Εμπορεύματα: Τέλος στις τιμές πετρελαίου των 100 USD/βαρέλι

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 12:38
UPD:12:43
REUTERS/THOMAS PETER

του Martin O'Rourke, Διευθυντή Σύνταξης στο TradingFloor.com

Πολλοί θεώρησαν ότι το πρόσφατο ράλι του πετρελαίου ήταν η αρχή για επιστροφή σε επίπεδα τιμών της τάξης των 100 USD/βαρέλι, που από τα τέλη του 2009 έως και τον Ιούλιο 2014 αποτελούσαν τον κανόνα.

Νωρίτερα μέσα στο έτος το αργό πετρέλαιο Brent και το αργό πετρέλαιο WTI υποχώρησαν έως τα επίπεδα των 50 USD/βαρέλι και 40 USD/βαρέλι αντίστοιχα, αλλά το συνεχιζόμενο ράλι από τις αρχές Απριλίου ανέβασε τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς στα 67,30 USD/βαρέλι και 61,33 USD/βαρέλι (τιμές στις 13/05, στις 10:08 GMT).

Ωστόσο, η επιστροφή στις αστρονομικές τιμές της περιόδου 2010-14 μοιάζει απίθανη, παρόλο που τόσο ο ΟΠΕΚ όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στις 13 Μαΐου προέβλεψαν μικρές αυξήσεις στη ζήτηση για το 2016.

«Μια τιμή στα 100 USD/βαρέλι θα πυροδοτήσει την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου και ενδεχομένως αυτός είναι ένας από τους λόγους που η τιμή δεν προβλέπεται να επιστρέψει σύντομα στα 100 USD/βαρέλι» δήλωσε στο TradingFloor.com o Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

Επικράτηση μέσω της προσφοράς

Σύμφωνα με τον Hansen, η στρατηγική της επικράτησης μέσω της προσφοράς, την εφαρμογή της οποίας αποφάσισε το παγκόσμιο καρτέλ πετρελαίου, ο ΟΠΕΚ, στη σημαντική συνεδρίασή του τον Νοέμβριο του 2014, βραχυπρόθεσμα έχει σίγουρα αποδώσει.

«Η πολιτική του ΟΠΕΚ να διατηρήσει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα προκειμένου να συμπιέσει την τιμή έχει αποδώσει, και πλέον βλέπουμε την παραγωγή των ΗΠΑ να αρχίζει να επιβραδύνεται και τα επενδυτικά έργα σε χώρες εκτός ΟΠΕΚ να περιορίζονται» αναφέρει. «Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξανόταν με ρυθμό μεγαλύτερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάθε χρόνο από το 2011, και αυτή η ανάπτυξη θα μειωθεί δραστικά λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής».

Ενώ, όμως, η τακτική αυτή λειτουργεί προς όφελος της ηγέτιδας χώρας του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, είναι πολύ δύσκολο για τα υπόλοιπα μέλη του να εφαρμόσουν την αυστηρή πειθαρχία που απαιτείται για να αυξηθεί η πίεση στο σχιστολιθικό πετρέλαιο, τον παράγοντα που έχει αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς, σχολιάζει ο Hansen.

Πρόκειται για μια απρόβλεπτη συνθήκη στην αμφιλεγόμενη στρατηγική του ΟΠΕΚ, η οποία μάλιστα ενδέχεται να δυσχεράνει τη δυνατότητα του καρτέλ να χειραγωγεί τις τιμές στο μέλλον.

Αποδοτικότητα κλίμακας

«Η μεγάλη πτώση στις τιμές που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο έφερε δραματική μείωση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για μείωση του κόστους σε έναν κλάδο που είχε πάψει να επικεντρώνεται στο κόστος, καθώς η τιμή παρέμενε υψηλή και σταθερή πάνω από τα 100 USD/βαρέλι για τρία έτη» αναφέρει ο Hansen.

«Δηλώσεις σχετικά με τον αποπληθωρισμό των τιμών στον κλάδο έκανε η EOG, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου, η οποία κερδίζει περισσότερα χρήματα στα 65 USD/βαρέλι από ό,τι κέρδιζε στα 95 USD/βαρέλι δύο χρόνια πριν».

«Στα 70 USD/βαρέλι, οι περισσότερες εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ θα επανέλθουν στην κερδοφορία, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι συνεχίσουν να έχουν ζημιές θα μείνουν εκτός αγοράς» αναφέρει ο Hansen. «Το τρέχον επίπεδο τιμών δεν απέχει πολύ από το σημείο να αρχίσει πάλι η παραγωγή στις πηγές των ΗΠΑ που έχουν μεν ανοιχτεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί. Διαχρονικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως».

«Ορισμένα έργα, όπως οι γεωτρήσεις σε βαθιά ύδατα στη Βραζιλία και η ασφαλτούχος άμμος στον Καναδά, ενδέχεται να δεχτούν πλήγμα, καθώς τέτοιου είδους εξορύξεις συνεχίζουν να απαιτούν υψηλό επίπεδο τιμής» συμπληρώνει ο Επικεφαλής Εμπορευμάτων.

Αυτογκόλ;

Με το WTI –τον βασικό δείκτη για τον κλάδο σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ– να πλησιάζει τα 65 USD/βαρέλι, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για άλλη μια μαζική ροή πετρελαίου στην αγορά, αναφέρει ο Hansen.

«Αυτό το επίπεδο αντανακλά τις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς, αλλά επίσης είναι και το επίπεδο που έχουν επισημάνει πρόσφατα ορισμένες από τις κύριες αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου» προσθέτει. «Καθώς οι τιμές spot των ΣΜΕ (Futures) μηνός του αργού πετρελαίου WTI κινούνται ανοδικά, βλέπουμε ότι οι προθεσμιακές τιμές αδυνατούν να ακολουθήσουν».

«Ενδεχομένως, αυτό να αποτελεί ένδειξη ότι κάποιοι παραγωγοί ήδη πραγματοποιούν προθεσμιακές πωλήσεις σε επίπεδα που δεν απέχουν πολύ από τα 65 USD/βαρέλι».

Για χώρες μη-μέλη του ΟΠΕΚ όπως η Ρωσία, καθώς και για κάποια πιο αδύναμα μέλη του ΟΠΕΚ, αυτό προμηνύει προβλήματα.

«Η Ρωσία εξαρτάται σημαντικά από τα έσοδα από το πετρέλαιο και θα πρέπει να ακολουθήσει πιο αυστηρή πολιτική, ενώ οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ, με εξαίρεση ελάχιστες, θα δυσκολευτούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους με την τιμή του πετρελαίου στα 70 USD/βαρέλι ή χαμηλότερα» αναφέρει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα