Πολιτική λύση για την Ελλάδα ζήτησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε πως η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε πως απαιτείται πολιτική λύση για το ελληνικό ζήτημα, ενώ αποσαφήνισε πως η επίτευξη συμφωνίας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Ευρωζώνης.
«Χρειάζεται μία πολιτική απόφαση για την Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως «η συμφωνία για την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρωζώνης». Πάντως, επισήμανε πως μόλις υπάρξει συμφωνία, τότε η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 15 δισ. ευρώ.
«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή και κατανοητή συμφωνία για την Ελλάδα σύντομα» υπερθεμάτισε ο Mario Draghi. Καθιστώντας σαφές πως η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας. «Η ΕΚΤ δρα ανεξάρτητα και ακολουθεί τους κανόνες» υποστήριξε παράλληλα, καθιστώντας σαφές πως η ΕΚΤ δεν υποκύπτει σε εκατέρωθεν πολιτικές πιέσεις.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με την Ελλάδα θα λαμβάνονται με ανεξάρτητα κριτήρια, τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε εν συνεχεία, η ρευστότητα της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στα 118 δισ. ευρώ, δηλαδή η διπλάσια έναντι του Δεκεμβρίου του 2014.
Το ELA (Έκτακτως Μηχανισμός Ρευστότητας) θα αυξάνεται, όσο οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φερέγγυες και διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις, τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Σχετικά με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας, ο Mario Draghi επισήμανε πως εχουμε όλα τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. Πάντως, υπογράμμισε πως ένα τέτοιο σενάριο θα αναγκάσει την Ευρωζώνη να εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά.
Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, εμφανίστηκε αισιόδοξος, καθώς η ανάκαμψη ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε πως η οικονομία της Ευρωζώνης ενισχύεται ολοένα και περισσότερο, καθώς η ανάκαμψη αυξάνεται και οι επενδύσεις πληθαίνουν.
Μάλιστα, εκτίμησε πως το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2016 και κατά +2% το 2017. «Παραμένουμε επιφυλακτικά πεπεισμένοι για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας» τόνισε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης.
Σχετικά με την πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης, εξήγησε πως η αγορά ομολόγων έχει βελτιώσει την προσφορά χρήματος στην Ευρωζώνη. «Στόχος είναι ο πληθωρισμός να παραμείνει κάτω του 2% σε μακροπρόθεσμη βάση» σημείωσε εν συνεχεία.
Αναφερόμενος στη μεταβλητότητα των αγορών, εξήγησε πως πάντα εμφανίζεται μετά από την έναρξη ενός προγράμματος λόγω της μείωσης των τιμών.