Η εικόνα της σχέσης της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας με τους πιστωτές και τους εταίρους της, χωρίς να έχει αλλάξει ριζικά, έχει αποκτήσει κάποια στοιχεία που επιτρέπουν την ανάπτυξη πιθανοτήτων να βρεθεί μέση λύση. Κατάλληλη να διαπεράσει το τείχος που υψώθηκε και από τις δυο πλευρές αρχικά αφού υπάρχουν πολλές αναφορές από κινήσεις σε διεθνές επίπεδο που γίνονται από σημαντικούς παράγοντες που τονίζουν την αναγκαιότητα εξέυρεσης λύσης που θα αποκλείσει το Grexit. Σε αυτό ελπίζουν και στοχεύουν μόνο οι bond vigilantes ενώ πανικοβάλει τους θεσμικούς επενδυτές μετοχών και ομολόγων.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Μια μέρα πριν από ένα Eurogroup αφιερωμένο αποκλειστικά στην ελληνική περίπτωση, οι επενδυτές στο ΧΑ πιθανά να παραμείνουν ελαφρά απαισιόδοξοι και επιφυλακτικοί και θα είναι καλό κατά την εκτίμησή μας να συνεχιστεί η πτώση των ρυθμών συναλλαγών. Βέβαια δεν θα είναι θετικό μήνυμα αν συνεχιστεί η τακτική των γενικευμένων πιέσεων που δεν αφήνουν περιθώρια για επιστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου σε κάποιες έστω μετοχές του 25άρη. Χθες αμυντικά κινήθηκαν μετοχές όπως η ΔΕΗ και η ΙΝΛΟΤ αλλά αυτό που θα χρειαστεί για να μην φθάσουν οι τιμές των δεικτών σε επίπεδα που θα γεννήσουν πανικό είναι κάποιοι κλάδοι να εμφανίσουν θετικό πρόσημο.
Χθες οι θεσμικοί ήταν σαφώς επηρεασμένοι από τη διάσταση που πήρε η ελληνική υπόθεση σε παγκόσμια κλίμακα. Το Grexit ως πιθανή κατάληξη της σχέσης της χώρας με την ευρωζώνη αναφέρθηκε ακόμα και από τον Άλαν Γκρίνσπαν που όταν ήταν επικεφαλής της Fed ήταν εξαιρετικά πειστικός όταν απευθυνόταν στους θεσμικούς του πλανήτη. Αξίζει να αναφέρουμε πως η επιβεβαίωση των σημαντικών προειδοποιήσεων από τον Γκρίνσπαν έρχεται συνήθως αφού περάσουν δυο χρόνια από την εκφορά τους.
Η Μέρκελ, από τις ΗΠΑ, ανάφερε πως θα «καταφέρει» να καταλάβει τις θέσεις της κυβέρνησης αύριο ή σε μερικές μέρες το αργότερο. Υπογραμμίζοντας τη διάθεσή της, αντί να υποχωρήσει από την αρχική της θέση, να καθυστερήσει στην τελική αντιμετώπιση. Πολλοί ισχυρίζονται πως ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους επενδυτές. Μακάρι, αλλά διαφωνούμε. Εκτιμούμε πως θα βρεθεί η οδός για να αποκτήσει μάκρος η περίοδος της αβεβαιότητας.
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε όλους τους τομείς, σήμερα Τρίτη, αφού παρέμεινε η νευρικότητα από την αποχώρηση δυνητικά της Ελλάδας από το ευρώ και την κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ουκρανία που υπέσκαψαν τη διάθεση ανάληψης κινδύνου, ενώ το δολάριο έχασε την ορμή που είχε στο ράλι μετά τις νέες θέσεις εργασίας την Παρασκευή. Αυτά σημειώνει το Reuters στο σχόλιο για την Ασία και συνεπώς συνεχίζουν οι αναλυτές να στηρίζουν την ερμηνεία της καθόδου σε παγκόσμια κλίμακα χρησιμοποιώντας την Ελλάδα παρά τρομάζοντας από την αποχώρηση δυνητικά της Ελλάδας από το ευρώ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street, αποτυπώνοντας την ανησυχία των επενδυτών για τις εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,53% στις 17.729,21 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε απώλειες 0,39% στις 4.726,01 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,43% στις 2.046,74 μονάδες.
Στο ταμπλο, η Alcoa υποχώρησε κατά 5%, μετά την υποβάθμισή της από την JPMorgan σε neutral από overweight προηγουμένως.
Στον αντίποδα, η Qualcomm ενισχύθηκε κατά 2,6%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε η διοίκηση με την κινεζική κυβέρνηση για την υπόθεση παραβίασης των πρακτικών υγιούς ανταγωνισμού. Η εταιρεία θα καταβάλει πρόστιμο 975 εκατ. δολαρίων, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι το πρόστιμο θα ξεπερνούσε τα 1,6 δισ. δολάρια.
Επίσης, η Hasbro σημείωσε κέρδη κατά 8%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του τέταρτου τριμήνου του 2014 υποχώρησαν στα 75,4 εκατ. δολάρια, ενώ για το σύνολο του έτους τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,3 δισ. δολάρια, την ώρα που οι αναλυτές τα ανέμεναν στα 1,33 δισ. δολάρια.
Κέρδη 3,3% κατέγραψε η CNA Financial, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του 2014 διαμορφώθηκαν στα 691 εκατ. δολάρια, ή 2,25 δολάρια ανά μετοχή.
Πάντως οι συναλλαγές χθες ήταν περιορισμένες, με τον όγκο συναλλαγών να είναι χαμηλότερος κατά 47,5% σε σχέση με το μέσο όρο του όγκου του έτους, ενώ ήταν κατά 61% χαμηλότερος από τα υψηλά επίπεδα του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του TABB Group.
ΕΥΡΩΠΗ
Τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτύπωσαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να υπάρξει μια συμφωνία έως το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,24% στις 6.837 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,68% στις 10.664 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 4.651 μονάδες.
O σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,7% στις 370,85 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το -1,4%. Ο δείκτης κατέγραψε απώλειες έπειτα από έξι μέρες συνεχόμενης ανόδου.
Στο ταμπλό, η UBS Group σημείωσε απώλειες 1,1%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τις πρακτικές τις εταιρείας στην αγορά δομημένων προϊόντων στην αγορά συναλλάγματος.
Επίσης, η HSBC Holdings υποχώρησε 1,8%, μετά τα δημοσιεύματα της International Consortium of Investigative Journalists ότι η μονάδα private-banking της τράπεζας διατηρούσε μυστικούς λογαριασμούς ώστε να υποδέχεται κεφάλαια από παράνομες δραστηριότητες.
Τέλος, η BNP Paribas κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 3,2%, μετά την υποβάθμισή της από την JPMorgan σε sell. Η κίνηση αυτή της JP Morgan προκάλεσε ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο του Νότου, με την Santander και την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria να κλείνουν στο -2,3% και την Intesa Sanpaolo στο -3,3%.
Στον αντίποδα, οι εισηγμένες που συνδέονται με τα εμπορεύματα σημειώνουν κέρδη σήμερα, καθώς ανακάμπτουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Η Glencore έκλεισε στο +1,3% και η Statoil στο +2,5%.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 3,4% παρουσίασαν οι γερμανικές εξαγωγές σε προσαρμοσμένους όρους τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.
ΧΑ
Μεταξύ των συμπληγάδων της διαπραγμάτευσης της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας με σημαντικές απώλειες την πρώτη ημέρα μιας από τις κρισιμότερες εβδομάδες της νέας κυβερνητικής θητείας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 4,75% στις 765,22 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 801,87 μονάδες και η χαμηλότερη στις 754,11. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 31,47% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 73,54 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,25 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Οι ισορροπίες που διαμορφώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα ήταν τη Δευτέρα, και θα εξακολουθήσει και τις επόμενες μέρες, ο κυριότερος καταλύτης που διαμορφώνει το εγχώριο χρηματιστηριακό κλίμα. Έως την Τετάρτη το απόγευμα (11/2) που θα διεξαχθεί έκτακτο Eurogroup με βασικό θέμα το ελληνικό πρόγραμμα και την αμέσως επόμενη μέρα (12/2) που θα διεξαχθεί η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών, η αγορά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις, καθώς και τα μηνύματα που θα δοθούν στις ευρωπαϊκές συνεδριάσεις για την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, η σκληρή γλώσσα που υιοθετεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κάθε άλλο παρά βοήθησε τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία «παράβλεψε» τη θετική υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στη Βιέννη και τις διαβεβαιώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη περί μη εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, είναι προφανές ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη δίνει αυτή την στιγμή τον τόνο των εξελίξεων και καθορίζει σχεδόν αποκλειστικά διαθέσεις και ψυχολογία. Η προσπάθεια που έγινε για να προσεγγιστούν οι δύο πλευρές εξασφαλίζοντας κάποιο χρόνο προετοιμασίας για ένα «ενδιάμεσο πρόγραμμα-γέφυρα» δεν έχει αποφέρει κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα για την ελληνική πλευρά ενώ πλέον ο χρόνος λιγοστεύει στενεύοντας τα διαπραγματευτικά περιθώρια.
Στο ταμπλό, ο FTSE 25 έκλεισε με απώλειες 5,82% στις 226,17 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών του να φτάνει στα 82,3 εκατ. ευρώ και στο 95,7% του συνολικού. Ανοδικά έκλεισε η ΔΕΗ στο +0,58% και στα 5,1800 ευρώ, κάνοντας μια μικρή «ρελάνς» στη δημοπρασία με 14.000 τεμάχια. Τα υπόλοιπα 344 χιλ. τεμάχια δόθηκαν στο μείον με τον μέσο όρο στα 4,94 ευρώ και στο -4%.
Σταθερή η μετοχή της Τιτάν στα 22,00 ευρώ. Στην κορυφή των πιέσεων οι Ελλάκτωρ (-11,06%), ΓΕΚ Τέρνα (-9,14%), Jumbo (-7,69%), ΟΠΑΠ (-6,36%), ΟΤΕ (-6,01%), MIG (-6,67%) και Μυτιληναίος (-6,61%).
Έντονες ήταν οι πτωτικές τάσεις σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος απορρόφησε περίπου τα 150 εκατ. τεμάχια από τα 161,5 εκατ. τεμάχια συνολικά. Η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησαν 6,06% στα 0,3100 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών της στα 15,64 εκατ. ευρώ και τον όγκο σε 51,81 εκατ. τεμάχια.
Με πτώση 14,05% έκλεισε η Πειραιώς στα 0,52 ευρώ, με τζίρο 14,16 εκατ. ευρώ και όγκο 27 εκατ. τεμάχια, ενώ στο -9,80% η Εθνική στα 0,89110 ευρώ με τζίρο 17 εκατ. ευρώ (περίπου το 20% του συνολικού) και 17 εκατ. τεμάχια.
Επίσης, με πτώση 9,63% η Eurobank στα 0,1220 ευρώ, με την αξία των συναλλαγών της στα 6,11 εκατ. ευρώ και τον όγκο σε 50,13 εκατ. τεμάχια.
Ο Mid Cap έκλεισε στο -2,54% και στις 805,38 μονάδες με τον τζίρο στα 1,61 εκατ. ευρώ. Στο +8,94% με 157 χιλ. τεμάχια όγκο η μετοχή των Πλαστικών Θράκης και στο +0,65% η Ιντραλοτ που εφέτος ενισχύεται κατά 42,2%. Αντίθετα, ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι Intracom στο -7,63%, Fourlis στο -6,59%, Frigoglass στο -6,36%, Ελληνικά Καλώδια στο -6,33%, Χαλκόρ στο -5,17%, J&P Άβαξ στο -4,70% και Σωληνουργεία Κορίνθου στο -4,21%,
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-9,33%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+7,06%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 23 κινήθηκαν ανοδικά, 97 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Οι θεσμικοί χθες έδωσαν στον 25άρη πτώση τόση ώστε, να οδηγηθεί ελάχιστα πάνω από το κλείσιμο της πρώτης και ανοδικής συνεδρίασης του Φεβρουαρίου. Ήτοι, από Δευτέρα σε Δευτέρα έδωσαν μηδενική μεταβολή και με τρεις διαδοχικά πτωτικές συνεδριάσεις εξαέρωσαν τα κέρδη των δυο σημαντικά ανοδικών συνεδριάσεων της περασμένης εβδομάδας.
Αν όμως δούμε την στατιστική προϊστορία, τότε διαπιστώνουμε πως ο 25άρης βρέθηκε σε ζώνη τιμών που «χρησιμοποιήθηκε» πολύ από τις 14 Αυγούστου του 2012 ως το τέλος εκείνου του μήνα και αφού η πολιτική σκηνή και οι εξελίξεις επανέφεραν τα ερωτήματα εκείνης της εποχής, υποχρεωτικά τα επιμετρούμε. Η φάση εκείνου το καλοκαιριού βασίστηκε στην επιφύλαξη των θεσμικών για το αν είχε αποτραπεί 100% μια έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη, την υπεράσπιση της οποίας «με κάθε μέσο» είχε πρόσφατα αναλάβει τότε τον Ιούλιο του 2012 ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ντράγκι.
Η οπτική της στήλης σχετικά με την εποχή εκείνη είναι ότι στατιστικά χώρισε σε δυο στατιστικά διακριτές ζώνες, το διάσημα από τις 226 μονάδες ως το κατώτερο του βίου του στις 167,93 μονάδες, που σημειώθηκαν στις 5/6/2012.
Η ανώτερη έχει κάτω όριο τις 206 αν και μια υπερβολή μπορεί να επιτρέψει εγγραφή ως και τις 202 μονάδες και ανώτερο τις 226. Από αυτά γίνεται σαφές πως θεωρούμε ότι ο δείκτης ακούμπησε χθες το άνω όριό της και ή θα αντιδράσει ανοδικά ή θα περάσει για καλά στην ζώνη που αναφέραμε. Κάτω από τις 206 μονάδες και ως τις 168 χονδρικά έχουμε την τελευταία ζώνη, που αν και μεγαλύτερη την έχει διανύσει ο 25άρης και στο κάτω και στο πάνω σε λίγες συνεδριάσεις.
Αξίζει να υπογραμμίσουμε πως η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών τους τελευταίους 12 μήνες και ειδικότερα το τελευταίο τρίμηνο έχει ορίσει ως επίπεδο στήριξης για τον 25άρη, με διπλή εγγραφή, εκείνο των 209 μονάδων που ήταν ελάχιστο στην συνεδρίαση της 28/12 και 29/12. Δηλαδή τα φίλτρα των αλλαγών στη σύνθεση του δείκτη τον ανάγκασαν να αναγνωρίσει στήριξη 4 ως 8 μονάδες ψηλότερα από εκείνη που έδιναν οι συναλλαγές του 2012. Ωστόσο η ύπαρξη των δύο ζωνών είναι διακριτή και νομίζουμε ότι για την ώρα με αυτές καθορίζουν τις επιλογές των στοιχημάτων τους οι επενδυτές στα παράγωγα.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σε όλους τους τομείς, σήμερα Τρίτη, αφού παρέμεινε η νευρικότητα από την αποχώρηση δυνητικά της Ελλάδας από το ευρώ και την κλιμακούμενη σύγκρουση στην Ουκρανία που υπέσκαψαν τη διάθεση ανάληψης κινδύνου, ενώ το δολάριο έχασε την ορμή που είχε στο ράλι μετά τις νέες θέσεις εργασίας την Παρασκευή.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε 0,33% και οι μετοχές στην Αυστραλία και τη Νότια Κορέα ήταν επίσης χαμηλότερα. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχει οριακή μεταβολή.
Τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, δεν βοήθησαν τη διάθεση υπέρ ανάληψης κινδύνου, αφού τα σημάδια αδυναμίας της Κινέζικης ανάπτυξης ενισχύθηκαν με τον πληθωρισμό στο χαμηλότερο επίπεδο της πενταετίας. Από την άλλη πλευρά, ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία για επιβράδυνση της οικονομίας θα πρέπει να αυξήσει τις προοπτικές για περαιτέρω πολιτκές αναθέρμανσης.
Αυτές οι προσδοκίες έκαναν τον Shanghai Composite Index να σκαρφαλώσει 1,46% στις 8:59 ώρα Ελλάδος.
Όσοι στοιχημάτισαν για το άνοιγμα στην Ευρώπη δίνουν πτώση στον FTSE Βρετανίας και αμετάβλητους τους DAX και CAC. Η πιθανότητα Ελλάδα να αφήσει τη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί, καθώς η χώρα λαμβάνει μια όλο και πιο σκληρή γραμμή πάνω στο θέμα για το δημόσιο χρέος της. Σημείωσαν στο Reuters.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να πλήττεται περισσότερο και πλέον βλέπουμε δύο Αγορές, μία αυτή των Τραπεζών και μία όλες τις υπόλοιπες εταιρείες.
Η Κυβέρνηση τρέχει ένα σημαντικό αγώνα δρόμου για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα στο έκτακτο Eurogroup, σε μία προσπάθεια να πείσει την ΕΕ να τις δώσει ένα νέο δάνειο, ή τον τρόπο εκείνο να πληρώσει τις άμεσες υποχρεώσεις της μέχρι το Καλοκαίρι, χωρίς να την αναγκάσει να πάρει νέα μέτρα.
Οι δύο πλευρές θέλουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα, ξέροντας παρόλα αυτά πως κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανέναν. Παρόλα αυτά η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση μιας και δεν έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές λύσεις (που δεν θα προβληματίσουν το σύστημα), για να βρει ρευστότητα, καθώς δεν μπορεί να εκδώσει ΟΕΔ σε μία λύση βραχυπρόθεσμη και με μεγάλο κόστος.
Η πίεση που θα ασκηθεί την Τετάρτη θα είναι μεγάλη, ενώ το πιο πιθανό είναι οι διαπραγματεύσεις και η λύση να βρεθούν στις 18 του μήνα.
Μπορεί η Κυβέρνηση να θέλει να δώσει σημαντικές μετεκλογικές παροχές, παρόλα αυτά ξέρει πως χρειάζεται να κυβερνήσει και όχι να φέρει την Χώρα σε μία κατάσταση ασφυξίας, με προβλήματα που δεν θα είναι εύκολο να λυθούν στο άμεσο μέλλον.
Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι χωρίς μέτρα θα πάρουμε μία δίμηνη παράταση χρόνου, το πρόβλημα θα έρθει μπροστά μας και πάλι σε δύο μήνες, μιας και είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθούν τόσο σύντομες "αναίμακτες" λύσεις που θα μπορέσουν να ξεπεράσουν την πίεση, περισσότερο για μεταρρυθμίσεις στην Ελληνική οικονομία.
Κατά την άποψή μας, το θέμα διακρατικό χρέος ήρθε μπροστά για να καλύψει όλα τα υπόλοιπα. Η ΕΕ από την άλλη δεν θέλει να δώσει μπροστά μία λύση, μιας και θέλει πρώτα να λύσει τα ανοιχτά θέματα των μεταρρυθμίσεων κάτι που δεν κατάφερε να κάνει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Από την άλλη η Ευρώπη πρέπει να κάνει πίσω σε κάποια θέματα "καλή τη πίστη", μιας και ξέρει ότι μπορεί να οδηγηθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οπότε το πιο πιθανό οι διαπραγματεύσεις να μας φέρουν σε μία λύση-παράταση χωρίς όμως να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, σε σχέση με αυτά που ο Κόσμος περιμένει.
Καλώς ή κακώς η λύση δεν μπορεί να έρθει ως δια μαγείας και σε πρώτο χρόνο και η οικονομία χρειάζεται κάποιο διάστημα να μπορέσει σταδιακά να ισορροπήσει.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι χωρίς την στήριξη της ΕΕ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μιας και είναι ο μόνος δρόμος η Χώρα, μέσω του QE, να μπορέσει να βγει στις Αγορές, κάτι που θα την απεξαρτήσει σταδιακά από τον "βραχνά" του μνημονίου, κάνοντας την πολιτική που θέλει και πιστεύει για να γυρίσει η Οικονομία σε μία σταθερή ανάπτυξη.
Από την άλλη χωρίς ΕΚΤ και ΕΣΠΑ δεν έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές, κάτι που γνωρίζει καλά μιας και ακόμα και αν βρει βραχυπρόθεσμα μία λύση δανεισμού από άλλες Χώρες αυτό δεν της λύνει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα.
Εν κατακλείδι να πούμε πως η Αγορά μεσοπρόθεσμα παραμένει πτωτική, με το επίπεδο του 1000 να έχει γίνει πλέον η κύρια αντίστασή μας μεσοπρόθεσμα.
Όσοι νομίζουν ότι μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το 'volatility', σε μία Αγορά που κινείται με βάση τα νέα θα πρέπει να έχουν πολύ δεδομένους, κανόνες κρατώντας μετρητά παράλληλα, ενώ όσοι νομίζουν ότι θέλουν να κάνουν 'fundamental' τοποθετήσεις σε ενδιαφέρουσες αποτιμήσεις εταιρειών, θα πρέπει να ξέρουν ότι τυχόν αρνητικά γεγονότα μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Ο πληθωρισμός της Κίνας κάτω από το 1% τον Ιανουάριο βοηθά στην οικοδόμηση τείχους ανησυχίας για εμφάνιση αποπληθωρισμού και στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ελλάδα: Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη θέση του να μην επιδιώξει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης. Η προοπτική ενός νέου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πιθανό να συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τους αρχηγούς κρατών όταν θα συναντηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι αγορές είναι αγχωμένες ζητώντας μια γρήγορη επίλυση της αβεβαιότητας, με δεδομένη την σκληρή γραμμή στην Ελλάδα, παρά την απόφαση της ΕΚΤ να ανεβάζει το κόστος της πρόσβασης σε ρευστότητα για την Ελλάδα. Τα spreads ήταν υψηλότερα χθες, με τις αποδόσεις Ελλάδα στα 10ετή ομόλογα πάνω σχεδόν 70 bp. Παραμένουμε ουδέτεροι. Μακροοικονομικά στοιχεία, ωστόσο, θεωρούνται αισιόδοξα: Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αυξήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Μείωση 2,7% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή, σε μέσα επίπεδα, το 2014, ενώ τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους παρουσίασε πτώση 3,8%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης βιοµηχανικής παραγωγής υποχώρησε κατά 3,8% τον Δεκέμβριο του 2014 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2013, έναντι µείωσης 1,4% που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.
Η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της περιλαμβάνονται μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που συστήνει στην Ελλάδα έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασάις και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η αντιπαράθεση Ελλάδας και Ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος ανεβάζει τα επίπεδα κινδύνου για την βρετανική οικονομία ημέρα με την ημέρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζορτζ Όζμπορν. Προειδοποίησε μάλιστα ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα προκαλούσε «σοβαρές οικονομικές αναταράξεις» στη χώρα του.
Το πρόγραμμα διάσωσης βρίσκεται στη βάση κάθε διαπραγμάτευσης την οποία θα έχουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την Ελλάδα, υπογράμμισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, από την Ουάσιγκτον, όπου και βρίσκεται, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτό που μετράει είναι τι ακριβώς θα θέσει η Ελλάδα στο τραπέζι του Eurogroup. Η πολιτική της Γερμανίας είχε σαν γνώμονα από το 2010 έως και σήμερα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», ανέφερε η κ. Μέρκελ.
Την ανάγκη αντικατάστασης του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα που εκπονήθηκε από την τρόικα με ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανοικοδόμησης, τόνισε η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα η Ομάδα απηύθυνε έκκληση προς την Ε.Ε. και τη νέα ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτούν αυτό το νέο πρόγραμμα
Συμφωνία για συνεργασία της Ελλάδας και της Ρωσίας στους τομείς των γεωλογικών ερευνών για υδρογονάνθρακες επιτεύχθηκε στην πρόσφατη συνάντηση, που είχαν στην Αθήνα, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας «OAO Rosgeologia», Ρομάν Πάνοφ και ο πρόεδρος της Copelouzos Group, Δ. Κοπελούζος, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
Συμφωνία, με την οποία ενώνει τις δυνάμεις της με την εταιρεία KENFOOD τροφογνωσία ΑΒΕΕ υπέγραψε την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία Μύλοι Λούλη Α.Ε. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, η KENFOOD τροφογνωσία ΑΒΕΕ θα απορροφηθεί στο ερχόμενο διάστημα από θυγατρική εταιρεία της Μύλοι Λούλη.
Σαφώς βελτιωμένη χρηματοοικονομική εικόνα παρουσιάζουν οι εισηγμένες εταιρείες το 2014, καθώς η σημαντική αποκλιμάκωση στο βραχυπρόθεσμο δανεισμό, η αύξηση των ρευστών διαθεσίμων και η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων συνδυάζεται και με μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Βέβαια, απαιτείται «πολλή δουλειά» ακόμη, ώστε οι επιχειρήσεις να ξεφύγουν από το βραχνά της έλλειψης ρευστότητας, καθώς μπορεί να σημειώνουν βελτιώσεις, όμως το κόστος χρήματος παραμένει υψηλό και μάλιστα εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ, απορροφώντας σχεδόν το 30% της λειτουργικής κερδοφορίας.
Μακροπρόθεσμο δάνειο πενταετούς διάρκειας, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, υπέγραψε και έλαβε σήμερα από την Eurobank η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας Α.Ε., με σκοπό την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η ομάδα των υπουργών Οικονομικών των G-20 δεσμεύεται να δράσει αποφασιστικά για τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, εφόσον αυτά απαιτούνται για την καταπολέμηση του κινδύνου της επίμονης οικονομικής στασιμότητας, σύμφωνα με ένα σχέδιο του ανακοινωθέντος της συνόδου της Κωνσταντινούπολης, που έχει στη κατοχή του το Reuters.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's (S&P) υποβάθμισε την Δευτέρα το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας, επικαλούμενος την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, η οποία μειώνει τα έσοδα του δημοσίου, αλλά και την «επιδείνωση» της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του. Η βαθμίδα CCC στην οποία κατατάσσεται πλέον το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας είναι πολύ κοντά στο επίπεδο χωρών που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών, υπενθύμισε ο S&P ο οποίος δεν απέκλεισε νέα υποβάθμιση της χώρας μεσοπρόθεσμα.
Αύξηση 3,4% παρουσίασαν οι γερμανικές εξαγωγές σε προσαρμοσμένους όρους τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 0,8%, φέρνοντας το εμπορικό πλεόνασμα στα 21,8 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν το πλεόνασμα στα 18,8 δισ. ευρώ.
Διαβεβαιώσεις ότι «έχει αλλάξει», μετά τις «παραλείψεις που διαπιστώθηκαν το 2007», έδωσε σήμερα το ελβετικό παράρτημα της HSBC, σύμφωνα με ανακοίνωση που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Η HSBC (Ελβετία) ξεκίνησε μία ριζική αναδιάρθρωση το 2008 για να εμποδίσει να χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες της για φοροδιαφυγή ή ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», δηλώνει στην ανακοίνωση ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, Φράνκο Μόρα.
Με κέρδη έκλεισε και σήμερα το πετρέλαιο, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία μετά το το +7,2% της προηγούμενης εβδομάδας. Ανοδικά κινήθηκε και ο χρυσός, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά τριών εβδομάδων που βρέθηκε την Παρασκευή. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη της τάξεως του 0,6%, στα 1.241,50 δολάρια η ουγγιά.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ