Ορόσημο για τις τράπεζες η απεμπλοκή από τα κρατικά κεφάλαια

Τι σχεδιάζουν η Alpha Bank, η Πειραιώς, η Εθνική και η Eurobank για την επόμενη μέρα
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 11:04
UPD:11:04

Από την έντυπη έκδοση

Στην πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών επικεντρώνεται ο κλάδος μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών stress tests. Παράλληλα με τους στρατηγικούς στόχους της χρηματοδότησης της οικονομίας και της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η απεμπλοκή από τα κρατικά κεφάλαια είναι ορόσημο για τον κλάδο.

Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί το δημόσιο χρέος και ταυτόχρονα οι τράπεζες θα απελευθερωθούν από την επιτήρηση που συνεπάγεται η χρήση κρατικών κεφαλαίων. Στην κατεύθυνση αυτή το επόμενο διάστημα θα επανέλθουν οι προτάσεις για την επιστροφή το συντομότερο δυνατό των κεφαλαίων που έχει τοποθετήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες, μέσω της αξιοποίησης των warrants.

Το θετικό αποτέλεσμα των stress tests, που απέδειξαν με τον πιο επίσημο τρόπο την ανθεκτικότητα του εγχώριου κλάδου, ανοίγει το δρόμο για σειρά κινήσεων: την επικέντρωση στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και την «επιθετικότερη» διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, κάτι που συνδυαστικά θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, οι τράπεζες θα κινηθούν στην κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης, επαναφέροντας το θέμα της επαναγοράς και ακύρωσης των warrants μέσω προαιρετικών δημόσιων προτάσεων από το ΤΧΣ στους κατόχους των παραστατικών τίτλων.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα