Αντίστροφη μέτρηση για τα stress tests

Η αγορά θεωρεί διαχειρίσιμο το λογαριασμό που θα προκύψει για τις συστημικές - Το χρονοδιάγραμμα και οι ανακοινώσεις
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2014 11:56
UPD:12:30
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες τα αποτελέσματα του ελέγχου την προσεχή Πέμπτη, αντί της Παρασκευής, ενώ οι ανακοινώσεις θα γίνουν το μεσημέρι της Κυριακής.

Από την έντυπη έκδοση

Η ώρα της κρίσης έφθασε για τις ελληνικές τράπεζες, σε κλίμα λιγότερο δραματικό από αυτό που διαφαινόταν πριν από μήνες κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής άσκησης ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν θετικές ενδείξεις, ενώ σήμερα, μπαίνοντας στην τελική ευθεία καθώς τα αποτελέσματα των stress tests ανακοινώνονται την ερχόμενη Κυριακή 26 Οκτωβρίου, η συγκλίνουσα εκτίμηση τραπεζιτών και αγοράς κάνει λόγο για διαχειρίσιμο λογαριασμό.

Παρά τον κλυδωνισμό της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνδυασμός της ενημέρωσης που έχουν οι τράπεζες και η οποία είναι αποσπασματική, αλλά και του κλίματος που μεταφέρεται, καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις τράπεζες με ίδια μέσα και χωρίς την ανάγκη χρήσης πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κάτι που είναι κρίσιμο για το «μέτωπο» της προληπτικής γραμμής χρηματοδότησης.

Κάνοντας μια τροποποίηση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα, η ΕΚΤ θα δώσει στις τράπεζες τα αποτελέσματα του ελέγχου, τόσο στο μέρος του AQR όσο και σε αυτό του stress test, την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου αντί της Παρασκευής, καθώς κρίθηκε ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον 48 ώρες προκειμένου τα τραπεζικά επιτελεία να ελέγξουν την ακρίβεια των στοιχείων και να δώσουν από την πλευρά τους τη συναίνεση για τη δημοσιοποίηση από την ΕΚΤ το μεσημέρι της Κυριακής.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα