Την ανάγκη να υπάρξη άμεσα συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές υπογραμμίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ στη γερμανική εφημερίδα Bild, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα.
«Έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος και γι' αυτό εργαζόμαστε μέρα-νύχτα για μια συμφωνία. Χωρίς συμφωνία με τους δανειστές, η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει καινούρια δάνεια. Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας, που ενέχει πολλά ρίσκα», αναφέρει ο κ. Ρέγκλινγκ.
Επισημαίνει ακόμη πως ακόμα και το να χάσει η χώρα μια δόση αποπληρωμής στο ΔΝΤ θα ήταν επικίνδυνο. «Αυτό θα επηρέαζε και άλλους δανειοδότες όπως εμάς. Από την άλλη πλευρά, το ταμείο διάσωσης μπορεί να επεκτείνει δάνεια μόνο όταν υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Αυτό ισχύει και τώρα, μόνο με αυτό τον τρόπο θα εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία», ξεκαθαρίζει.
Προσθέτει επίσης ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εισπράξει άμεσα περίπου 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τους δανειστές της μόλις έρθει σε συμφωνία με τα άλλα κράτη της Ε.Ε..
«Έπειτα από συμφωνία και την ομόφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών της Ευρωζώνης, θα μπορούσε η Ελλάδα να λάβει από εμάς σχετικά γρήγορα την τελευταία δόση του 1,8 δισ. ευρώ και ακόμη 1,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Ένα ανάλογο ποσό είναι έτοιμο και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο», σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ. Πρόσθεσε ωστόσο πως για να λάβει αυτά τα χρήματα, «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις». Ουσιαστικά, εκτίμησε ο επικεφαλής του ESM, υπάρχουν αρκετά χρήματα ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές.
O ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, με τον όρο ότι προηγουμένως η Αθήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα. Μόνο τότε θα μπορεί να εκτιμηθεί, αν χρειάζεται νέα βοήθεια, είπε.
«Ο ΕΜΣ διαθέτει επαρκείς δυνατότητες χρηματοδότησης για κάθε ενδεχόμενο», εξήγησε. Αυτό είναι σημαντικό «για να ηρεμήσουν οι αγορές».
Τέλος, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αντίθετος σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας. «Το ΔΝΤ διαθέτει πολύτιμη εμπειρία δεκαετιών στην εξυγίανση χωρών σε κρίση σε όλο τον κόσμο μέσω δανείων και μεταρρυθμίσεων», παρατήρησε, σημειώνοντας πως γι' αυτό τον λόγο η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης επιθυμούν σε κάθε περίπτωση «το ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα»
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters