Δεν κατάφερε να αποφύγει ούτε σήμερα το αρνητικό πρόσημο το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνεχίζει τη μετεκλογική πτωτική του τροχιά, αλλά κατάφερε να διαφυλάξει τα επίπεδα των 650 μονάδων, με τη βοήθεια ορισμένων δεικτοβαρών μετοχών που περιόρισαν τις πιέσεις του τραπεζικού κλάδου.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 0,67% στις 650,33 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 654,38 μονάδες και η χαμηλότερη στις 641,35. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 38,67% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 22,95 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,54 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,71% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε χωρίς μεταβολή σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.
Σήμερα η αγορά προσπάθησε αρκετές φορές αλλάξει το κλίμα και να σπάσει το πτωτικό σπιράλ, αλλά δεν τα κατάφερε. Όπως αναφέρουν όμως οι αναλυτές, το αρνητικό κλίμα δύσκολα θα αλλάξει, εάν δεν ολοκληρωθούν οι ασκήσεις αποτίμησης ενεργητικού (AQR) και προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις ελληνικές τράπεζες. Μόνο έτσι η αγορά θα γνωρίζει το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του κλάδου, βάζοντας ένα τέλος στα διάφορα σενάρια που «κυκλοφορούν» και αποπροσανατολίζουν τους επενδυτές.
Αλλά ακόμη και αν ξεκαθαρίσει το εν λόγω μέτωπο, η συνέχεια θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι στιγμής η αγορά δεν γνωρίζει τις συνέπειες των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων καθώς και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται η οικονομία να εισέλθει σε ένα νέο κύκλο ύφεσης, η οποία κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει, ποιο θα είναι το βάθος της και ποια θα είναι η επίπτωσή της στον σκληρά δοκιμαζόμενο επιχειρηματικό κλάδο.
Πάντως σήμερα παρατηρήθηκαν κάποιες κινήσεις διαφύλαξης των επιπέδων των 650 μονάδων, με τον γενικό δείκτη να λαμβάνει κάποια στηρίγματα από την Πειραιώς και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25. Άλλωστε, αύριο λήγει το τρίτο τρίμηνο του έτους, το οποίο χρηματιστηριακά διήρκησε... δύο μήνες, με τον μέχρι τώρα απολογισμό να είναι αρνητικός κατά 18% για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη. Σαφώς αυτός ο μίνι απολογισμός είναι καλύτερος των εκτιμήσεων, αν αναλογιστεί κανείς όλα αυτά που έχουν συμβεί στην ελληνική οικονομία αυτό το διάστημα.
Σήμερα υπήρξε μία διακριθείσα μετοχή, αυτή της Πειραιώς, που με το +6,33% στο 0,0840 ευρώ βρέθηκε στην πρώτη θέση απόδοσης στον FTSE 25. H μετοχή της Πειραιώς αντέδρασε μάλιστα από το -5,06%, ενώ ο τζίρος της ανήλθε στα 1,21 εκατ. ευρώ. Πτώση σημείωσε για ακόμη μία ημέρα η Alpha Bank, κλείνοντας στο -1,77%, ενώ υποχωρούσε ενδοσυνεδριακά μέχρι και το -9,73%. Η Εθνική υποχώρησε κατά 4,19% στα 0,4340 ευρώ με συναλλαγές αξίας 2,07 εκατ. ευρώ, ενώ κάποιες στιγμές πέρασε οριακά σε θετικό έδαφος.
Από την άλλη, πιστή στη καταγραφή νέων ιστορικών χαμηλών η Eurobank ολοκλήρωσε με πτώση 8% στα 0,0230 ευρώ, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και το -12% στα 0,0220 ευρώ.
Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (+3,63%), της Jumbo (+2,40%), της Τιτάν (+2,33%), του ΟΛΠ (+1,96%), του ΟΤΕ (+1,67%), της ΜΕΤΚΑ (+1,38%) και της Ελλάκτωρ (+1,36%).
Αντιθέτως, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4%), της Folli Follie (-3,52%), της Viohalco (-3,00%), της ΕΧΑΕ (-2,79%), της ΔΕΗ (-2,75%), της Motor Oil (-2,15%), της Coca Cola HBC (-1,89%) και της Grivalia Properties (-1,85%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χημικών (-3,58%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών (+1,97%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 34 κινήθηκαν ανοδικά, 48 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.