Νέο μπαράζ ρευστοποιήσεων στο Χ.Α.

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 18:17
UPD:18:28
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Φωτογραφία αρχείου.

Ισχυρές ήταν οι απώλειες που κατέγραψε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να «καταπνίγουν» όποια προσπάθεια αντίδρασης επιχειρήθηκε στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,67% στις 933,11 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 973,91 μονάδες και η χαμηλότερη στις 930,26. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 19,92% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 143,46 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 15,64 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αγορά δείχνει να αποτυπώνει στο ταμπλό τις έντονες διεργασίες που πραγματοποιούνται σε πολιτικό επίπεδο, με τις συνεχείς συναντήσεις στελεχών από όλους τους χώρους και την ρητορική αντιπαράθεσης, ρευστοποιώντας τις μετοχές που εμπεριέχουν περισσότερο ρίσκο. Από τα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Γενικός Δείκτης έχει μειώσει σημαντικά το εύρος μέσα στο οποίο κινείται, καθώς τα χαρτοφυλάκια είτε τηρούν μια ουδέτερη στάση αναμονής είτε μετακινούνται σε αμυντικές θέσεις.

Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές η μεταβλητότητα θα παραμείνει στην αγορά, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το θέμα της εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας, στοιχείο το οποίο θα ενταθεί όσο οι πράξεις καθημερινά επικεντρώνονται σε ελάχιστες μετοχές του ταμπλό.

Έτσι και σήμερα είδαμε υπερβολές που δεν μπορούν να στηριχθούν σε κάπιο ημερήσιο ή περιστασιακό γεγονός, με την Πειραιώς να αναδεικνύεται σε αρνητική πρωταγωνίστρια με απώλειες 8,46% στα 1,19 ευρώ. Στις αρνητικές μονάδες της συνεδρίασης και η Εθνική, η οποία έκλεισε με απώλειες 6,10% στα 2 ευρώ, καθώς είναι έντονη πλέον η φημολογία περί ενεργειών που θα δρομολογήσουν την απεμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τον κλάδο.

Η εξέλιξη αυτή φοβίζει τους επενδυτές, που βλέπουν μπροστά τους νέο dilution των μετοχών τους, σε περίπτωση που οι ενέργειες αυτές οδηγήσουν σε νέο γύρο αυξήσεων κεφαλαίου. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δύο αυτές μετοχές άνοιξαν επί της ουσίας το δρόμο των ρευστοποιήσεων και στην Alpha Bank και στη Eurobank, οι οποίες έκλεισαν με απώλειες 4,27% και 3,45% αντίστοιχα, ενώ μέχρι τα μισά της διαπραγμάτευσης επεδείκνυαν κάποια στοιχεία αντίδρασης.

Παράλληλα, «ίλιγγο» προκάλεσε για ακόμη μία ημέρα η διακύμανση αρκετών μετοχών του FTSE25, με τη ΔΕΗ να ξεκινά τη διαπραγμάτευση θετικά φτάνοντας έως και το +3,34%, ενώ τελικά έκλεισε στο -6,85% και στα 5,85 ευρώ.

Η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 37,7% της αξίας της μόνο τον Οκτώβριο, καθώς δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που διατηρούν επιφυλάξεις για την προώθηση του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό. Υψηλές διακυμάνσεις και για τη ΜΕΤΚΑ, η οποία από το +2,94% έφτασε έως και το -4,91% για να κλείσει τελικά στο -2,21%. Ομοίως και η Ελλάκτωρ η οποία έκλεισε τελικά με απώλειες 7,20%, η Jumbo υποχώρησε κατά 4,94% και η ΕΧΑΕ η οποία τράβηξε τα βλέμματα με το -8,13%.

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ περιόρισε λίγο τις απώλειες του μήνα με το σημερινό +3,20%, έχοντας ως «συνοδοιπόρο» την ΕΕΕ η οποία έκλεισε με κέρδη 1,68%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το +3,18%. Ευχάριστη έκπληξη και από την MIG, η οποία άνοιξε θετικά έως και το 4,98%, βρέθηκε μετά το μεσημέρι να χάνει έως και 3,17%, για να κλείσει θετικά κατά 0,90%.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μειώθηκε σε ποσοστό 2,30%, έχοντας τη Σωληνουργεία Κορίνθου στο -6,80%, την Φουρλής στο -5,38%, την Λάμδα στο -2,14 και την Αττικής στο -1,52%. Αντίθετα, η Σιδενόρ αντιστάθηκε στους πωλητές, κλείνοντας με κέρδη 2,22%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών  (-6,11%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (+7,41%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών  (-6,11%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης  (+7,41%).



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα