Από την έντυπη έκδοση
Σύμπτωση ή όχι, το γεγονός είναι ότι τα περισσότερα από τα μέτρα άμεσης εφαρμογής που ψηφίστηκαν ως «προαπαιτούμενα» του 3ου μνημονίου θα γίνουν αντιληπτά από τους φορολογούμενους μετά το κλείσιμο της κάλπης.
Η αύξηση του ποσού της μηνιαίας δόσης για την εξυπηρέτηση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών -της ρύθμισης στην οποία έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 850.000 φορολογούμενοι- θα γίνει τον Οκτώβριο, καθώς ο ίδιος ο μνημονιακός νόμος ορίζει ότι η αναπροσαρμογή του επιτοκίου θα γίνει δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου (14 Αυγούστου).
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στον διαδικτυακό τόπο του Taxisnet το νωρίτερο τις αρχές Οκτώβρη, ενώ ακόμη και τα «ραβασάκια» στους οδηγούς με τα ανασφάλιστα οχήματα ή αυτούς που δεν έχουν περάσει τα Ι.Χ. τους από ΚΤΕΟ θα φτάσουν Οκτώβριο ή και αργότερα. Τι θα πρέπει να πληρωθεί πριν από την κάλπη; Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων -με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης- που είχε ούτως ή άλλως... προεξοφληθεί, αλλά και το καινούργιο «χαράτσι» των επιχειρήσεων (σ.σ. αύξηση της προκαταβολής φόρου αναδρομικά για τα κέρδη του 2015 στο 100%).
Ρύθμιση 100 δόσεων
Μεγάλη επιβάρυνση για όσους έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα προκύψει σε περίπτωση μείωσης του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού των δόσεων. Ο μνημονιακός νόμος που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 14 Αυγούστου παρέχει στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων το δικαίωμα να εκδώσει απόφαση βάσει της οποίας θα κρίνεται αν οφειλέτες με συγκεκριμένο οικονομικό προφίλ (εισόδημα, περιουσία κ.λπ.) μπορούν να πληρώσουν το ρυθμισμένο χρέος τους και σε λιγότερες δόσεις από αυτές που είχαν αιτηθεί κατά την υπαγωγή στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Ο νόμος δεν ορίζει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει να εκδοθεί η απόφαση, οπότε είναι θέμα της ΓΓΔΕ να αποφασίσει αν θα «χτυπήσει» σε προεκλογικό ή μετεκλογικό χρόνο. Μείωση του αριθμού των δόσεων μπορεί να σημαίνει ακόμη και υπερδιπλασιασμό της μηνιαίας δόσης που θα πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης.
Στον νόμο υπάρχει και μια 2η διάταξη που αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων και αφορά την αναπροσαρμογή του επιτοκίου με το οποίο θα επιβαρύνονται όσοι οφειλέτες εντάχθηκαν στη ρύθμιση από εδώ και στο εξής. Τουλάχιστον, αυτή η επιβάρυνση αναμένεται έρθει μετά την κάλπη, καθώς ο νόμος ορίζει ότι οι προσαρμογές για τους οφειλέτες θα πρέπει να γίνουν δύο μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.
Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να προσαρμόσει τις δόσεις εκατοντάδων χιλιάδων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Βέβαιη είναι η αύξηση της μηνιαίας δόσης όσων χρωστούν περισσότερα από 5.000 ευρώ, καθώς το ετήσιο επιτόκιο από 3% θα αυξηθεί στο 5%.
Ετσι, για συνολική οφειλή 10.000 ευρώ, η μηνιαία δόση θα αυξηθεί περίπου κατά 17 ευρώ. Για όσους οφείλουν λιγότερα από 5.000 ευρώ -επίσης εκατοντάδες χιλιάδες οι οποίοι μέχρι τώρα απολαμβάνουν μηδενικού επιτοκίου- το αν θα αυξηθεί η μηνιαία δόση ή όχι θα εξαρτηθεί από το ετήσιο εισόδημα του οφειλέτη. Και αυτό διότι ο νέος νόμος προβλέπει τρεις προϋποθέσεις διατήρησης του μηδενικού επιτοκίου:
1 Το ποσό του χρέους να αντιστοιχεί σε όχι περισσότερο από το 50% του συνολικού εισοδήματος. Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει 2.000 ευρώ, για να διατηρήσει το μηδενικό επιτόκιο, το ετήσιο εισόδημά του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4.000 ευρώ. Επίσης κανένας οφειλέτης αυτής της κατηγορίας δεν μπορεί να έχει εισόδημα μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ. Μόνο και μόνο από αυτήν την προϋπόθεση, θα είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση της μηνιαίας δόσης, καθώς οι περισσότεροι έχουν εισόδημα υπερδιπλάσιο της οφειλής τους.
2 Η συνολική αξία των ακινήτων του οφειλέτη να μην ξεπερνά -σε όρους αντικειμενικής αξίας- τα 150.000 ευρώ, όπως προκύπτει από τη δήλωση του Ε9.
3 Οι οφειλέτες να είναι φυσικά πρόσωπα.
Σε όσους οφείλουν λιγότερα από 5.000 ευρώ χωρίς να πληρούν έστω και ένα από τα κριτήρια που προαναφέρθηκαν, το ρυθμισμένο χρέος θα επιβαρυνθεί με επιτόκιο 5% και θα χαθεί το δικαίωμα άτοκης αποπληρωμής.
Για χρέος 2.000 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση, τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο αποπληρωμής, θα φτάσει στα 100 ευρώ.
Ανασφάλιστα Ι.Χ.
Υπό έκδοση βρίσκεται απόφαση της ΓΓΔΕ η οποία θα καθορίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις μέσω των οποίων θα εντοπιστούν οι ανασφάλιστοι οδηγοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προγραμματισμός της ΓΓΔΕ προβλέπει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί που θα εντοπιστούν με ανασφάλιστο αυτοκίνητο θα κληθούν τον Οκτώβριο -δηλαδή και πάλι μετά τις εκλογές- να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους εντός οκτώ ημερών πληρώνοντας όχι μόνο το αντίτιμο της ασφάλειας, αλλά και το παράβολο των 250 ευρώ.
Ακόμη και για τα αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει από το ΚΤΕΟ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών υπάρχει χρονικό περιθώριο όχι μόνο για να αποφευχθεί το καινούργιο πρόστιμο των 150 ευρώ, αλλά ακόμη και να περιοριστεί στο ήμισυ το πρόστιμο που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.
Σημειώνεται πως ήδη εφαρμόζεται η αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης σε μισθούς και συντάξεις από τις 16 Ιουλίου 2015, σε ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ και παρακρατούνται τα επιπλέον ποσά που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων συντελεστών αναδρομικά από την 1-1-2015.
Ακόμη, η επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων ισχύει άμεσα που σημαίνει ότι εφαρμόζεται και στα δίδακτρα που θα καταβληθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Μετά τις εκλογές θα αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, τα οποία δεν έχουν μεταβολές σε σχέση με πέρυσι.
Οι φορολογικές αλλαγές θα συμπληρωθούν τον Οκτώβριο, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει τη μείωση της έκπτωσης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, το ψαλίδισμα ή την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για ιατρικά έξοδα και δωρεές, αλλά και την ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, η οποία θα αλλάξει εκ βάθρων.
Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
Η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης έχει ήδη γίνει με το που ψηφίστηκε τον Ιούλιο ο σχετικός νόμος. Υπάρχουν και περίπου 35.000 φορολογούμενοι με πισίνες, Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών και σκάφη, οι οποίοι είχαν... προλάβει να κάνουν δήλωση πριν ψηφιστεί ο νόμος. Γι’ αυτούς εκκρεμεί η συμπληρωματική εκκαθάριση με τη διαφορά του φόρου.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ
Στις 26 Αυγούστου, ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής του Ε9 οπότε -θεωρητικά- η Γενική Γραμματεία αποκτά τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Με τον μνημονιακό νόμο, έχει ήδη αποσαφηνιστεί ότι ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις (από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016) και ότι θα ισχύσει και για φέτος η έκπτωση του 20% για τους κενούς μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Το μόνο που μένει είναι να δοθεί η εντολή για να ξεκινήσει η εκκαθάριση.
Μετά την παραίτηση της κυβέρνησης και το διαφαινόμενο κλείσιμο της Βουλής μέσα στην εβδομάδα, θεωρείται πλέον πολύ δύσκολο να υπάρξουν άλλες παρεμβάσεις όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, άρα τα ποσά που θα καταβάλλουν οι φορολογούμενοι θα είναι τα ίδια με τα περσινά.
Με δεδομένο πάντως, ότι η πρώτη 1η δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο Taxisnet να γίνει μετά το κλείσιμο της κάλπης.