Προσπάθεια του Μαξίμου για αλλαγή ατζέντας

Ανεβάζει στροφές εν μέσω θέρους το κυβερνητικό επιτελείο
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2015 07:13
UPD:07:13
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε κυβερνητική σύσκεψη για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Toυ Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ανεβάζει στροφές εν μέσω θέρους το κυβερνητικό επιτελείο σε μία εμφανή προσπάθεια να μεταθέσει την ατζέντα από το εσωκομματικό πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με εταίρους και δανειστές και σε προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες στην Αίγυπτο, με αφορμή τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ, με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και συμφώνησαν ότι μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας για το νέο τριετές πρόγραμμα, ενώ στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής των θεσμών θα συνεχίσουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σήμερα και αύριο θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Χθες η κυβέρνηση κατέθεσε σε ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM την πρότασή της για τα «κόκκινα» δάνεια μαζί με την έκθεση 180 σελίδων της επενδυτικής τράπεζας Nomura, που καταρτίσθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομίας.

Σήμερα, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, θα λάβει χώρα και τηλεδιάσκεψη μεταξύ των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να γίνει μία πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Λύσεις επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση και σε ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα, το μεταναστευτικό. Σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη επικαιροποιήθηκε το σχέδιο δράσης για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων στα ακριτικά νησιά,  ελέγχθηκε η πρόοδος των προετοιμασιών για την προσωρινή μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίο του Άρεως στον Ελαιώνα και εξετάστηκε η πρόοδος της προετοιμασίας των μόνιμων δομών υποδοχής προσφύγων πανελλαδικά.

Στις 12:15 ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε κυβερνητική σύσκεψη για τη διαχείριση των ζητημάτων που σχετίζονται με τις προσφυγικές ροές. Η σύσκεψη θα γίνει στο Γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο  αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Τέλος, στο εσωκομματικό ανακοινώθηκαν χθες και οι συνθέσεις των δύο επιτροπών για το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Οργανωτική Επιτροπή με 11 μέλη και η Επιτροπή Θέσεων με 17 οι οποίες θα εργαστούν για την προετοιμασία του συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Η σύνθεση των δύο επιτροπών είναι αντιπροσωπευτική των τάσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή