Πτώση στις ευρωαγορές, ανησυχία για την Ελλάδα

Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 19:08
UPD:19:09
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Φωτογραφία αρχείου.

Τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτύπωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες να υπάρξει μια συμφωνία έως το τακτικό Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,24% στις 6.837 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,68% στις 10.664 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,85% στις 4.651 μονάδες.

O σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,7% στις 370,85 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε έως το -1,4%. Ο δείκτης κατέγραψε απώλειες έπειτα από έξι μέρες συνεχόμενης ανόδου.

Στο ταμπλό, η UBS Group σημείωσε απώλειες 1,1%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες σχετικά με τις πρακτικές τις εταιρείας στην αγορά δομημένων προϊόντων στην αγορά συναλλάγματος.

Επίσης, η HSBC Holdings υποχώρησε 1,8%, μετά τα δημοσιεύματα της International Consortium of Investigative Journalists ότι η μονάδα private-banking της τράπεζας διατηρούσε μυστικούς λογαριασμούς ώστε να υποδέχεται κεφάλαια από παράνομες δραστηριότητες.

Τέλος, η BNP Paribas κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 3,2%, μετά την υποβάθμισή της από την JPMorgan σε sell. Η κίνηση αυτή της JP Morgan προκάλεσε ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο του Νότου, με την Santander και την Banco Bilbao Vizcaya Argentaria να κλείνουν στο -2,3% και την Intesa Sanpaolo στο -3,3%.

Στον αντίποδα, οι εισηγμένες που συνδέονται με τα εμπορεύματα σημειώνουν κέρδη σήμερα, καθώς ανακάμπτουν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Η Glencore έκλεισε στο +1,3% και η Statoil στο +2,5%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 3,4% παρουσίασαν οι γερμανικές εξαγωγές σε προσαρμοσμένους όρους τον Δεκέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα