Δεν «πιάνει» τον στόχο για το έλλειμμα η Γαλλία

Μετατίθεται για το 2017 ο στόχος για έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 12:31
UPD:12:36
EPA/PETER SCHNEIDER

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, παραδέχτηκε σήμερα ότι η χώρα του δεν θα «πιάσει» τους δημοσιονομικούς της στόχους την επόμενη χρονιά.

Ο Γάλλος υπουργός ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι το Παρίσι θα επιτύχει το 2017 τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, παρά τη δέσμευσή του να επιτύχει τον στόχο αυτό έως το 2015.

Η Γαλλία δεν ζητά οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων της Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά όρια, αλλά θέλει οι Βρυξέλλες να λάβουν υπ’ όψιν τους τη συνεχιζόμενη αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, διευκρίνισε ο κ. Σαπέν.

Όπως είπε, με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να είναι ασθενείς, η μείωση του ελλείμματος που σχεδιάζει το Παρίσι για το 2015 θα περιορισθεί στο 4,3% του ΑΕΠ και θα υποχωρήσει κάτω από το όριο του 3% το 2017.

Ο κ. Σαπέν σημείωσε ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στην πραγματικότητα ελαφρά στο 4,4% φέτος και ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το τρέχον σχέδιο για εξοικονόμηση δαπανών 21 δισ. ευρώ το 2015, ενώ δεν θα αυξήσει τους φόρους στη διάρκεια του έτους αυτού.

EURONEWS

Ο υπουργός προέβλεψε ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,4% φέτος και 1% το επόμενο έτος.

Η σημερινή ανακοίνωση δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς είχε προηγηθεί μία σειρά πρόσφατων δηλώσεων από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης ότι δυσκολεύεται να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το έλλειμμα καθώς και εκκλήσεις προς την Ε.Ε. να είναι ευέλικτη στην εφαρμογή του μηχανισμού του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα