ΕΥ: Έντονη η δραστηριότητα δημόσιων προσφορών στην Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 13:12
UPD:13:13
Shutterstock

Έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥ, πέντε από τις δέκα μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΥ, Global IPO Trends: 2015 Q1, ένας σημαντικός αριθμός νέων δημόσιων προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η διάθεση των επενδυτών είναι θετική σε ολόκληρη την περιοχή, εξαιτίας των θετικών νομισματικών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόσθηκε πρόσφατα αλλά και των υψηλών αποτιμήσεων.

Αντίθετα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν μόνο 38 δημόσιες προσφορές στις ΗΠΑ αντλώντας έσοδα 5,6 δις δολάρια, σε σχέση με 71 δημόσιες προσφορές που συγκέντρωσαν 12 δις δολάρια το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, αφήνοντας τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση με βάση τόσο τον αριθμό όσο και τα κεφάλαια.

Συνολικά, η γεωγραφική περιοχή της ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) βρίσκεται στην πρώτη θέση με βάση τα  κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, με έσοδα 16,8 δις δολάρια, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και τη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ με 67 δημόσιες εγγραφές ήταν η δεύτερη όσον αφορά τον αριθμό των συναλλαγών, μετά τη Νοτιοανατολική Ασία. Το Λονδίνο ξεχώρισε με συνολικά 17 νέες εισαγωγές στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου μαζί με το AIM (Alternative Investment Market), συγκεντρώνοντας 3,4 δις δολάρια. Το χρηματιστήριο της Μαδρίτης κατέλαβε τη δεύτερη θέση με βάση τα αντληθέντα κεφάλαια, ενισχυμένο από την δημόσια εγγραφή του κρατικού φορέα διαχείρισης των Ισπανικών αεροδρομίων Aena, η οποία συγκέντρωσε 4,8 δις δολάρια.

Υποτονική εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο

Το 2015 ξεκίνησε υποτονικά όσον αφορά στις δημόσιες προσφορές, με συνολικά 252 εισαγωγές στο χρηματιστήριο κατά το πρώτο τρίμηνο, από τις οποίες αντλήθηκαν 38,2 δις δολάρια, σημειώνοντας μείωση 4% ως προς το συνολικό αριθμό και 19% ως προς τα κεφάλαια σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΥ. Σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014, η μείωση φθάνει το 31% ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών και 47% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια.       

Ένδειξη υγιούς αγοράς αποτελεί το εύρος των κλάδων που προχωρούν σε δημόσια προσφορά. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιομηχανία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, αντιπροσωπεύοντας το 27% των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν και ακολουθούν η ενέργεια  (13%) και οι τηλεπικοινωνίες (11%). Με βάση τον αριθμό των εισαγωγών προηγείται πάλι η  βιομηχανία, αντιπροσωπεύοντας το 18% του συνόλου, ενώ ακολουθούν οι κλάδοι της υγείας (15%) και της υψηλής τεχνολογίας (14%).  

Καθώς πολλοί χρηματιστηριακοί δείκτες σε όλον τον κόσμο βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα – ή τουλάχιστον σε επίπεδα που δεν έχουμε δει μετά το 2007 – οι αποτιμήσεις έχουν εκτοξευθεί. Αυτό ενισχύει την όρεξη των επενδυτών για νέες δημόσιες εγγραφές και ενθαρρύνει επιχειρηματικά και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια να αναζητήσουν έξοδο από τις επενδύσεις τους, δημιουργώντας έτσι έναν επωφελή κύκλο.

Βασική κινητήρια δύναμη αυτού του κύκλου είναι οι χρηματοδότες οι οποίοι στηρίζουν ένα σημαντικό μέρος των δημοσίων προσφορών. Το πρώτο τρίμηνο του 2015 οι δημόσιες προσφορές με χρηματοδότηση από private equity και venture capital αντιπροσώπευαν το 17% των συμφωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο και το 32% των αντληθέντων κεφαλαίων. Τα ποσοστά αυτά ήταν ακόμη υψηλότερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη – 55% και 37% με βάση τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών και 51% και 54% με βάση τα έσοδα, αντίστοιχα.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα