Τα εμπορεύματα παλεύουν να σημειώσουν άνοδο

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 10:46
UPD:10:46
REUTERS/LUCY NICHOLSON

Του Ole Hansen
Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Τα εμπορεύματα ετοιμάζονταν να καταγράψουν τα πρώτα εβδομαδιαία κέρδη τους μετά από τέσσερις εβδομάδες, καθώς η αποδυνάμωση του δολαρίου και η ενδυνάμωση του κλάδου ενέργειας αντιστάθμισαν τις αδυναμίες του αγροτικού κλάδου.

Ωστόσο, η αγορά δεν έχει πειστεί ακόμη, με αποτέλεσμα κύρια εμπορεύματα, όπως ο χρυσός και το αργό πετρέλαιο, να συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένα στο εύρος, ενώ τα βιομηχανικά μέταλλα –κύριο βαρόμετρο της παγκόσμια ανάπτυξης και ιδιαίτερα της ανάπτυξης της Κίνας– παραμένουν εγκλωβισμένα κοντά στο χαμηλό πολλών ετών.

Το φυσικό αέριο σημείωσε σημαντική άνοδο, καθώς η υψηλή θερμοκρασία στις πόλεις των ανατολικών ΗΠΑ αύξησε τη ζήτηση των παρόχων για τη λειτουργία των κλιματιστικών. Ωστόσο, τα αυξανόμενα πλεονάσματα των υπόγειων αποθεμάτων φυσικού αερίου ενδέχεται να περιορίσουν την προοπτική ανοδικής πορείας κατά τους ερχόμενους μήνες.

Η ζήτηση για βενζίνη παραμένει υψηλή στις ΗΠΑ, όπου κατά την τρέχουσα περίοδο έντονων οδικών μετακινήσεων έχουν διανυθεί μεγαλύτερες χιλιομετρικές αποστάσεις, καθώς περισσότερος κόσμος επιστρέφει στην αγορά εργασίας ενώ υποχωρεί το κόστος των καυσίμων.

Τα διυλιστήρια λειτουργούν με ρυθμό-ρεκόρ προκειμένου να εκμεταλλευθούν τα ιδιαίτερα κερδοφόρα περιθώρια. Αυτές οι εξελίξεις συνεχίζουν να ενισχύουν το αργό πετρέλαιο, ιδιαίτερα κάθε Τετάρτη οπότε η εβδομαδιαία έκθεση για τα αποθέματα παρουσιάζει λεπτομερώς τα μειούμενα αποθέματα των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Παρά τις συζητήσεις και τη φημολογία ότι τους ερχόμενους μήνες ενδέχεται να εμφανιστούν τα χειρότερα φαινόμενα El Niño από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, έως τώρα δεν έχει υπάρξει αντίδραση στα εμπορεύματα τροφίμων. Η άφθονη προσφορά εμπορευμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, από σιτάρι έως ζάχαρη και ρύζι, θα βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων τυχόν διαταραχής στην παροχή αργότερα στο έτος.

Την περασμένη εβδομάδα η ζάχαρη Νο. 11 άγγιξε το χαμηλό εξήμισι ετών, στα 11,6 USD/ λίμπρα, τιμή που απέχει δραματικά από το επίπεδο-ρεκόρ των 36 USD του 2011. Έως τώρα, η μεγάλη πτώση στην τιμή δεν έχει συνοδευτεί από μείωση στην προσφορά, ενώ οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η σοδειά ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία ξεκίνησε ομαλά, καθώς και ότι οι προοπτικές για τις καλλιέργειες σε Ταϊλάνδη και Ινδία είναι καλές.

Παραμένοντας στο θέμα της προσφοράς, η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση έδωσε επίσης έμφαση στην προοπτική της άφθονης προσφοράς κατά το επόμενο έτος. Τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω, με αποτέλεσμα το σιτάρι να χάνει τα μισά από τα πρόσφατα κέρδη του στη Chicago Board of Trade (CBOT), ενώ και το παρισινό σιτάρι υποχώρησε.

Αργό πετρέλαιο: Εξαρτάται από τον ΟΠΕΚ ή από τις ΗΠΑ;

Η πρόσφατη συνάντηση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη πυροδότησε νέα αβεβαιότητα στην αγορά πετρελαίου, καθώς το καρτέλ διατήρησε αμετάβλητους τους στόχους παραγωγής, ενώ παράλληλα συνεχίζει να αυξάνει ακόμα περισσότερο την παραγωγή.

Ο αντίκτυπος της υπερπαραγωγής στην αγορά, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), εκτιμάται σε περίπου 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα κατά το β' εξάμηνο του 2015. Έως τώρα αντισταθμιζόταν από τη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ και τις ενδείξεις για επιβράδυνση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου.

Η EIA ανέφερε στη μηνιαία έκθεση για τις προβλέψεις σχετικά με τις γεωτρήσεις ότι η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου θα επιβραδυνθεί κατά 91.000 βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο, φτάνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την έκθεση αναμένεται μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ το 2016 για πρώτη φορά μετά από οχτώ έτη. Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη της ζήτησης συνεχίζει να είναι εντυπωσιακά ισχυρή, η προσφορά (ιδιαίτερα λόγω του ΟΠΕΚ) αυξάνεται ακόμη πιο γοργά, με αποτέλεσμα να τίθεται υπό αμφισβήτηση το ενδεχόμενο περαιτέρω κερδών τους επόμενους μήνες.

Η ζήτηση από τα διυλιστήρια των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί εντός ενός μήνα, οπότε και θα αρχίσει να υποχωρεί η αυξημένη ζήτηση από τους οδηγούς στις ΗΠΑ. Πιθανότατα τότε θα δοκιμαστεί και η ευρωστία του ράλι των τελευταίων μηνών.

Η τιμή του αργού πετρελαίου WTI έχει επιδείξει σημαντική αντίσταση και συνεχίζει να διατηρείται, παρά την πίεση πώλησης από τους επενδυτές των διαπραγματεύσιμων προϊόντων και από τα hedge funds που έχουν αρχίσει να μειώνουν τις θέσεις τους μετά τα στοιχήματα για αρκετά υψηλές θέσεις με προσδοκία ανόδου στις αρχές Μαΐου.

Βραχυπρόθεσμα, η τιμή του αργού πετρελαίου WTI φαίνεται πως θα παραμείνει εγκλωβισμένη στο εύρος γύρω από τα 60 USD/βαρέλι. Η προοπτική ανόδου φαίνεται περιορισμένη, δεδομένου του κινδύνου να πυροδοτήσει αύξηση στην παραγωγή των ΗΠΑ, ενώ η προοπτική υποχώρησης φαίνεται να περιορίζεται από τη συνεχή έμφαση στη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές αποφεύγουν τον χρυσό, ο οποίος συνεχίζει να είναι εντός εύρους

Ο κλάδος των πολύτιμων μετάλλων παρέμεινε αμετάβλητος την περασμένη εβδομάδα, μετά από τρεις εβδομάδες αδυναμίας. Την περασμένη εβδομάδα, ο χρυσός ανέκαμψε από το χαμηλό τριών μηνών που είχε αγγίξει, ως αποτέλεσμα νέων ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο χρόνος της πρώτης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ από το 2006 συνεχίζει να επηρεάζει τα πολύτιμα μέταλλα και μάλιστα έχει περιορίσει την τιμή του χρυσού στο χαμηλότερο άκρο του εύρους που έχει επικρατήσει τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Η διαπραγμάτευση του κίτρινου μετάλλου εντός εύρους, καθώς και η αυξανόμενη απογοήτευση των επενδυτών, έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ζήτησης για διαπραγματεύσιμα προϊόντα. Οι συμμετοχές του SPDR Gold Trust, το οποίο αντιπροσωπεύει το 44% όλων των επενδύσεων σε ETP στον χρυσό, κατέγραψαν μείωση στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τον Σεπτέμβριο του 2008.

Συνολικά, η φυσική ζήτηση παραμένει χαμηλή, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου οι κερδοσκόποι ασχολούνται πλέον περισσότερο με το εντυπωσιακό ράλι που έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο στην αγορά μετοχών. Ανάλογα με το ποιον δείκτη παρακολουθεί κανείς, οι αποδόσεις από την αρχή του έτους έως σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 65% και 140%, ενώ όλες οι μετοχές του δείκτη Shanghai Shenzhen CSI 300 διαπραγματεύονται σε τιμή υψηλότερη του κινητού μέσου όρου τους 200 ημερών.

Ένα τόσο μεγάλο ράλι σε περίοδο οικονομικής επιβράδυνσης δεν δικαιολογείται για τους εξωτερικούς παρατηρητές και πλέον αυξάνονται οι συζητήσεις για φούσκα (και τον δυνητικό κίνδυνο να σκάσει). Εάν και όταν συμβεί κάτι τέτοιο, ο χρυσός πιθανότατα θα προσελκύσει νέα ζήτηση.

Η συνεχής αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα (και ο επικείμενος κίνδυνος ενός Grexit ή μιας χρεοκοπίας) έχει στηρίξει σποραδικά τον χρυσό κατά τις προηγούμενες εβδομάδες και μήνες. Ωστόσο, μέχρι να έχουμε περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία των επίσημων επιτοκίων στις ΗΠΑ, η βραχυπρόθεσμη προοπτική ανόδου του χρυσού είναι περιορισμένη.

Σε αρκετές περιπτώσεις από τον περασμένο Οκτώβριο, έχουμε δει ότι η αδύναμη τιμή των 1150 USD/ουγγιά προσελκύει εκ νέου το ενδιαφέρον. Δεδομένης της τρέχουσας απογοήτευσης και της διαπραγμάτευσης στα ίδια επίπεδα, θα ήταν καλό εάν ο χρυσός δοκίμαζε τα όριά του σύντομα, καθώς έτσι σίγουρα θα προσέλκυε ξανά το ενδιαφέρον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα