Ε.Ε.: «Πονοκέφαλος» για τις ρυθμιστικές αρχές τα χαμηλά επιτόκια

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015 15:10
UPD:15:13
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

 Τα χαμηλά επιτόκια, που έχουν οδηγήσει τους επενδυτές σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων αναλαμβάνοντας παράλληλα μεγαλύτερο ρίσκο, αποτελούν αυτή τη στιγμή τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την χρηματοοικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη ρυθμιστικών τραπεζικών αρχών της Ευρώπης που συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στο Reuters Regulation Summit.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ύψους 1 τρισ. ευρώ ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα ήδη ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

«Οι επενδυτές αναζητούν αποδόσεις, συνεπώς στρέφονται σε προϊόντα που ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο ή μεγαλύτερη διάρκεια ή είναι περισσότερο μη ρευστοποιήσιμα», είπε ο Στίβεν Μάιουρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Αυτό αυξάνει το ρίσκο για τους διαχειριστές κεφαλαίων και τον υπόλοιπο μη τραπεζικό κλάδο, όπως οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα επενδυτικά ταμεία, καθώς αναζητούν αποδόσεις σε επενδύσεις που ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους. Και αυτό με τη σειρά του έχει σημάνει συναγερμό για τις ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού κλάδου.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι ρυθμιστικές αρχές εμφανίζονται μάλλον απρόθυμες να προχωρήσουν σε κινήσεις προληπτικού χαρακτήρα, είπε ο Ντέιβιντ Ράιτ, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς.

«Τα επιτόκια είναι χαμηλά επειδή η οικονομική δραστηριότητα είναι χαμηλή και τα επιτόκια θα αλλάξουν καθώς η οικονομική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό;», διερωτήθηκε. «Φυσικά υπάρχουν ρυθμιστικές επιπτώσεις και πρέπει να το προσέχουμε αυτό. Όλοι ψάχνουν για αποδόσεις αλλά το ρίσκο είναι έμφυτο στις κεφαλαιαγορές», σημείωσε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα