Μέρκελ: Να μην στείλει λάθος μηνύματα η ΕΚΤ

Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015 15:59
UPD:18:46
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

«Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει καμιά απόφαση ακόμη», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ερωτηθείσα σχετικά με τις προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο ένα εκτενές πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Την πλήρη ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως προς τη λήψη αποφάσεων, υπογράμμισε για άλλη μια φορά η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας πάντως πως το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρωζώνης θα πρέπει να αποφύγει να στείλει μηνύματα που θα υπονομεύσουν την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η ΕΚΤ δεν έχει λάβει καμιά απόφαση ακόμη», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ερωτηθείσα σχετικά με τις προσδοκίες πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύριο ένα εκτενές πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. «Υπάρχει πάρα πολλή σεναριολογία» σχετικά με αυτό, τόνισε.

Το δεύτερο είναι πως η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Μπορώ μόνο να επαναλάβω αυτό που είπα το απόγευμα της Δευτέρας, ότι... είναι σημαντικό για μένα, ως πολιτικό, να αποφευχθεί να σταλεί οποιοδήποτε μήνυμα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εξασθενίζει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και για στενότερη οικονομικοπολιτική συνεργασία στις χώρες της Ευρωζώνης», είπε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί οπωσδήποτε. Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε για όλα τα υπόλοιπα».

Πάντως, αβέβαιη παραμένει η «συμμετοχή» των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ανακοίνωση του οποίου αναμένεται μετά την αυριανή συνεδρίαση του συμβουλίου των διοικητών.
 
Το πιθανότερο σενάριο είναι τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν διαθέτουν τον επενδυτικό βαθμό, να συμπεριληφθούν υπό τον όρο η χώρα να βρίσκεται υπό ένα πρόγραμμα προσαρμογής, θέτοντας έτσι σοβαρά διλήμματα στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. 
 
newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα