Ο S&P υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 00:50
UPD:00:52
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's (S&P) υποβάθμισε την Δευτέρα το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας, επικαλούμενος την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, η οποία μειώνει τα έσοδα του δημοσίου, αλλά και την «επιδείνωση» της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Η βαθμίδα CCC στην οποία κατατάσσεται πλέον το κρατικό αξιόχρεο της Βενεζουέλας είναι πολύ κοντά στο επίπεδο χωρών που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών, υπενθύμισε ο S&P ο οποίος δεν απέκλεισε νέα υποβάθμιση της χώρας μεσοπρόθεσμα.

Ο S&P ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά περίπου 60% από τον Ιούνιο του 2014 και ότι εκτιμούσε, κατά την προηγούμενη αξιολόγηση του αξιόχρεου της Βενεζουέλας, ότι η τιμή του Μπρεντ θα κυμαινόταν περί τα 105 δολάρια το βαρέλι το 2015 κατά μέσον όρο, ενώ σήμερα δεν υπερβαίνει τα 58 δολάρια το βαρέλι.

Η εκτίμηση του S&P είναι πλέον ότι η τιμή του αργού θα είναι 55 δολάρια το βαρέλι μεσοσταθμικά το 2015 και περί τα 70 δολάρια, επίσης κατά μέσον όρο, από το 2015 ως το 2018. Η πτώση αυτή, σημειώνει ο οίκος, θα έχει συνέπειες για την κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας, καθώς το πετρέλαιο συνεισφέρει το 15% του ΑΕΠ, το 50% των φορολογικών εξόδων και το 90% των εξαγωγών της χώρας.

Όπως υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης εάν δεν σημειωθεί κάποια βελτίωση της κατάστασης «υπάρχει μια πιθανότητα στις δύο να υποβαθμίσουμε το αξιόχρεο (της Βενεζουέλας) στη βαθμίδα “SD” (σ.σ. επιλεκτική χρεοκοπία) φέτος ή την επόμενη χρονιά».

Νωρίτερα την Δευτέρα ο S&P υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο του Μπαχρέιν κατά μία βαθμίδα, στο BBB-, ενώ έθεσε υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική (από σταθερή) το κρατικό αξιόχρεο της Σαουδικής Αραβίας (AA-), επικαλούμενος επίσης την πτώση των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα