Ανοίγει το δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων η Fed

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2015 21:01
UPD:19/03/2015 00:25
REUTERS/JOSHUA ROBERTS

H επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν.

Το έδαφος για την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου μετά από αρκετά χρόνια προετοίμασε με σημερινή της ανακοίνωση η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που επακολούθησε της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής της Fed (FOMC), αφαιρείται η λέξη «υπομονετική» για την έναρξη της διαδικασίας για την σταδιακή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Όπως, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει η επικεφαλής της Fed, Τ. Γέλεν σε πρόσφατες δηλώσεις της, η αφαίρεση της φράσης αυτής σημαίνει ότι στις επόμενες δύο συνεδριάσεις θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου.

Έτσι οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν πλέον ότι αυτή θα γίνει πιθανότατα τον Ιούνιο, ή αργότερα μέσα στο καλοκαίρι. 

EURONEWS

Η Fed επανέλαβε τους δύο κύριους παράγοντες που θα κρίνουν την επαναδιαμόρφωση των επιτοκίων, οι οποίοι είναι η βελτίωση της αγοράς εργασίας και η ανάκαμψη του πληθωρισμού κοντά, αλλά κάτω, του στόχου του 2%.

Στην ανακοίνωσή της, η Fed ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν, όταν διαπιστωθεί «περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας και υπάρξει εύλογη βεβαιότητα ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί κοντά στο 2%  μεσοπρόθεσμα». Μόνο δύο από τους 17 αξιωματούχους της Fed δεν υποστήριξαν ότι ο πληθωρισμός δεν θα κινηθεί εντός του στόχου κατά το τρέχον έτος. 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει αποφασίσει πότε θα επιβεβαιωθούν αυτοί οι στόχοι για να υπάρξει η αύξηση του επιτοκίου. Μια κίνηση, όμως, τον Απρίλιο είναι απίθανη. 

Από την άλλη, οι αξιωματούχοι της Fed αναθεώρησαν προς τα κάτω το επίπεδο των επιτοκίων στο τέλος του 2015, υποδηλώνοντας ότι η πορεία της αύξησης θα είναι αργή. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 0,625% στο τέλος του 2015, από 1,125% που εκτιμούσαν προηγουμένως, ενώ για το επόμενο έτος εκτιμούν ότι το μέσο επιτόκιο θα είναι στο 1,875% από 2,5% που εκτιμούσαν πριν.

Τέλος, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ φάνηκαν λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της οικονομίας. Όπως αναφέρε η ανακοίνωση, η ανάπτυξη το 2015 «έχει μετριαστεί κάπως».

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η δήλωση δεν ανέφερε τις επιπτώσεις του ισχυρότερου δολαρίου, σημείωσε ότι η αύξηση των εξαγωγών «έχει εξασθενήσει». Η χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου θεωρείται ως θετική, επισημαίνοντας ότι θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης θα δημοσιοποιηθούν στις 8 Απριλίου.

 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα