Η κυβέρνηση επιδιώκει υπογραφή συμφωνίας «εδώ και τώρα»

Κρίσιμα εικοσιτετράωρα: Η Αθήνα αναμένει να λάβει τις επόμενες ώρες προσχέδιο του μνημονίου και επιδιώκει να τα βρει με τους εταίρους -πιστω
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015 07:54
UPD:07:54
INTIME NEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η κυβέρνηση επιδιώκει και επιθυμεί έως την 11η Αυγούστου να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές ώστε το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου (φωτ. αρχείου). 

Από την έντυπη έκδοση 

Με τον χρόνο να τρέχει και τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους και σε όλα τα επίπεδα ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Οπως κατέστη σαφές και στην προχθεσινοβραδινή σύσκεψη του ΚΥΣΟΙΠ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση επιδιώκει και επιθυμεί έως την 11η Αυγούστου να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους-πιστωτές, ώστε το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση να εισαχθούν προς ψήφιση στη Βουλή έως τις 18 Αυγούστου και στη συνέχεια να κυρωθούν από τα άλλα κοινοβούλια στις 19 Αυγούστου.

Η Αθήνα, στο πλαίσιο αυτό, αναμένει να λάβει τις επόμενες ώρες το προσχέδιο του μνημονίου, το οποίο επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει σε πολλά ζητήματα επιτρέπει τη βάσιμη εκτίμηση ότι είναι δυνατή και απολύτως εφικτή η επίτευξη συμφωνίας πριν από την 20ή Αυγούστου, οπότε πρέπει να αντιμετωπισθούν υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ.

Το Μέγαρο Μαξίμου, δίχως να παραγνωρίζει το «μεγάλο φορτίο» ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό, η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, τα εργασιακά και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, δεν θέλει ούτε καθ’ υποψία να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι μπορεί να μετατεθεί για αργότερα, προς το φθινόπωρο, η επίτευξη της τελικής συμφωνίας, υπό «την αναγκαία προϋπόθεση ότι όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» που απορρέουν από τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Η Αθήνα απορρίπτει σκέψεις και εισηγήσεις -κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου- για μια νέα «συμφωνία-γέφυρα», προκειμένου να αντιμετωπισθούν τρέχουσες υποχρεώσεις της χώρας, καθώς θα συνοδεύεται και από την απαίτηση για νέα προαπαιτούμενα...

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να διευρύνει το ρήγμα στις κυβερνητικές τάξεις και ειδικότερα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, ενώ θα ήγειρε και ένα μείζον εμπόδιο στους ευρύτερους πολιτικούς σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίοι συναρτώνται ευθέως και με τον χρόνο διενέργειας πρόωρων εκλογών, μέσω των οποίων ο κ. Τσίπρας -και η περί αυτόν ηγετική ομάδα- θα επιδιώξουν να ξεκαθαρίσουν και την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής στρατηγικής, η κυβερνητική ηγεσία θα ήθελε μια συμφωνία τριετούς διάρκειας, όχι μόνον για να εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, αλλά και για να επιδιώξει έναν ευρύτερο ορίζοντα υλοποίησης των υποχρεώσεων που θα προκύπτουν, ως απαίτηση συγκεκριμένων μέτρων, μέσω των οποίων θα ικανοποιούνται τα συμφωνηθέντα, με το αυτονόητο κόστος τους...

Στην προσπάθειά της αυτή, η Αθήνα φαίνεται ότι στηρίζεται από τη γαλλική πλευρά, όπως προέκυψε από τις θετικές δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί, του υπουργού Οικονομικών Σαπέν, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διαμήνυσε ότι «όλες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν από τις 20 Αυγούστου».

Η Αθήνα σημείωσε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις -χθες- της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της από την πρόοδο που έχει έως τώρα επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις των διεθνών πιστωτών με τις ελληνικές αρχές.

Η ίδια σημείωσε ότι οι συζητήσεις για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό και ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου.

Με τις παραπάνω δηλώσεις, η κα Αντρέεβα απάντησε, εμμέσως σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Βild» σύμφωνα με το οποίο, η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει αμφιβολίες ως προς το αν είναι δυνατή μια συμφωνία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Στο δημοσίευμα, που επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, είναι πιθανό ένα δάνειο-γέφυρα, ύψους πέντε δισ. ευρώ, προκειμένου η Αθήνα να αποπληρώσει στις 20 Αυγούστου 3,2 δισ. ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τόκους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η γερμανική πλευρά παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική ως προς τις εξελίξεις και καχύποπτη για τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς -όπως σημειώνει η «Bild»- «ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδίδεται πάλι σε τεχνάσματα. Θέλει να ψηφιστούν διαφιλονικούμενα μέτρα περικοπών (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, κατάργηση φορολογικών προνομίων για αγρότες) τον Οκτώβριο, δηλαδή μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές».

Για ένα εξαιρετικά κρίσιμο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του οποίου θα φανεί οριστικά αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, προετοιμάζεται η κυβέρνηση. Σήμερα, είναι προγραμματισμένο -καταρχήν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων- να συζητηθεί ίσως το σημαντικότερο θέμα αυτής της διαπραγμάτευσης: οι προβλέψεις για την εξέλιξη των μακροοικονομικών και των δημοσιονομικών μεγεθών.

Σήμερα επίσης είναι προγραμματισμένο να μπει και πάλι στο τραπέζι των διαβουλεύσεων το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ το υπουργείο Εργασίας θα καταθέσει την ελληνική αντιπρόταση για τον… βηματισμό που θα πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά το κλείσιμο των παραθύρων που οδηγούν στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Χωρίς συμφωνία επί των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, πρακτικά δεν μπορεί να προχωρήσει η συγγραφή του νέου μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, καθώς από την πρόβλεψη για τη διαμόρφωση του ΑΕΠ τόσο για το 2015 όσο και όλη την περίοδο διάρκειας της σύμβασης, δηλαδή μέχρι το 2018, εξαρτάται και το ύψος του δανείου που θα πρέπει να εκταμιεύσει η Ελλάδα από τους θεσμούς. Επίσης, από τη συμφωνία επί του πρωτογενούς αποτελέσματος που θα πρέπει να εμφανίσει ο κρατικός προϋπολογισμός στο τέλος του 2015, εξαρτώνται:

1. Το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τη φετινή χρήση, αλλά και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που θα πρέπει να επιφέρουν. Προς το παρόν, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι ταυτόχρονα με το μνημόνιο θα ψηφιστούν οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων (ακόμη και για τους περίπου 850.000 φορολογουμένους που έχουν ήδη ενταχθεί στη ρύθμιση), οι διατάξεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, η επιβολή ποινών σε όλους όσοι θα διατηρήσουν το δικαίωμα να φεύγουν πρόωρα στη σύνταξη, αλλά και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους όσοι είχαν μέχρι τώρα το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 62 ή τα 67.

2. Ο «βηματισμός» που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί ο βασικός στόχος για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018.

Εκτός από τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί από την ελληνική πλευρά και το υπουργείο Εργασίας η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς όσον αφορά στον «βηματισμό» για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Η αρχική ελληνική πρόταση (δηλαδή τα όρια ηλικίας να αυξάνουν κατά ένα εξάμηνο ανά έτος) αποτελεί ήδη παρελθόν. Ως απάντηση στην απαίτηση των δανειστών για άμεση αύξηση των ορίων ηλικίας κατά τουλάχιστον 6,5 έτη, η ελληνική πλευρά θα αντιπροτείνει την αύξηση κατά πέντε έτη.

Οι μοναδικοί που θα προστατευτούν θα είναι όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλά και οι εργαζόμενοι στα βαρέα ανθυγιεινά, καθώς και οι μητέρες με παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας. Η απόσταση που φαίνεται να χωρίζει την ελληνική πλευρά από αυτή των δανειστών θα πρέπει να καλυφθεί μέχρι αύριο, καθώς θα πρέπει να υπάρχει χρόνος, ώστε να προσαρμοστεί ολόκληρο το νέο μνημόνιο πάνω στις βασικές προβλέψεις για το πρωτογενές αποτέλεσμα αλλά και την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Το πρόπλασμα χρονοδιαγράμματος που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή -χωρίς να αποκλείονται τροποποιήσεις- προβλέπει ότι το νέο μνημόνιο θα κατατεθεί «πακέτο» με ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα άμεσης εφαρμογής στις 17 Αυγούστου, έτσι ώστε να ψηφιστεί στις 18 του μήνα. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί η έγκριση των τεσσάρων θεσμών ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας, αλλά και η παροχή έγκρισης από το Eurogroup, έστω και με τηλεδιάσκεψη που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί στις 14 Αυγούστου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα