Fitch: Ίσως προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες

Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 15:25
UPD:15:25

Ο Fitch επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και την πρόοδο που σημείωσαν με τα σχέδια συγχωνεύσεων και αναδιάρθρωσής τους. 

Ανοιχτό άφησε ο οίκος Fitch το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν κεφαλαιακά ελλείμματα, με βάση τις ασκήσεις αντοχής που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα οποία όμως πιθανότατα να καλυφθούν με ιδιωτικούς πόρους.

Σύμφωνα με σημερινή ανάλυση του οίκου αξιολόγησης, εάν δεν ενσωματωθούν πλήρως τα οφέλη από τα λαμβανόμενα μέτρα, τότε οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση, το πιθανότερο είναι να καλυφθούν με κεφάλαια ιδιωτών, όπως έγινε και με τις αυξήσεις κεφαλαίου την άνοιξη του 2014, όταν και δεν έγινε χρήση των διαθεσίμων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η Fitch επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και την πρόοδο που σημείωσαν με τα σχέδια συγχωνεύσεων και αναδιάρθρωσής τους. Η δημιουργία λιγότερων νέων προβληματικών δανείων στο πρώτο εξάμηνο του 2014 εξηγείται από την ενίσχυση των μονάδων που έχουν συστήσει εσωτερικά οι τράπεζες για την ανάκτηση (δανείων).

Επίσης, η  αγορά ακινήτων συνεχίζει να κινείται πτωτικά, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις αξίες του ενεργητικού, σύμφωνα με τη Fitch. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα διαμορφωθεί στο 0,5% και το 2015 στο 2,5%.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα