Market Beat: Μπροστά σε συνεχιζόμενες πιέσεις οι μετοχές με πιο ψύχραιμη έξοδο των θεσμικών

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015 10:05
UPD:10:06
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Σήμερα στο Euroworking Group μπορεί να υπάρξουν νέες προτάσεις από την ελληνική πλευρά και να βελτιωθεί προσωρινά το κλίμα, αλλά αν δεν συμβεί τίποτε, οι επενδυτές δεν είναι εύκολο να αλλάξουν στάση. Οι τράπεζες δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και όταν οι απώλειές τους είναι μεγάλες όλοι οι κλάδοι αντιμετωπίζονται με αρνητισμό και κοκκινίζει σχεδόν ολόκληρο το ταμπλό.

Χθες οι δείκτες στα κατώτερα ημέρας βρέθηκαν πάνω στις τιμές που είχανε στις 30 Ιανουαρίου δηλαδή μετά την αποτύπωση των προσδοκιών των επενδυτών όταν το εκλογικό αποτέλεσμα έγινε γνωστό και ήταν παντελώς άγνωστη η πολιτική που θα επέλεγε η νέα κυβέρνηση. Το ελάχιστο για τον 25άρη ορίστηκε στις 214 μονάδες και ο δείκτης στις 30/1 έκλεισε στις 215,63 και για τον ΓΔ χθες ήταν οι 717,10 και στις 30/1 έκλεισε στις 721,93. Άρα οι δείκτες έφθασαν κάτω από το κλείσιμο της πρώτης εβδομάδας μετά την εκλογική αναμέτρηση.

Μεγάλη βαρύτητα φαίνεται ότι θα έχει η ακόλουθη «είδηση», απειλή από την Ευρώπη: Έκτακτο σχέδιο για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων έχει καταρτίσει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει στη δημιουργία ενός έκτακτου σχεδίου για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls), σε περίπτωση που Αθήνα και δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, στο κρίσιμο Eurogroup, θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάλι οι τράπεζες πρωταγωνιστούν στο παραπάνω σενάριο και δεν είναι συνεπώς αδικαιολόγητη η εικόνα που εμφανίζουν τα τραπεζικά blue chip. Οι θεσμικοί λαμβάνουν υπόψη το ειδικό καθεστώς προστασίας που απολαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ και θεωρούν απίθανο αυτή η προστασία να συνεχιστεί χωρίς συνέχεια στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Από αυτές τη μεγαλύτερη πτώση στο μήνα εμφανίζει η ΠΕΙΡ -28,8% ακολουθεί η ΑΛΦΑ -21,56% και έπονται ΕΥΡΩΒ -19,74% και ΕΤΕ -14,66. Δεν αλλάζει η σειρά κατάταξης με βάση την ετήσια βουτιά. Αφού η ΠΕΙΡ χάνει -60,33%, η ΑΛΦΑ -44,02%, η ΕΥΡΩΒ -34,76 και η ΕΤΕ -32,65%.

Στα παράγωγα οι επενδυτές δεν αισιοδοξούν πλέον έστω και μέσω της τιμής εκκαθάρισης των ΣΜΕ της σειράς που θα γίνει κυρίαρχη μετά από 4 συνεδριάσεις. Οι αγορές της Ευρώπης πιθανά να ξεκινήσουν ανοδικά αφού και στο ευρώ φάνηκε ότι σταμάτησε να επιβαρύνει τη σχέση του με το δολάριο η ελληνική περίπτωση. Το χαμόγελο για τις μετοχές του ευρώ δεν θα περάσει και στο ΧΑ αν και είναι λογικό να προσπαθήσουν οι θεσμικοί να εκμεταλλευτούν ως φρένο την ισχύ της στήριξης στα επίπεδα των 222 μονάδων. Μια συσσωρευτικού τύπου συνεδρίαση δεν αποκλείεται.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης βδομάδας

ΗΠΑ  

Τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή και οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα άσκησαν πιέσεις στους αμερικανικούς δείκτες τη Δυτέρα, που έκλεισαν με απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,60% στις 17.791,17 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,42% στις 5.029,97 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,46% στις 2.084,43 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Netflix υποχώρησε κατά 1%, καθώς η Alibaba Group Holding ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει στην κινεζική αγορά μια αντίστοιχη έκδοση της Netflix και της HBO η οποία θα ονομάζεται Tmall Box Office. Επίσης, η United Technologies σημείωσε απώλειες 2,5%, μετά την ανακοίνωση ότι εξετάζει ή τον διαχωρισμό ή την πώληση της μονάδας Sikorsky Aircraft.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στις -1,98 μονάδες, έναντι των 3,09 μονάδων τον Μάιο. Οι αναλυτές προσδοκούσαν αύξηση στις 6 μονάδες.

Επίσης, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών αυξήθηκε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, για τον μήνα Ιούνιο. Ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 59 μονάδες, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Τέλος, οριακή πτώση της τάξης του 0,2% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, για τον μήνα Μάιο. Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάιο κατά 0,2% , δίνοντας συνέχεια στις αδύναμες επιδόσεις των πρώτων μηνών του 2015.

ΕΥΡΩΠΗ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την αγορά να αποτυπώνει τις ανησυχίες της για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, μετά και τις εξελίξεις την Κυριακή. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 1,09% στις 6.711 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,89% στις 10.985 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 1,76% στις 4.815 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,63% στις 383,02 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως και τις 382,85 μονάδες.

 Στο ταμπλό, η Metro σημείωσε απώλειες 4,6%, μετά την απόφασή της να πουλήσει την Galeria Kaufhof στην Hudson’s Bay έναντι του ποσού των 2,83 δισ. ευρώ. Επίσης, η Deutsche Annington Immobilien υποχώρησε κατά 5,5%, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά τη συμφωνία εξαγοράς της Sudewo Group έναντι του ποσού των 1,9 δισ. ευρώ.

Στο -2,3% βρέθηκε η easyJet, μετά τη διπλή υποβάθμισή της από την RBC σε underperform από outperform προηγουμένως. Η πτώση της παρέσυρε και τις Air-France KLM και Lufthansa στο «κόκκινο», οι οποίες έκλεισαν στο -3,1% και -2,3% αντίστοιχα.

Οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα, μετά και τη χθεσινή αποτυχία να υπάρξει κάποια συμφωνία, όταν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών σταμάτησαν μετά από συνάντηση διαρκείας λιγότερο από μια ώρα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση υπήρξε στο εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Απρίλιο του 2015 στα 24,9 δισ. ευρώ, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις ανισορροπίες εντός της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2015 στα 173,6 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές ανήλθαν σε 148,7 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 3% έναντι του Απριλίου πέρυσι.

ΧΑ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται εν μέσω έντονων διεργασιών και πολλαπλών μηνυμάτων, με την ανησυχία για την τελική έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών να αποτυπώνεται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στο ταμπλό, με τον πιο γλαφυρό τρόπο. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 4,68% στις 738,25 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -7,41%. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 774,40 μονάδες και η χαμηλότερη στις 717,10. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 16,50% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 99,27 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 0,45 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Το κλίμα ήταν πολύ «βαρύ» χθες στην αγορά, μετά και τη αποτυχία να υπάρξει κάποια βάση συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η θέση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποία εμφανίστηκε απογοητευμένος από την αποτυχημένη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία.

Παράλληλα, η αγορά παρακολούθησε τις συνεχείς συσκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τις χθεσινοβραδινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων είναι η «χαρτογράφηση» των επόμενων βημάτων με όριο την 30η Ιουνίου και ενδιάμεση στάση τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, παρά το αρνητικό κλίμα, η αγορά έδειξε να τηρεί στάση αναμονής μετά τις τρεις πρώτες ώρες της συνεδρίασης και ως τη λήξη της συνεδρίασης, με τις συναλλαγές να γίνονται με φειδώ, καθώς τα μηνύματα από όλες τις πλευρές δείχνουν την πρόθεση και των δύο πλευρών να υπάρξει κάποια συμφωνία. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, «χρειάζεται μία πολιτική απόφαση για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «η συμφωνία για την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης». Ο ίδιος επισήμανε πως μόλις υπάρξει συμφωνία, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ, εξέλιξη που κρίνεται ιδιαιτέρως θετική για την αποκατάσταση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης FTSE 25 έκλεισε στις 221,28 μονάδες με πτώση 4,49%, ενώ έφτασε να χάνει έως και 7,63%. Στις 552,97 μονάδες με πτώση 7,98% έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, μακριά από το χαμηλό ημέρας που ήταν στις 501,23 μονάδες (-16,59%)

Με πτώση έκλεισαν όλες οι μετοχές του FTSE 25, με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονταςι στις μετοχές της Πειραιώς (-12,17%), της ΕΥΔΑΠ(-9,47%), της Alpha Bank(-9,03%), της ΕΧΑΕ(-7,14%), της Eurobank(-6,87%), του ΟΤΕ (-5,84%), της Εθνικής (-5,71%), της Ελλάκτωρ(-5,17%), της Viohalco(-5,00%) και της Folli Follie(-4,66%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 3,77% στις 859,45 μονάδες. Μεγάλη πτώση σημείωσαν τα Ελληνικά Καλώδια (-20%), Attica Bank (-11,11%), MIG (-10,08%), Κυριακίδης (-7,20%), Υγεία (-6,90%) και Ιντρακομ (-5,58%). Αντίθετα, θετικό κλείσιμο για Πλαστικά Θράκης (3,52%), Ικτίνος (2,86%), Kleeman (0,57%) και Πλαίσιο (0,20%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-7,98%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+3,23%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 25 κινήθηκαν ανοδικά, 94 καθοδικά, ενώ η τιμή 12 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Χθες αναφέραμε στο κυρίως σχόλιο: «Με αυτό το κλίμα και τον δείκτη των παραγώγων πάνω στις 232 μονάδες θεωρούμε απίθανο να μην τον περάσουν κάτω από τις 222 σήμερα οι πιέσεις που θα προκύψουν λόγω ρευστοποίησης θέσεων. Σήμερα θα παρακολουθήσουμε την βιασύνη εκείνων που  δεν θέλουν να απομακρύνουν τα κεφάλαιά τους από το ΧΑ, αλλά, περιμένοντας κύματα ρευστοποιήσεων θα πιέσουν πρώτοι».

Επιμένουμε σε όσα δηλώσαμε από την περασμένη βδομάδα: «Κατά τη στήλη τη στήριξη ο 25άρης στα «περίχωρα» ζώνης τιμών εντός των 227 ως 237 μονάδων την αντλεί κύρια από τους μακροπρόθεσμους θεσμικούς που τοποθετήθηκαν στο πρώτο δεκαήμερο του 2012. Τότε πάλι ο 25άρης από τις 20/8/12 ως τις 4/9/12 ήταν σε αυτά τα επίπεδα και μόλις στο 2015 επέστρεψε τόσο κάτω και μάλιστα φέτος ορίστηκε νέα κατώτερη ζώνη για τον 25άρη με δική της προϊστορία στατιστική και εγγραφή διπλού πυθμένα. Είναι η ζώνη τιμών από τις 204 ως τις 234!

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Τεχνικά η αγορά συνεχίζει να συσσωρεύει από αρχές του έτους χωρίς να έχει δοθεί λύση ανάμεσα στις 700 και τις 900 μονάδες. Ένα μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τις 840 μονάδες θα μας ανοίξει τον δρόμο για πιθανή σημαντική ανοδική κίνηση στην συνέχεια, ενώ αντίστοιχα μία καθοδική διάσπαση του 700 μπορεί να μας οδηγήσει στα ιστορικά μας χαμηλά, με το δεύτερο σενάριο να έχει και τις μικρότερες πιθανότητες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν την Τρίτη καθώς οι χρηματοπιστωτικές αγορές θεωρούν ότι αυξήθηκε η πιθανότητα της χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ η συνάντηση της Επιτροπής της Federal Reserve επί της νομισματικής πολιτικής που αρχίζει αργότερα μέσα στην ημέρα χρειάζεται επίσης προσοχή.

Οι αγορές μετοχών παγκόσμια έχουν νιώσει ένα τσίμπημα, μετά τις συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας που βιώνει την εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων και των πιστωτών της που χάλασαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με την Ελλάδα έχει χρόνο μόνο δύο εβδομάδες πριν να αποπληρώσει 1.600.000.000 ευρώ (1.800.000.000 δολάρια) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το κλίμα κλονίστηκε περαιτέρω τη Δευτέρα, καθώς οι δύο πλευρές σκληραίνουν τη στάση τους.

Το δίδυμο της FOMC και Ελλάδας μακροοικονομικά συνεχίζει να δημιουργεί νευρικότητα  θα είναι μια καθημερινή πηγή προβληματισμού για τον επόμενο μήνα.  Στην περίπτωση της Fed, ο προβληματισμός θα ισχύει για τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες. Σύμφωνα με τον Evan Lucas, της IG στη Μελβούρνη.

Η διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αρχίζει αργότερα σήμερα Τρίτη και στο επίκεντρο είναι το κατά πόσον η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προσφέρει έναν υπαινιγμό επί της ανόδου των επιτοκίων εντός του έτους. Η εικόνα για τους δείκτες αφορά σε τιμές που σχηματίστηκαν ως τις 6:30 ώρα Ελλάδας ενώ η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και συνήθως οι απώλειες μαζεύονται στο δεύτερο μέρος.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5 τοις εκατό. Η αγορά μετοχών στη Σαγκάη έχασε 2,6% και η Νότια Κορέα Kospi υποχώρησε 1,4%. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 0,6%, με τους εξωτερικούς παράγοντες, να είναι ισχυρότεροι από τα αισιόδοξα εγχώρια κίνητρα.

Η ιαπωνική οικονομική ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, η αγορά θα μπορούσε να ανέβει, αλλά μια διόρθωση στις υπερπόντιες αγορές μετοχών βαραίνει σύμφωνα με τον Masayuki Kubota, της Rakuten Securities στο Τόκιο.

Στα νομίσματα, το ευρώ δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την παρατεταμένη επίδραση από την εξέλιξη του έπους του Ελληνικού χρέους, ενώ υπήρξε κάποια φημολογία πως η συνεδρίαση της Fed θα μπορούσε να προκαλέσει μια ή δύο εκπλήξεις που αποδυναμώνουν το δολάριο.

Το κοινό νόμισμα σταθεροποιήθηκε μετά τη διαγραφή ζημιών στη διάρκεια της νύχτας, καθώς το σοκ των αποτυχημένων συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της την Κυριακή ξεθωριάζει προς το παρόν. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,1278 δολάρια, αφού επέστρεψε από ένα χαμηλό των 1,1189 δολαρίων τη Δευτέρα το βράδυ.

Το δολάριο έλαβε μια μικρή ώθηση μετά τον Haruhiko Kuroda διοικητή της Bank of Japan που δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του σχετικά με το γεν την περασμένη εβδομάδα δεν αποτελούσε εκτίμηση σχετικά με τις ονομαστικές τιμές των νομισμάτων στο forex. Ο Kuroda είχε προκαλέσει μια απότομη πτώση του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, όταν άφησε να εννοηθεί το γιεν ήταν ήδη πολύ αδύναμο.

Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκε επειδή μια τροπική καταιγίδα έπληξε τις ακτές που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου του Τέξας. Το αμερικανικό αργό ήταν πάνω 0,7% στα 59,96 δολάρια το βαρέλι, ανακάμπτοντας από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας που υπέστη από την αγωνία λόγω του ελληνικού χρέους.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Θα είναι αυτοκτονικό να μην έχουμε μία συμφωνία που θα μας δώσει, έστω, κάποιου είδους παράταση καλύπτοντας στην παρούσα το χρηματοδοτικό κενό για τις πληρωμές ΕΚΤ και IMF το επόμενο διάστημα, μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα περιέλθουμε σε άλλου είδους καταστάσεις που δεν ξέρουμε που μπορούν να οδηγήσουν στην Χώρα.

Η διατύπωση της συμφωνίας έχει σημασία, μιας και μπορεί να κάνει την διαφορά για την συνέχεια της Οικονομίας.

Οι μεταρρυθμίσεις, τα μεγέθη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αν θα περιλαμβάνεται μέσα έστω και πρόβλεψη σε σχέση με το χρέος, η μορφή της χρηματοδότησης, ή και το αν θα περιλαμβάνεται ένα αναπτυξιακό πακέτο, έστω και στο μέλλον, μπορεί να κάνει την διαφορά για το πως θα πάρουν οι επενδυτές την λύση, έστω και βραχυπρόθεσμα, μιας και από αυτή θα εξαρτηθεί η ταχύτητα ανάκαμψης της οικονομίας.

Τεχνικά η αγορά συνεχίζει να συσσωρεύει από αρχές του έτους χωρίς να έχει δοθεί λύση ανάμεσα στις 700 και τις 900 μονάδες. Ένα μηνιαίο κλείσιμο πάνω από τις 840 μονάδες θα μας ανοίξει τον δρόμο για πιθανή σημαντική ανοδική κίνηση στην συνέχεια, ενώ αντίστοιχα μία καθοδική διάσπαση του 700 μπορεί να μας οδηγήσει στα ιστορικά μας χαμηλά, με το δεύτερο σενάριο να έχει και τις μικρότερες πιθανότητες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι αξίες υψηλού κινδύνου εμφάνισαν χαμηλότερες επιδόσεις από την Ελλάδα και τα δεδομένα της οικονομίας των ΗΠΑ

Οι αγορές γύρισαν γύρω από τα επίπεδα των ημερών στις ασιατικές συναλλαγές, και οι παγκόσμιες αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα σε ένα πιο ήπιο τόνο μετά την αποτυχία στις συνομιλίες σχετικά με την διάσωση της Ελλάδας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τα Ασιατικά νομίσματα είχαν μεικτή εικόνα με JPY και IDR να εμφανίσουν χαμηλές επιδόσεις του USD, ενώ τα PHP και MYR ήταν σε μέτρια ισχυροποίηση.

Στην Ιαπωνία, ο Διοικητής της BoJ κ. Kuroda εξήγησε ότι ένα σχόλιό του την την περασμένη εβδομάδα. Το JPY αποδυναμώθηκε ως αντίδραση στις παρατηρήσεις του, αλλά η κίνηση ήταν περιορισμένη και προσωρινή.

Το σκηνικό για τις αγορές μετοχών είναι ζοφερό, καθώς οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα παραμένουν υψηλοί. Μετά την αποστολή του ΔΝΤ αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις την περασμένη εβδομάδα, αρκετές πηγές πολυμέσων (π.χ., Financial Times, Bloomberg) είναι τώρα συζητούν την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας χωρίς έξοδο από την ευρωζώνη. Αυτό είναι αναμφίβολα ένα κρίσιμο στοιχείο αυτή τη εβδομάδα για την Ελλάδα, με τη συνάντηση του Eurogroup της Πέμπτης να δέχεται την  κύρια εστίαση.

Αυτή η εβδομάδα είναι επίσης πιθανά κρίσιμη για τα ομόλογα των ΗΠΑ, με τη συνεδρίαση της FOMC (συμπεριλαμβανομένων των νέων προβλέψεων και συνέντευξη Τύπου από την πρόεδρο Yellen) και τα σημαντικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των ΔΤΚ Μαΐου.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την πρόταση των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) προς τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία παρουσίασε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί εκτιμώντας ότι ότι πρόκειται για «μια δέσμη ουσιαστικών, ισορροπημένων και με οικονομικό αποτέλεσμα προτάσεων». Η κ. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι προτάσεις των θεσμών ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των 18 υπόλοιπων κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, που είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες.

Πολιτική λύση για την Ελλάδα ζήτησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε πως η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε πως απαιτείται πολιτική λύση για το ελληνικό ζήτημα, ενώ αποσαφήνισε πως η επίτευξη συμφωνίας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Έκτακτο σχέδιο για την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων έχει καταρτίσει η Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ευρωζώνη έχει συμφωνήσει στη δημιουργία ενός έκτακτου σχεδίου για την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων (capital controls), σε περίπτωση που Αθήνα και δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, στο κρίσιμο Eurogroup, θα συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Παρασκευή, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αισιόδοξη πως θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίζεται η Citigroup, παρά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ωρών.

Σε σύντομη ενημέρωση των πελατών της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διαμηνύει πως εξακολουθεί να θεωρεί πως το βασικό σενάριο περιλαμβάνει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Μάλιστα, εκτιμά πως η συμφωνία θα περικλείει ορισμένες εγγυήσεις για τη μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Όπως εξηγεί, η συμφωνία θα προβλέπει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και τη μείωση των επιτοκίων.

Για αναταράξεις σε περίπτωση που η Ελλάδα και οι πιστωτές της δεν καταλήξουν σε συμφωνία προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, απευθύνοντας έκκληση να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση. «Φτάνουμε σε μια χρονική στιγμή που ενδέχεται να είναι ταραχώδης αν δεν πετύχουμε μια συμφωνία», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Paris Air Show. «Ας μην χάνουμε χρόνο και ας ξαναρχίσουμε τις διαπραγματείσεις το συντομότερο δυνατόν», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Reuters.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ελλάδα δύσκολα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εκτιμά ο διεθνούς φήμης αναλυτής Μοχάμεντ Ελ – Εριάν. Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αμερικανός επενδυτής επισημαίνει πως η μη επίτευξη συμφωνίας θα συνεπάγεται στάση πληρωμών, επιβολή περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και έκδοση παράλληλου νομίσματος. «Δύσκολα θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, εάν συμβεί αυτό» εκτιμά ο αναλυτής της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Allianz.

Στην πώληση της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων International ΑΕΔΑΚ, στην εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών New Mellon ΑΕΠΕΥ, προχώρησε ο όμιλος International Life. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αποεπένδυση της International Life από τον κλάδο διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της International Life, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία επικεντρώνεται στις ασφαλιστικές εργασίες που αποτελούν και τον κύριο τομέα δραστηριότητάς της.

Την απόφαση να επαναφέρει την απόδοση μερίσματος μετά από πέντε έτη, διανέμοντας μέρισμα 0,08 ευρώ ανά μετοχή έλαβε η τακτική γενική συνέλευση του ΟΤΕ, αναγνωρίζοντας τη συνολική πρόοδο που επιτεύχθηκε το 2014 στα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης. Tην προηγούμενη φορά που έδωσε μέρισμα ήταν το 2011 για τη χρήση 2010.  Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η 24η Ιουνίου και η πληρωμή του 2  Ιουλίου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Η οικονομική ανάπτυξη πιθανόν να παραμείνει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά που καταγράφονταν πριν από την επιβράδυνση που σημειώθηκε σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη το 2007, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι. «Πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα πως η Μεγάλη Ύφεση έχει σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης», υποστήριξε ο Νοβότνι μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Υπέρ του πακέτου διάσωσης της AIG τάχθηκε το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ωστόσο το δυσμενή χαρακτήρα των όρων βοήθειας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το MarketWatch, το ομοσπονδιακό δικαστήριο, αν και αναγνώρισε τους επαχθείς όρους του προγράμματος διάσωσης, δεν άσκησε ποινικές διώξεις εις βάρος του αμερικανικού δημοσίου. Σημειώνεται πως το 2008 το δημόσιο παρείχε βοήθεια 85 δισ. δολαρίων στην AIG, με αντάλλαγμα το 79,9% των μετοχών.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2012 εκτινάχθηκε η μηνιαία παραγωγή πετρελαίου στις χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, η παραγωγή πετρελαίου στα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως, διαμορφούμενη στα 31,11 εκ. βαρέλια ημερησίως. Σημειώνεται πως ο ΟΠΕΚ έχει θέσει ως ανώτατο όριο παραγωγής τα 30 εκ. βαρέλια ημερησίως. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Σαουδική Αραβία, όπου η ημερήσια παραγωγή ενισχύθηκε κατά 150.00 βαρέλια, στα 10,25 εκ. βαρέλια.

Το ποσό των 48 δισ. δολαρίων άντλησε το αμερικανικό δημόσιο κατόπιν δημοπρασίας έντοκων γραμματίων. Ειδικότερα, το επιτόκιο στη δημοπρασία των 3 μηνών εντόκων γραμματίων άγγιξε το 0,010%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης στο 4,57 φορές από 4,29 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στη δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,100% και η κάλυψη στις 4,19.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών αυξήθηκε η κατασκευαστική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, για τον μήνα Ιούνιο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης κατασκευαστικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 59 μονάδες, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών. Οι αναλυτές του Dow Jones  ανέμεναν άνοδο μόλις στις 55 μονάδες. Τον Μάιο, ο εν λόγω δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 54 μονάδες.

Οριακή πτώση της τάξης του 0,2% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ, για τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάιο κατά 0,2% , δίνοντας συνέχεια στις αδύναμες επιδόσεις των πρώτων μηνών του 2015.

Στο ποσό των 170,249 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 170,249 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στην 12η Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα