Τις επόμενες εβδομάδες τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των «ασκήσεων αντοχής» της ΕΚΤ

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 12:06
UPD:12:12
REUTERS/RALPH ORLOWSKI

Νωρίτερα από την επίσημη ανακοίνωση θα γνωρίζουν μέρος των αποτελεσμάτων των «ασκήσεων αντοχής» (stress tests) που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών, όπως αναφέρει αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες στελέχη των τραπεζών θα συναντηθούν με αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι θα τους κοινοποιήσουν τα προκαταρκτικά και μερικά αποτελέσματα των «ασκήσεων αντοχής», ζητώντας τους παράλληλα να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη τυχόν αναγκών ή για τη διόρθωση πιθανών λαθών.

Σύμφωνα με το σχόλιο της Wall Street Journal, η ΕΚΤ, με την απόφασή της να μοιραστεί με τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέρος των αποτελεσμάτων των ασκήσεων, επιχειρεί να δώσει την ευκαιρία να καλύψουν κεφαλαιακές ανάγκες ή να διορθώσουν λάθος στοιχεία, πριν την οριστική δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Άλλωστε, σύμφωνα με αναλυτές, οι μικρότερες τράπεζες σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελλάδα εμφανίζουν τους μεγαλύτερους κινδύνους στα stress tests, οι οποίοι προειδοποιούν πως οι τράπεζες που κινδυνεύουν περισσότερο να αποτύχουν στα stress tests είναι η ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena, η γερμανική Commerzbank και η πορτογαλική Banco Comercial.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η ΕΚΤ διεξάγει ελέγχους ποιότητας ενεργητικού και αντοχής ισολογισμού (ADRs και stress test) σε 120 τράπεζες της Ευρωζώνης, επιδιώκοντας να διαπιστώσει πώς θα μπορούσαν να αντέξουν στο ενδεχόμενο μίας νέας οικονομικής ύφεσης. Οι έλεγχοι αυτοί είναι ένα μέρος της προσπάθειας εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων πριν η ΕΚΤ αναλάβει την πλήρη εποπτεία στις αρχές Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα