Market Beat: Με το «ελληνικό πολιτικό έπος» στο προσκήνιο, όλα τα σενάρια είναι ανοικτά

Τρίτη, 26 Μαΐου 2015 10:11
UPD:10:19
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η θολούρα που τελικά προκύπτει από την μελέτη της ροής των ειδήσεων σχετικά με τη στήριξη από τους εταίρους και πιστωτές, δεν μπορεί παρά να συντηρήσει τη δημιουργική νευρικότητα στην πορεία των τιμών. Αυτή κρατάει μακριά τους θεσμικούς με μεσομακροπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες αλλά είναι «βούτυρο στο ψωμί» των traders που κυνηγούν κέρδη από κινήσεις βραχυχρόνιες.

Η πίεση που ασκήθηκε στο ευρώ και σήμερα η οποία το οδήγησε στα 1,0952 δολάρια, αποδίδεται από τους αναλυτές της αγοράς στην ελληνική περίπτωση. Η κρίση του χρέους στην Ελλάδα διατηρεί την πίεση για το ευρώ. Ο χρόνος εξαντλείται για να καταλήξουν σε συμφωνία στην Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τους δανειστές και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω κεφάλαια για την Αθήνα χωρίς αυτό, είπε στην εφημερίδα Bild της Γερμανίας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλιγνγκ, σήμερα Τρίτη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Πιέσεις από τις εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ελλάδα δέχτηκαν στην πρώτη μέρα της βδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση με σημαντικά χαμηλούς τζίρους, εξαιτίας της αργίας που είχαν οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης. Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ αρνητικά λειτουργεί και το αποτέλεσμα των ισπανικών δημοτικών εκλογών, όπου το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) οδεύει προς το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει από το 1991.

Στην αργία που ίσχυε για πολλές αγορές μετοχών της ευρωζώνης και στις ΗΠΑ, απέδωσαν οι αναλυτές τους χαμηλούς ρυθμούς που σφράγισαν την πορεία προς τις 240 μονάδες για τον 25άρη και τις 810 για τον ΓΔ. Όσον αφορά δε τη διάθεση για ρευστοποιήσεις, η εξήγηση που επικράτησε ήταν συνδεδεμένη με την εικόνα της σχέσης της Αθήνας με τους πιστωτές. Οι δηλώσεις από επίσημα χείλη πως πλησιάζει η μέρα που δεν θα πληρωθεί κάποια δόση στο ΔΝΤ, ήταν η βάση για να μεταβληθεί η διάθεση για ανάληψη ρίσκου σε φόβο, πως στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα έχουμε την αθέτηση εκπλήρωσης υποχρεώσεων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.  Δηλαδή θα υπάρξει πιστωτικό γεγονός.

Σήμερα μετά από μια σειρά δηλώσεων η εικόνα έχει αλλάξει κάπως, αφού υπήρξαν διαβεβαιώσεις πως η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και η επιδίωξη των αρμοδίων είναι να ολοκληρωθεί σε λίγες μέρες.

Τεχνική ανάλυση

Χθες η στήλη περίμενε μια διόρθωση που είχε σχέση με τη στατιστική ανάλυση και την οροφή για τον 25άρη στα επίπεδα των 257 – 258 μονάδων. Δεν περιμέναμε ωστόσο, πως οι απώλειες των βασικών δεικτών που ξεπέρασαν το -3%, να προκύψουν από τζίρο που σχεδόν δεν έφθασε τα 30 εκατ. ευρώ. Εκεί που ελπίζαμε να τελειώσουν τα ψέματα αναφορικά με την εικόνα των προβλημάτων της οικονομίας, άρχισαν οι μπλόφες της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές. Η επιστροφή σε καθεστώς πιέσεων κατά κύματα ήταν γεγονός. Όμως είναι θετικό πως στο ξεφόρτωμα συμμετείχαν οι θεσμικοί που επιλέγουν κινήσεις βραχυπρόθεσμων οριζόντων. Γιατί πιθανά οι «άλλοι», που έχουν σχηματίσει θέσεις για μετοχικά αμοιβαία μακροπρόθεσμων οριζόντων, δεν έχουν τρομάξει αρκετά. Νομίζουμε δε πως κανένας δεν τρόμαξε. Απλά στο ΧΑ κυριαρχούν όπως και σε παγκόσμια κλίμακα αυτή την εποχή οι traders – κυνηγοί αποδόσεων από βραχυχρόνιες τοποθετήσεις.

Η μελέτη του διαγράμματος του δείκτη των blue chip δίνει αρκετές πληροφορίες. Το πιθανότερο σενάριο (40%) είναι να συνεχιστεί η κάθοδος ως τις 232 μονάδες, ακόμα και αν μεσολαβήσουν μερικές ανοδικές κινήσει των τιμών ενδιάμεσα. Αλλά δεν αποκλείεται τεχνικά να γυρίσει σε άνοδο το ΧΑ και ο 25άρης αφού πρώτα χτυπήσει πάνω στον ΚΜΟ 50 ημερών που βρίσκεται στις 234,4 μονάδες (30%) και τέλος το καλύτερο σενάριο είναι να αποδειχθεί ότι αποτελεί στήριξή του ο ΚΜΟ 100 ημερών, που είναι στις 243,8 μονάδες. Εκεί τον άφησαν στο τέλος των ελεύθερων συναλλαγών οι θεσμικοί και τον κατέβασαν χαμηλότερα οι δημοπρασίες.  Συνεπώς δεν αποκλείεται σήμερα να αποκατασταθεί μια υπερβολή από το αβαθές ΧΑ, που χθες εμφάνισε το χαμηλότερο όγκο στο 2015. Αυτό όμως χρειάζεται να φανεί σχεδόν από την έναρξη της διαπραγμάτευσης. Οι περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς αγορές χθες είχαν αργία και έτσι τα κλεισίματα της Δευτέρας ήταν αποτέλεσμα συναλλαγών με αδύναμο τζίρο.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές γύρισαν σε πορεία για υψηλότερα επίπεδα σήμερα Τρίτη, αντιστρέφοντας προηγούμενες απώλειες παρακολουθώντας την εικόνα των κερδών στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, ενώ το δολάριο αύξησε τα υψηλά που προέκυψαν στην προηγούμενη συνεδρίαση με του χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών λόγω αργιών.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,5%. Οι Αυστραλιανές μετοχές αυξήθηκαν 0,8%. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng πήδηξε 1,5%, φλερτάρει με υψηλά επτά χρόνων,  από τις προσδοκίες για περισσότερες εισροές χρημάτων από την ηπειρωτική χώρα μετά τις νέες κινήσεις του Πεκίνου να επισπεύσει τις διασυνοριακές επενδύσεις. Τα Χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκαν επίσης, και ο Shanghai Composite Index εμφάνισε άνοδο 1,1%, φθάνοντας σε νέα υψηλά επτά ετών.

H Κίνα ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα επιτρέψει σε οργανισμούς που εδρεύουν στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα να πωλούνται ο ένας στην αγορά του άλλου κάτι που αρχίζει την 1η Ιουλίου, αυτό ήταν το τελευταίο βήμα του Πεκίνου για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών επενδύσεων.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν σχεδόν επίπεδος αλλά κερδίζει +0,15%, κάνοντας ένα διάλειμμα μετά από ένα σερί επτά συνεχόμενων ανοδικών κλεισιμάτων κέρδη αφού έκλεισε σε ένα νέο ​​ υψηλό 15-χρόνων τη Δευτέρα.

«Είτε πρόκειται για ένα πολιτικό ρίσκο στη ζώνη του ευρώ, την μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων ή την χρονική στιγμή για μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτούς τους κινδύνους», δήλωσε στο Reuters ο Norihiro Fujito, της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities, εξηγώντας γιατί οι επενδυτές θα μπορούσαν να μειώσουν κάποιες θέσεις και να ενθυλακώσουν τα κέρδη που προσφέρονται στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Το δολάριο χτύπησε ένα φρέσκο ​​υψηλό μήνα έναντι ενός καλαθιού των κυριότερων νομισμάτων, επεκτείνοντας το ράλι που προκλήθηκε από τις παρατηρήσεις της Παρασκευής από την πρόεδρο Janet Yellen της Federal Reserve, που αναζωπυρώθηκαν οι προσδοκίες της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια. Yellen είπε ότι η αδυναμία της οικονομίας των ΗΠΑ στις αρχές του έτους ενδέχεται να οφείλεται στο «στατιστικό θόρυβο».

Ο Αντιπρόεδρος της Fed Stanley Fischer δήλωσε στο Ισραήλ τη Δευτέρα ότι είναι  υπερβολική η σημασία που είχε αποκτήσει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, και ότι η διαδικασία επιστροφής των επιτοκίων σε πιο φυσιολογικά επίπεδα θα χρειαστεί μερικά χρόνια. Ενώ οι αγορές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει αυτή να καθορίζεται από τα δεδομένα και όχι με βάση την ημερομηνία, είπε.

Οι επενδυτές περιμένουν την τελευταία παρτίδα των στοιχείων για τις ΗΠΑ αργότερα σήμερα και θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης, συμπεριλαμβανομένων της μεταβολής στην εξέλιξη των δεικτών στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά του Μαΐου και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών τον Απρίλιο.

Η κρίση του χρέους στην Ελλάδα διατηρεί την πίεση για το ευρώ. Ο χρόνος εξαντλείται για να καταλήξουν σε συμφωνία στην Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που ζητούνται από τους δανειστές και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω κεφάλαια για την Αθήνα χωρίς αυτό, είπε στην εφημερίδα Bild της Γερμανίας ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling, σήμερα Τρίτη.

«Το ελληνικό πολιτικό έπος θα παραμείνει στο προσκήνιο, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ», έγραψαν αναλυτές της Barclays σε σημείωμα προς τους πελάτες. Το ευρώ ήταν κάτω κατά περίπου 0,2% και σήμερα στα 1,0952 δολάρια, σπάζοντας προς τα κάτω το χθεσινό ναδίρ και κολυμπά στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Απριλίου.

Το αργό πετρέλαιο ήταν σταθερό, το μπρεντ ήταν σχεδόν επίπεδο στα 65,50 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού ανέβηκε 0,2% στα 59,81 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η λογική λέει πως θα υπάρξει λύση και μία ρήξη δεν ωφελεί κανέναν, πόσο μάλλον την Ελλάδα, μιας και οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που δεν μπορεί να υπάρξει αποτίμηση των αποτελεσμάτων. Υπενθυμίζεται πως στις 5 Ιουνίου έχουμε δόση προς το ΔΝΤ, χωρίς να είναι δεδομένη η ρευστότητα για πληρωμή των μισθών και συντάξεων τέλος του μήνα. Η εσωτερική στάση πληρωμών έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην πραγματική Οικονομία, που διψά για ρευστότητα και εξεύρεση λύσης.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, προς το παρόν γεγονός, που προβληματίζει την Αγορά για το τι μέλλει γενέσθαι. Το πολιτικό "πόκερ" συνεχίζεται από τις δύο Πλευρές με την Κυβέρνηση να φαίνεται ότι κάνει, έστω και αργά, πίσω σε πολλά θέματα.

Το χρηματοδοτικό κενό έχει μεγαλώσει, ενώ όλα δείχνουν πως θα πάμε σε μία "φορολαίλαπα" μέσω του ΦΠΑ, μιας και η Κυβέρνηση δεν θέλει να μειώσει δαπάνες σε καμία περίπτωση, σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες, ψάχνοντας διαφορετικού τρόπους να λύσει το πρόβλημα.

Φυσικά η αύξηση του ΦΠΑ είναι βαθιά υφεσιακό μέτρο που δεν βοηθάει την Οικονομία, ενώ όπως όλα δείχνουν το Καλοκαίρι δεν θα υπάρξει εκείνη η συμφωνία που μπορεί να κάνει την διαφορά στην Οικονομία, αλλά απλά μία ακόμα παράταση για να μην υπάρξει πτώχευση της Χώρας και πιστωτικό γεγονός.

Από την άλλη, έστω και μια ενδιάμεση συμφωνία μπορεί να βοηθήσει στην ομαλή Τουριστική περίοδο, που ουσιαστικά είναι εκείνη που μπορεί να βοηθήσει στα έσοδα του Κράτους. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξει σημαντική εμπλοκή, που μπορεί να μας φέρει σε μεγαλύτερο βαθμό πίσω στα έσοδα. Μία συνολική λύση θα ήταν πολύ θετική έκπληξη για την Αγορά, αν και όπως όλα δείχνουν αυτό θα πάει για το Φθινόπωρο κρατώντας ακόμα όμηρο την Οικονομία, για ένα πολύ σημαντικό διάστημα.

Οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές, που είναι εκτός Αγοράς, δεν χρειάζεται να "αναλάβουν κίνδυνο" μιας και ακόμα και διάσπαση να γίνει μπορούν να εισέλθουν, ή να περιμένουν κάποια διόρθωση σε δεύτερη φάση και πάλι να δουν σε χαμηλότερα επίπεδα ενδιαφέρουσες αποτιμήσεις. Για να δούμε μία συνολική ανάκαμψη πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει εκτός από κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ένας νέο δανεισμό που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της Χώρας, αλλά και λύση ως προς την βιωσιμότητα του χρέους. Κλειδί για την έστω και βραχυπρόθεσμη λύση είναι αν θα συμμετέχει ή όχι το ΔΝΤ, που ουσιαστικά προβληματίζει με βάση το καταστατικό του.

«Το μεγάλο πρόβλημά μας είναι ο χρόνος, μιας και κυλάει εναντίον μας, σε μία φάση που η Οικονομία είναι εύθραυστη και χρειάζεται άμεσες λύσεις».

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι μετοχές συνεχίζουν την άνοδό τους στην Κίνα

Ο δείκτης μετοχών της Κίνας CSI 300, ο οποίος περιλαμβάνει της μεγαλύτερες εταιρίες στη Σαγκάη και το Shenzhen, πέρασε πάνω από τις 5000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2008, μετά την απόφαση η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ να έχουν διασυνοριακές πωλήσεις αμοιβαίων κεφαλαίων από την 1η Ιουλίου, μια κίνηση που είναι πιθανό να τροφοδοτήσει εισροές για μετοχές . Οι περισσότερες άλλες ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν πλαγίως.

Το ύψος του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου της Ιαπωνίας ήταν μικρότερο από το αναμενόμενο. Τα εμπορικά δεδομένα της Ιαπωνίας για τον Απρίλιο έδειξαν ότι ο όγκος των εξαγωγών συνεχίζει να έχει ανοδικές τάσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά εξακολουθεί να επιβαρύνεται από την υποτονική πορεία προς την Ασία.

Το ελληνικό πολιτικό «έπος» θα παραμείνει στο προσκήνιο και βάρος του ευρώ ως τις 5 του Ιουνίου προθεσμία για τις πληρωμές προς το ΔΝΤ. Οι ευρωπαϊκές μετοχές της περιφέρειας της ζώνης του ευρώ πιέστηκαν χθες, με τις μετοχές στην Ελλάδα κάτω κατά 3%. Πιστεύουμε ότι οι δεσμεύσεις επί των πολιτικών που απαιτούνται για ένα ελληνικό πρόγραμμα στήριξης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από κάποιας μορφής κυβερνητική κρίση που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πολιτική αλλαγή.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Την ανάγκη να υπάρξη άμεσα συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στη γερμανική εφημερίδα Bild, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα.

«Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος και γι' αυτό εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για μια συμφωνία. Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει καινούρια δάνεια. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας, που ενέχει πολλά ρίσκα», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group για την Ελλάδα είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επικαλείται αξιωματούχους που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρει το Bloomberg, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να αποφασίσει το ύψος του ELA για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Η επιμονή των πιστωτών για την επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια είναι κατά τον υπουργό Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ο βασικός λόγος που εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας. Όπως επισημαίνει σε άρθρο του το οποίο διανέμεται μέσω του Project Syndicate ο υπουργός Οικονομικών επικαλείται ως υπόδειγμα παραπλανητικής κάλυψης των εξελίξεων άρθρο γνώμης της εφημερίδας Financial Times, κατά το οποίο η Αθήνα είναι «ανίκανη ή απρόθυμη - ή και τα δύο - να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

Συνεδρίασε εκ νέου στο Μέγαρο Μαξίμου η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης εν όψει της σημερινής συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στο Brussels Group στις Βρυξέλλες. Η συνεδρίαση γίνεται εν μέσω δημοσιευμάτων και δηλώσεων ότι τα χρονικά περιθώρια για μία συμφωνία είναι εξαιρετικά περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση το Brussels Group πρέπει μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να έχει καταλήξει τουλάχιστον σε ένα προσχέδιο συμφωνίας, ώστε να συνεδριάσει το Eurogroup και να απελευθερωθούν πόροι, ώστε να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου η επόμενη δόση στο ΔΝΤ.

Αισιόδοξος για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρόεδρος και CEO της Fairfax Financial Holdings Πρεμ Γουάτσα, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Ο κ. Γουάτσα συναντήθηκε με τις διοικήσεις της Eurobank και της Grivalia, και σε ομιλία του σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη, μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι σε ένα χρόνο από τώρα, το περιβάλλον στην Ελλάδα θα είναι διαφορετικό. «Στο νέο περιβάλλον η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει σημαντικά» είπε, επισημαίοντας ότι η Ελλάδα έχει πλήθος πλεονεκτημάτων.

Συστάσεις προς τους «θεσμούς» να μειώσουν τις διαπραγματευτικές τους αξιώσεις απέναντι στην Ελλάδα απευθύνει με άρθρο του στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, καλώντας τους να αναλογιστούν «τι θα συμβεί αν πράγματι η Ελλάδα εξωθηθεί στην έξοδο από το ευρώ». Σε περίπτωση Grexit, η κατάσταση σίγουρα θα ήταν άσχημη στην Ελλάδα, παραδέχεται ο κ. Κρούγκμαν. «Τι θα σήμαινε ωστόσο μια ελληνική έξοδος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη;», διερωτάται.

Οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν για να διασφαλίσουν πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό φέτος εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos για την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Μπλανσάρ υπενθύμισε ότι φέτος προβλεπόταν αρχικά να υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό ύψους 3%.

Eν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και με την αβεβαιότητα να βρίσκεται συχνά στο «κόκκινο», υψηλόβαθμα στελέχη περισσότερων των 29 εισηγμένων εταιρειών ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δώσουν, στις 9 και 10 Ιουνίου, το «παρών» στο Επενδυτικό Forum που συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Χρηματιστήριο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Αύξηση κερδών και κύκλου εργασιών ανακοίνωσε για το εννιάμηνο της τρέχουσας χρήσης 2014/2015 ο όμιλος Jumbo. Συγκεκριμένα, τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 7,25% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και ανήλθαν σε 74,52 εκατ. ευρώ έναντι 69,48 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι πωλήσεις του Ομίλου κατά το εννεάμηνο, κατέγραψαν αύξηση 8,57% φτάνοντας τα 446,13 εκατ. ευρώ από 410,94 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε χέρια ιδιωτών αναμένεται να επιστρέψει η ΑΒΝ Amro Group, σχεδόν επτά χρόνια μετά την εθνικοποίησή της, με την ολλανδική κυβέρνηση να ανακοινώνει σχέδια για την πώληση μεριδίου 30% μέσω αρχικής δημόσιας εγγραφής, αποτιμώντας την αξία του χρηματοπιστωτικού ομίλου περίπου στα 15 δισ. ευρώ. Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τα σχέδια για την αρχική δημόσια εγγραφή της ΑΒΝ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι θα εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση από το κοινοβούλιο για την αρχική δημόσια εγγραφή.

Συνέντευξη στην Frankfurter Allgemeine Zeitung παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, στην οποία περιγράφει την επιτυχή πορεία εξόδου της χώρας του από το μνημόνιο σε λίγους μήνες. «Χρειαζόμασταν την τρόικα, την καλέσαμε να μας βοηθήσει και συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά μαζί της», τονίζει ο Κύπριος υπουργός. «Λόγω των λαθών του παρελθόντος είχαμε ανάγκη τη χείρα βοηθείας των Ευρωπαίων εταίρων μας και του ΔΝΤ. Η τρόικα είναι προσωρινά εδώ. Δεν θέλουμε να γίνουμε βάρος για περισσότερο διάστημα, είχαμε εποικοδομητικές συναντήσεις, ενίοτε με διαφορετικές απόψεις, αλλά είναι φυσικό», σημειώνει.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι αγορές ήταν κλειστές.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις από τις εξελίξεις στην Ισπανία και στην Ελλάδα δέχτηκαν στην πρώτη μέρα της βδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση με σημαντικά χαμηλούς τζίρους, εξαιτίας της αργίας που είχαν οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 ^FCHI-0,50% έκλεισε με απώλειες 0,50% στις 5.117 μονάδες, ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχώρησε κατά -2,01% στις 11.322 μονάδες. Ο σύνθετος ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 0,29% στις 406,56 μονάδες, με τον όγκο συναλλαγών του να είναι κατά 80% χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Σήμερα, «ημέρα μνήμης» (Memorial Day) σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ήταν κλειστές οι περισσότερες αγορές, μεταξύ των οποίων εκείνες του Λονδίνου, της Φρανκφούρτης και της Ζυρίχης.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στις εξελίξεις στην Ελλάδα, ενώ αρνητικά λειτουργεί και το αποτέλεσμα των ισπανικών δημοτικών εκλογών, όπου το κυβερνόν Λαϊκό Κόμμα (PP) οδεύει προς το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει επιτύχει από το 1991.

Στο ταμπλό, στο επίκεντρο βρέθηκε ο ισπανικός τραπεζικός κλάδος, ο οποίος δέχτηκε πιέσεις σήμερα. Οι Banco Santander, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria και Iberdrola είναι μεταξύ των μετοχών που κατέγραψαν απώλειες που ξεπέρασαν το 2,3%.

Επίσης, η Fiat Chrysler Automobiles υποχώρησε κατά 3,1%, καθώς η General Motors απέρριψε την πρόταση της διοίκησης της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ενδεχόμενη συνεργασία τους.

ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από πάρα πολύ χαμηλό τζίρο, απουσία ξένων και ανησυχία για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 3,11% στις 814,06 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 836,63 μονάδες και η χαμηλότερη στις 814,00. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 55,93% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 29,32 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 0,70 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Όπως αναφέρει ο Giuseppe Giano, πρόεδρος Εuroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ, το ελληνικό Χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της μη ολοκλήρωσης των συνομιλιών με τους πιστωτές. Η αγορά προσμένει μια επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη μιας επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμφωνίας, που θα βάλουν εκ νέου τις βάσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης.

Επίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση παρατηρήθηκε και αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων, ενόψει της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI των αλλαγών στο δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του FTSE. Από τις αλλαγές αυτές θα βγουν “κερδισμένες” οι μετοχές των Ελληνικών Πετρελαίων, της Alpha bank, ΑΛΦΑ-4,46% της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ-6,13% (MSCI) και της Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ-0,94% (FTSE) ενώ εκροές αναμένεται ότι θα έχουν οι ΔΕΗ, ΔΕΗ-3,56% ΓΕΚΤΕΡΝΑ, FrigoglassΦΡΙΓΟ-7,08% (MSCI) και MIG (FTSE & MSCI).

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμα στελέχη περισσότερων των 29 εισηγμένων εταιρειών ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δώσουν, στις 9 και 10 Ιουνίου, το «παρών» στο Επενδυτικό Forum που συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Χρηματιστήριο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Στο ταμπλό, στις 242,91 μονάδες με πτώση 3,28% έκλεισε ο FTSE 25, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 239 μονάδες. Να σημειωθεί ότι μόλις τέσσερις μετοχές του πέρασαν σε θετικά εδάφη ενδοσυνεδριακά και μάλιστα με οριακές ανόδους, πλην του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,47% που έφθασε στο +1,90% πριν κλείσει τελικά στο -2,47%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της MIG(-7,50%), της Πειραιώς (-6,13%), της Jumbo(-5,45%), της Ελλάκτωρ(-5,41%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ-5,03% (-5,03%), της ΕΥΔΑΠ(-4,97%), της ΕΧΑΕ(-4,74%), της Τιτάν (-4,54%), της Alpha Bank(-4,46%) και της Eurobank(-4,32%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,05%, στις 916,15 μονάδες, με τζίρο συνολικά 764 χιλ. ευρώ. Είχε όμως την μετοχή των Ελληνικών Καλωδίων στο +9,18%, σταθερό τον τίτλο της Πλαίσιο και με πολύ καλή εικόνα τους Ανεμος, Autohellas, Ικτίνος, MLS και ΟΛΘ. ΟΛΘ-0,92% Μεγάλη πτώση για την Frigoglass στο -7,08%, τη Σωληνουργεία Κορίνθου στο -5,36%, την Αττικής  στο -4,29% και την ΧαλκόρΧΑΚΟΡ-4,18% στο -4,19%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών  (-5,27%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Ασφαλειών (+1,91%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 25 κινήθηκαν ανοδικά, 85 καθοδικά, ενώ η τιμή 15 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα