Γνώμη: …περιμένω τη ρύθμιση

Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2014 07:00
UPD:07:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, από το συνολικό ποσό των οφειλών προς το Δημόσιο στις τρέχουσες ρυθμίσεις εντάχθηκαν μόλις 2,27 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,3% του συνόλου των χρεών.

Από την έντυπη έκδοση

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα πακέτο «ελαφρύνσεων» για να αποκτήσει όγκο, συμπεριέλαβε σε αυτό και τη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Μήνες τώρα, εκατομμύρια φορολογούμενοι που δυσκολεύονται στην πληρωμή των υπέρογκων φόρων σε εισοδήματα, άκουγαν από επίσημα χείλη πως θα γίνει νέα ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο.

Επίσης άκουγαν από φίλους και γνωστούς, «εγώ δεν πληρώνω, περιμένω τη ρύθμιση».

Ολα αυτά επηρέασαν ένα σημαντικό αριθμό φορολογουμένων, που ενώ ζοριζόταν αρκετά, πλήρωνε τις δόσεις του στην εφορία.

Ολα όμως έχουν ένα όριο και αυτό ξεπεράστηκε το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το Σεπτέμβριο επιπλέον 851.201 φορολογούμενοι προστέθηκαν στον κατάλογο των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Ετσι, ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε από 2.451.909 που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου σε 3.303.110 άτομα στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Δηλαδή, με τα πιο επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΙΚ, ένας στους τρεις Ελληνες έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την εξέλιξη αυτή, αφενός στην αναμονή ρύθμισης που είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του ΥΠΟΙΚ επειδή την καθυστέρησαν επί μακρόν, αφετέρου στον ΕΝΦΙΑ.

Εκτιμούν δηλαδή πως αρκετοί υπόχρεοι του ΕΝΦΙΑ δεν πλήρωσαν το φόρο επειδή περίμεναν τη νέα εκκαθάριση λόγω λαθών ή ανέμεναν εκπτώσεις.

Και πάλι δεν φταίνε οι ίδιοι. Η Κυβέρνηση φταίει, που δεν σκέφτηκε αν έχει την ευχέρεια αυτός που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας να πληρώσει το φόρο και να περιμένει κάποιους μήνες να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε.

Ενας τρίτος λόγος της αύξησης του αριθμού των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι η σύμπτωση της ημερομηνίας πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος, έτσι που πολλά νοικοκυριά δεν μπορούσαν να πληρώσουν και τους δύο φόρους.

Οι ερμηνείες για την αύξηση του αριθμού οφείλονται κατά κάποιο τρόπο σε τεχνικούς λόγους. Υπάρχει ένας ακόμη και εφόσον επιβεβαιωθεί είναι βαθιά ανησυχητικός.

Να μην έχουν πλέον τα νοικοκυριά τη δυνατότητα να πληρώνουν τους φόρους.

Το ΥΠΟΙΚ υπολογίζει ότι στους επόμενους μήνες, αυτοί οι 850.000 νέοι οφειλέτες, μόλις ενεργοποιηθεί η ρύθμιση θα σπεύσουν να ενταχθούν σε αυτήν.

Επίσης προσβλέπει στην ένταξη στη νέα ρύθμιση και των άλλων 2.500.000 «παλαιών» οφειλετών.

Η προϊστορία λέει άλλα. Με βάση τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, από το συνολικό ποσό των οφειλών προς το Δημόσιο στις τρέχουσες ρυθμίσεις εντάχθηκαν μόλις 2,27 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,3% του συνόλου των χρεών.

Και κάτι άλλο. Ανάπτυξη με οφειλέτες το 1/3 των Ελλήνων, δεν πρόκειται να υπάρξει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα