Market beat: Μετά το πέρας του βίου των ΣΜΕ Μαΐου τα σπουδαία στο ταμπλό

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015 10:33
UPD:10:34
INTIME NEWS/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η ροή των ειδήσεων δεν περιλαμβάνει θετικά γεγονότα που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Αλλά ούτε και αρνητικά εκτός από δηλώσεις στελεχών της νέας κυβέρνησης πως μπορεί η Ελλάδα να προχωρήσει… μόνη της.

Οι θεσμικοί γνωρίζουν ότι οι τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές έχουν σταματήσει σε ένα κρίσιμο σημείο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι εταίροι άφησαν τη χώρα να αποφασίσει και αυτή την ώρα, γίνεται ζύμωση στο εσωτερικό. Η εντύπωσή τους για την κόντρα με τον ηγέτη της Τράπεζας της Ελλάδας είναι πως έχει τη βάση της σε πιθανή απόφασή του κ. Στουρνάρα να επιβάλλει έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και λύση χωρίς ενδιάμεσα στάδια και χρειαστεί να καταφύγει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα. Οι ξένες αγορές πάντως σταμάτησαν την πτώση τους μόλις υπήρξαν δείγματα σταθεροποίησης στις αγορές ομολόγων. 

Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει τη δυναμική των δυο τελευταίων συνεδριάσεων αναλόγως του «στρατοπέδου» στο οποίο «ανήκει». Οι αισιόδοξοι θα παρατηρήσουν πως οι θεσμικοί δεν αποφασίζουν να πιέσουν τόσο ώστε να απομακρυνθεί ο μέσος όρος από τα πρόσφατα υψηλά για τον Μάιο. Επίπεδα τιμών που είχαν να εμφανιστούν από το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου. Οι απαισιόδοξοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν αυτή την εικόνα στην πορεία των βασικών δεικτών, που μοιάζει με το γεφύρι της Άρτας, ως τον καλύτερο τρόπο συσσώρευσης σκοπιμότητας, πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για την ελληνική οικονομία.  Ώστε να κρύψουν οι θεσμικοί την αδυναμία μιας αβαθούς αγοράς, που θα αποκαλυφθεί αν αρχίσουν οι κινήσεις πανικού. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο συνωστισμός των κεφαλαίων των ξένων θεσμικών κατά την έξοδο.  

Γιατί…. « Όσα συμβαίνουν τις δυο τελευταίες μέρες ίσως είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, με στόχο να ξεφορτώσουν ξένοι θεσμικοί με μεγάλες θέσεις στο ΧΑ, χωρίς να πάρουν μυρωδιά οι ιδιώτες επενδυτές». Η στήλη δεν πιστεύει σε σενάρια συνομωσίας και η παρατήρηση μας είναι ειρωνική. Αλλά ας υποθέσουμε, ότι ένας διαχειριστής ξεφορτώνει ανοικτά 100.000 μετοχές της ΕΤΕ στο ξεκίνημα των συναλλαγών σε τιμές κάτω των 1,2 ευρώ.  Φτιάχνει κλίμα αγοράζοντας τις ως τα 1,22. Τότε μπορεί να πουλήσει πάνω από 2.000.000 μετοχές στα 1,24 ευρώ. Η μετοχή, τυχαίο παράδειγμα, στο τελευταίο μέρος διακυμάνθηκε μεταξύ 1,21 και 1,22 ευρώ με καλούς ρυθμούς σε σχέση με το μέσο ρυθμό συναλλαγών για τη μέρα.

Τέτοιου είδους επενδυτικές αναστολές γεννά η επανάληψη της δυναμικής που επέλεξαν οι θεσμικοί να αναπτύσσουν στο ταμπλό, άσχετα αν οι υπόλοιπες αγορές πέφτουν, όπως προχθές, ή σκαρφαλώνουν χθες όπως. 

Τεχνικά δεν έχουμε πολλά. Η στήλη είχε αναφερθεί στην οροφή των 252 μονάδων πριν την πρώτη προσέγγιση του 25άρη σε αυτές. Ο δείκτης που μελετάμε σταθερά θεωρώντας τον ως πιο αντιπροσωπευτικό των συναλλαγών, με βάση την κατανομή του ημερήσιου τζίρου, χτύπησε πάνω στα επίπεδα αυτά και δεν γύρισε πίσω αποφασιστικά. Κόλλησε ωστόσο, χωρίς να καταφέρει να τα ξεπεράσει. Οι ιδιώτες επενδυτές όμως δεν αισθάνονται τόσο καλά. Ο λόγος είναι απλός, δεν άντεξαν αρκετοί να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Νέα ιστορικά υψηλά κατέκτησε χθες το βράδυ ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, λαμβάνοντας ώθηση αφενός από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται και αφετέρου από την πτώση του δολαρίου. Θετικά έκλεισαν και οι υπόλοιποι αμερικανικοί δείκτες, στο περιθώριο της κάμψης των πιέσεων στην αγορά ομολόγων. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 18.252,24 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 1,39% στις 5.050,80 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,03% στις 2.120,16 μονάδες.

Στο ταμπλό, στο +2,45% έκλεισε η Microsoft, μετά την αναβάθμισή της από την Deutsche Bank, σε "buy"  από "hold” προηγουμένως, εξαιτίας των βελτιωμένων προοπτικών στα προγράμματα Azure και Office 365. Στον αντίποδα, η Kohl’s σημείωσε απώλειες 13,3%, καθώς απογοήτευσε την αγορά με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 127 εκατ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στα 4,12 δισ. δολάρια.

Επίσης, η Shake Shack σημείωσε απώλειες 4,2%, ανατρέποντας το εξαιρετικά θετικό ενδοσυνεδριακό κλίμα που προκάλεσε η ανακοίνωση των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνο. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 4 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να καταγράψει ζημίες 3 σεντς ανά μετοχή.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οριακή πτώση κατά 1 χιλ., στις 264 χιλ., καταγράφηκε στις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξάνονταν στις 275 χιλ., από 265 χιλ. την εβδομάδα που έληξε στις 2 Μαΐου.

Επίσης, πτώση 0,4% του δείκτη τιμών παραγωγού καταγράφηκε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2015, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2015. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δείκτης θα ενισχυόταν κατά 0,2%. Σε ετήσια κλίμακα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 1,3%, έναντι εκτιμήσεων για πτώση 0,8%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με ισχυρά κέρδη έκλεισαν οι αγορές της ζώνης του ευρώ χθες, ανακάμπτοντας από το διήμερο πτωτικό σερί, καθώς έλαβαν ώθηση από τον κλάδο των σιδηρομεταλλευμάτων.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 6.973 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 1,84% στις 11.560 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  έκλεισε ανοδικά κατά 1,35% στις 5.029 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,64% στις 397,99 μονάδες, ανατρέποντας το αρχικό αρνητικό κλίμα, όταν και ο δείκτης σημείωνε απώλειες 0,9%

Στο ταμπλό, οι ArcelorMittal και Salzgitter σημείωσαν κέρδη άνω του 5,7%, μετά την ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα διευρύνει την επιβολή φορολογίας σε μη ευρωπαϊκές εταιρείες σιδηρομεταλλευμάτων, βελτιώνοντας έτσι τους όρους ανταγωνισμού. Επίσης, η Assicurazioni Generali σημείωσε κέρδη 3,8%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη πρώτου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 3,3%, στα 682 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, απώλειες κατέγραψε η ισπανική Telefonica, η οποία βρέθηκε στο -1%, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου έσοδα που ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Για την εταιρεία είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες, λόγω της ανάκαμψης της ισπανικής οικονομίας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, νέα μείωση κατέγραψε το ποσοστό των ανέργων στη Βρετανία το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς μειώθηκε κατά 35.000 στα 1,83 εκατομμύρια ή στο 5,5% του ενεργού πληθυσμού.

ΧΑ

Με μικρά κέρδη κατέληξε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μία ακόμη συνεδρίαση αναπροσαρμογής χαρτοφυλακίων, από την οποία δεν έλειψε η μεταβλητότητα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,55% στις 833,42 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 843,46 μονάδες και η χαμηλότερη στις 815,85. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 19,45% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 71,12 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 5,13 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η αγορά επιβεβαίωσε για ακόμη μία συνεδρίαση ότι οχυρώνεται στα επίπεδα των 800-850 μονάδων. Δεν επιχειρεί ούτε την ανοδική διαφυγή, ποντάροντας σε μια συμφωνία εντός των χρονικών ορίων που έχουν θέσει οι ανάγκες του ελληνικού κράτους, αλλά και ούτε μια πτώση σε επίπεδα που θα απειλήσουν μεγάλες θέσεις θεσμικών της ελληνικής αγοράς. Μάλιστα, έχει επιδείξει αξιοθαύμαστη υπομονή παρακολουθώντας τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες μόνο ομαλές δεν είναι. 

Στο μεταξύ τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προκαλούν έντονη μεταβλητότητα στην αγορά με τις αναπροσαρμογές που κάνουν, καθώς πλέον εντάσσουν στην στρατηγική τους τα νέα δεδομένα που ανακοινώνονται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Δημοσιονομικές επιδόσεις, διαμόρφωση του ΑΕΠ και θεμελιώδη μεγέθη είναι μερικές από τις μεταβλητές που πλέον επανέρχονται στους σχεδιασμούς των διαχειριστών.

Το θετικό των τελευταίων συνεδριάσεων πάντως είναι ότι δεν διαφαίνεται ότι η αγορά προεξοφλεί κάποια αρνητική εξέλιξη, αφού επιβεβαιωθεί η συμφωνία. Η οικονομική στασιμότητα, οι εκροές καταθέσεων και η κατάρρευση της πίστης είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που δεν έχουν ληφθεί υπόψη σε αρκετά χαρτοφυλάκια, εξέλιξη που, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, δεν αποκλείεται να γίνει η αιτία έντονης μεταβλητότητα μεσοπρόθεσμα. 

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε με κέρδη 0,44% στις 250,03 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +1,91%. Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+6,48%), της MIG (+6,20%), της Motor Oil (+3,73%), της ΕΧΑΕ (+3,07%) και του ΟΤΕ. 

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean Airlines (-7,01%), της Πειραιώς (-3,70%), της ΔΕΗ (-3,47%), της Viohalco (-1,68%), της Eurobank(-1,41%), της Jumbo(-1,27%) και του ΟΛΠ (-1,20%).

Η πτώση των Πειραιώς και Eurobank οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη να καταγράψει απώλειες 0,13% τις 672,77 μονάδες, παρά το +2,49% της Alpha Bank και το +0,83% της Εθνικής. 

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (2,94%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών (-4,57%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 75 κινήθηκαν ανοδικά, 48 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι βασικοί δείκτες με βάση το κλείσιμο χθες εμφανίζουν μεταβολές από την περασμένη Παρασκευή που για τον ΓΔ είναι -0,66%, για τον 25άρη -0,55% και ο FTSEM κερδίζει +1,25%.  Οι οριακές μεταβολές τους μπορούν να αποδοθούν σε διάφορα αίτια χωρίς ποτέ να είναι δυνατή η ποσοτική τους συμβολή στις μεταβολές της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ που πλησίασε στο μήνα τα 50 δις ευρώ αλλά δεν πέρασε και κάτω από τα 49 στην τρέχουσα εβδομάδα. Οι μετοχές του 25άρη ωστόσο την εβδομάδα αυτή με τις μικρές μεταβολές των δεικτών έχουν χωριστεί σε τρεις ομάδες.

Στα blue chip που ακολούθησαν τους δείκτες και εμφανίζουν μεταβολές της τάξης του -1% το πολύ, στις πτωτικές με μεγάλες απώλειες σε τέσσερις μέρες  και στις κερδισμένες γιατί αυτή τη βδομάδα σταθεροποίησης ή συσσώρευσης των δεικτών για μερικές μετοχές το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν δυνατό.

Οι μετοχές με μεταβολή κοντά στους δείκτες αλφαβητικά είναι:

ΑΛΦΑ που με άνοδο χθες +2,49%, στη τρέχουσα εβδομάδα έχει μεταβολή -0,30%,

ΕΕΕ που με πτώση χθες -0,57%, στη τρέχουσα εβδομάδα έχει μεταβολή -0,62%,

ΕΤΕ που με άνοδο χθες +0,83%, στη τρέχουσα εβδομάδα έχει μεταβολή -0,81%,

ΜΕΤΚ που με άνοδο χθες +0,49%, στη τρέχουσα εβδομάδα έχει μεταβολή -0,85%,

ΟΛΠ που με πτώση χθες -1,20%, στη τρέχουσα εβδομάδα έχει μεταβολή -0,73%,

ΟΠΑΠ που με άνοδο χθες +0,59%, στη τρέχουσα εβδομάδα έχει μεταβολή -0,58%.

 

Οι μετοχές του 25άρη με μεταβολή από -4,5% ως -12,9% αλφαβητικά είναι:

ΑΡΑΙΓ με πτώση χθες -7,01%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -4,53%, 

ΒΙΟ με πτώση χθες -1,68%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -8,59%, 

ΓΕΚΤΕΡΝΑ με πτώση χθες -0,57%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -4,92%, 

ΔΕΗ με πτώση χθες -3,47%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -12,89%, 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ με άνοδο χθες +1,67%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -6,63%, 

ΕΥΡΩΒ με πτώση χθες -1,41%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -8,67%, 

ΜΙΓ με άνοδο χθες +6,20%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -4,53%, 

ΜΠΕΛΑ με πτώση χθες -1,27%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -5,11%, 

ΠΕΙΡ με πτώση χθες -3,70%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -5,34%, 

ΤΕΝΕΡΓ με άνοδο χθες +0,37%, από την Παρασκευή 8/5 έχει πτώση -4,95%. Στην ίδια ομάδα εντάσσεται με αστερίσκο και η ΕΥΔΑΠ αλλά με άνοδο χθες +6,48% μείωσε τις απώλειες από την περασμένη Παρασκευή στο -1,99%.

 

Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με κέρδη μέσα σε φάση συσσώρευσης αλφαβητικά είναι:

ΓΡΙΒ  με άνοδο χθες +0,51%, από την Παρασκευή 8/5 έχει κέρδη +3,82%,

ΕΛΠΕ  με πτώση χθες -0,64%, από την Παρασκευή 8/5 έχει κέρδη +4,98%,

ΜΟΗ  με άνοδο χθες +3,73%, από την Παρασκευή 8/5 έχει κέρδη +0,60%,

ΜΥΤΙΛ  με άνοδο χθες +0,49%, από την Παρασκευή 8/5 έχει κέρδη +2,32%,

ΟΤΕ  με άνοδο χθες +2,94%, από την Παρασκευή 8/5 έχει κέρδη +6,71%,

ΤΙΤΚ  με άνοδο χθες +1,63%, από την Παρασκευή 8/5 έχει κέρδη +0,94%,

ΦΦΓΚΡΠ  με άνοδο χθες +2,30%, από την Παρασκευή 8/5 έχει κέρδη +8,74%,

 

Η ΕΧΑΕ με άνοδο χθες +3,07% από το κλείσιμο της 8/5 είναι αμετάβλητη.

Σήμερα

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές είχαν μεικτή εικόνα με τα περισσότερα χρηματιστήρια σε άνοδο όπως ο ΝΙΚΚΕΙ που ανέβηκε +0,83% ο Hang Seng στο +0,49% ενώ η αγορά της Σαγκάης υποχώρησε κατά -0,88%. Πτώση εμφάνισε ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας κατά -0,65% ενώ οι αγορές της Μαλαισίας και της Τζακάρτα είχαν απώλειες ενώ χθες ανέβαιναν.

Οι επενδυτές περίμεναν περισσότερα στοιχεία για τις ΗΠΑ αργότερα στη σύνοδο αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν ελαφρώς χαμηλότερα στο πρώτο μέρος, αλλά εξακολουθεί να είναι έτοιμος να κερδίσει περίπου 0,6% για την εβδομάδα. Ο Nikkei της Ιαπωνίας βαδίζει για 2% εβδομαδιαία άνοδο.

Στη Wall Street, οι τρεις βασικοί δείκτες κέρδισαν πάνω από 1%, και ο S ​​& P 500 έκλεισε με ρεκόρ μετά μακροοικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν βελτίωση της εικόνας της απασχόλησης. Επίσης η ένδειξη χαμηλού πληθωρισμού μέσω των τιμών παραγωγού ακύρωσε τα στοιχήματα ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα αυτό το έτος.

Οι ανακοινώσεις στις ΗΠΑ σήμερα Παρασκευή περιλαμβάνουν το δείκτη  βιομηχανικής παραγωγής για τον Απρίλιο και προκαταρκτική ανάγνωση από το Πανεπιστήμιο του Michigan σχετικά με την ψυχολογία των καταναλωτών στη διάρκεια του Μαΐου.

«Δεν περιμέναμε τη Fed να ξεκινήσει άνοδο του επιτοκίου τον επόμενο μήνα, αλλά ελπίζαμε ότι θα θέσει τις βάσεις για μια κίνηση το Σεπτέμβριο». Είπε στο Reuters ο Kathy Lien, Διευθύνων Σύμβουλος της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη. «Ωστόσο, αν τα δεδομένα εξακολουθούν να υστερούν των προσδοκιών, μπορεί να απόσχει σηματοδοτώντας μια αλλαγή στη νομισματική πολιτική τρεις μήνες προς τα εμπρός», έγραφε σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Το δολάριο, προσπαθώντας να επιβιώσει μετά το ναυάγιο στο χαμηλό σχεδόν πέντε μηνών της Πέμπτης, έχει το δείκτη δολαρίου έναντι ενός καλαθιού αντίπαλων νομισμάτων στο 93,391 αφού έπεσε ως το 93,133 την Πέμπτη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιανουαρίου. Πιεζόμενο από την αναζωπύρωση του ευρώ, που σκαρφαλώνει σε κορυφή σχεδόν τριών μηνών στα 1,1445 δολάρια.

Η τιμή Spot για τον χρυσό διαπραγματεύθηκε κοντά σε υψηλό τριών μηνών και ήταν σε καλό δρόμο για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο σε τέσσερις μήνες. Σήμερα ήταν  κάτω περίπου 0,2%  στα 1.219,30 δολάρια η ουγγιά σε καλό δρόμο για εβδομαδιαία άνοδο άνω του 2%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Στις καθυστερήσεις φαίνεται να παίζει ο Γενικός Δείκτης την ανοδική διάσπαση των 850 μονάδων, προσπαθώντας να βρει την κατάλληλη ευκαιρία, με τον κατάλληλο καταλύτη νέων, για να μπορέσει να κάνει την υπέρβαση και να κινηθεί με επιτυχία προς το επόμενο βραχυχρόνιο επίπεδο αντίστασης των 875 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Σημείο, όπου εάν τμηθεί ανοδικά, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, μπορεί να δώσει διαγραμματικά τον αρχικό στόχο των 920 μονάδων. Ιδιαίτερη ενίσχυση στο ανοδικό σενάριο μας προσφέρει η έκταση της συσσώρευσης των τελευταίων 12, τουλάχιστον, συνεδριάσεων μέσα σε εύρος διακύμανσης 60 μονάδων, από τις 785 έως τις 845, γεγονός, που μέχρι τώρα δεν έχει δώσει τα εχέγγυα για το χαρακτηρισμό ως πλάγια κίνηση "διανομής" μετοχών της κερδοφόρας ανοδικής κίνησης, που ξεκίνησε από τις 710 μονάδες. Η συσσώρευση αυτή, βάσει της μέχρι τώρα εικόνας, μπορεί να δώσει έντονη ανοδική κίνηση με αυτοτροφοδοτούμενα ποσοστά κέρδους υπεράνω των 920 μονάδων.

Συνήγορος στο σενάριο αυτό εμφανίζεται, εδώ και μέρες και το μεσοπρόθεσμο "Bullish Divergence" του γνωστού ταλαντωτή "Relative Strength Index" στο weekly chart δίνοντας έτσι "τροφή" όχι μόνο για τη καταγραφή τριψήφιων τιμών άνω των 900 μονάδων, αλλά και για τη μετέπειτα αποτύπωση τετραψήφιων τιμών άνω του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων.

«Υπό άλλες συνθήκες το στήσιμο του εβδομαδιαίου διαγράμματος, με το Γενικό Δείκτη να φλερτάρει με την άνω πλευρά του μεσομακροπρόθεσμου καθοδικού καναλιού, στις 855 μονάδες και την επανείσοδό του σε επίπεδο κλεισιμάτων, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, πάνω από τον Fibo απλό κινητό μέσο των 21 εβδομάδων, θα μας έδινε ισχυρό ποσοστό επαλήθευσης του προαναφερθέντος ανοδικού σεναρίου, αλλά με το Ευρωπαϊκό πολιτικοοικονομικό μέλλον της Χώρας να κρέμεται στη κυριολεξία σε μια κλωστή, μας κάνει αρκετά επιφυλακτικούς ανεβάζοντας στα ύψη το ρίσκο της όποιας επένδυσης».

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ασιατικές μετοχές εμφάνισαν μεικτή εικόνα παρά το ρεκόρ κλεισίματος του S&P 500

Οι Ασιατικές μετοχές είχαν μεικτή εικόνα παρά το ισχυρό ράλι στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές στη διάρκεια της νύχτας. Η Κινέζική αγορά υποχώρησε 1,5%, επειδή ο πρωθυπουργός Λι είπε ότι η Κίνα αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση προς τα κάτω στις συναλλαγές, λόγω της ασθενούς παγκόσμιας ζήτησης. Ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,5% αφού η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά σηματοδότησε μια αυξανόμενη έμφαση στο συντονισμό με την κυβέρνηση για την τόνωση της ανάπτυξης. Σε αντίθεση, ο Topix σημειώνει άνοδο αφού ο Kuroda είπε πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα συνεχίσει να διευκολύνει την επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό 2%, το συντομότερο δυνατό, και ότι η τράπεζα δεν θα διστάσει να προσαρμόσει την πολιτική της εάν αυτό είναι απαραίτητο.

Το ευρώ ενισχύθηκε, παρά τη δέσμευση Ντράγκι για την υλοποίηση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων «στο ακέραιο» και παρά τη σταθεροποίηση στις αγορές χρέους των γερμανικών ομολόγων. Τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα δεδομένα για την αύξηση των τιμών Παραγωγού των ΗΠΑ PPI προστίθενται στις χαμηλές τιμές εισαγωγής που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, οδηγώντας το USD και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων προς τα κάτω. Ο S & P 500 έκλεισε με ρεκόρ σε απάντηση στον υποτονικό πληθωρισμό των ΗΠΑ και στο ασθενέστερο δολάριο, καθώς η αγορά βλέπει να αυξάνονται οι πιθανότητες της αναβολής της πρώτης αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ανακριβή χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο εκπρόσωπος του θεσμού Τζέρι Ράις δήλωσε νωρίτερα ότι το «ΔΝΤ εργάζεται πάνω σε ένα "σχέδιο Β’ για την Ελλάδα"». Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε το ΔΝΤ, ο κ. Ράις απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τους σχεδιασμούς του θεσμού για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων ως εξής: «Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Αυτό είναι που η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αποτελεί τον στόχο της και υποστηρίζουμε αυτόν τον στόχο και εργαζόμαστε για την εκπλήρωσή του».

«Aυτό που προέχει αυτήν τη στιγμή δεν είναι η επόμενη δόση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία για το come back. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι μέχρι σήμερα οι προηγούμενες κυβερνήσεις προέκριναν τι πρέπει να υποσχεθούν για να πάρουν τις επόμενες δόσεις, «υπόσχονταν πράγματα που ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν».

Τον κίνδυνο να βυθιστεί η Ελλάδα σε «βαθιά ύφεση», αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD). Με βάση τις νέες οικονομικές της προβλέψεις, που για πρώτη φορά περιλαμβάνουν την Ελλάδα, η EBRD εκτιμά πως η κατάσταση είναι «πολύ αβέβαιη». Η EBRD προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα έχει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, ύστερα από αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% πέρυσι, και ανάπτυξη 2% το 2016.

Η ατζέντα των επόμενων ημερών και θέματα που αφορούν τη διαδικασία απασχόλησαν την ωριαία συνεδρίαση του Brussels Group, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων με αυτοπρόσωπη παρουσία στις Βρυξέλλες αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και το πιθανότερο τη Δευτέρα.

Την έγκριση του αιτήματος της εταιρείας «VODAFONE – ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Α.Ε.» για την άσκηση του δικαιώματος εξαγοράς (squeeze out) επί των μετοχών της εταιρίας «HELLAS ON LINE ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 3461/2006, αποφάσισε, μεταξύ άλλων το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή συνεδρίαση του, ενώ επέβαλε πρόστιμα 110.000 ευρώ για ανοιχτές πωλήσεις τραπεζικών μετοχών.

Στα 40,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2015, σημειώνοντας πτώση 27,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 2,4% στα 940,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 320,0 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3,4% από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Αύξηση των κερδών προ προβλέψεων κατά 7,2% έναντι του δ΄ τριμήνου 2014 σε €216 εκατ. και κατά 11% έναντι του α΄ τριμήνου 2014 ανακοίνωσε η Eurobank για το α' τρίμηνο του 2015. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 5,6% σε τριμηνιαία και 7,1% σε ετήσια βάση, καθώς και βελτίωση του δείκτη κόστους - εσόδων σε 53,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε τριμήνων. Επιπλέον, επιτεύχθηκε επιστροφή των δραστηριοτήτων του εξωτερικού στην κερδοφορία (€15 εκατ.).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τα χαμηλά επιτόκια, που έχουν οδηγήσει τους επενδυτές σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων αναλαμβάνοντας παράλληλα μεγαλύτερο ρίσκο, αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη ρυθμιστικών τραπεζικών αρχών της Ευρώπης που συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στο Reuters Regulation Summit. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 1 τρισ. ευρώ ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα ήδη ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διακόψει πρόωρα το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης ύψους ενός τρισ. ευρώ και πλέον που έχει θέσει σε εφαρμογή παρείχε ο Μάριο Ντράγκι, ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες περί του κινδύνου να δημιουργηθούν «φούσκες». Η δέσμευση αυτή του Ντράγκι έγινε στο πλαίσιο ομιλίας με ακροατήριο στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της γενικής του διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, και κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει άμεσα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή παρά τις έντονες επιφυλάξεις της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης, της Γερμανίας.

Τα υψηλότερα κέρδη των τελευταίων τεσσάρων ετών ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η ΑΒΝ Amro, ο τρίτος μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ολλανδίας. Τα καθαρά, προ έκτακτων δαπανών κέρδη της ΑΒΝ αυξήθηκαν στα 543 εκατ. ευρώ από 311 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Τα έσοδα σημείωσαν άνοδο 9%, ενώ η απόδοση ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε στο 14%.

Μειωμένες κατά 1.000 στις 264.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ στις αρχές Μαΐου, δείχνοντας πως ο ρυθμός των απολύσεων παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι οι αιτήσεις θα αυξάνονταν στις 275.000 την εβδομάδα 3-9 Μαΐου από 265.000 που ήταν την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΥ, Global IPO Trends: 2015 Q1, ένας σημαντικός αριθμός νέων δημόσιων προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η διάθεση των επενδυτών είναι θετική σε ολόκληρη την περιοχή, εξαιτίας των θετικών νομισματικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόσθηκε πρόσφατα αλλά και των υψηλών αποτιμήσεων.

Επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολ. σε έργα υποδομής θα πραγματοποιήσει η Κίνα στη Βραζιλία, όπου ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιανγκ αναμένεται την Τρίτη. «Αυτά είναι 50 δισεκατομμύρια δολ. για νέα έργα. Θα υπάρξουν λεπτομέρειες μετά το τέλος της επίσκεψης, καθώς και ποια θα είναι τα έργα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διπλωμάτης Χοσέ Γκράτσα Λίμα, αρμόδιος στο υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας για τις σχέσεις με την Ασία και Ωκεανία.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα