Από την έντυπη έκδοση
Των Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου και Μωυσή Λίτση
Την απόφασή του να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Ελληνες, με ορίζοντα τετραετίας, η οποία θα εργαστεί σκληρά για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη ανακοίνωσε ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ταυτόχρονα έδωσε έμφαση στον πόλεμο κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί για την αποτελεσματικότητά της.
«Πήραμε εντολή τετραετίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το προεκλογικό περίπτερο της Πλατείας Κλαυθμώνος, απευθυνόμενος σε πλήθος πολιτών που πανηγύριζαν για τη νέα μεγάλη νίκη του κόμματός τους. «Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε εντολή να συνεχίζουμε να παλεύουμε μέσα και έξω από τη χώρα» πρόσθεσε, αλλά δεν έκρυψε ότι η χώρα εισέρχεται σε μια πολύ απαιτητική περίοδο κατά την οποία θα πρέπει να εφαρμοστεί το συμφωνηθέν οικονομικό πρόγραμμα.
«Εχουμε μπροστά μας δυσκολίες, αλλά και στέρεο έδαφος. Ξέρουμε πού θα πατήσουμε, έχουμε προοπτική» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ανάκαμψη μπορεί να έρθει μέσα από πολλή δουλειά, μέσα από σχέδιο για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, που να έχει κοινωνικό πρόσημο» επισήμανε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει στενούς δεσμούς με τα λαϊκά στρώματα, με τους ανθρώπους της εργασίας και του μόχθου.
Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε ιδιαίτερα το θέμα της αντιμετώπισης της διαπλοκής από τη νέα κυβέρνηση. «Η νέα εντολή είναι μια κρυστάλλινη εντολή να ξεμπερδεύουμε με τη φαυλότητα και το παλιό καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής» σημείωσε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κριθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την αποτελεσματικότητά της σε αυτό το ζήτημα. «Από αύριο κιόλας ξεμπερδεύουμε με το παλιό» ανέφερε στο ίδιο μήκος κύματος.
Αίσθηση προκάλεσε και η πρόσκληση που απεύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Καμμένο να ανέβει στην εξέδρα του περιπτέρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Ευχαριστώ τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο. «Αύριο θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από επτά μήνες» είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είχε θερμό εναγκαλισμό με τον κ. Καμμένο.
Σε εντελώς διαφορετικό συναισθηματικό πλαίσιο ο ηττημένος της εκλογικής μονομαχίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «αντοχή» της Ν.Δ. παρά την ήττα και απέδωσε την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στο γεγονός ότι κυβέρνησε για πολύ μικρή περίοδο. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι θα μείνει στην ηγεσία της Ν.Δ.
«Τον Γενάρη κάποιοι νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και τώρα νόμιζαν ότι θα μας τελειώσουν. Η Ν.Δ. ούτε διαλύεται, ούτε τελειώνει» είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσερχόμενος χθες στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού και σημείωσε ότι η Ν.Δ. απέδειξε ότι είναι εγγυητής σταθερότητας και πυλώνας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
«Οταν ξεκινήσαμε πριν από μερικές εβδομάδες, πιστεύαμε ότι το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ χειρότερο» παραδέχτηκε και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία ανέβασε τα ποσοστά της και αυτό το οφείλουμε στους ανώνυμους υποστηρικτές του κόμματος». Ο κ. Μεϊμαράκης, που συνεχάρη τόσο δημόσια όσο και τηλεφωνικά τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του, επισήμανε ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι «μέσα σε έξι μήνες οι πολίτες δεν άλλαξαν γνώμη».
Παράλληλα, ο κ. Μεϊμαράκης παρέπεμψε στο μέλλον το θέμα της διαδοχής. «Η Ν.Δ. έχει τις δημοκρατικές διαδικασίες και όλα αυτά θα τα συζητήσουμε στην ώρα τους» είπε ο κ. Μεϊμαράκης. Αργότερα, πάντως, σε συζητήσεις με δημοσιογράφους διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία.
Η νέα εκλογική ήττα προκάλεσε, όμως, και εσωστρέφεια στη Ν.Δ., καθώς στελέχη όπως ο Μάκης Βορίδης άσκησαν σκληρή κριτική στην προεκλογική στρατηγική του Ευ. Μεϊμαράκη.
Την πρόθεσή της να μη συμμετάσχει σε συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία είχε τηλεφωνική επαφή με τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό. «Το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση» είπε κλείνοντας τη συζήτηση περί συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και συμπλήρωσε: «Ο κ. Τσίπρας έχει την ευθύνη να συγκροτήσει κυβέρνηση τετραετίας, καθώς κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του. Οι αυτοδυναμίες αποδείχτηκαν αυταπάτες». Επίσης τόνισε ότι «οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν καταστροφή του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν».
Διαβεβαίωση ότι το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει την πολιτική, εκλογική και κοινοβουλευτική του δύναμη για την οικοδόμηση «μεγάλης κοινωνικής - λαϊκής συμμαχίας» έδωσε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα.
Αντίθετα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε απογοητευμένος για το αποτέλεσμα του κόμματός του. «Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του» είπε και ανέλαβε την πλήρη ευθύνη, λέγοντας ότι «για τα λάθη ευθύνεται πάντα ο επικεφαλής». Ξεκαθάρισε και αυτός από νωρίς ότι δεν θα συμμετέχει σε συζητήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Δεν συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση, αφού δεν έχουμε τη δυνατότητα να καθορίσουμε τις εξελίξεις» παραδέχτηκε.
Διαβεβαίωση ότι το κόμμα του θα είναι ο εγγυητής για το αύριο έδωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προαναγγέλλοντας από νωρίς τον σχηματισμό κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ταυτόχρονα εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στις εταιρείες δημοσκοπήσεων που εμφάνιζαν τους ΑΝΕΛ να μην έχουν καμία ελπίδα εισόδου στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «πληρωμένους δολοφόνους» και «νταβατζήδες της Μεταπολίτευσης».
Τη διαφωνία του με τον σχηματισμό κυβέρνησης μόνο με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. Ανέφερε, μάλιστα, ότι ιδιοκτήτης της νίκης του κόμματος είναι οι νέοι και οι νέες.
Εκδηλα απογοητευμένος για την αποτυχία της Λαϊκής Ενότητας να εισέλθει στη Βουλή εμφανίστηκε ο πρόεδρός της Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις, συνοδευόμενος από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο κ. Λαφαζάνης προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση θα φέρει «Αρμαγεδδώνα» μέτρων και διαβεβαίωσε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα συνεχίσει να μάχεται ακόμη και εκτός Βουλής.
Mικρές ανατροπές
Χωρίς σημαντικές ανατροπές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, με τους Ελληνες ψηφοφόρους να δίνουν καθαρό προβάδισμα και μία δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διατήρησε με οριακές απώλειες τις δυνάμεις του, παρά τη διάσπαση και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας.
Διαψεύστηκαν μάλιστα για μία ακόμη φορά οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες μέχρι την τελευταία στιγμή προέβλεπαν ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. ξεπέρασε τις επτά ποσοστιαίες μονάδες.
Στη νέα Βουλή θα εκπροσωπούνται οκτώ κόμματα. Από τους 6.190.946 εγγεγραμμένους ψήφισαν 3.730.456, το 56%. Με άλλα λόγια η αποχή ήταν πολύ μεγάλη (45%). Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε σημειωθεί το 1946 όπου η αποχή έφτασε το 51,5%. Η συμμετοχή στις εκλογές του Ιανουαρίου ανήλθε στο 63,62%, ενώ αντίστοιχη (62,15%) ήταν και η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα του Ιουλίου.
Αναλυτικά, με καταγεγραμμένο το 69% περίπου των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 1.290.052 ψήφους, ποσοστό 35,44%, και εξασφάλισε 144 έδρες, και η Ν.Δ. 1.029.546 ψήφους, 28,28% και 75 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε σχεδόν ένα εκατομμύριο λιγότερες ψήφους σε σχέση με τον Ιανουάριο και η Ν.Δ. 600.000 λιγότερες, ωστόσο η περιορισμένη συμμετοχή ευνόησε τα ποσοστά τους. Τον Ιανουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει 2.245.978 ψήφους και η Ν.Δ. 1.718.694.
Τα υπόλοιπα κόμματα πήραν: Χρυσή Αυγή 7,03% και 19 έδρες, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 6,38% και 17 έδρες, ΚΚΕ 5,47% και 14 έδρες, Ποτάμι 4% και 11 έδρες, Ανεξάρτητοι Ελληνες 3,65% και 10 έδρες, η Ενωση Κεντρώων 3,38%% και 9 έδρες. Τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν το 6,35%, με τη Λαϊκή Ενότητα να παίρνει 2,84%.
Αξιοσημείωτη είναι η άνοδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, ο καταποντισμός της εκλογικής δύναμης του Ποταμιού, η παραμονή στη Βουλή των Ανεξάρτητων Ελλήνων με σημαντικό τελικά ποσοστό, η άνετη είσοδος στη Βουλή της Ενωσης Κεντρώων, αλλά και η αδυναμία της Λαϊκής Ενότητας να περάσει το κατώφλι του 3% και να μπει στη Βουλή.
Η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε σχεδόν αλώβητη σε σχέση με το 36,34% του Ιανουαρίου, η κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση θα είναι ωστόσο κατά τέσσερις έδρες μικρότερη. Οριακή ήταν και η άνοδος της Ν.Δ. σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, στις οποίες είχε πάρει 27,81%, με την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση να μειώνεται κατά μία έδρα.
Η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτο κόμμα, με την εκλογική της δύναμη ελαφρώς ενισχυμένη σε σχέση με 6,28% των προηγούμενων εκλογών. Τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με το 4,68% που είχε λάβει το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο.
Το ΚΚΕ επιβεβαίωσε για μία ακόμη φορά τα ποσοστά του χωρίς να παρουσιάσει αξιοσημείωτη μεταβολή, ενώ η εκλογική δύναμη του Ποταμιού κατακρημνίστηκε, από το 6,05% που είχε στην τελευταία Βουλή, με το κόμμα του κ. Θεοδωράκη να πέφτει από την τέταρτη θέση στην έκτη. Ο αρχηγός του Ποταμιού είχε θέσει μάλιστα ως εκλογικό στόχο το 10%. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατάφεραν τελικά να παραμείνουν εντός Βουλής, διαψεύδοντας τις περισσότερες δημοσκοπήσεις, η εκλογική τους δύναμη είναι ωστόσο συρρικνωμένη σε σχέση με το 4,75% του Ιανουαρίου. Η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει μόλις 1,79%.
Τα υψηλότερα ποσοστά πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές περιφέρειες της Ξάνθης (πάνω από 50%) και στις περιφέρειες Ηρακλείου, Β’ Πειραιώς, Ροδόπης, Χανίων, Αχαΐας, Αρτας, Κερκύρας και Ευβοίας, στις οποίες συγκέντρωσε ποσοστά πάνω από 40%. Τα υψηλότερα ποσοστά, πάνω από 35%, συγκέντρωσε η Ν.Δ. στις εκλογικές περιφέρειες της Λακωνίας, της Καστοριάς, της Μεσσηνίας και Σερρών.
Η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. παρέμεινε υψηλή στις εκλογικές περιφέρειες των μεγάλων αστικών κέντρων (Β’ Πειραιώς, Α’ Θεσσαλονίκης και υπόλοιπο Αττικής) αλλά και σε δήμους της Β’ Αθήνας όπου κατοικούν κυρίως χαμηλού εισοδήματος κοινωνικά στρώματα.
Στη Β’ Πειραιώς η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. ήταν 42% έναντι 18,31%. Στην Α’ Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφε οριακό προβάδισμα σε σχέση με τη Ν.Δ. Στα νησιά του Αιγαίου (περιφέρειες Λέσβου και Δωδεκανήσου), με έντονο το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών, η Χρυσή Αυγή, αν και πήρε λιγότερες ψήφους, αύξησε την εκλογική της δύναμη.
Ποιους εκλέγουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στις μεγάλες περιφέρειες
Οι υποψήφιοι των σημαντικότερων εκλογικών περιφερειών που φέρονται να επιτυγχάνουν την εκλογή τους στη Βουλή με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι οι εξής:
Α’ Αθηνών (4): Αλέξανδρος Φλαμπουράρης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Νίκος Βούτσης και Νίκος Φίλης.
Β’ Αθηνών (18): Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Νίκος Παππάς, Γιάννης Μπαλάφας, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Τόσκας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Δημαράς, Γιάννης Θεωνάς, Χρήστος Σπίρτζης, Βασιλική Κατριβάνου, Χαρά Καφαντάρη, Γιάννης Τσιρώνης, Ελένη Αυλωνίτου, Αννέτα Καββαδία, Στάθης Παναγούλης και Γιώργος Κυρίτσης.
Α’ Πειραιώς (5): Θεόδωρος Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Κώστας Δουζίνας, Γεωργία Γεννιά και Πανάγος Γεωργόπουλος.
Β’ Πειραιώς (3): Δημήτρης Βίτσας, Νίνα Κασιμάτη και Εύη Καρακώστα.
Αττικής (5): Αριστείδης Μπαλτάς, Νάσος Αθανασίου, Πάνος Σκουρολιάκος, Γιώργος Πάντζας και Γιάννης Δέδες.
Α’ Θεσσαλονίκης (6): Νίκος Παρασκευόπουλος, Γιάννης Αμανατίδης, Τάσος Κουράκης, Μάρκος Μπόλαρης, Τριαντάφυλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.
Β’ Θεσσαλονίκης (2): Σωκράτης Φάμελλος και Δημήρης Μάρδας.
Εκλέγονται ακόμη στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αν όμως επιλέξει την έδρα της Λάρισας, τότε εκλέγεται και η Φανή Κουτσουμπού - Παπαδάκη.
Από τη Ν.Δ. εκλέγονται:
Α’ Αθηνών (4): Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Ντόρα Μπακογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης.
Β’ Αθηνών (11): Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Γιώργος Κουμουτσάκος, Αννα Καραμανλή, Σοφία Βούλτεψη, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Γεράσιμος Γιακουμάτος. Εάν ο κ. Μεϊμαράκης επιλέξει την έδρα του Ηρακλείου, τότε εκλέγεται και ο Αργύρης Ντινόπουλος.
Α’ Πειραιώς (1): Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.
Β’ Πειραιώς (1): Γιάννης Τραγάκης.
Αττικής (3): Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου και Γιώργος Βλάχος.
Α’ Θεσσαλονίκης (4): Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης και Ελένη Ράπτη.
Β’ Θεσσαλονίκης (2): Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης.
Στο Επικρατείας
Με βάση τη μέχρι τώρα κατανομή των εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας πέντε βουλευτές, η Ν.Δ. τέσσερις και από έναν βουλευτή εκλέγουν η Χρυσή Αυγή, η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και το ΚΚΕ.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να εκλέγει τους Γιάννη Δραγασάκη, Θεανώ Φωτίου, Νίκο Κοτζιά, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Κώστα Γιαβρόγλου.
Με τη Ν.Δ. εκλέγονται οι Θεόδωρος Φορτσάκης, Δημήτρης Σταμάτης, Νίκη Κεραμέως και Βασίλης Οικονόμου.
Η Χρυσή Αυγή εκλέγει τον Χρήστο Παππά, η Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο και το ΚΚΕ την Αλέκα Παπαρήγα.
Εκτός βουλής τρανταχτά ονόματα
Τρανταχτά ονόματα και πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη μένουν εκτός Βουλής, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα.
Η επιτυχία του Βασίλη Λεβέντη, αλλά και η αποτυχία της ΛΑΕ να περάσει το όριο του 3% φέρνουν σημαντικές ανακατατάξεις. Ετσι εκτός Βουλής μένουν τα πρώην πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εντάχθηκαν στη Λαϊκή Ενότητα, όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α’ Αθήνας), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης (Β’ Αθήνας), Κώστα Ησυχος (Β’ Αθήνας), η Νάντια Βαλαβάνη (Β’ Αθήνας) και ο Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθία).
Στην Α’ Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να χάνει μία έδρα, με τον Χριστόφορο Βερναδάκη, η οποία φαίνεται ότι τελικά θα πάει στην Ενωση Κεντρώων και τον Μάριο Γεωργιάδη. Στη Β’ Αθήνας δεν καταφέρνει να εκλεγεί από το Ποτάμι η Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Στην Α’ Πειραιά δεν εκλέγεται από τη Νέα Δημοκρατία ο πρώην υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ενώ στην ίδια περιφέρεια μία έδρα εξασφαλίζει η Ενωση Κεντρώων.
Στη Β’ Πειραιά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, χάνει την έδρα του ο Γιάννης Λαγός από τη Χρυσή Αυγή. Την έδρα παίρνει η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την Ενωση Κεντρώων. Η Ενωση Κεντρώων κερδίζει μία έδρα και στην Αττική με τον Δημήτρη Καβαδέλλα, την οποία στερεί από τον Θανάση Μπούρα της Ν.Δ.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να χάσει μια έδρα, αν ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δεν επιλέξει να κρατήσει τη θέση του στη Β’ Αθηνών, όπου ήταν επίσης υποψήφιος. Από το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγονται επίσης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Πύρρος Δήμας, που δεν ήταν άλλωστε ούτε στην προηγούμενη Βουλή.