Market Beat: Οι θεσμικοί γνωρίζουν πως οι πολιτικοί αναμένουν πολλά από τις Βρυξέλλες σήμερα

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2015 10:00
UPD:10:00
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σήμερα είναι μέρα που θα υπάρξουν ενδείξεις για το μέλλον της σχέσης της χώρας με τους εταίρους η οποία έχει βρεθεί στο κέντρο του ενδιαφέροντος όσων παρακολουθούν τις αγορές της ευρωζώνης. Για την ώρα η απόδοση του 10έτους Ισπανικού ομολόγου είναι στο 1,312% του Ιταλικού στο 1,308% ενώ του ελληνικού έχει περάσει στο 11,27% ανεβαίνοντας χθες 4,23% και σε αυτό μπορεί να αποδοθεί η πτώση του ΧΑ κατά -4,13%. Πολλοί εγχώριοι πολιτικοί αναλυτές σήμερα υπογράμμιζαν ότι το τηλεφώνημα του προέδρου των ΗΠΑ στην Καγκελάριο Μέρκελ υπογραμμίζει πως η κρισιμότητα της κατάστασης αντιστοιχεί με εκείνη της εποχής του G20 στις Κάνες τον Νοέμβριο του 2011. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά χθες με αρκετά υψηλό τζίρο συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες πιέστηκε διαρκώς επί τέσσερις ώρες και μετά αντέδρασε ασθενικά, αλλά η βουτιά των επιμέρους μετοχών υπογράμμισε την μόνιμη αποστροφή στην ανάληψη ρίσκου. Οι αγοραστές τις υπερβάλλουσας προσφοράς ήταν πολύ σκληροί, αφού δεχόντουσαν να απορροφήσουν τις μετοχές προς πώληση σε επίπεδα τιμών χαμηλότερα από τα ισχύοντα την προηγούμενη ώρα.

Η εικόνα της ελληνικής κρίσης προκάλεσε αντίδραση και από το ΔΝΤ που σχολίασε ότι στα χρόνια λειτουργίας του η Ελλάδα είναι η χώρα που δεν κατάφερε να βοηθηθεί όσο καμία άλλη. Με τη συμπλήρωση βουτιάς της τάξης του -4%  ο τζίρος είχε ξεπεράσει τα 95 εκατ. ευρώ ο δείκτης των blue chip είναι κοντά στις 218 μονάδες και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στα 43 και κάτι δις ευρώ. Ο δε τζίρος για τις τέσσερις τράπεζες ήταν πάνω από 49. Μια αγορά με τόση εστίαση του επενδυτικού ενδιαφέροντος αποτελεί πεδίο σύγκρουσης αγοραίων δυνάμεων με εκπαίδευση για την εκπλήρωση «ειδικών αποστολών». Οι ιδιώτες με τη γενναιότητα να συμμετέχουν, ας μη βιαστούν να θεωρήσουν ότι γράφτηκε ο πυθμένας.

Οι επενδυτές στα παράγωγα έδωσαν στη σειρά που από αύριο στις 14:00 θα είναι η κυρίαρχη στις συναλλαγές μετά την εκπνοή των σειρών Μαρτίου τιμή εκκαθάρισης πάνω από το κλείσιμο του 25άρη. Αποτυπώνοντας μια αισιόδοξη προσδοκία για την τάση του 25άρη για δεύτερη μέρα στη σειρά και χωρίς να απογοητευτούν από τη διάψευσή τους την Τετάρτη. Πιθανά γνωρίζουν πως θα υπάρξει συμφωνία ή μια καθοριστική εξέλιξη στη συνάντηση κορυφής της ΕΕ. Το κλίμα από τις ασιατικές αγορές είναι θετικό για τις μετοχικές αξίες και με μια κίνηση δήλωση κάποιων από τις Βρυξέλλες δεν αποκλείεται να σταματήσει την άνοδο των αποδόσεων των 10ετών ελληνικών ομολόγων. Τότε το κλίμα θα αλλάξει για τις μετοχές του 25άρη άρα και η πορεία του που για την ώρα δείχνει ότι είναι σε καλό δρόμο για να εγγραφούν ξανά τα επίπεδα των 210 μονάδων.

Σημαντικές εξελίξεις υπάρχουν σήμερα σε ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια κεφαλαιαγορά με αντίδραση του ευρώ μετά από σειρά πτωτικών εγγραφών έναντι του δολαρίου. Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι δεν θα υπάρξει άμεσα αύξηση επιτοκίων, αν και η νομισματική πολιτική έχει τεθεί σε διαδικασία αναθεώρησης. Άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει η επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν σε πρόσφατες δηλώσεις της, ότι η αφαίρεση του όρου περί υπομονής σημαίνει ότι στις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου.

Έτσι οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πλέον ότι αυτή θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο, ή αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ανατρέποντας το αρνητικό ενδοσυνεδριακό κλίμα, μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι δεν θα υπάρξει άμεσα αύξηση επιτοκίων, αν και η νομισματική πολιτική έχει τεθεί σε διαδικασία αναθεώρησης. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,27% στις 18.076,19 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,92% στις 4.982,83 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,21% στις 2.099,42 μονάδες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που επακολούθησε της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής της Fed  FOMC), αφαιρείται η λέξη «υπομονετική» για την έναρξη της διαδικασίας για την σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Όπως, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει η επικεφαλής της Fed, Τ. Γέλεν σε πρόσφατες δηλώσεις της, η αφαίρεση της φράσης αυτής σημαίνει ότι στις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου.

Έτσι οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πλέον ότι αυτή θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο, ή αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. 

Στο ταμπλό, η Adobe Systems υποχώρησε κατά 3,5%, καθώς απογοήτευσε με τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου τους αναλυτές. Επίσης, ανέφερε ότι τα κέρδη του τρέχοντος τριμήνου θα διαμορφωθούν στα 41-47 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 48 σεντς.

Στον αντίποδα, η Oracle ενισχύθηκε κατά 2,9%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση του μερίσματός της. Επίσης, η διοίκηση ανέφερε ότι τα έσοδα του προηγούμενου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 6%, αν εξαιρεθούν οι επιπτώσεις από την αύξηση του δολαρίου.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Bank of America, το ποσοστό των διαχειριστών κεφαλαίων που κατέχουν αμερικανικές μετοχές είναι πλέον μικρότερο από εκείνο που κατέχουν τίτλους στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι διαχειριστές έχουν αποσύρει από την αρχή του έτους περί τα 14 δισ. δολάρια από τις αμερικανικές μετοχές, ενώ έχουν διοχετεύσει περί τα 29 δισ. δολάρια στις διεθνείς μετοχές.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με την αγορά να αναμένει τις ανακοινώσεις της Federal Reserve, σχετικά με τη νομισματική της πολιτική, η οποία θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της αντίστοιχης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη, μετά την παρουσίαση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,57% στις 6.945 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,48% στις 11.923 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 5.033 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,33% στις 398,65 μονάδες, λαμβάνοντας επί της ουσίας στήριξη από το βρετανικό χρηματιστήριο.

Στο ταμπλό, η Inditex σημείωσε κέρδη 3,3%, καθώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του προηγούμενου έτους, ενώ ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις από την αρχή του έτους ήδη καταγράφουν αύξηση 13%.

Επίσης, κέρδη 8,3% σημείωσε η SBM Offshore, μετά τη συμφωνία που πέτυχε με τις αρχές της Βραζιλίας για την έρευνα σε συμβόλαια με την Petroleo Brasileiro.

Τέλος, η Standard Chartered  ενισχύθηκε κατά 8,1%, μετά την αναβάθμισή της από την Barclays σε overweight, επισημαίνοντας ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος αποτελεί εγγύηση αλλαγής πλεύσης για την τράπεζα προς το θετικότερο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 1,9% καταγράφηκε τον Ιανουάριο στην κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη έναντι του Δεκεμβρίου του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Επίσης, στα 7,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν στα 148,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν στα 140,3 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 6%

ΧΑ

Με  σημαντικές απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας τα κρίσιμα επίπεδα των 745 μονάδων, ενώ από τις 24 Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης χάνει σχεδόν 200 μονάδες, ήτοι το 21,3% της αξίας. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 4,13% στις 737,96 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 766,31 μονάδες και η χαμηλότερη στις 733,20. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 60,50% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 92,67 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 3,92 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Από τις 24 Φεβρουαρίου μεσολάβησαν 16 συνεδριάσεις, με μόλις τέσσερις εξ αυτών να κλείνουν θετικά, αποτυπώνοντας την ανησυχία των επενδυτών για τις εξελίξεις σε επίπεδο διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, ενώ παράλληλα, οι πιεστικές ανάγκες των margin calls οδηγούν σε συνεχείς ρευστοποιήσεις μετοχών. 

Η επενδυτική ψυχολογία σήμερα επιβαρύνθηκε περαιτέρω, καθώς υπήρξε αιφνίδια επιδείνωση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της χώρας με την αναφορά του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ πως υπάρχουν ήδη έτοιμα σενάρια σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο, όπως ο περιορισμός των τραπεζικών εκροών για ένα διάστημα στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από όσα έχει εξαγγείλει και κυρίως από όσα θεωρεί απαραίτητα για να ανασάνει η οικονομία και η κοινωνία.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται στο περιθώριο του ελληνικού αιτήματος για συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τους Γιούνκερ-Μέρκελ-Ολάντ και Ντράγκι στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., της προσεχούς Πέμπτης, αλλά και το τετ-α-τετ με την Άγκελα Μέρκελ της προσεχούς Δευτέρας, τα οποία συνιστούν ίσως την τελευταία προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να πείσει τις αγορές ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της Ευρωζώνης.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν όλο και περισσότερο, καθώς μέχρι την Παρασκευή πρέπει να αποπληρωθούν 1,6 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια που λήγουν και 336 εκατ. ευρώ της τελευταίας δόσης του ΔΝΤ για τον Μάρτιο, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα πρέπει να πληρωθεί επιπλέον 1 δισ. σε τόκους και άλλες υποχρεώσεις.

Στο επίκεντρο σήμερα των συναλλαγών βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 8,26% και στις 535,91 μονάδες, ενώ και ο FTSE 25 έκλεισε στις 218,48 μονάδες με πτώση 3,95% χάνοντας την

στήριξη και των 220 μονάδων, με επόμενη περίπου 20 μονάδες χαμηλότερα. Η αξία των συναλλαγών του FTSE 25 ανήλθε στα 93,15 εκατ. ευρώ και κάλυψε το 96% του συνολικού τζίρου. Με τρεις ανοδικές, μία σταθερή (ΟΤΕ) και 21 πτωτικές και με την ΕΕΕ να στηρίζει το ταμπλό κατά το δυνατόν [+2,29%, στην κφση των 5,9 δισ. ευρώ].

Αρνητική πρωταγωνίστρια η μετοχή της Εθνικής, η οποία έκλεισε με πτώση 10,34% στα 1,04 ευρώ και όγκο 17,8 εκατ. τεμάχια. Στο -8,55% και η Alpha Bank, στα 0,2780 ευρώ με όγκο 51,3 εκατ. τεμάχια. Νέο ιστορικό χαμηλό για τη Eurobank που έκλεισε στα 0,0910 με πτώση 8,08%, διακινώντας όγκο 76,5 εκατ. τεμάχια, ενώ η Πειραιώς συγκράτησε τις απώλειες της στο -2,74% και στα 0,3550 ευρώ. Πτώση και στα warrants, στο -12,94% της Alpha Bank, στο -11,61% της Πειραιώς και στο -11,50% της Εθνικής.

Στο χώρο του FTSE 25 ανοδικά διασώθηκαν οι Coca Cola HBC, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,29%, η Grivalia Properties στο +0,13% και η ΜΕΤΚΑ στο +0,23%.  Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (-9,94%), Jumbo (-9,09%), Ελλάκτωρ (-8,85%), ΟΠΑΠ (-6,59%), MIG (-6,55%) και Μυτιληναίος (-6,01%)

Ούτε μία μετοχή του Midcap20 βρέθηκε στο κλείσιμο θετική, ενώ εκείνη των Πλαστικών Θράκης παρέμεινε σταθερή. Η αξία των συναλλαγών του στα 1,65 εκατ. ευρώ και με μεγάλους χαμένους τους τίτλους των Αττικής (-14,75%), Υγεία (-10,56%), Χαλκορ  (-9,73%), Fourlis (-9,33%) και Lamda (-6,48%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος της Υγείας   (-10,56%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των  Τροφίμων – Ποτών (+2,27%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 20 κινήθηκαν ανοδικά, 99 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Δεν αλλάζουμε τη θέση μας:

Αν λάβουμε υπόψη τα σημάδια από τις συναλλαγές το τρέχον έτος απομένουν λίγες συνεδριάσεις για να ξαναβρεθεί ο 25άρης στα χαμηλά που όρισε η τρίτη πτωτική συνεδρίαση μετά τις εκλογές φέτος δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου στις 210 μονάδες. Επιστρέφοντας στα στατιστικά της αντίστοιχης περιόδου του 2012, αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα επίπεδα των 210 μονάδων που γράφτηκαν φέτος αντιστοίχηση και αναφορά  έχουν σε κάποιες συνεδριάσεις του 2012 και συγκεκριμένα : στις 23/7 ο δείκτης έκλεισε στις 209,58 με υψηλό ημέρας και τιμή ανοίγματος στις 226,5 μονάδες. (Δηλαδή μισή μονάδα κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης 17/3.) Την επόμενη 24/7 με διακύμανση τριών μονάδων έκλεισε στις 210,49 ενώ στις 25/7 οδηγήθηκε στις 209,49 με χαμηλό τις 206,64 και μέγιστο στις 212,4. Στις 26/7 βούτηξε ως τις 208 μονάδες και στις 27/7 κατέληξε στις 210,29 με ημερήσια διακύμανση τέσσερις μονάδες.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως τα επίπεδα τιμών που αντιλαμβάνονται οι θεσμικοί ως κρίσιμα φέτος έχουν «κατασκευαστεί» από συναλλαγές το 2012. Και η τρέχουσα ζώνη τιμών του 25άρη που είναι λίγο πιο πάνω από τη ζώνη των 210 μονάδων όπως αναφέραμε στην αρχή έχει προκύψει από μια σειρά 8 συνεδριάσεων του Αυγούστου εκείνης της χρονιάς. Θεωρούμε για αυτό πιθανό γύρω από τις 227 μονάδες να έχουμε κάποιες συνεδριάσεις με μικρό εύρος διακύμανσης και χωρίς να παραβιαστεί το όριο των 226 μονάδων. Αν όμως περάσουν οι τιμές κάτω από τις 222 μονάδες τα επίπεδα μεταξύ 206 και 210 μονάδων είναι η ζώνη τιμών που θα θεωρήσουν οι θεσμικοί κατάλληλη για τον 25άρη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές, οδεύουν προς ένα υψηλό έξι μηνών, μετά την Federal Reserve των ΗΠΑ, που δήλωσε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν πως η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και όπως ανέφεραν αξιωματούχοι τα επιτόκια θα αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι προέβλεπαν προηγουγουμένως.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific κέρδισε 1% σε πορεία για να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014. Οι αμερικανικές μετοχές και τα ομόλογα εκτινάχθηκαν  Τετάρτη ότι η Fed μείωσε την εκτίμησή της για το ύψος που θα έχει το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μέχρι το τέλος του 2015 στο 0,625%, αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου για  1,125 τοις εκατό. Για το σύνολο των τριμηνιαίων προβλέψεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μείωσαν τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Αυτή είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς σημαίνει ότι η Fed πιστεύει ότι η πρόσφατη ισχυρή εικόνα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη φθάσει σε επίπεδο που να δικαιολογεί μια αύξηση των επιτοκίων. Αρκετοί σήμερα δήλωσαν πως η ανακοίνωση της Fed, μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες μιας αύξησης των επιτοκίων τον Ιούνιο όπως αναμενόταν μέχρι χθες από την αγορά.

Ο S & P / ASX 200 Index της Αυστραλίας αυξήθηκε 1,3% ενώ της Νέας Ζηλανδίας αναρριχήθηκε 0,2% αφού τα δεδομένα έδειξαν ότι η οικονομία της αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2007 το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ανέβηκε 0,9%. Ο ΝΙΚΚΕΙ  υποχώρησε 0,54% μετά το άλμα του γιεν την Τετάρτη. Ο Shanghai Composite Index έχει αυξηθεί κατά 77% κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

H Αγορά είναι εμφανές ότι κινείται στη "σκιά" του πολιτικού ρίσκου και αναμένει πλέον τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την Πενταμελή Επιτροπή αύριο στις Βρυξέλλες και την κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο τη Δευτέρα. Χαρακτηριστικό της απαξίωσης είναι ότι ο Μυτιληναίος ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα έτους με τετραπλασιασμό της κερδοφορίας του, μείωση δανεισμού και ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους και έφτανε να χάνει μέχρι και 8,13%!

Αλλά και άλλες εταιρίες εμφανίζονται ελκυστικές τόσο σε επίπεδα ΕV/EBITDA όσο και P/Eκαι P/Sales αλλά το ρίσκο της διαπραγμάτευσης και η έλλειψη ρευστότητας τα επισκιάζει όλα. Ταυτόχρονα οι αποτιμήσεις των Τραπεζών έχουν φτάσει σε επίπεδα P/ΒV0.25. Αποτιμήσεις πολύ χαμηλές, εκτός και αν προεξοφλούνται σε αυτά τα επίπεδα ακραία σενάρια, ή αυξήσεις κεφαλαίου.

Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών δείχνουν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αγοραστές να στηρίξουν τις τιμές, καθώς ένα fund είναι λογικό να θέλει να αποχωρήσει. Το δυστύχημα είναι να μην υπάρχει ισχυρός αγοραστής και να βλέπουμε Τράπεζα να χάνει σχεδόν 50% της αξίας της σε δύο εβδομάδες. Τεχνικά, η Αγορά εμφανίζει στηρίξεις στις 730, 710 και 680 μονάδες ενώ οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 780 και 830 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το Δολάριο παραμένει αδύναμο μετά την υπέρ διατήρησης της χαλάρωσης Fed

Το δολάριο παρέμεινε υποτονικό στην Ασία και οι τοπικές αγορές μετοχών ανέβηκαν ως απάντηση στην χθεσινή απόφαση της Fed. Όλες οι μεγάλες αγορές μετοχών αυξήθηκαν εκτός από την Ιαπωνία, η οποία επιβαρύνθηκε από την πτώση του δολαρίου στην διάρκεια της νύχτας στην ισοτιμία με το γιεν. Στην Ιαπωνία μια έρευνα το Μάρτιο έδειξε μια ανάκαμψη στον τομέα της μεταποίησης, αντανακλώντας την επίδραση του ασθενέστερου γιεν. Περιμένουμε μια αύξηση των πραγματικών μισθών να ανεβάσει τελικά την ψυχολογία των καταναλωτών και με τη σειρά της και τον τομέα των υπηρεσιών. Παράλληλα με το τρίτο TLTRO της ΕΚΤ  η προσοχή της αγοράς σήμερα θα είναι για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και στην Fed της Φιλαδέλφεια για την τελευταία ανάγνωση για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο δείκτης δολαρίου είναι σήμερα περίπου 1,2% κάτω από τα επίπεδα προ της FOMC, αφού για λίγο έφθασε στο -3%. Οι αποδόσεις των αμερικανικών 10Y παραμένουν 12bp (μονάδες βάσης) χαμηλότερα. Η καμπύλη έγινε πιο απότομη ιδίως όσον αφορά την dovish ανάγνωση της δήλωσης FOMC, ενώ ο χρυσός, οι μετοχές και κάποια νομίσματα επιλεκτικά είχαν ράλι ανόδου. Τα πιστωτικά περιθώρια για τα ρευστά διευρύνθηκαν. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν καθώς το δολάριο υποχώρησε παρά την αύξηση στα αποθέματα στις ΗΠΑ. Το ρωσικό ρούβλι αυξήθηκε 3%.

Καθώς η FOMC μετατόπισε τα όρια, περιμένουμε τώρα την πρώτη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Όπως ήταν αναμενόμενο, «υπομονή» έφυγε και οι προοπτικές της οικονομίας υποβαθμίστηκαν. Το μεσαίο εύρος-στόχο για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων ανέρχεται σήμερα σε 50-75bp το 2015, 1.75-2.00% το 2016, και 3,00-3,25% το 2017.

Τα επιτόκια στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν και οι μετοχές ενισχύθηκαν καθώς ο προϋπολογισμός παρουσίασε ισχυρότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο έλλειμμα.

Σήμερα, η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει το τρίτο TLTRO της. Παρά το γεγονός ότι η PSPP ( το QE) έχει επισκιάσει τη σημασία της TLTRO (παλαιότερος μηχανισμός τροφοδότησης τραπεζών) σε σχέση με την παροχή ρευστότητας, πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα παρέχει ουσιαστική πρόβλεψη για την πιθανή εξέλιξη των ισολογισμών των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των δανειοδοτικών δραστηριοτήτων τους στην πραγματική οικονομία, στα επόμενα τρίμηνα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχίζει τις επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες για τη διεξαγωγή συζήτησης για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Όπως ανέφερε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες, ο κ. Τουσκ θεωρεί χρήσιμο να γίνει μια συζήτηση για την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνόδου, ώστε να εξεταστούν η κατάσταση της χώρας αλλά και η πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεών που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Eurogroup, της 20ης Φεβρουαρίου. 

Κατά 1,30 φορές καλύφθηκε η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, με το υπουργείο Οικονομικών να αντλεί 1,3 δισ. ευρώ και με το επιτόκιο να παραμένει σταθερό στο 2,70%, όσο ήταν και στη δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας. Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίων Σχέσεων (ΟΔΔΗΧ), «σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 1.000 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,70%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,30 φορές».

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη είχε η διοίκηση του ΟΤΕ, και συγκεκριμένα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ και το μέλος της διοίκησης της Deutsche Telekom και μέλος του δ.σ. του ΟΤΕ, υπεύθυνη για την Ευρώπη, Κλαούντια Νέματ.

Αύξηση του ορίου χρήσης του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με πληροφορίες. Έτσι, συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού φτάνει πλέον τα 69,8 δισ. ευρώ, από 69,4 δισ. ευρώ. Η επανεξέταση του ορίου χρηματοδότησης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Την ανάγκη «να δοθεί στην Ελλάδα μια έντιμη ευκαιρία» τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας απόψε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής. Ο αυστριακός καγκελάριος ενημέρωσε την επιτροπή ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε ο καγκελάριος, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιθανότατα θα συζητηθεί και η κρίση χρέους της Ελλάδας, καθώς «σε επίπεδο των υπουργών Οικονομικών δεν διαφαίνεται μέχρι στιγμής πρόοδος».

Σε τέσσερα βασικά ερωτήματα απαντούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών οι εκπρόσωποι του εγχώριου τραπεζικού συστήματος: επίπεδα ρευστότητας, εξέλιξη μη εξυπηρετούμενων δανείων, κεφαλαιακή επάρκεια, πρόοδος σχεδίων αναδιάρθρωσης. Τα τεχνικά κλιμάκια επισκέπτονται από χθες και ώς το τέλος της εβδομάδας τις συστημικές τράπεζες, την ΤτΕ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να αποτυπώσουν την εικόνα του συστήματος στο πλαίσιο των συνολικών επαφών με την ελληνική πλευρά.

Τετραπλασιασμό των καθαρών κερδών, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, στα 64,9 εκατ. ευρώ, από 15,9 εκατ. ευρώ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίος για το 2014. Παράλληλα, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν στο ρεκόρ των 253,9 εκατ. ευρώ από 225,3 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ καθαρός δανεισμός μειώθηκε περαιτέρω στα 373,4 εκατ. ευρώ από 509,7 εκατ. ευρώ το 2013. Ο όμιλος κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1.233 εκατ. ευρώ το 2014, έναντι των 1.403 εκατ. ευρώ το 2013, μείωση που οφείλεται αποκλειστικά στις ρυθμιστικές αλλαγές της λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το έδαφος για την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου μετά από αρκετά χρόνια προετοίμασε με σημερινή της ανακοίνωση η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει άμεσα.  Σύμφωνα με την ανακοίνωση που επακολούθησε της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής της Fed (FOMC), αφαιρείται η λέξη «υπομονετική» για την έναρξη της διαδικασίας για την σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

«Άδικες» χαρακτήρισε τις επικρίσεις κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο Μάριο Ντράγκι, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας εξέφραζαν την οργή τους στο κέντρο της Φρανκφούρτης. «Ως ευρωπαϊκός θεσμός που διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην καρδιά της κρίσης, η ΕΚΤ έγινε το επίκεντρο των επικρίσεων εκ μέρους εκείνων που είναι οργισμένοι με την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά την τελετή των εγκαινίων της νέας έδρας της τράπεζας, το κόστος της οποίας ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ.

Την πρόθεσή της να αποσυρθεί από την αγορά της Ρωσίας, όπου οι πωλήσεις της έχουν εκμηδενιστεί, ανακοίνωσε η General Motors, ενώ σκοπεύει να κλείσει και το εργοστάσιο της Opel στην Αγία Πετρούπολη. «Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την αποφυγή μιας μεγάλης επένδυσης σε μια αγορά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οποίας εγείρουν μεγάλες προκλήσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της GM Νταν Άμαν σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία συμφώνησαν να συμμετάσχουν στη νέα ασιατική επενδυτική τράπεζα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, που αψήφησε τις πιέσεις των ΗΠΑ και κατέστη ιδρυτικό μέλος στον οργανισμό, που θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως ανταγωνιστής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Υποδομών (ΑΙΙΒ) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο από 21 χώρες και με μεγαλύτερο και βασικότερο μέτοχο την Κίνα, ενώ θα χρηματοδοτεί έργα υποδομών, ενέργειας και μεταφορών στην Ασία.

Νέο ρεκόρ πωλήσεων έχει θέσει ως στόχο το  BMW Group για το τρέχον έτος, προσβλέποντας σε κέρδη προ φόρων (ΕΒΙΤ) της τάξης του 8-10% για τον κλάδο του αυτοκινήτου. Παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, για το 2014 και τις προοπτικές για το 2015, στο Welt του Μονάχου, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΔΣ της BMW, Norbert Reithofer, σημείωσε ότι ο βαυαρικός κολοσσός  επιδιώκει να συνεχίσει το success story, φέτος, -πέρυσι πούλησε, παγκοσμίως, πάνω από 2 εκ. αυτοκίνητα (+7,9%)-, παρά το ασταθές περιβάλλον στη διεθνή αγορά.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα