Στο «κόκκινο» και σήμερα οι ευρωαγορές

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 19:08
UPD:19:11
REUTERS/SUZANNE PLUNKETT

Φωτογραφία αρχείου.

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια αντίδρασης που επιχείρησαν ενδοσυνεδριακά, υπό το βάρος της αβεβαιότητας που προκαλούν οι επιχειρηματικές εξελίξεις και η πορεία της οικονομίας. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,84% στις 5.909 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,35% στις 9.450 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,30% στις 4.344 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,7% στις 339,23 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμη και στο -1,8%. Επισημαίνεται εδώ ότι ο δείκτης οδεύει να καταγράψει απώλειες 11% σε επίπεδο τρίτου τριμήνου του έτους.

Στο ταμπλό, η Volkswagen υποχώρησε κατά 3,4%, καθώς έγινε γνωστό ότι και οι σουηδικές αρχές ξεκινούν έρευνες για πιθανή παραβίαση των κανόνων από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Η μετοχή της Volkswagen έχει χάσει πάνω από 41% της αξίας της από τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν και η ηγεσία της παραδέχτηκε ότι παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία.

Επίσης, στο -13% βρέθηκε και η Wolseley, καθώς η διοίκησή της παραδέχτηκε ότι η αγορά στη Βόρεια Αμερική είναι γεμάτη προκλήσεις για περαιτέρω επέκταση της εταιρείας, ενώ αντίστοιχα και η βρετανική αγορά είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστική με μικρά περιθώρια κέρδους.

Στον αντίποδα, η RWE σημείωσε κέρδη 5,8%, μετά το δημοσίευμα της Westdeutsche Allgemeine που ανέφερε ότι η γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ σύστησε στην κυβέρνηση της Ρηνανίας - Βεστφαλίας να υποστηρίξει την εταιρεία, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 3,1% σημείωσε ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη Γερμανία, σε ετήσια βάση, τον Αύγουστο, έναντι μείωσης 1,7% που είχε καταγραφεί τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν να υποχωρήσει ο δείκτης κατά 3%.

Επίσης, άνοδο παρουσίασε ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο δείκτης ESI ενισχύθηκε στην Ευρωζώνη κατά 1,5 μονάδες φτάνοντας τις 105,6 μονάδες και στην Ε.Ε. κατά 0,6 μονάδες φτάνοντας τις 107,6 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα