«Στοίχημα» για την κυβέρνηση η αλλαγή κλίματος

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 09:45
UPD:11:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Όπως σημειώνει σε κατ’ ιδίαν συζήτηση κυβερνητικό στέλεχος, και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν καλά ότι εάν δεν διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία, δύσκολα θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

A- A A+

Για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών ήταν ένα ακόμη μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι το αφήγημα για σταδιακή έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, παρά την αρνητική αντίδραση των αγορών, παραμένει ενεργό.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε κατ’ ιδίαν συζήτηση κυβερνητικό στέλεχος, και οι δυο κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν καλά ότι εάν δεν διαμορφωθεί ευνοϊκό κλίμα στην οικονομία και στην κοινωνία, δύσκολα θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και ακόμη πιο δύσκολα θα έρθει η δημοσκοπική ανάκαμψη.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζει την κριτική του στην παροχή ρευστότητας προς την αγορά και την ανακούφιση των δανειοληπτών, κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι για τις τράπεζες έχει την ίδια ή και μεγαλύτερη ακόμη σημασία από τα stress tests η ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων. Και τα δύο, λέει το εν λόγω στέλεχος, είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας για την κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε «ανοιχτή» διαβούλευση με την πλευρά των δανειστών και εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται να έρθουν στη Βουλή οι σχετικές ρυθμίσεις.

EURONEWS

Με ανοιχτά πολλά μέτωπα, η κυβέρνηση εσχάτως βρίσκεται αντιμέτωπη και με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται ήδη στη Μεγαλόνησο όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενώ στις 7 Νοεμβρίου θα μεταβεί στην Κύπρο και ο Αντώνης Σαμαράς καθ’ οδόν προς την Αίγυπτο.

Εντός αυτού του κλίματος, σύμφωνα με πληροφορίες, «χάνει» έδαφος το ενδεχόμενο ανάληψης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον Πρωθυπουργό, παρά την προ ημερών αναβάθμιση του Βορειοελλαδίτη δικηγόρου και φίλου του κ. Σαμαρά, Αντ. Οικονόμου, από ειδικό γραμματέα σε γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Το σίγουρο είναι ότι η χθεσινή παρουσία του Δ. Αβραμόπουλου στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και η αυριανή στην άσκηση Πυρπολητής θα είναι η τελευταία του ως πολιτικού προϊσταμένου των ενόπλων δυνάμεων. Η παραίτησή του, ίσως και την Πέμπτη, προκειμένου να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις Βρυξέλλες, αναγκάζει το Μαξίμου να καταλήξει άμεσα στο πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να έχει βγει «λευκός καπνός».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην αυριανή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια συνάντηση όπου θα τεθούν επί τάπητος η επικείμενη άφηξη της τρόικας στην Αθήνα, η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και φυσικά οι τουρκικές προκλήσεις. 

Σήμερα, ο ΥΠΟΙΚ Γκίκας Χαρδούβελης θα συμμετάσχει στην 7η Συνεδρίαση του Παγκόσμιου Φόρουμ του ΟΟΣΑ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών, που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο και στο περιθώριο των εργασιών θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, για να συζητήσουν την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας και την πορεία εφαρμογής του προγράμματος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή