Reuters: Προς εξάμηνη παράταση το ελληνικό πρόγραμμα

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015 21:43
UPD:22:47
REUTERS/FRANCOIS LENOIR

Για να παραταθεί το πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Την παράταση του ελληνικού προγράμματος έως και κατά έξι μήνες συζητούν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές σχετικά με το κλείσιμο του υφιστάμενου πακέτου διάσωσης, αλλά και για το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια, όπως μεταδίδει το Reuters σε αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Το υφιστάμενο πρόγραμμα δανεισμού, που ήδη έχει παραταθεί κατά δύο μήνες, ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το Reuters, η Αθήνα προσδοκούσε την αντικατάστασή του με μια Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Προϋποθέσεων (ECCL) από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, την οποία όμως δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ.

«Θα πρέπει να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Είναι αναπόφευκτο», τόνισε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παράταση «θα μπορούσε να είναι κατά έξι μήνες».

Για να παραταθεί το πρόγραμμα, θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτημα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Όμως με τα κόστη δανεισμού της Ελλάδας να έχουν αυξηθεί ξανά ραγδαία και τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πολιτική που θα ασκήσει η επόμενη κυβέρνηση, η Αθήνα εκτιμάται πως θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από την Ε.Ε. και η ECCL ίσως να μην είναι αρκετή, σημειώνουν στελέχη της Ευρωζώνης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Επιπλέον χωρίς νέο πρόγραμμα, χάρη στο οποίο η Ελλάδα εξασφαλίζει φθηνά δάνεια από την Eυρωζώνη και πρόσβαση σε πιστώσεις με αντάλλαγμα την προώθηση μεταρρυθμίσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει διαμηνύσει πως δεν θα μπορεί να χορηγεί πλέον ρευστότητα στον ελληνικό τραπεζικό τομέα αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο και προσθέτει πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και το ζήτημα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές Γιούρογκρουπ της 26ης Ιανουαρίου.

«Η ECCL δίνεται σε μια χώρα η οποία καταρχήν έχει πρόσβαση στις αγορές [δανεισμού], η ECCL προσφέρει εξασφάλιση και καθησυχάζει τις όποιες εναπομείνασες ανησυχίες στις αγορές», είπε ένας δεύτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Με λίγη καλή θέληση θα μπορούσες να πεις προς τα τέλη της περασμένης χρονιάς πως κάτι τέτοιο ήταν δυνατό για την Ελλάδα. Τώρα, με την αβεβαιότητα, την αναταραχή που δοκιμάζει τις αντοχές του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις αποδόσεις των ελληνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων να ξεπερνούν το 10% — όλα αυτά καθιστούν πολύ λιγότερο προφανές το ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να πάρει μια ECCL», επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Η όλη κατάσταση της Ελλάδας μοιάζει πολύ λιγότερο ευνοϊκή από ό,τι πριν από έξι εβδομάδες. Αυτό που χρειάζονται μάλλον είναι απλώς άλλο ένα κανονικό πρόγραμμα», επέμεινε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως εκτιμά ότι θα χρειαστεί παράταση κατά πέντε ως έξι μήνες τουλάχιστον.

Δεν υπήρξε καμιά συζήτηση ανάμεσα στους αξιωματούχους, που προετοίμασαν χθες το προσεχές συμβούλιο, για ποσά ή ένα πιθανό τρίτο μνημόνιο ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια.

«Έγινε συζήτηση (...) για σενάρια μάλλον παρά για συγκεκριμένες αποφάσεις», ανέφερε ο πρώτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα