Saxo Bank: Προβλέψεις για την αγορά καφέ Arabica

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 13:01
UPD:13:10
EPA/MADE NAGI

του Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων, Saxo Bank

Μετά την κατάρρευση από τα 225 σεντ/ λίμπρα, τον περασμένο Οκτώβριο, η τιμή του καφέ Arabica σταθεροποιείται τους τελευταίους τρεις μήνες σε ένα εύρος κοντά στα 140 σεντ/ λίμπρα.

Το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης αδυναμίας, που οδήγησε την τιμή από τα 160 στα χαμηλά των 129 σεντ, οφείλεται στις πωλήσεις του βραζιλιάνικου ρεάλ – γεγονός που σήμαινε ότι οι παραγωγοί διατηρούσαν αμετάβλητο το επίπεδο των εσόδων τους στο τοπικό νόμισμα, παρά την πτώση της τιμής.

Αυτή τη στιγμή, τα hedge funds έχουν αρνητικές προβλέψεις για τον καφέ Arabica, καθώς διατηρούν μια καθαρή θέση πώλησης σε Futures (Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης) μεγέθους 7.800 lots, σε σύγκριση με την καθαρή θέση αγοράς μεγέθους 50.000 lots τον περασμένο Οκτώβριο.

Τυχόν αλλαγή της τρέχουσας αρνητικής προδιάθεσης – κάτι που θα μπορούσε να προκύψει σε περίπτωση που υπάρξουν δυσμενέστερες από τις αναμενόμενες ειδήσεις σχετικά με την προσφορά ή την παραγωγή, ή/και μια ανάκαμψη διαρκείας στο ρεάλ – θα μπορούσε να προκαλέσει την περαιτέρω μείωση της τιμής του καφέ Arabica κάτω από το όριο αντίστασης των 147 σεντ, οδηγώντας την τελικά πίσω στο επίπεδο των 165 σεντ, το οποίο αποτελεί άλλωστε και τον στόχο που διαβλέπω αυτή τη στιγμή.

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα που επιτρέπουν επενδυτικές τοποθετήσεις στον καφέ, αλλά ποιο επιλέγει κάθε επενδυτής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στάση του απέναντι στην ανάληψη κινδύνου. Τα πλέον δημοφιλή, σε μια διαβάθμιση από τον υψηλότερο στον χαμηλότερο κίνδυνο, είναι τα Futures, τα CFDs και τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα