Επενδυτικό δίαυλο στη Νέα Υόρκη αναζητεί το Χ.Α.

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015 16:17
UPD:16:18
EPA/VALERIE CAVINESS / HANDOUT

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Eν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές και με την αβεβαιότητα να βρίσκεται συχνά στο «κόκκινο», υψηλόβαθμα στελέχη περισσότερων των 29 εισηγμένων εταιρειών ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για τη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δώσουν, στις 9 και 10 Ιουνίου, το «παρών» στο Επενδυτικό Forum που συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Χρηματιστήριο και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Σε πείσμα των καιρών επιμένουμε να μιλούμε για τις ουσιαστικές προοπτικές που διαθέτουν πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις, για την εξωστρέφεια που οφείλει να χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρείν», δηλώνει στη «Ν» εκπρόσωπος εισηγμένης που θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα.

Με τον ΟΠΑΠ και τις τράπεζες να προηγούνται σε προγραμματισμένες συναντήσεις με ξένους fund managers, η σχετική λίστα των one to one meetings συμπληρώνεται ακόμα και έως σήμερα τα κλεισμένα ραντεβού αγγίζουν τα 400. Μorgan Stanley, Lazard, Templeton, Fintech Advisors, Ζiff Brothers Investments, JP Morgan είναι κάποια από τα ονόματα που και φέτος θα βρεθούν στο εν λόγω forum, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία των δύο φορέων και «ένωση δυνάμεων» προκειμένου να προβάλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ΗΠΑ τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας.

Στάση αναμονής

Φέτος το στοίχημα αυτό είναι μάλλον το κρισιμότερο των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα τηρεί σαφή στάση αναμονής περιμένοντας τις οριστικές εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το γεγονός ότι υπάρχει ήδη καταγραφέν ενδιαφέρον για ελληνικές επιχειρήσεις θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό και προς αξιοποίηση στοιχείο από τους Ελληνες επιχειρηματίες.

Ολοι σημειώνουν πως οι επικείμενες επαφές τους με εκπροσώπους της μεγαλύτερης επενδυτικής κοινότητας παγκοσμίως μπορούν να αποτελέσουν σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη περίοδο ευκαιρία να ενημερώσουν ή και να συστηθούν στους εκπροσώπους των μεγάλων διεθνών funds που είτε γνωρίζουν από τα προηγούμενα χρόνια κάποιες επιχειρήσεις και τα πρόσφατα βήματα αυτών είτε μαθαίνουν τώρα γι’ αυτές ζητώντας περαιτέρω πληροφόρηση εκ των έσω.

Αξιόλογοι ισολογισμοί

Χρηματιστές που επίσης θα μεταβούν στις ΗΠΑ και έχουν αναλάβει τον διπλό ρόλο του χορηγού αλλά και του μεσολαβητή για το κλείσιμο πολλών συναντήσεων, υπενθυμίζουν την έντονη μεταβλητότητα που κυριαρχεί εσχάτως στην εγχώρια αγορά -συνέπεια του γενικότερου κλίματος-, τονίζοντας παράλληλα πως υπάρχει ικανός αριθμός εισηγμένων εταιρειών που παρά το έντονα υφεσιακό περιβάλλον συνεχίζουν να εμφανίζουν ισχυρούς ισολογισμούς και αξιόλογα επενδυτικά προγράμματα.

Η δε σημαντική υποχώρηση των τιμών αυτών στο Χ.Α. μπορεί να τύχει διπλής ανάγνωσης, υπό την έννοια ότι οι σημερινές αποτιμήσεις προφανώς και είναι ιδιαίτερα ελκυστικές για τους διεθνείς παίκτες.

«Στηρίζουμε και φέτος την προσπάθεια αυτή του Χρηματιστηρίου, θεωρώντας ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη και προσβλέποντας σε μία επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους πιστωτές.

Οταν συμβεί αυτό είναι προφανές ότι θα τεθούν εκ νέου οι βάσεις για σταδιακή βελτίωση και ανάκτηση ενός κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης», προσθέτουν.

Οι προερχόμενοι από τις ΗΠΑ επενδυτές παραμένουν σταθερά στην πρώτη θέση όσον αφορά τη συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου, στοιχείο που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια.

Οι συμμετέχοντες

* AEΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

* ALPHA BANK(*)

* ΟΜΙΛΟΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

* ATTICA BANK

* ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ(*)

* ΕΛΛΑΚΤΩΡ

* ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΕΜΟΣ

* ΕUROBANK

* FOLLI FOLLIE

* FOURLIS

* ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

* ΓΡ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ

* GRIVALIA PROPERTIES

* EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

* ΙΝΤRALOT

* LAMDA DEVELOPMENT

* MARFIN INVESTMENT GROUP

* METKA

* MLS MULTIMEDIA(*)

* MOTOR OIL

* ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

* ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ(*)

* ΟΠΑΠ

* ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

* ΠΛΑΙΣΙΟ

* ΔΕΗ

* ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

* ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ

* ΤΙΤΑΝ

(*αναμένεται επιβεβαίωση)

«Μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις»

Σωκράτης Λαζαρίδης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου

 

Στις 9 & 10 Ιουνίου διοργανώνουμε το τέταρτο κατά σειρά Road Show στη Νέα Υόρκη. Παραδοσιακά το Road Show είναι η εκδήλωση που δημιουργεί ευκαιρίες για όλους τους συμμετέχοντες.

Αυτός είναι και ο ουσιώδης λόγος για τη διατήρηση και ανάπτυξη του θεσμού. Το Road Show αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να παρουσιαστούν οι προοπτικές των εισηγμένων ελληνικών επιχειρήσεων στην αμερικανική επενδυτική κοινότητα, που είναι και η μεγαλύτερη παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα οι διαχειριστές κεφαλαίων μπορούν να έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές εταιρείες και τη διοίκησή τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις να πραγματοποιήσουν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τις εταιρείες και σε κάποιες άλλες να ενημερωθούν για τις επιχειρηματικές τους εξελίξεις.

Αλλά και οι Ελληνες διαμεσολαβητές βρίσκουν ενδιαφέρον, αφού έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν το πεδίο επαφών τους με πλήθος διαχειριστών της Νέας Υόρκης.

Τέλος, το Road Show θα είναι μια ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να συζητήσουν και για τα επενδυτικά εργαλεία και λύσεις που παρέχονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ελπίζουμε πως -όπως κάθε χρόνο- το ενδιαφέρον και η προσέγγιση των αναλυτών για τις προοπτικές των ελληνικών επιχειρήσεων θα γεμίσει ενέργεια όλη την ελληνική αποστολή για να συνεχίσει τις προσπάθειες ανάδειξης των αποτελεσμάτων της.

Αλλωστε, πάντα οι κατ’ ιδίαν επαφές λειτουργούν ως καταλύτης για την ανάδειξη και την περαιτέρω βελτίωση του τρόπου παρουσίασης των προοπτικών κάθε επιχείρησης μια και αναδεικνύουν τα σημεία που εστιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει προσδιοριστεί μεγάλος αριθμός κατ’ ιδίαν συναντήσεων, κάτι που δείχνει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες που εκπροσωπούν τον παραγωγικό ιστό και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Να ανατρέψουμε τη σημερινή εικόνα»,

Σίμος Αναστασόπουλος, πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα εμφανίζεται σήμερα ιδιαίτερα επιφυλακτική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αυτό καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια που θα διατηρήσει ζωντανό το επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζοντας την υγιή και αξιόπιστη πλευρά της επιχειρηματικότητας.

Το Χ.Α. και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με σαφή αντίληψη της σημερινής συγκυρίας και με συνειδητή επιλογή, διοργανώνουν και φέτος το καθιερωμένο και επιτυχημένο Investment Forum της Νέας Υόρκης με σκοπό να ανατρέψουν την εικόνα που επικρατεί σήμερα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την Ελλάδα.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον, εξακολουθούν να υπάρχουν επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ιδέες που αντανακλούν την άλλη Ελλάδα, της προσπάθειας, της ανταγωνιστικότητας και της επιτυχημένης πορείας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Για αυτές δημιουργούμε προοπτικές στο Investment Forum της Νέας Υόρκης, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις προοπτικές της χώρας και ανατρέποντας τις εντυπώσεις της εσωστρέφειας και απαξίωσης που δημιουργεί η εκτεταμένη προβολή της κρίσης.

«Κινητικότητα στις one on one συναντήσεις»

Θοδωρής Φραγκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Eurobank Equities

Το 4ο επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη ξεκινά με θετικές προοπτικές για την προσέλκυση και αξιοποίηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ. Σε μία κρίσιμη και ευαίσθητη φάση για την οικονομία και εν αναμονή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, η καταγραφή επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι σημαντική για την αγορά.

Είναι δε ιδιαίτερης σημασίας για τη Eurobank Equities η συμμετοχή της ως χορηγού σε ένα συνέδριο που κάθε χρόνο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών πελατών μας και στόχο έχει την αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ενδιαφέρον έχουν δείξει τόσο παλαιοί γνώριμοι αλλά και νέοι επενδυτές.

Οι συμμετοχές κινούνται στο επίπεδο των προσδοκιών μας και αναμένεται να προσεγγίσουν τις περσινές.

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν πάνω από 29 εισηγμένες οι οποίες προσεγγίζουν το Road Show ως ευκαιρία επικοινωνίας σε μία μεγάλη επενδυτική κοινότητα.

Είναι ελπιδοφόρα και η κινητικότητα που ήδη έχει σημειωθεί τόσο για τα group meetings όσο και για τις one on one συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των funds και των ελληνικών εταιρειών.

«Ελκυστικές αποτιμήσεις ποιοτικών τίτλων»

Giuseppe Giano, πρόεδρος Εuroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Αναμφισβήτητα, το ελληνικό Χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται από έντονη μεταβλητότητα τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω της μη ολοκλήρωσης των συνομιλιών με τους πιστωτές.

Γενικά προσμένουμε μια επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη μιας επωφελούς και για τις δύο πλευρές συμφωνίας, που θα βάλουν εκ νέου τις βάσεις για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας και την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης.

Μια τέτοια θετική εξέλιξη θα στηρίξει την αγορά και θα δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να εστιάσουν και πάλι στα θεμελιώδη στοιχεία των εταιρειών.

Υπάρχουν πολλές εισηγμένες στο Χ.Α. οι οποίες παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να εξέλθουν από την εξαετή ύφεση σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι μπήκαν, συνδυάζοντας ισχυρούς ισολογισμούς και παραγωγή ταμειακών ροών με δυνατή ανάπτυξη κερδών και χαμηλή συγκριτική αποτίμηση.

Περαιτέρω, η πτώση των τιμών τους τελευταίους μήνες έχει δημιουργήσει σημαντικές αγοραστικές ευκαιρίες και πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις για μια κατηγορία ποιοτικών τίτλων.

«Στήριξη, παρά τη συγκυρία»

Ευάγγελος Χαρατσής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Beta ΑΧΕΠΕΥ

Το φετινό Road Show πραγματοποιείται σε μία δύσκολη χρονική στιγμή καθώς η αβεβαιότητα γύρω από την ελληνική οικονομία ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης- θεσμών συνεχίζεται.

Η αβεβαιότητα αυτή έχει οδηγήσει την πλειοψηφία των ξένων επενδυτών σε στάση αναμονής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συναλλακτική δραστηριότητα της ελληνικής αγοράς το τελευταίο διάστημα θυμίζει πιο πολύ την περίοδο των διακοπών Ιουλίου - Αυγούστου παρά την έντονη συναλλακτικά περίοδο που παρατηρείται συνήθως την άνοιξη.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία, αποφασίσαμε να στηρίξουμε και το φετινό Road Show καθώς εκτιμούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη, η συμφωνία με τους θεσμούς είναι θέμα χρόνου και το ενδιαφέρον των πελατών μας παραμένει, έστω και αν σε αυτή τη φάση οι όποιες επενδυτικές τους κινήσεις είναι περιορισμένες.

«Αποκλιμάκωση των πιέσεων»

Γιώργος Αλεβίζος, Finance Manager (Treasury, I.R., Risk Management) Ομίλου Fourlis

Από τον Σεπτέμβριο διαπιστώνουμε μια σταθερή αποκλιμάκωση των πιέσεων στα μεγέθη του ομίλου που συνεχίζεται (η ΙΚΕΑ πέρασε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά την πτώση της αγοράς, ενώ διατηρήθηκε το θετικό πρόσημο στα μεγέθη της Intersport).

H ενίσχυση των μεριδίων του ομίλου χάρη στην υπεραπόδοση των αλυσίδων του στους αντίστοιχους κλάδους δραστηριοποίησής τους μας κάνει να πιστεύουμε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης της αγοράς - με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο απροσδόκητο αρνητικό γεγονός στην οικονομία.

Ετσι, έχοντας σημειώσει θετικές επιδόσεις, παρά το κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας, σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας με γνώμονα την εξωστρέφεια θεωρώντας ότι δεν ωφελεί να αναλωνόμαστε σε συζητήσεις γύρω από το «ελληνικό πρόβλημα», αλλά να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και με την παρουσία μας στο εξωτερικό, σε δράσεις όπως το Road Show. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε τη συμμετοχή μας στη συγκεκριμένη εκδήλωση, με σκοπό να παρουσιάσουμε τη δραστηριότητα του ομίλου Fourlis.

Απολογισμός των επενδυτικών forum στη Νέα Υόρκη

2012

9-11 Iουνίου

* 14 εταιρείες

* 55 funds

* 100 αναλυτές

* 400 συναντήσεις

Ως η πρώτη μεγάλη θεσμική έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές είχε χαρακτηριστεί το 1o Επενδυτικό Forum που συνδιοργάνωσαν το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Οι μεταρρυθμίσεις που είχαν αρχίσει να δρομολογούνται βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών και οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις πρωταγωνίστησαν στις σχετικές συζητήσεις.

Φορείς και εκπρόσωποι των εισηγμένων εταιρειών έκαναν τότε λόγο για ισχυρό επικοινωνιακό μήνυμα προς την αμερικανική επιχειρηματικότητα, έπειτα από τουλάχιστον 4 χρόνια επικοινωνιακής απουσίας της Ελλάδας από τις ΗΠΑ.

2013

5-6 Ιουνίου

* 25 εταιρείες

* 100 funds

* 125 αναλυτές

* 460 συναντήσεις

Αισιοδοξία και απτές ενδείξεις αντιστροφής του κλίματος για τις επιχειρήσεις και το επιχειρείν συνόδευσαν τις αποσκευές των επικεφαλής του Χ.Α., του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου αλλά και των επιχειρηματιών που έδωσαν το «παρών» στο 2ο Forum.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για μακροοικονομική σύγκλιση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κέντρισαν το ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών.

Η επαναφορά του μαζικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες κυριάρχησε στις επαφές των δύο πλευρών, ενώ η -για πρώτη φορά- συμμετοχή εξωστρεφών εταιρειών μικρότερου μεγέθους αποδεικνύεται πολύ καλή ιδέα, καθώς οι εταιρείες αυτές «κλείνουν» αξιοσημείωτο αριθμό συναντήσεων με ξένους fund managers.

2014

11-12 Ιουνίου

* 25 εταιρείες

* 81 funds

* 160 αναλυτές

* 543 συναντήσεις

Διεύρυνση και ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αμερικανικών funds για την Ελλάδα είχε προαναγγείλει πέρυσι μιλώντας στο 3o Forum της Νέας Υόρκης ο αναπληρωτής υπουργός του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου Matthew Murray, τονίζοντας το έργο που έχει συντελεστεί στη χώρα μας και στο σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τοποθετήσεις σε ελληνικές επενδύσεις.

Πέραν του τραπεζικού κλάδου, το real estate και η ενέργεια επίσης περιελήφθησαν στις πρώτες θέσεις προτιμήσεων των ξένων επενδυτών. Πέρυσι σημειώθηκε και ρεκόρ συναντήσεων ξένων διαχειριστών με υψηλόβαθμα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων.

2015

9-10 Ιουνίου

* 29 εταιρείες

* 85 funds

* 150 αναλυτές

* 400 συναντήσεις

Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη φάση για την ελληνική οικονομία, το Χρηματιστήριο Αθηνών, το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, εισηγμένες αλλά και χρηματιστηριακές εταιρείες θα επιχειρήσουν να πείσουν τους ξένους επενδυτές για τις προοπτικές που διαθέτει η εγχώρια επιχειρηματικότητα.

Χαρακτηρίζουν την προσπάθεια ως «συνειδητή επιλογή», παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και δηλώνουν έτοιμοι να καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να ανατρέψουν την επιφυλακτικότητα που ξέρουν πως θα γευτούν έντονα σε λίγες ημέρες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα