Στις εξαγωγές αναζητούν διέξοδο οι επιχειρήσεις μαρμάρων

Μειώθηκε η παραγωγή τελικών προϊόντων μαρμάρου την περίοδο 2011-2013
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 09:49
UPD:09:55
SHUTTERSTOCK

Σύμφωνα με κλαδικής μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, o κλάδος των μαρμάρων στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα μαρμάρων.

Μείωση παρουσίασε η συνολική παραγωγή τελικών προϊόντων μαρμάρου την περίοδο 2011-2013, λόγω της καθίζησης της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας και παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής ογκομαρμάρου, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές.

Σύμφωνα με κλαδικής μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, o κλάδος των μαρμάρων στην Ελλάδα αποτελεί έναν από τους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, καθώς στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα κοιτάσματα μαρμάρων. Στον κλάδο εξόρυξης των μαρμάρων, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων αναπτύσσεται έντονος ανταγωνισμός.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου έχει καταφέρει να διατηρήσει τη θέση της, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που υφίσταται. Ωστόσο, οι περιορισμοί που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με την έκδοση και ανανέωση αδειών εκμετάλλευσης λατομείων αντικειμενικά περιορίζουν την ανάπτυξη του κλάδου και την αξιοποίηση των διαθέσιμων αποθεμάτων μαρμάρου.

«Την περίοδο 2011-2013 αν και σημειώθηκε ανάκαμψη της εγχώριας παραγωγής ογκομαρμάρου, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές, ωστόσο η συνολική παραγωγή τελικών προϊόντων μαρμάρου παρουσίασε μείωση, λόγω της καθίζησης της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας», δήλωσε η Ελένη Βλάχου, Consultant στη Διεύθυνση Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών, η οποία επιμελήθηκε τη συγκεκριμένη μελέτη.

Σύμφωνα με την κ. Βλάχου, η εγχώρια αγορά ογκομαρμάρου εμφανίζει διαχρονική πτώση από το 2008 και μετά (σωρευτική μείωση της τάξης του 28%-29%), ενώ εμφάνισε σημεία ανάκαμψης το 2013. Το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από την εγχώρια εξόρυξη ογκομαρμάρου που πραγματοποιείται από τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά τελικών προϊόντων μαρμάρου την τελευταία πενταετία παρουσίασε σημαντική μείωση, με μέσο ετήσιο ρυθμό 13%. Οι εισαγωγές διαχρονικά κυμάνθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Την τελευταία τριετία ιδιαίτερα παρατηρείται συρρίκνωση των εισαγωγών, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης. Ωστόσο, οι συνολικές εξαγωγές μαρμάρων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση από το 2010 και μετά, όπως παρατηρεί η κ. Βλάχου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, η κατανάλωση γρανίτη στην χώρα μας παρουσίασε καθοδική πορεία από το 2008 και μετά, παρουσιάζοντας το 2013 μείωση 21,4%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παρ’ όλα αυτά, ο γρανίτης παραμένει ανταγωνιστικό προϊόν του μαρμάρου και προτιμάται σε συγκεκριμένες χρήσεις λόγω της ανθεκτικότητάς του.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα