Λάρι Σάμερς: Και ο Γερμανός θέλει τον Αμερικανό του

Η κρίση του 2008, η δήλωση για τις γυναίκες και η υποψηφιότητα για τη Fed
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014 15:10
UPD:15:11
EPA/OLIVIER DOULOERY / POOL

O Λάρυ Σάμερς είχε καταλυτικό ρόλο στην αμερικανική διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008.

«Ναι, ναι, ναι, ναι». Ούτε μία, ούτε δύο, ούτε τρεις. Τέσσερις φορές τοποθετήθηκε καταφατικά ο γκουρού των οικονομικών στις ΗΠΑ Λάρι Σάμερς στην ερώτηση αν η Ευρώπη χρειάζεται δημόσιες επενδύσεις. Ακριβώς δίπλα του, σε πάνελ συζήτησης του CNBC, δεν βρισκόταν άλλος από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Λάρι Σάμερς βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους οικονομολόγους των ΗΠΑ. Είναι καθηγητής και επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών επί προεδρίας Κλίντον και είχε καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση της χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε το 2008, ως διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου για τον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο Ομπάμα για τον Σάμερς

Ο Λάρι ήταν βασικό μέλος της ομάδας μου, όταν ήμασταν αντιμέτωποι με τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Στη σημαντική τεχνογνωσία του, τη σοφία και την ηγετική του ιδιότητα οφείλεται εν μέρει η πορεία ανάπτυξης που δώσαμε στην οικονομία, η οποία πέτυχε την πρόοδο που βλέπουμε σήμερα.

Ο ίδιος είχε προταθεί για τη θέση του επικεφαλής της Fed, ωστόσο, στην πορεία απέσυρε την υποψηφιότητα. Μεσολάβησε σκεπτικισμός αναφορικά με τον τρόπο που επικοινωνεί τις θέσεις του, καθώς μάλλον απέχει από αυτό που ονομάζει κανείς μετριοπαθή προσωπικότητα. Είχε άλλωστε δεχτεί επικρίσεις για την άποψη την οποία είχε εκφράσει σε ομιλία το 2005 ότι η υποεκπροσώπηση των γυναικών επιστημόνων στην ακαδημαϊκή ελίτ μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε «έμφυτες» διαφορές τους από τους άνδρες.

Ο Λάρι Σάμερς παραμένει στο στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου και αναμφίβολα τάσσεται υπέρ μιας επεκτατικής οικονομικής πολιτικής με έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις, στα πρότυπα εκείνης που ο ίδιος εισηγήθηκε μετά την κρίση του 2008 και η οποία κατά πολλούς θεωρείται ότι έχει διασφαλίσει για τις ΗΠΑ καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με την Ευρώπη.

NAFTEMPORIKI.GR

«Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη δεν δουλεύει», ισχυρίστηκε ο Σάμερς στο πλαίσιο συζήτησης αναφορικά με τις ενδεδειγμένες επιλογές διαχείρισης της οικονομίας μέσα στις σημερινές συνθήκες. Αφού μίλησε για τρομακτικές ομοιότητες με την περίπτωση της Ιαπωνίας τη δεκαετία του 1990, ανέφερε χαρακτηριστικά:

Έχει πει

  • Στην Ευρώπη επίκειται πιθανότατα ένας τρίτος γύρος ύφεσης.
  • Η Γερμανία σφάλλει και οδηγεί την Ευρώπη σε μία αποπληθωριστική κρίση τύπου Ιαπωνίας.
  • Δεν βλέπω πώς τεκμηριώνεται η εκτίμηση ότι μία πολιτική λιτότητας μπορεί να δώσει το έναυσμα για μεταρρυθμίσεις.
  • Η Ελλάδα έχει μπροστά της τεράστιες προκλήσεις για τις οποίες θα χρειαστεί τη σθεναρή και έμπρακτη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της.

«Αν μια επιχείρηση δανείζεται χρήματα, επιβαρύνει το μέλλον της. Αν μία επιχείρηση αναβάλλει τη συντήρηση των εργοστασίων της, επιβαρύνει το μέλλον της. Αν μία επιχείρηση αποτυγχάνει να χρηματοδοτήσει τις συνταξιοδοτικές της υποχρεώσεις, επιβαρύνει το μέλλον της. Αν μία επιχείρηση αποτυγχάνει να επενδύσει στην ανανέωση των προϊόντων της, επιβαρύνει το μέλλον της. Αυτά είναι όλα ελλείμματα και η μονολιθική εστίαση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, με παράλληλη εξαίρεση του ελλείμματος επενδύσεων που προκαλεί αναπτυξιακό έλλειμμα, συνιστά ουσιαστικό λάθος».

Ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος εμφανίστηκε κατηγορηματικός, αποπνέοντας σιγουριά για τις θέσεις του, αν και δεν μπορεί να είναι γνωστό τι ακριβώς σκέφτηκε όταν έλαβε την απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Η τόνωση της ανάπτυξης είναι σημαντική για την Ευρώπη, αλλά δεν θα επιτευχθεί «κόβοντας επιταγές».

  • Δημόσιο χρέος Ευρωζώνης: 93,9% του ΑΕΠ                    
  • Δημόσιο χρέος ΗΠΑ: 101% του ΑΕΠ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα