδυτικό σοκ, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Θεόδωρος Φέσσας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και Μισέλ Σαπέν, αντίστοιχα.

Το σοκ θεωρείται απαραίτητο, εξήγησε ο κ. Φέσσας, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει από τη μακροχρόνια ύφεση. 

Διακόπτει οριστικά τη λειτουργία της μονάδας χαρτοποιΐας (Χ/Π) της στην Α΄ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου η ΒΙΣ Α.Ε., προκειμένου να σταματήσει η παραγωγή ζημιών από την ασύμφορη λειτουργία της μονάδας. Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει πως το γεγονός αυτό δεν θα επηρεάσει τον κύκλο εργασιών της και αναμένεται ότι θα βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα, «διότι το παραγόμενο χαρτί από την Χ/Π θα αντικατασταθεί από αγοραζόμενο, το οποίο είναι κατά πολύ φθηνότερο».

«Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο κτίσματος δεν προβλέπεται στην άδεια και δεν πρόκειται να κατασκευασθεί σε έκταση που έχει χαρακτηρισθεί δάσος», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Πόρτο Καρράς Α.Ε., σχολιάζοντας δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «τσιμεντοποίηση και καταστροφή δάσους 17.630 στρεμμάτων» στη Χαλκιδική, συνεπεία των επενδυτικών της δραστηριοτήτων.

«Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο δάσους δεν πρόκειται να θιγεί και δεν κινδυνεύει από την άδεια και, γενικότερα, από την επένδυση», αναφέρει η εταιρεία, τονίζοντας πως «μοναδικός εχθρός της επένδυσης είναι τα ψέματα» τονίζει η εταιρεία.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών μειώθηκαν οι τιμές καταναλωτή στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η μείωση οφείλεται στις χαμηλές τιμές ενέργειας και πετρελαίου.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, οι εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή μειώθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 0,6% και έπειτα από μείωση 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Σημαντική βελτίωση κατέγραψε τον Σεπτέμβριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Ειδικότερα, ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε στις 103 μονάδες έναντι 101,1 μονάδων τον Αύγουστο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, όπου το καταναλωτικό κλίμα είχε εκτιναχθεί σε υψηλό οκτώ ετών.

Το πακέτο κανόνων που θα προτείνει η Κομισιόν την ερχόμενη άνοιξη θα μειώσει τις διαφορές στην εργατική νομοθεσία στα κράτη - μέλη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Απευθυνόμενος στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ΕΣΣΟ) το οποίο διεξάγεται στο Παρίσι, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέκρινε την τάση απομάκρυνσης από τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και την τάση σύναψης συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μικρής και πολύ μικρής διάρκειας, καθώς και τη μερική απασχόληση, προειδοποιώντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει η νέα «ομαλότητα».

Το σκάνδαλο της Volkswagen δεν πρόκειται να πλήξει τη γερμανική οικονομία, διαβεβαίωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Βέβαια, ο Γερμανός πολιτικός έθεσε ως βασική προϋπόθεση την ορθή διαχείριση του θέματος εκ μέρους της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο Γκάμπριελ ανέδειξε ως κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. «Δεν αγωνιζόμαστε για την διοίκηση, αλλά για τους 600.000 εργαζόμενους» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επιφυλακτικό εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στις προβλέψεις του για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, καθώς το ύψος των «κόκκινων» δανείων, οι βουλευτικές εκλογές του 2016 και οι εξελίξεις στην Ελλάδα επισκιάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Στην έκθεσή του, μετά την ολοκλήρωση της όγδοης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος διάσωσης, το Ταμείο εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2015 θα περιοριστεί στο 0,5%. Διατηρεί επίσης αμετάβλητη την εκτίμησή του για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2016 στο 1,4% και για το 2017 στο 2%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα