Market Beat: Οι διεθνείς αγορές επιτρέπουν και τα παράγωγα προβλέπουν φρένο στην πτώση

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014 10:12
UPD:10:12
SOOC/Menelaos Myrillas

Η αγορά της Αθήνας μετά τα stress tests κινήθηκε σταθερά καθοδικά με οδηγό την πτώση των τραπεζών, οι οποίες πέρασαν τον έλεγχο υπό προϋποθέσεις. Ως γνωστό, για τις τράπεζες της χώρας η ΕΚΤ δέχθηκε να συνυπολογίσει και το αποτέλεσμα κινήσεων που θα γίνουν φέτος, αλλά ίσως και τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς. Ο έλεγχος των τραπεζών όμως δεν είναι κάτι που γίνεται άπαξ, αλλά μάλλον διεξάγεται ανά έτος ή και συχνότερα αν χρειαστεί.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η κεφαλαιακή τους επάρκεια, ως εκ τούτου, εν όψει νέων ελέγχων είναι συνδεδεμένη με την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που έχουν ανακοινώσει. Όπως η πώληση θυγατρικών ή στοιχείων ενεργητικού μεταξύ των οποίων δάνεια, ή δραστηριότητες στο εξωτερικό κλπ. Άρα το ότι πέρασαν τον έλεγχο δεν σημαίνει ότι έπεισαν για την ευρωστία τους. Στις αρχές του Νοέμβρη έχουμε την Τραπεζική ενοποίηση, η οποία είναι από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην Ευρωζώνη, μιας και ο Τραπεζικό κλάδος πλέον θα ελέγχεται στο σύνολο του. Με κινήσεις που πρέπει να γίνουν, των οποίων η έκβαση εξαρτάται από το κλίμα που επικρατεί στην χώρα και την Ευρώπη γενικά, αποκαλύπτεται πως η ορατότητα για το μέλλον της υγείας των τραπεζικών ιδρυμάτων δεν είναι ακόμα μεγάλη. Πιθανά δε, αν εισέλθει η χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο, τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι βέβαιο ότι θα διενεργήσει, νέα δοκιμασία αντοχής των τραπεζών, που περνούν υπό την εποπτεία της το 2015. Στο νέο stress test δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί στις ελληνικές η δυνατότητα που τους παραχωρήθηκε φέτος. Αυτή η πιθανότητα αλλάζει τα δεδομένα και βάζει πάλι στο τραπέζι  την πρόταση για αυξήσεις κεφαλαίου προληπτικά, ώστε οι εγχώριες τράπεζες να διαθέτουν επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα εν όψει πιθανώς νέων απαιτήσεων, αλλά και λόγω των πιθανών πολιτικών εξελίξεων.

Οι επενδυτές στα παράγωγα κινήθηκαν δραστήρια και ανάλογα με το εύρος διακύμανσης του 25άρη που ήταν πάλι λόγω νευρικότητας μεγάλο. Αλλά ενώ δεν έχασαν το συναλλακτικό ενδιαφέρον τους μείωσαν τις αρνητικές τους προσδοκίες με βάση την τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου που την όρισαν στις 305,75 μονάδες με τον υποκείμενο στις 305,63. Αυτό έγινε μετά από σειρά συνεδριάσεων όπου η προπορεία του 25άρη ήταν σαφής και σχετικά μεγάλη.

Αν δεν κρατηθούν αυτά τα επίπεδα τότε ο 25άρης θα περάσει κάτω από τις 300 μονάδες για άλλη μια φορά στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες το βράδυ, με τους επενδυτές να απογοητεύονται από την συνέχιση της άρσης της στήριξης της οικονομίας από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία ανακοίνωσε και τυπικά το τέλος σε ένα ιστορικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων, το γνωστο QE (ποσοτική χαλάρωση).

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,19% στις 16.974,31 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 0,33% στις 4.549,23 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες κατά 0,60% στις 1.973,16 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Facebook υποχώρησε κατά 6%, καθώς ανακοίνωσε κέρδη 806 εκατ. δολαρίων ή 30 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 425 εκατ. δολαρίων ή 17 σεντς ανά μετοχή πέρυσι. Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα κέρδη αυξάνονται στα 43 σεντς ανά μετοχή από τα 27 σεντς. Οι αναλυτές ανέμεναν τα κέρδη ανά μετοχή να διαμορφωθούν στα 40 σεντς και τα έσοδα στα 3,12 δισ. δολάρια.

Επίσης, στο -3,4% βρέθηκε η Gilead Sciences, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 1,84 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν 9 σεντς υψηλότερα.

Στον αντίποδα, η U.S. Steel κέρδισε 4,6% καθώς ανακοίνωσε αύξηση 11% στις πωλήσεις τρίτου τριμήνου, οι οποίες διαμρφώθηκαν στα 4,59 δισ. δολάρια, ενώ οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 8%.

Επίσης, η Newfield Exploration κέρδισε 11%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα της αυξήθηκαν κατά 25,5% στα 610 εκατ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 584 εκατ. δολάρια.

Όπως προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Νομισματικής Επιτροπής της Fed, η πολιτική των διευκολυντικών επιτοκίων θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη, καθώς συντρέχουν λόγοι για την ανάγκη στήριξης της οικονομίας. Η απόφαση, για τη λήξη του προγράμματος QΕ τον Οκτώβριο, ελήφθη με εννέα ψήφους υπέρ και μόνο εκείνη του Ν. Κοτσερλακότα κατά.

Ευρώπη

Λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Total και της  Schneider Electric, οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με εξαίρεση το Παρίσι.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,81% στις 6.454 μονάδες, ο γερμανικός DAXενισχύθηκε κατά 0,16% στις 9.083 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,04% στις 4.111 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,23% στις 329 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες την Τετάρτη οι 10 έκλεισαν με κέρδη.

Στο ταμπλό, η Total κέρδισε 2,3%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 3,56 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 3,26 δισ. δολάρια. Επίσης, η παραγωγή αυξήθηκε στα 2,12 δισ. βαρέλια ημερησίως.

Με κέρδη 2,8% έκλεισε η Schneider, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν 7% στα 6,29 δισ. ευρώ. Αφαιρουμένων των επιδράσεων από τις μεταβολές των νομισμάτων και τα assets, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,6% στη διάρκεια του τριμήνου, υψηλότερα 0,6% στο α΄ εξάμηνο.

Στον αντίποδα, η Deutsche Bank υποχώρησε κατά 1,8%, καθώς ανακοίνωσε ότι σημείωσε ζημίες 94 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας του κόστους των νομικών της εμπλοκών που έφτασε στα 894 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 9,3% και για την STMicroelectronics, η οποία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις πωλήσεις του τέταρτου τριμήνου. Η διοίκηση ανέφερε ότι θα μειωθούν κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ τα έσοδα του τρίτου τριμήνου υποχώρησαν στα 1,89 δισ. δολάρια, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 1,92 δισ. δολάρια.

Τέλος, η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) υποχώρησε κατά 3,8%, καθώς τα καθαρά κέρδη της τράπεζας έφτασαν τα 601 εκατ. ευρώ, από 195 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ωστόσο διέψευσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγω για κέρδη 675,3 εκατ. ευρώ.

ΧΑ

Ισχυρές ήταν οι απώλειες που κατέγραψε και την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να «καταπνίγουν» όποια προσπάθεια αντίδρασης επιχειρήθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,67% στις 933,11 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 973,91 μονάδες και η χαμηλότερη στις 930,26. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 19,92% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 143,46 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 15,64 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αγορά δείχνει να αποτυπώνει στο ταμπλό τις έντονες διεργασίες που πραγματοποιούνται σε πολιτικό επίπεδο, με τις συνεχείς συναντήσεις στελεχών από όλους τους χώρους και την ρητορική αντιπαράθεσης, ρευστοποιώντας τις μετοχές που εμπεριέχουν περισσότερο ρίσκο. Από τα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Γενικός Δείκτης έχει μειώσει σημαντικά το εύρος μέσα στο οποίο κινείται, καθώς τα χαρτοφυλάκια είτε τηρούν μια ουδέτερη στάση αναμονής είτε μετακινούνται σε αμυντικές θέσεις.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές η μεταβλητότητα θα παραμείνει στην αγορά, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, στοιχείο το οποίο θα ενταθεί όσο οι πράξεις καθημερινά επικεντρώνονται σε ελάχιστες μετοχές του ταμπλό.

Έτσι και χθες είδαμε υπερβολές που δεν μπορούν να στηριχθούν σε κάποιο ημερήσιο ή περιστασιακό γεγονός, με την Πειραιώς να αναδεικνύεται σε αρνητική πρωταγωνίστρια με απώλειες 8,46% στα 1,19 ευρώ. Στις αρνητικές μονάδες της συνεδρίασης και η Εθνική, η οποία έκλεισε με απώλειες 6,10% στα 2 ευρώ, καθώς είναι έντονη πλέον η φημολογία περί ενεργειών που θα δρομολογήσουν την απεμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον κλάδο.

Η εξέλιξη αυτή φοβίζει τους επενδυτές, που βλέπουν μπροστά τους νέο dilution των μετοχών τους, σε περίπτωση που οι ενέργειες αυτές οδηγήσουν σε νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο αυτές μετοχές άνοιξαν επί της ουσίας το δρόμο των ρευστοποιήσεων και στην Alpha Bank και στη Eurobank, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 4,27% και 3,45% αντίστοιχα, ενώ μέχρι τα μισά της διαπραγμάτευσης επεδείκνυαν κάποια στοιχεία αντίδρασης.

Παράλληλα, «ίλιγγο» προκάλεσε για ακόμη μία ημέρα η διακύμανση αρκετών μετοχών του FTSE25, με τη ΔΕΗ να ξεκινά τη διαπραγμάτευση θετικά φτάνοντας έως και το +3,34%, ενώ τελικά έκλεισε στο -6,85% και στα 5,85 ευρώ.

Η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 37,7% της αξίας της μόνο τον Οκτώβριο, καθώς δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που διατηρούν επιφυλάξεις για την προώθηση του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Υψηλές διακυμάνσεις και για τη ΜΕΤΚΑ, η οποία από το +2,94% έφτασε έως και το -4,91% για να κλείσει τελικά στο -2,21%. Ομοίως και η Ελλάκτωρ η οποία έκλεισε τελικά με απώλειες 7,20%, η Jumbo υποχώρησε κατά 4,94% και η ΕΧΑΕ η οποία τράβηξε τα βλέμματα με το -8,13%.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ περιόρισε λίγο τις απώλειες του μήνα με το σημερινό +3,20%, έχοντας ως «συνοδοιπόρο» την ΕΕΕ η οποία έκλεισε με κέρδη 1,68%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +3,18%. Ευχάριστη έκπληξη και από την MIG, η οποία άνοιξε θετικά έως και το 4,98%, βρέθηκε μετά το μεσημέρι να χάνει έως και 3,17%, για να κλείσει θετικά κατά 0,90%.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 2,30%, έχοντας τη Σωληνουργεία Κορίνθου στο -6,80%, την Φουρλής στο -5,38%, την Λάμδα στο -2,14 και την Αττικής στο -1,52%. Αντίθετα, η Σιδενόρ αντιστάθηκε στους πωλητές, κλείνοντας με κέρδη 2,22%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών  (-6,11%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (+7,41%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών  (-6,11%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (+7,41%).

Τεχνική ανάλυση

Τα επίπεδα των 305 μονάδων έχουν αποδειχθεί ως ισχυρή οροφή το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και ειδικά στις τοπικές κορυφώσεις που καταγράφηκαν στις 6 και 7 Νοεμβρίου αλλά και στις 22/11/12 και στις 11/12/12. Ενώ στις 11/3/2013 μετά από την εγγραφή τιμών πάνω από τις 350 μονάδες και την διόρθωση που επακολούθησε η τέως αντίσταση λειτούργησε σαν στήριξη. Στις 11 Απριλίου του 2013 πάλι η ζώνη γύρω από τις 305 μονάδες έγινε οροφή που αργότερα έγινε στήριξη και συγκεκριμένα στις 20 Αυγούστου του 2013. Στην τρέχουσα χρονιά οι 305 δεν είχαν εμφανιστεί ως τις 14 Οκτωβρίου. Η επιστροφή σε τιμές των περασμένων δυο χρόνων έγινε μετά τη βουτιά στις 15 Οκτωβρίου, μόνο που σε εκείνη τη συνεδρίαση δεν κρατήθηκαν πολλά στατιστικά δεδομένα σε ισχύ αφού ο 25άρης υποχώρησε εκείνη τη μέρα ως τις 277 μονάδες. Στην αντίδραση δε που ακολούθησε οι 305 μονάδες ήταν επίπεδο που υπολόγισαν ενδοσυνεδριακά οι συναλλασσόμενοι αλλά ξεπεράστηκε με κλείσιμο στις 306,87 μονάδες.

Αν δεν κρατηθούν αυτά τα επίπεδα τότε ο 25άρης θα περάσει κάτω από τις 300 μονάδες για άλλη μια φορά στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Όπως σημειώνει και ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ: «Διάρκεια δευτερολέπτων είχε η επίσκεψη του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με το ανοδικό όριο αντίστασης των 335 μονάδων, εντείνοντας ακόμα πιο πολύ την αίσθηση επικινδυνότητας σε όσους θέλησαν να "ανοιχτούν" λίγο παραπάνω, πιστεύοντας στο ανοδικό σενάριο.

Σημαίνον διαγραμματικό στοιχείο για την επαναπροσέγγιση της σκληρής ζώνης αντίστασης των 340 με 335 μονάδων είναι η δυνατή διέλευση από το "σταθμό" των 325 μονάδων. Όσο όμως ο εν λόγω δείκτης δε μπορεί να πατήσει πάνω από τις 325 μονάδες τόσο θα υποσκάπτεται το ανοδικό σενάριο δίνοντας πόντους στους "Bears" και στο "κύλισμα" προς τις 300 με 294 μονάδες».

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ως επί το πλείστον καθοδικά και το δολάριο εκτινάχθηκε σε επίπεδα υψηλών τριών εβδομάδων έναντι του γιέν, μετά την απόφαση  από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ για λήξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως αναμενόταν, αλλά έδεσε την οικονομική αξιολόγηση της με μια χροιά που έδειξε στροφή προς την σύσφιξη, «hawkishness».

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας  ήταν κάτω 0,6%.

Σε δήλωσή της την Τετάρτη μετά από μια διήμερη συνάντηση, η Fed έληξε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της αγοράς ομολόγων. Στο απόγειό του, το πρόγραμμα παροχέτευσε 85 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Fed έδειξε πως θα διατηρήσει τις βασικές κατευθύνσεις της, λέγοντας ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει κοντά στο μηδέν για μια «σημαντική χρόνο». Αλλά μείωσε την έκφραση ανησυχίας για την δυναμική της αγοράς εργασίας ως μια επίδειξη εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, οι αγορές αντιλαμβάνονται αυτή την αλλαγή ως στοιχείο που περιέχει μια ελαφρώς επιθετική στροφή.

Η Fed ήταν εντός των αγοραίων προβλέψεων  ως προς το QE, αλλά σχεδόν κανείς δεν περίμενε μια σημαντική αναβάθμιση στην αξιολόγηση της αγοράς εργασίας, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες η Kathy Lien, διευθύνων σύμβουλος της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη.

Ο Nikkei του Τόκιο ενισχύθηκε 0,7%, καθώς οι επενδυτές αισιοδόξησαν από το σημαντικά ασθενέστερο γεν και τις θετικές προοπτικές για τους εξαγωγείς μετά από την αισιοδοξία της Fed γύρω από την οικονομία των ΗΠΑ.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Η υπερβολική αδυναμία κατοχύρωσης του ψυχολογικού ορίου των 1000 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και κυρίως της αντίστασης των 1015 μονάδων έχει φέρει επενδυτικό εκνευρισμό, προκαλώντας αστάθεια σε όσους προσπαθούν να αποκτήσουν μετοχικές αξίες στα τωρινά "oversold" επίπεδα τιμών.

Για τους βραχυχρόνιους αγοραστές το σημείο κλειδί μιας πιθανής ανοδικής συνέχειας είναι η επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση της ζώνης των 985 με 995 μονάδες, βάζοντας έτσι τις βάσεις για την αντιμετώπιση της περιοχής των 1015 μονάδων. Επίπεδο, όπου εάν διαρραγεί θα ανοίξει ανοδικό παράθυρο για το σημαντικό επίπεδο αντίστασης των 1035 με 1060 μονάδων.

Αντιθέτως για τους βραχυχρόνιους πωλητές το σημείο κλειδί απελευθέρωσης των καθοδικών δυνάμεων εντοπίζεται στις 930 μονάδες. Οπωσδήποτε η συνεχής στασιμότητα χαμηλότερα των 980 μονάδων ενισχύει το σενάριο βίαιης καθοδικής εκτόνωσης χαμηλότερα των 910 μονάδων.

Έντονο προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν αρκετές "βαριές" μετοχές, όπως για παράδειγμα η ΜΟΗ, η ΔΕΗ, η ΤΕΝΕΡΓ, η ΒΙΟ, ο ΟΛΠ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΠΣ, τα ΕΛΠΕ, και η ΙΝΛΟΤ, όπου πλέον συναλλάσσονται με τιμές 2012, όταν ο Γενικός Δείκτης κυμαινόταν μεταξύ των 800 με 750 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ευρωπαϊκή Οικονομία Πρωινό Σχόλιο

Η έρευνα επί των τραπεζικών χορηγήσεων της ΕΚΤ παρουσιάζει περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών συνθηκών, ιδιαίτερα στον πυρήνα της ευρωζώνης

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Συζητάμε για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση για την επόμενη μέρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ στο Βερολίνο. Όπως ανέφερε, συζητήθηκε η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, «πώς προχωράμε, πώς πάει η ελληνική οικονομία και, επίσης, το γεγονός πως στο τέλος της χρονιάς το πρόγραμμα τελειώνει και πρέπει να μπούμε σε μια νέα σχέση από την 1η Ιανουαρίου».

Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών ήταν ένα ακόμη μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι το αφήγημα για σταδιακή έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, παρά την αρνητική αντίδραση των αγορών, παραμένει ενεργό. Ωστόσο, όπως σημειώνει σε κατ’ ιδίαν συζήτηση κυβερνητικό στέλεχος, και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν καλά ότι εάν δεν διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία, δύσκολα θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και ακόμη πιο δύσκολα θα έρθει η ανάκαμψη στις δημοσκοπήσεις.

«Με υιοθέτηση ιδιαίτερα αυστηρών παραδοχών για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία από τον επόμενο μήνα αναλαμβάνει ουσιαστικό θεσμικό έλεγχο των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι Αλ. Τουρκολιάς: Δεν απαιτείται καμία περαιτέρω κεφαλαιακή ενέργεια, αφού θα έχει και πλεόνασμα Ιδίων κεφαλαίων 2 δισ. ευρώ». Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Αλέξανδρος Τουρκολιάς, τονίζοντας πως η τράπεζα πέρασε με άνεση τη δοκιμασία των ευρωπαϊκών stress tests και συνεχίζει την εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης 2014-2018.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Το τυπικό τέλος σε ένα ιστορικό πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας, το γνωστο QE (ποσοτική χαλάρωση) έδωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), συνεχίζοντας με πιο συμβατά μέσα τη χαλαρή νομισματική πολιτική ώστε να δωθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Σύστημα αυτόματης ανταλλαγής χρηματοοικονομικών πληροφοριών, μέτρο που θίγει το τραπεζικό απόρρητο δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν περισσότερες από  80 χώρες. Το μέτρο συνιστά αξιοσημείωτη πρόοδο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου φόρουμ για τη διαφάνεια και την ανταλλαγή πληροφοριών που διεξήχθη χθες Τρίτη και σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή περίπου 100 αντιπροσωπειών.

Την εκτίμηση ότι επέλυσαν τις διαφορές τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τα σχέδια των προϋπολογισμών τους για το 2015 και δεν αναμένουν περαιτέρω προβλήματα εξέφρασαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και Οικονομίας της Ιταλίας, ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις Γιούρκι Κατάινεν εξέφρασε επιφυλάξεις.

Με απώλειες έκλεισε ο χρυσός, καθώς επηρεάστηκε από την απόφαση της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων, μειώνοντας την ποσότητα χρήματος στην οικονομία. Αντίθετα, το πετρέλειο έκλεισε με κέρδη, καθώς ανακοινώθηκε μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των αποθεμάτων του την προηγούμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν απώλειες 1% κλείνοντας στα 1.213 δολάρια ανά ουγγιά, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι η αναμενόμενη άνοδος του δολαρίου θα πλήξει την ελκυστικότητα του μετάλλου το οποίο αποτιμάται στο αμερικανικό νόμισμα. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,78 δολάρια ή 1% καταγράφοντας άνοδο στα 82,20 δολάρια ανά βαρέλι. Το συμβόλαιο Brent παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε άνοδο 1,09 ή 1,3% δολάρια στα 87,12 δολάρια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα