Το ταξίδι στο άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα πως η χώρα θα μείνει στην ευρωζώνη… συνεχίζεται.
Είναι βέβαιο πως δεν έχουν αποκλειστεί οι δρόμοι με τους εταίρους, για την εξεύρεση ενός έντιμου συμβιβασμού. Όμως, η ροή των ειδήσεων και των σχολίων γύρω από την κατάσταση της οικονομίας, την εικόνα των προοπτικών της σύμφωνα με οίκους αξιολόγησης, αλλά και οι κινήσεις στο νομοθετικό έργο δεν προκαλούν αύξηση στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Παράλληλα ξεκίνησε στο εσωτερικό η συζήτηση για πιθανή προσφυγή στις κάλπες για δημοψήφισμα, αν δεν υποχωρήσουν οι πιστωτές στα προαπαιτούμενα που δεν εκπληρώθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα στήριξης. Ενδεχόμενο που τρομάζει τους επενδυτές μετοχών αφού αυτό σημαίνει πως η αβεβαιότητα μπορεί να αποκτήσει ζημιογόνο διάρκεια.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η σφαλιάρα από την S&P δεν μπορεί να είναι άσχετη από τη βαρύτητα που δίνει η παγκόσμια οικονομική κοινότητα στην επίσκεψη του ΥΠΟΙΚ στις ΗΠΑ και έχει γίνει σαφές πως οι Αμερικανοί ιθύνοντες δεν θεωρούν ικανούς τους Ευρωπαίους να ελέγξουν μια άτακτη πτώχευση κράτους μέλους κρίνοντας από το πρόσφατο παρελθόν και την Lehman το 2008. Από την μελέτη της στατιστικής προϊστορίας οι δείκτες έχουν περάσει ξανά στην κατώτερη ζώνη για το τελευταίο 12μηνο. Η θέση μας εδώ και μήνες είναι γνωστή αν κόψει κάτω από τις 222 ο 25άρης η επίσκεψη στις 210 θεωρείται δεδομένη. Χθες ο δείκτης βρέθηκε ως τις 215 ενώ πρόσφατα είχε σταματήσει στις 214 αλλά το πρόβλημα είναι ότι χάθηκε η προθεσμία για το Eurogroup του Απριλίου.
Περιμένουμε να σημειωθεί ένα χαμηλό αυτή την περίοδο κοντά στις 210 μονάδες. Ωστόσο λόγω της έντασης που διαπιστώνουμε πως επιδιώκουν οι εταίροι, καθώς κυλάει ο χρόνος είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε πως κάτω από τις 210 βρίσκονται οι 170 μονάδες. Αλλά, για αυτά τα επίπεδα δεν θα μιλήσουμε αναλυτικά ακόμα. Σήμερα θα υπάρξει μάλλον αντίδραση ανοδική με σταθεροποιητικό αποτέλεσμα, αφού (και αν) χθες προεξόφλησαν οι θεσμικοί την έκθεση του υποβιβασμού της οικονομίας από την S&P.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Θετικό ήταν την Τετάρτη το κλείσιμο των αμερικανικών δεικτών, καθώς έλαβαν για ακόμη μία συνεδρίαση ώθηση από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα οποία και επισκίασαν τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 18.112,61 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,68% στις 5.011,02 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,51% στις 2.106,63 μονάδες.
Με κέρδη 4,2% έκλεισε η μετοχή της Intel, καθώς ανακοίνωσε ότι σημείωσε κέρδη 1,99 δισ. δολ. ή 41 σεντς ανά μετοχή, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, από 1,93 δισ. δολ. ή 38 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.
Στον αντίποδα, η Bank of America υποχώρησε κατά 1,1%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 3,36 δισ. δολάρια ή 27 σεντ ανά μετοχή στο πρώτο τρίμηνο του 2015 έναντι ζημιών 276 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 0,6% - ελαφρώς μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές - εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ ον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve.
Επίσης, σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Απρίλιο - για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο - υποδηλώνοντας επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα.
ΕΥΡΩΠΗ
Με κέρδη έκλεισαν χθες οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά την επιβεβαίωση της διατήρησης του επιτοκίου αναφοράς στο 0,05% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και τις διαβεβαιώσεις του επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραμείνει μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,30% στις 7.097 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,03% στις 12.231 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,70% στις 5.254 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,57% στις 414,06 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από τους κλάδους ενέργειας και μεταλλευμάτων.
Στο ταμπλό, η Hennes & Mauritz ενισχύθηκε κατά 1,6%, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις ενδυμάτων το Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσει η άνοδος το 7,4%.
Στον αντίποδα, η Nokia Oyj τελικά έκλεισε με απώλειες 1%, παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά κατέγραφε ισχυρά κέρδη, με αφορμή την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της ανταγωνίστριας εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel-Lucent. Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η συμφωνία αποτιμά την Alcatel-Lucent στα 15,6 δισ. ευρώ. Η Alcatel, κατέγραψε απώλειες 14%.
Επίσης, η Sika σημείωσε πτώση 3,5%, καθώς φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η πώλησή της στην Cie. de Saint-Gobain, παρά τις αντίθετες απόψεις που έχουν εκφραστεί από μέλη του διοικητικού συμβουλίου και μεγαλομετόχους.
Παράλληλα, αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Όπως, επίσης, διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι, η υλοποίηση των προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού εξελίσσεται ομαλά, με όγκους σύμφωνα με το ανακοινωθέν ποσό των 60 δισ. ευρώ ανά μήνα. Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι αποτελεσματικά.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,7% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γαλλία τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ στη Γερμανία, ο ίδιος δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,3%.
ΧΑ
Περιορίστηκαν στο τέλος οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έφτασε ενδοσυνεδριακά να χάνει έως και 3,96%, με αφορμή τόσο τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού όσο και τα αρνητικά ξένα δημοσιεύματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,94% στις 743,95 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 762,80 μονάδες και η χαμηλότερη στις 728,61. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 0,16% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 62,23 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,39 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Η αγορά βλέπει να απομακρύνεται η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων κατά το Eurogroup της 24ης Απριλίου, αποτυπώνοντας έτσι ανησυχίες για το κατά πόσο επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Μαΐου.
Το κλίμα στο ταμπλό επιδεινώθηκε επικίνδυνα μετά τη 1 το μεσημέρι, καθώς υπήρξε καταιγισμός αρνητικών ξένων δημοσιευμάτων, ενώ τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Αρνητικά επέδρασαν και οι αναφορές για διενέργεια δημοψηφίσματος.
Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης οι ρευστοποιήσεις μειώθηκαν, καθώς ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε ότι θα συνεχίσει η στήριξη των ελληνικών τραπεζών, όσο αυτές είναι φερέγγυες και παρέχουν τα κατάλληλα ενέχυρα.
Ωστόσο, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει, αν και ρωτήθηκε, για την έρευνα που έχει ξεκινήσει η Κομισιόν στο ζήτημα της αναγνώρισης των κεφαλαίων από την αναβαλλόμενη φορολογία στην Ελλάδα, στην Ισπανία,στην Πορτογαλία και στην Ιταλία. Από τότε που έγινε γνωστή η έναρξη της έρευνας ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τους επενδυτές να αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους υπό την προοπτική να χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου σε περίπτωση που η αναγνώριση των κεφαλαίων κριθεί παράνομη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είχαν σήμερα διακυμάνσεις έως και 20,9%. Εκτός της Εθνικής, η οποία έκλεισε σταθεροποιητικά, μετά από ένα ενδοσυνεδριακό -10,74%, τις μεγαλύτερες των απωλειών κατέγραψε η Πειραιώς, στο -13,18%. Η Eurobank έκλεισε στο -8,16% και η ΑΛΦΑ στο -5,83%.
Ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 220,99 μονάδες, με πέντε τίτλους να κλείνουν θετικά, σταθερή η Εθνική και οι υπόλοιποι με απώλειες. Ο τζίρος του στα 61,9 εκατ. ευρώ, ήτοι σε ποσοστό το 93,8%.
Θετικά έκλεισαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+3,56% στα 2,3300 ευρώ). Ακολούθησε η μετοχή της Grivalia (που είχε βρεθεί σε χαμηλά 12μήνου) με άνοδο 2,59% στα 7,14 ευρώ, η ΕΕΕ στο +1,39% και σε νέα υψηλά 12μήνου. Στο +1,20% η Jumbo και στο +0,71% ο ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, μόλις στο -0,28% η Motor Oil, που προερχόταν από το χθεσινό +7,42%, καλά στάθηκαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (-1,08%) και στο +1,07% η Folli Follie. Σημαντικές, όμως απώλειες σημείωσε η MIG (-6,40%).
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (-5,33%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (+1,38%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 25 κινήθηκαν ανοδικά, 81 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Η θέση μας εδώ και μήνες είναι γνωστή αν κόψει κάτω από τις 222 ο 25άρης η επίσκεψη στις 210 θεωρείται δεδομένη. Χθες ο δείκτης βρέθηκε ως τις 215 ενώ πρόσφατα είχε σταματήσει στις 214 αλλά το πρόβλημα είναι ότι χάθηκε η προθεσμία για το Eurogroup του Απριλίου.
Χθες ο δείκτης που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων που γυρίζουν στις συναλλαγές βρέθηκε ως τις 215,87 μονάδες.
Τιμές κάτω από αυτά τα επίπεδα έχουν εμφανιστεί το τελευταίο 12μηνο:
Στη συνεδρίαση της 20/3 όταν το κλείσιμο έγινε στις 222,01 μονάδες και το ελάχιστο ήταν 215,82, στις 19/3 που βρέθηκε στις 214,1 και έκλεισε στις 214,29 μονάδες. Αυτή ήταν η δέσμη του Μαρτίου με τα χαμηλά αλλά υπάρχει και η δέσμη του Ιανουαρίου με την συνεδρίαση της 28/1 με κλείσιμο στις 210,15 και ελάχιστο στις 209,48 στις 29/1 με κλείσιμο στις 218,88 και ελάχιστο στις 209,76 και την επόμενή της στις 30/1 που έκλεισε στις 215,63 και είχε ελάχιστο τις 213,6.
Τεχνικά το καλύτερο σενάριο είναι η τριπλή εγγραφή σκληρού πυθμένα γύρω από τις 210 μονάδες μια φορά τον Ιανουάριο, μια ακόμα τον Μάρτιο και μια τον Απρίλιο. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε να σημειωθεί ένα χαμηλό αυτή την περίοδο κοντά στις 210 μονάδες. Ωστόσο λόγω της έντασης που διαπιστώνουμε πως επιδιώκουν οι εταίροι καθώς κυλάει ο χρόνο είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε πως κάτω από τις 210 βρίσκονται οι 170 μονάδες αλλά για αυτά τα επίπεδα δεν θα μιλήσουμε αναλυτικά ακόμα.
Σήμερα
Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών πήραν ώθηση από ένα παγκόσμιο ανοδικό κύμα για τις αξίες υψηλού κινδύνου και κινήθηκαν ανοδικά την Πέμπτη, ενώ τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ έστειλαν το δολάριο κάτω.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αναρριχήθηκε κατά +1%. Τα χρηματιστήρια της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Κίνας και της Μαλαισίας εμφανίζουν κέρδη, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,5% γιατί είναι ισχυρότερο το γιεν.
Στα χρηματιστήρια της Wall Street εμφανίστηκαν ευμεγέθη κέρδη στη διάρκεια της νύχτας γιατί δημοσιεύτηκαν διάφορα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τα κέρδη του πανευρωπαϊκού Eurofirst 300 του δείκτη των κορυφαίων μετοχών τον έστειλαν σε υψηλά 14 ετών αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιβεβαίωσε την χαλαρή κατεύθυνση της πολιτικής της.
Το αμερικανικό δολάριο ταλαντεύτηκε χαμηλότερα έναντι του ευρώ και του γιέν μετά την πτώση την προηγούμενη ημέρα από την αδύναμη αμερικανική βιομηχανική παραγωγή και την μεταποιητική δραστηριότητα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Η αδύναμη εξέλιξη που εμφανίζουν οι δείκτες τρέφει την αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων της Fed.
Το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,2 τοις εκατό στα 1,0707 δολάρια, προσθέτοντας στα κέρδη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το δολάριο διεύρυνε τις απώλειες και υποχώρησε 0,1% στα 118,99 γιεν.
Η αγορά θα επηρεαστεί από τα δεδομένα επί της κατοικίας στις ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα αναφορικά με τα κίνητρα για το δολάριο.
Μια απότομη αύξηση του αργού πετρελαίου υποστήριξε επίσης τα νομίσματα των βασικών προϊόντων, όπως το καναδικό δολάριο. Οι τιμές των futures του Αργού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν μετά τα στοιχεία της κυβέρνησης που έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν λιγότερο από όσο αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα. Η τιμή του Αργού των ΗΠΑ ήταν κάτω 0,5% στα 56,09 δολάρια το βαρέλι, μετά το άλμα σχεδόν κατά 6% στη διάρκεια της νύχτας.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Δραματικά χαμηλή ορατότητα περιβάλλει πλέον την "ατμόσφαιρα" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς καταγράφεται εμφανώς η αδυναμία να σημειωθεί πρόοδος ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές της. Έτσι, αυξάνεται η πιθανότητα να μην επιτευχθεί ο ζητούμενος "έντιμος συμβιβασμός" ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς οι "κόκκινες" γραμμές της Κυβέρνησης περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται "εκ των ων ουκ άνευ" από τους Δανειστές και ιδιαίτερα το ΔΝΤ (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις συντάξεων), ενώ προεξοφλείται ότι η τυχόν συμφωνία δεν θα γίνει πριν το Eurogroup της 11ης Μαΐου(!)
Συνακόλουθα, πυκνώνουν τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου και οι δηλώσεις Αξιωματούχων, με αναφορές στην προοπτική να εμφανιστεί σύντομα πιστωτικό γεγονός λόγω αδυναμίας κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της Χώρας, καθώς η κάλυψη τους μετά το τέλος Απριλίου θα είναι σχεδόν αδύνατη. Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση έχει αρνηθεί να τις προτάξει σε σχέση με τις λοιπές τρέχουσες Κρατικές υποχρεώσεις (μισθοδοσία κοκ).
Σαν αποτέλεσμα, η Ανάσταση του Θεανθρώπου δεν συντελείται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που συνεχίζει να ακολουθεί το ... "Γολγοθά" του καθώς επανήλθαν οι ρευστοποιήσεις μετοχών. Πρωταγωνιστής είναι πάλι ο Τραπεζικός κλάδος, ο αναμφισβήτητα πλέον πληττόμενος κλάδος από την δυστοκία των διαπραγματεύσεων, με τις τιμές των μετοχών να διαμορφώνονται κάτω από το 1 ευρώ (στη Eurobank δε, κάτω και από 0,1 ευρώ), αλλά και των τίτλων εταιρειών Κρατικού ενδιαφέροντος, για τους οποίους αδυνατίζει το σενάριο ιδιωτικοποίησής τους, ακόμη και στην περίπτωση του ΟΛΠ όπου η διγλωσσία καλά κρατεί...
Αντιθέτως, σχετική ανθεκτικότητα παρατηρείται στους λοιπούς τίτλους εταιρειών με υγιή θεμελιώδη όπου υπάρχουν θέσεις ξένων, ιδιαίτερα αν οι τιμές τους συγκριθούν με τα επίπεδα τιμών που είχαν καταγράψει το 2012, οπότε πάλι το "grexit" ήταν σενάριο υπολογίσιμης πιθανότητας. Ωστόσο, η συντήρηση του υψηλού "country risk" δύσκολα θα αποτρέψει την αποεπένδυση και από αυτές τις μετοχές, γεγονός που διαφαίνεται ήδη από τη συμπεριφορά στις μετοχές του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ που καταγράφουν απώλειες, παρά τη βελτίωση του προς καταβολή μερίσματος από τον τελευταίο.
Οι διαπραγματεύσεις στο Euro Working Group πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει η βούληση να εγκριθεί κάποια συμφωνία σε προσεχές Eurogroup.
Πιθανότερο σενάριο παραμένει εκείνο που παρατείνει για την Ελληνική Οικονομία το καθεστώς "ασθενούς σε μονάδα εντατικής θεραπείας", σύμφωνα με το οποίο θα χορηγηθεί κάποια χρηματοδότηση για να εξυπηρετηθούν οι άμεσες υποχρεώσεις της, καθώς τα Κρατικά διαθέσιμα εξαντλούνται. Για το σκοπό αυτό άλλωστε, η ΕΚΤ ενέκρινε ένα ακόμη νέο όριο ELA ώστε να υποβοηθηθεί η Τραπεζική ρευστότητα...
Είναι φανερό, ότι τα δεδομένα αυτά δεν αρκούν για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας (παρά τα θετικά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής και της ανεργίας για τους πρώτους μήνες του 2015). Αντιθέτως, διατηρείται το υψηλό "country risk" και διαμορφώνονται προϋποθέσεις συνέχισης της αποεπένδυσης των επενδυτών εξωτερικού, με ισχυρή την πιθανότητα για γενίκευση του σκηνικού απαξίωσης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η αρνητική ψυχολογία οδηγεί στο ναδίρ την αισιοδοξία και μηδενίζει τη διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων.
Τελικά, το άθλιο επιχειρηματικό περιβάλλον της Χώρας και η καταβαράθρωση της εμπιστοσύνης έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεων στα "σεντούκια" και στα "ασφαλή καταφύγια" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, παρά τις αρνητικές αποδόσεις που ήδη διαμορφώνει η εφαρμογή της ποσοτικής χαλάρωσης του Mario Draghi.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Οι Μετοχές και το πετρέλαιο αντέχουν στα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά το δολάριο υποκύπτει
Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά μετά το ράλι στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια της νύχτας και την άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Το δολάριο ωστόσο, σύρθηκε κάτω μετά από τα απογοητευτικά στοιχεία των ΗΠΑ. Μια φτωχότερη από την αναμενόμενη έκθεση για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ το Μάρτιο, έφερε την εκτίμηση μας για ΑΕΠ Α τριμήνου στο 1,2% έως 1,1%. Ο δείκτης Empire State της παραγωγής τον Απρίλιο ήταν επίσης συγκρατημένα απογοητευτικός.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν επίσης, με το Brent αυξάνεται πάνω από τα $ 60 / βαρέλι για πρώτη φορά από τις αρχές Μαρτίου, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ επιβραδύνεται. Κατά συνέπεια, τα νομίσματα που σχετίζονται με το πετρέλαιο υπερ-αποδίδουν.
Αναμένουμε πιο θετικά δεδομένα από την οικονομία των ΗΠΑ σήμερα. Οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,0% το Μάρτιο σε 969000 από 897000, αντιστρέφοντας μέρος της απότομης πτώσης κατά 17% το Φεβρουάριο.
Το κλίμα της αγοράς στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστο από την απουσία ανακοίνωσης για πρόοδο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της. Οι αποδόσεις των 5ετών ανέβηκαν περισσότερο από 70 μονάδες βάσης για να ανέβει περισσότερο από το 16%. Πιστεύουμε ότι η πιθανότητα μιας ελληνικής εξόδου είναι μεγαλύτερη τώρα από ότι ήταν ποτέ, ακόμη και αν μια λύση «της ύστατης ώρας με μπαλώματα» παραμένει η βασική μας πρόβλεψη για τώρα.
Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχιστεί μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο του 2016. Με προσδοκίες για τον πληθωρισμό να μένουν στα επίπεδα που ήταν από την αρχή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αναμένουμε μια συνεχή δέσμευση επί των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία θα πρέπει να διατηρήσει την καθοδική πίεση στην σχέση ανταλλαγής EUR/USD.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στο “CCC+/C” από «Β-/B» προέβη ο οίκος Standard & Poor’s, ενώ αναθεώρησε σε αρνητική και την προοπτική του αξιόχρεου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει και νέα υποβάθμιση εντός των επόμενων έξι μηνών. Στη σχετική ανακοίνωση ο αμερικανικός οίκος επικαλείται για την απόφασή του την επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στις τράπεζες και το κράτος και διαμηνύει πως χωρίς «βαθιές» οικονομικές μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης, το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο.
Εάν η Ελλάδα θέλει να λάβει το υπόλοιπο ποσό του πακέτου στήριξης θα πρέπει να βρεθεί μια λύση μέχρι τις 30 Ιουνίου, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg. Ερωτηθείς για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το πρόγραμμα έχει επεκταθεί δύο φορές μέχρι τώρα, με την 30η Ιουνίου να είναι η καταληκτική ημερομηνία.
Στα 110 δισ. ευρώ φτάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα όρια της χρήσης του προγράμματος έκτακτης στήριξης της ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στα «χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».
Εκνευρισμένος φέρεται να είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της Ε.Ε., τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του εκτελεστικού οργάνου της Επιτροπής ο κ. Γιούνκερ φέρεται να είπε ότι η υπομονή του με την Αθήνα εξαντλείται και ότι δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται από το πρακτορείο.
Δεν προβλέπεται Grexit στο βασικό σενάριο που προκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικής Πολιτικής Χοσέ Βινιάλς και πρόσθεσε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν τρομερή και θα συνεπαγόταν τεράστιο οικονομικό κόστος. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την ευκαιρία της δημοσιοποιήσης της έκθεσης Global Financial Stability Report του Ταμείου ο Βινιάλς επιβεβαίωσε ότιοι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Αθήνα, το ΔΝΤ και τους άλλους διεθνείς πιστωτές για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα.
Σφάλμα χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν αφήνει «σχεδόν κανένα περιθώριο ελιγμού» στην ελληνική κυβέρνηση ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.
Σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ παρεμβαίνει στο ζήτημα της Ελλάδας, ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος απαντά ότι «πρόκειται για έναν τρόπο αδιανόητο τρόπο για έναν δημόσιο φορέα. Είναι λίγο σαν οι αμερικανοί ηγέτες να άφηναν την Καλιφόρνια να φτάσει στην χρεοκοπία χωρίς να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι!».
Τη διεύρυνση της παρουσίας της στο Αζερμπαϊτζάν από εμπορική σε παραγωγική εξετάζει η Αλουμύλ. Οπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Μυλωνάς, υπάρχουν σχετικές επαφές και αρχικές συμφωνίες σε εξέλιξη και στόχος της Αλουμύλ είναι η περαιτέρω ανάπτυξή της τόσο στην αζέρικη αγορά όσο και στη γειτονική αγορά του Ιράν, που αριθμεί μεγάλο αζέρικο πληθυσμό (περί τα 23 εκατ. Αζέρους).
Την 14η Μαΐου 2015 όρισε η Aegean Airlines ως ημερομηνία αποκοπής μερίσματος, η πληρωμή του θα ξεκινήσει στις 21 Μαΐου 2015. Η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου 2015.
Με βελτιωμένη πρόταση όσον αφορά τη διανομή μερίσματος προχωρά το διοικητικό συμβούλιο της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της 20ής Απριλίου. Η πρόταση αφορά αυξημένο μέρισμα ποσού 0,70 ευρώ ανά μετοχή προ παρακράτησης φόρου (συμπεριλαμβανομένου προμερίσματος 0,20 ευρώ, το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί) έναντι αρχικής πρότασης για διανομή μερίσματος 0,45 ευρώ ανά μετοχή.
Αυξημένες στα 446,17 εκατ. ευρώ ήταν οι πωλήσεις των καταστημάτων Jumbo από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τον Μάρτιο του 2015, έναντι 410,94 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε τους πρώτους εννέα μήνες της τρέχουσας οικονομικής χρήσης κατά 8,57% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης ο κύκλος εργασιών του ομίλου σημείωνε αύξηση 7,70%.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σε συμφωνία για την εξαγορά της ανταγωνίστριας εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel-Lucent κατέληξε η Nokia. Σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών, η συμφωνία αποτιμά την Alcatel-Lucent στα 15,6 δισ. ευρώ (16,6 δισ. δολ.). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι επενδυτές της Alcatel θα λάβουν 0,55 μετοχές της Nokia για κάθε μετοχή που κατέχουν στη γαλλική εταιρεία. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 4,12 ευρώ, βάσει της τιμής στην οποία έκλεισε η μετοχή της Nokia την Τρίτη.
Πτώση 0,6% - ελαφρώς μεγαλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές - εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση που καταγράφεται από τον Αύγουστο του 2012. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση της παραγωγής κατά 0,5%, έπειτα από την άνοδο 0,1% του Φεβρουαρίου.
Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Απρίλιο - για πρώτη φορά από τον περασμένο Δεκέμβριο - υποδηλώνοντας επιδείνωση των συνθηκών στον τομέα. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η New York Fed, ο δείκτης υποχώρησε στο -1,2 από 6,9 τον Μάρτιο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για αύξησή του στο 7.
Την «ανυπομονησία» της να συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους επόμενους μήνες εξέφρασε η Google, δηλώνοντας ωστόσο πως διαφωνεί με τις κατηγορίες της Κομισιόν ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στις αγορές. Οι κατηγορίες ότι η Google δημιουργεί προβλήματα στον ανταγωνισμό και ενεργεί εις βάρος των καταναλωτών «δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», αναφέρει ο αμερικανικός κολοσσός του διαδικτύου σε ανάρτηση στο επίσημο ιστολόγιό του.
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,05% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,05%, 0,30% και ‑0,20% αντιστοίχως.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ